• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer/rts

21.02.2018

19:02

(FOTO) VUČIĆ DOČEKAO LAVROVA U VILI MIR I PORUČIO: Prošli smo zajedno SITO I REŠETO, za 180 godina SRBIJA I RUSIJA NIJEDNOM NISU IŠLE JEDNA PROTIV DRUGE!

Politika

(FOTO) VUČIĆ DOČEKAO LAVROVA U VILI MIR I PORUČIO: Prošli smo zajedno SITO I REŠETO, za 180 godina SRBIJA I RUSIJA NIJEDNOM NISU IŠLE JEDNA PROTIV DRUGE!

Podeli vest

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa ministrom inostranih poslova Ruske Federacije Sergejem Lavrovom u Vili "Mir" u Beogradu

Kako je najavljeno, posle sastanka predsednik Srbije i ministar spoljnih poslova Rusije obratili su se se medijima.

Na dnevnom redu susreta bile su aktuelne teme - od situacije u regionu i podrške Rusije našoj zemlji u vezi sa KiM, do još nerešenog pitanja statusa Rusko-srpskog humanitarnog centra u Nišu.

Tanjug

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je istakao da 180 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa Srbije i Rusije odnose karakteriše da nismo nijednom išli jedni protiv drugih, što je retki primer i slučaj bilo kojih naroda u svetu. 

PISMO OD PUTINA I ZA PUTINA!

Vučić je, na zajedničkoj konferenciji za štampu sa šefom ruske diplomatije Sergejom Lavrovom, kazao da danas obeležavamo 180 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa, tokom kojih smo prošli „sito i rešeto“, izgubili mnogo ljudi boreći se za slobodu naroda. 

Tanjug

Preneo je da mu je Lavrov uručio pismo predsednika Ruske Federacije Vladimira Putina u kojem na veoma lep način govori o saradnji dve zemlje i budućim odnosima. 

- Predao sam ministru Lavrovu pismo za predsednika Putina u zahvalnost za sve što je učinio na razvoju dobrih bilateralnih odnosa dve zemlje i nadi da ih još više unapređujemo- kazao je Vučić. 

Rekao je da je napisao još jedno pismo ime građana Srbije za porodicu Romana Filipova, pripadnika ruske vojske i zamlio Lavrova da ga preda. 

- Završio sam to pismo govoreći o hrabrosti koja je zadivila srpski narod i građane Srbije. Završio sam kako se govorilo u vreme najvećih heroja, srpskih junaka „Za junacima se ne plače, za njima ostaje šta su učinili““, istakao je Vučić. 

Tanjug

VUČIĆ: SA RUSIJOM NAJBOLJI ODNOSI SVIDELO SE TO NEKOM ILI NE!

 Srbija je na evropskom putu, ali nastaviće da gradi najbolje odnose sa Ruskom Federacijom, uz želju da ti odnosi budu još bolji, rekao je predsednik Srbije. 
- Pretpostavljam da će biti različitih vrsta želja i pritisaka da ti odnosi idu u drugačijem smeru, ali Srbija će biti na istoj liniji, poštovaće tradicionalne odnose i razvijati najbolje odnose sa Ruskom Federacijom- rekao je Vučić. 

Predsednik je istakao da je Srbija nezavisna zemlja i da odluke donosi samostalno, i tako će se i ubuduće ponašati, te dodao:


- A, da li će te odluke u svakom trenutku svima da se dopadnu? Nismo mi ovde da bismo bili voljeni od nekih drugih, već da bi smo radili stvari koje su najboljem interesu naše države i našeg naroda- rekao je Vučić. 

Predsednik je preneo zahvalnost Lavrovu na podršci koju Rusija pruža, na poštovanju teritorijalnog integriteta, slobode i nezavisnosti naše zemlje.

Tanjug

LAVROV: RUSIJA NE NAMEĆE NIŠTA I NE USLOVLJAVA SRBIJU!

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov istakao je večeras da su Rusija i Srbija partneri, koji jedan drugom ništa ne nameću, te da Moskva pozdravlja napore Srbije na putu ka EU, ali i u odnosima sa evroazijskim savezom. 

Lavrov je, nakon sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, kazao da Rusija ne traži od Srbije da prestane da ima bilo kakve kontakte sa bilo kim u svetu. 

- Uvek smo bili za to da partneri imaju slobodu izbora i razvijaju svoje političke veze- poručio je on. 

Tanjug

Lavrov je, ukazujući da Srbija sarađuje sa NATO-om, ali i Savezom za koletivnu bezbednost, naglasio da status neutralnosti Srbije jeste jedan do najvažnijih faktora stabilnosti na Balkanu. 

Rekao je da se oseća u Srbiji kao kod kuće, a da 180 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa predstavlja priliku da se razmotri realizacija dogovora koje su predsednici Vučić i Vladimir Putin dogovorili tokom brojnih kontakata. 

Statistika može da bude različita, ali apsolutno je jasno da robna razmena stalno raste i premašuje dve milijarde dolara. 

Kazao je da veze dva naroda datiraju daleko pre usposatvljanja diplomatskih odnosa, i to su duhovne i verske veze. 

Lavrov je najavio da će sutra prisustvovati ceremoniji predaje mozaika hramu Svetog Save, što je od posebnog značaja po duhovne odnose. 

Prema njegovim rečima, oba naroda će nastaviti da se bore za pravo hrišćana

Tanjug

LAVROV: BEZ PRIKRIVENIH NAMERA U NIŠU, NEJASNO ČIME SE BAVE U BONDSTILU

Rusko-srpski humanitarni centar u Nišu radi samo u okviru svog humanitarnog mandata, a nije jasno šta rade naše američke kolege u bazi Bondstil, rekao je Sergej Lavrov. 
- Iza Centra se ne kriju nikakve skrivene namere. Kada su iznete sumnje čime se bave ruski i srpski službenici, pozvani su predstavnici onih koji sumnjaju, SAD, da obiđu slobodno Centar. Predstavnik SAD mogao se uveriti da se Centar bavi isključivo humanitarnim radom- kazao je on. 

- U istom regionu, na teritoriji Srbije, na Kosovu, na osnovu odluke UN stvorena je američka baza Bondsil. Dolaze brojna svedočanstva da nije jasno čime se tamo bave naše američke kolege. Kao odgovor na te sumnje, oni nisu pozvali nikog da dođe u posetu- rekao je Lavrov podsećajući da je baza Bondstil uspostavljena na osnovu rezolucije UN.

Tanjug

On je kazao da je Humanitarni centar tokom višegodišnjeg postojanja preduzeo važne operacije, deminirao ogromne teritorije, pomagao u požarima, poplavama u zemljama regiona, kao što su BiH, Makedonija, Grčka. 

Ruski i srpski službenici koji rade u Centru obavljaju svoje poslove i ispunjavaju obaveze u skladu sa mandatom i pružaju pomoć po potrebi, kao što je bilo u elementarnim nepogodama, istakao je ruski ministar. 


ZAJEDNO U HRAMU SVETOG SAVE 

Vučić i Lavrov će prisustvovati sutra prezentaciji mozaika centralne kupole Hrama Svetog Save u Beogradu.

Tanjug

Svečanosti će prisustvovati predsednik Srbije, ministar inostranih poslova Rusije, predsednik RS Milorad Dodik, patrijarh srpski Jirinej i Mitropolit volokolamski Ilarion. 

Šef ruske diplomatije sutra će se sastati i sa predsednicom vlade Srbije Anom Brnabić, a uručiće i Orden prijateljstva Ivici Dačiću.

Povod za posetu Lavrova je obeležavanje 180 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa dveju država.

Tanjug

Za podne je predviđen sastanak dveju delegacija koje predvode ministri spoljnih poslova Srbije i Rusije, posle čega će se obratiti medijima.

Na dnevnom redu susreta sa predstavnicima Srbije biće i aktuelne teme - od situacije u regionu i podrške Rusije našoj zemlji u vezi sa KiM, do još nerešenog pitanja statusa Rusko-srpskog humanitarnog centra u Nišu.

Tanjug

Ministar spoljnih poslova Srbije i šef ruske diplomatije sutra će obići spomenike sovjetskom vojniku u okviru Memorijalnog kompleksa Oslobodiocima Beograda i ruskom diplomati Nikolaju Hartvigu na Novom groblju, a predviđeno je i zajedničko izlaganje u zgradi Rektorata.

Tanjug

(FOTO/VIDEO) LAVROV STIGAO U BEOGRAD! Dačić dočekao ruskog šefa diplomatije na aerodromu Nikola Tesla!

NA IZLOŽBI POVODOM 180 GODINA DIPLOMATSKIH ODNOSA SRBIJE I RUSIJE 

Pre početka sastanka u Vili Mir predsednik Srbije  Aleksandar Vučić pokazao je ministru Lavrovu izložbu dokumenata, upriličenu povodom 180-te godišnjice uspostavljanja diplomatskih odnosa Srbije i Rusije. 

Tanjug

Visokom gostu pri ruci se našao i  Aleksandar Marković iz Arhiva Srbije.

SERGEJ LAVROV BEZ DILEME: Ne bojimo se za Srbiju, dok god ima od naroda izabranu vlast, PREDSEDNIKA VUČIĆA I NJEGOV TIM!

PREDSEDNIK VUČIĆ NA TVITERU: Hvala ruskim prijateljima na poštovanju Srbije!




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Mile

pre 6 godina

Raduju me sve bolji odnosi sa Rusijom. Pozdravljam sve češće susrete naših državnika.

Jovan

pre 6 godina

Sve češći susreti sa ruskim zvaničnicima mi govore da smo u veoma dobrim odnosima sa Rusijom, da ne preteram nikad boljim...

Gavrilo

pre 6 godina

Diplomatstki odnosi Srbije i Rusije su definitivno u usponu.

Mila

pre 6 godina

Ovakvi sastanci su veoma bitni za Srbiju i moramo se pokazati u najboljem svetlu.

Bojan

pre 6 godina

Rusi su uvek pomagali Srbe, a mi znamo da cenimo i postujemo to prijateljstvo.

Brane

pre 6 godina

Ja Ruse iskreno doživljavam kao braću i ubeđen sam da će sve što mogu učiniti za našu sigurnost.

Rade

pre 6 godina

Na dobrom smo putu.Pokazali smo da mozemo da sasradjujemo i sa istokom i sa zapadom.

Nikola 29

pre 6 godina

Rusija je naš tradicionalni saveznik.Dobra saradnja sa Rusijom je od velikog značaja.

Sandra

pre 6 godina

Svaka cast,nadamo se da ce sastanak dovesti do poboljsanja u drzavi.

Hedona

pre 6 godina

Ovo će biti pravi prijateljska poseta koja će sačuvati interese Srbije na KiM.

Maja

pre 6 godina

Rusi su naši prijatelji sa njima smo oduvek imali dobar odnos i dobru saradnju.

gaga

pre 6 godina

Podrska Rusije u resavanju statusa KiM je nama veoma vazna.

anja

pre 6 godina

Od velike vaznosti je da nas \Rusija podrzi i pomogne u resavanju pitanja KIM.

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!
Kataklizma u najavi!

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!

Nova studija objavljena u časopisu Science otkriva da skoro polovina velikih kineskih gradova tone, stavljajući milione stanovnika u opasnost od poplava. Istraživači su analizirali 82 kineska grada sa populacijom većom od dva miliona koristeći satelitske podatke kako bi pratili promene nadmorske visine između 2015. i 2022. godine.

24.04.2024

22:11

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija