• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

20.02.2018

18:50

ALBANSKI PREMIJER NE KRIJE OPASNE NAMERE! RAMA:  Pravimo "veliku Albaniju", Tirana i Priština će imati ZAJEDNIČKOG PREDSEDNIKA!

Politika

ALBANSKI PREMIJER NE KRIJE OPASNE NAMERE! RAMA: Pravimo "veliku Albaniju", Tirana i Priština će imati ZAJEDNIČKOG PREDSEDNIKA!

Podeli vest

Edi Rama izjavio je da će Tirana i Priština u narednoj deceniji imati zajedničkog predsednika i spoljnu politiku! * EU i SAD, ako ne žele rat na Balkanu, moraju ovo da spreče

Albanski premijer Edi Rama i zvanično je priznao da uveliko radi na stvaranju takozvane velike Albanije. On je u Prištini najavio da će Albanija i lažna država Kosovo uskoro imati zajedničkog predsednika i spoljnu politiku!?

Za nas neprihvatljivo
Ramina izjava nije prva takve vrste, ona je posledica međunarodne klime koja je stvorena, a prema kojoj je to društveno prihvatljivo
Marko Đurić, Kancelarija za KiM

Rama je u nedelju, na svečanoj sednici kosovske skupštine povodom desetogodišnjice jednostranog proglašenja nezavisnost, istakao da su Priština i Tirana ''deo jednog nacionalnog osećanja''. 

Pretenzije na Srbiju

Albanski lider je dodao da će Tirana i Priština uskoro biti objedinjene zajedničkim predsednikom i jedinstvenom spoljnom politikom?! Na ovaj način direktno je najavio konačnu realizaciju dugo planirane zločinačke ideje o stvaranju ''velike Albanije''!

- Albanija i Kosovo će imati zajedničku spoljnu politiku, a ne samo zajedničke ambasade i diplomatske misije. Zašto da nemamo čak ijednog predsednika koji bi bio simbol nacionalnog jedinstva i zajedničke nacionalne bezbednosne politike? To bi moglo da se dogodi u sledećoj deceniji - naglasio je Rama i najavio ''intenziviranje saradnje Prištine i Tirane u svim oblastima'' i stvaranje jedinstvenog obrazovnog sistema. 

Podsetimo, na ideji o stvaranju ''velike Albanije'' već godinama orkestrirano rade prištinski i albanski zvaničnici poput Hašima Tačija, Ramuša Haradinaja i Edija Rame, zajedno sa svojim lobistima u SAD. O tome da je Rama ''udarna pesnica'' i najveći zagovornik ove opasne ideje, svedoče i njegove prethodne izjave poput one da ''ne može da se isključi ujedinjenje Albanije i Kosova ako perspektiva za članstvo Zapadnog Balkana u EU nastavi da bledi".

EU osudila Raminu izjavu

Evropska unija reagovala je juče povodom Raminog ispada i saopštila da "izjave koje se mogu protumačiti kao političko uplitanje u susedne zemlje ne doprinose izgradnji dobrosusedskih odnosa na Balkanu''.
- Ramina izjava zvuči kao plan za stvaranje 'velike Albanije'. EU očekuje da sve države regiona grade konstruktivne odnose i saradnju i pospeše program reformi kako bi napredovale na putu integracije u Uniju - izjavila je predstavnica za štampu Evropske komisije Katrin Rej.

Komentarišući najnoviji skandal, direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić podseća da ovakve planove i pretnje ne čujemo prvi put.

- Ramina izjava nije prva takve vrste, one se ponavljaju u kontinuitetu, a posledica su međunarodne klime po kojoj je to društveno prihvatljivo. Nije dobro kada se pokazuje pretenzija ka teritoriji drugih država. Za nas je KiM teritorija naše države i svaki put kada neko ispolji tu vrstu pretenzija, naravno da tako nešto ne može da bude pozdravljeno i prihvaćeno - kaže Đurić, dodajući da ''u međunarodnoj zajednici nema jednakih aršina za sve''.

'Persona non grata'

Na drugoj strani, predsednik SNP Nenad Popović ocenjuje Raminu izjavu kao neprijateljski čin prema Srbiji i celom srpskom narodu. 

- Izjava da će Albanija i lažna država Kosovo imati zajedničku spoljnu politiku i predsednika uperena je protiv mira u čitavom regionu. Zbog podrške razbijanju Srbije i podsticanju stvaranja "velike Albanije" na našem tlu, Ramu bi trebalo proglasiti "personom non grata" u Srbiji, a ambasadoru Albanije u Beogradu uručiti oštar demarš - kaže Popović.




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)
Live TV

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubistva Danke Ilić. Osumnjičeni za ubistvo od samog početka pokazuju vrlo neobično ponašanje. O tome šta je sve neobično u ovom slučaju, u emisiji "Info dan" govorile su Maja Jovanović iz Biroa za borbu protiv trgovine decom i psihološkinja Katarina Matić. Uživo u program javila se i novinarka Informera Vesna Jović sa najnovijim informacijama iz okoline Bora.

19.04.2024

16:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija