• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

20.02.2018

19:15

KITAROVIĆ: HTELI SU DA SPREČE VUČIĆA DA POSETI HRVATSKU! Naš susret je veliki iskorak u odnosima dve zemlje!

Politika

KITAROVIĆ: HTELI SU DA SPREČE VUČIĆA DA POSETI HRVATSKU! Naš susret je veliki iskorak u odnosima dve zemlje!

Podeli vest

Predsednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović kaže da je bilo otvorenih pokušaja da se osujeti poseta predsednika Srbije Aleksandra Vučića Hrvatskoj i da joj je žao zbog toga

Žao mi je, navela je ona, što su neki želeli da osujete posetu predsednika Srbije Hrvatskoj. Neki su možda bili, pa i razumljivo skeptični, poneseni više emocijama nego razumom, ali, nažalost, kod nekih sam osetila i zlonamernost. 

- Moram reći da je bilo otvorenih pokušaja da se Vučićeva poseta spreči i da ne dođe do bilo kakvih pomaka. U svoj toj kakofoniji izgubili su se oni pozitivni učinci i rezultati posete - rekla je ona u intervjuu hrvatskom "Globusu".

Hrvatska predsednica kaže da u srpskom predsedniku Vučiću ima dobrog sagovornika i da njihov susret znači veliki iskorak u odnosima između Hrvatske i Srbije, koji su godinama bili u dubokoj stagnaciji.

- Posetu predsednika Vučića dugo smo pripremali, upravo u nameri da postignemo iskorak. Odlagali smo je, čekali bolju atmosferu, no sve smo više tonuli u spiralu verbalnog rata. Odlučila sam to da presečem. Svesno sam preuzela politički rizik, ali savest mi je mirna jer sam to napravila za dobrobit hrvatskog naroda i države - rekla je Grabar-Kitarović.

Ona, međutim, priznaje da je bila iznenađena kad je, samo nekoliko dana uoči Vučićeve posete, premijer Plenković pokrenuo pitanje ratnih reparacija, prenosi "Jutarnji list". 

- To je toliko složeno pitanje da se ono ne može staviti na sto preko noći te moram reći da me iznenadio način njegovog podizanja u ovom trenutku. Ova poseta pripremana je mesecima, pa ako hoćete i godinama, u koordinaciji s MVEP-om i Vladom. Pitanje ratnih odšteta nikada nije bilo spomenuto -  istakla je ona.

Predsednica Hrvatske smatra da su odnosi između nje i Vlade ipak u celini dobri te da su tvrdnje o dve različite spoljne politike običan mit.




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Sasa

pre 6 godina

Za bezbrižnu budućnost je svima potrebna saradnja i stabilnost

Sasa

pre 6 godina

Nadamo se da ce sve biti na nivou , kako i treba da bude kada u posetu dodje predsednik drzave.

Sasa

pre 6 godina

Razgovori u Hrvatskoj neće biti laki, ali moramo se nadati poboljsanju odnosa.

sas

pre 6 godina

Srpski predsedniik je pokazao da je odgovoran državnik, hrabar i neustrašiv kada je prihvatio poziv Kolinde.

rada

pre 6 godina

Dva Predsednika Kolinda I Vucic hrabro odlucno nacinili korak ka miru stabilnosti u region I resavanje pitanja koji su dodinama odlagani.

sasa

pre 6 godina

Nadam se da ce ovaj susret pomoci normalizaciji odnosa izmedju Srbije i Hrvatske...

Zdravko

pre 6 godina

Zbog bolje buducnosti oba naroda saradnja je neophodna.

Brana

pre 6 godina

Ko god da je pokušao da spreči posetu Aleksandra VUčića Hrvatskoj, nije uspeo u svojoj podloj nameri.

Saša

pre 6 godina

Ove reči Kolinde Grabar Kitarović su još jedan iskorak u poboljšanju naših odnosa.

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija