• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: K. P.

19.02.2018

20:05

RODITELJI LAŽU DA BI IZBEGLI MMR VAKCINU! Mame i tate izmišljaju da su im deca alergična!

Društvo

RODITELJI LAŽU DA BI IZBEGLI MMR VAKCINU! Mame i tate izmišljaju da su im deca alergična!

Podeli vest

Za lažne potvrde o vakcinaciji plaćaju 50 do 100 evra. Nova prevara je da prijavljuju da je dete alergično na jaja, pa odlažu vakcinaciju. Stvaranje lažne slike o broju vakcinisanih veoma opasno, kažu stručnjaci

Roditelji u Srbiji služe se opasnim prevarama kako bi izbegli da vakcinišu svoju decu! U smišljanju načina da odlože vakcinisanje MMR vakcinom, poslednjih dana prednjači nova ideja - dobijanje potvrde da je dete alergično na jaja! Mame i tate koji pribavljaju potvrdu polaze od pretpostavke da je alergija na jaja kontraindikacija za dobijanje vakcine, što prema rečima lekara nije tačno.

Pored izmišljanja alergija, ne prezaju ni da plate i do 100 evra potvrdu da je dete vakcinisano, iako nije, ili da u karton vakcinacije sami upišu da je vakcinisano!

Plaćaju potvrde

Epidemiolog Zoran Radovanović za "Informer" upozorava koliko je sve ovo opasno jer ugrožavaju zdravlje svog, ali i sve ostale dece u okruženju!

Prevarili ih šarlatani
Roditelji su prevareni od strane šarlatana i ne biraju načine da izbegnu obaveznu vakcinaciju dece!Zoran Radovanović, epidemiolog

- Roditelji koje su prevarili šarlatani i medijske zvezde u Srbiji ovih dana ne biraju načine da izbegnu obaveznu vakcinaciju dece! Oni plaćaju doktorima da im izdaju lažne potvrde da je dete već zaštićeno MMR vakcinom ili alergično na jaja jer je ranije savetovana opreznost pri davanju MMR vakcine ukoliko je dete alergično. Takođe, nije retko da u manjim sredinama roditelji kada dobiju karton deteta sami napišu da im je dete vakcinisano iako nije! - priča naš sagovornik i dodaje da je prosto nemoguće da odjednom toliki broj najmlađih bude alergičan na jaja, jasno je da je posredi prevara.
- Potpuno je apsurdno da u našoj maloj zemlji odjednom izbije tolika epidemija alergije mališana na jaja! Sve do skoro je u Srbiji od ove izuzetno retke alergije bolovao veoma mali broj dece. Ipak, ovih dana sve veći broj roditelja pedijatrima donosi potvrdu da je dete alergično i odbija vakcinaciju. Onda ta ista deca u obdaništu bez problema jedu hranu sa jajima. To je očigledna zloupotreba i prevara! - naglašava Radovanović.

(VIDEO) LONČAR: Petoro umrlo od komplikacija izazvanih malim boginjama


Radovanović napominje da su roditelji spremni i dobrano da plate kako njihovo dete ne bi primilo MMR vakcinu, pa doktori zarade i po 100 evra za izdavanje lažne potvrde.
- Priča se da neki doktori uzimaju između 50 i 100 evra kako bi izdali potvrdu da su vakcinisali dete, iako nisu - kaže Radovanović.

Informer

Opasno laganje

Prema njegovim rečima, lažni broj vakcinisane dece stvara netačnu sliku o broju zaštićenih mališana, što dovodi do novih problema i sumnju da vakcina pomaže.
- Najveći problem jeste što, ako se nastavi ovakvo podvaljivanje, epidemija morbila će se odužiti. MMR vakcina pruža 99 odsto zaštite. Međutim, kada počnu da obolevaju lažno vakcinisana deca, izgledaće kao da vakcina nije delotvorna. I onda će roditelji da pomisle da i vakcinisana deca obolevaju, pa neće vakcinisati svoje - smatra Radovanović.

Nema alergije
Nije tačno da postoji tako masovna alergija na jaja Saša Milićević, pedijatar

Pedijatar Saša Milićević smatra da roditelji koji se služe ovakvim prevarama mnogo rizikuju, ali ne samo zdravlje svog deteta već i mališana u okruženju.
- Izdavanje lažnih potvrda da je dete vakcinisano iako nije nikako ne bi smelo da se događa, protivzakonito je i nemoralno! Ako takvo dete oboli od morbila i ode u vrtić, ugrožava i mališane koji opravdano nisu vakcinisani! Takođe, ako je dete zaštićeno, dobija samo blagi oblik malih boginja, ali kod lažno vakcinisanih može doći do komplikacija. I onda će svi da se zapitaju da li je MMR vakcina zaista efikasna kad je zaštićeno dete dobilo komplikacije! - kaže Milićević i dodaje da nije tačno da sad postoji tako masovna alergija na jaja, koje su se dosetili neki roditelji.

- Jako mali broj mališana zapravo boluje od alergije na proteine jaja. Da li je dete alergično ili ne dokazuje se kožnim probama. Najčešće obolevaju atopičari: deca svetlije puti, skloni ekcemima i alergijama - kaže Milićević.

TUŽBE PROTIV 43 PROTIVNIKA VAKCINACIJE Prijave popili Karleuša, Bobićka, Volk, lekari, psiholozi, novinari...

Lončar: Podržavam tužbu protiv estradnih zvezda

Tanjug

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar podržao je tužbu protiv šarlatana i estradnih zvezda koji su govorili protiv MMR vakcine.
- Video sam u medijima da se sprema tužba stručnjaka i roditelja protiv šarlatana koji su promovisali antivakcinalne stavove. I to je dobro, jer očigledno drugačije ovakve stvari ne mogu da se reše. Da li je neko od tih narodnih pevačica i ostalih šarlatana došao u neku zdravstvenu ustanovu da obiđe decu koja su dobila komplikacije od morbila? Da pogledaju u oči lekare i sestre koji se bore da ih izleče od nečega što nije moralo da im se dogodi u 21. veku. To je problem jer imamo 30. 000 nevakcinisane dece - rekao je Lončar.




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
AS

pre 6 godina

TO JE ZA SVAKU OSUDU ŠTO TI NEODGOVORNI RODITELJI ČINE SVOJOJ DECI.

Jelena

pre 6 godina

Svakom od tih lekara, koji dobiju €100 za laznu potvrdu o vakcinaciji, dozivotna zabrana praktikovanja medicine, a roditeljima koji ni posle placene novcane kazne, ne pristupe vakcinaciji, oduzimanje starateljstva! To je jedini nacin da i ovako neobrazovanom stanovnistvu, skrenuti paznju da procitaju neku malo ozbiljniju literaturu od dnevnih novina i poslusaju rec strucnjaka, a ne estradnih zvezda

NM

pre 6 godina

A jel u redu da te lekar primorava da "pelcujes" dete kada je ono stvarno alergicno na proteine zivotinjskog porekla? Lepo stoji u uputstvu za vakcinaciju da svaki oblik alergije na proteine zivotinjskog porekla odlaze vakcinaciju....i onda moje dete ima govorni poremecaj i blagu temperaturu sa vremena na vreme za koje se ne zna uzrok i to tako 3 godine od poslednjeg pelcovanja....da ne govorim o komprivnjacama na telu...

Izbori 2024

TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!
Live TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) večeras još jednom nije prihvatio da raspravlja o NATO agresiji na Jugoslaviju pošto za predloženi dnevni red nije glasao dovoljan broj članica tog tela. Kao i na sednici SB UN 25. marta, i na večerašnjoj, ponovo zakazanoj na zahtev Rusije, Francuska je zatražila takozvano proceduralno glasanje o dnevnom redu. Za dnevni red, odnosno raspravu o NATO agresiji na Jugoslaviju 1999. godine, večeras je glasalo šest od 15 članica Saveta bezbednosti, dok je ostalih devet bilo uzdržano. Za usvajanje dnevnog reda bilo je potrebno devet glasova. Ovu odluku, u emisiji "Info veče" Informer TV, komentarisali su analitičari Veljko Jovanović i Luka Stajić, kao i Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke.

28.03.2024

23:01

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve
Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve

Bila sam u dvorištu Novakovića, u tu kuću je udata moja ćerka i bavila sam se decom. Čula sam da je došao Milan Nikolić i udario mog sina Vuka sa obe šake. Nisam videla, ali sam čula tada šta se desilo. Milan mu je zapretio prstom i rekao, "j....u ti majku", a Vuk mu je odgovorio, "ti da j...š moju Draganu. Milan je mali čovek, ali je poskočio i sa obe šake udario Vuka. To su snimile kamere.

28.03.2024

18:01

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija