• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

21.02.2018

22:49

SERGEJ LAVROV BEZ DILEME: Ne bojimo se za Srbiju, dok god ima od naroda izabranu vlast, PREDSEDNIKA VUČIĆA I NJEGOV TIM!

Politika

SERGEJ LAVROV BEZ DILEME: Ne bojimo se za Srbiju, dok god ima od naroda izabranu vlast, PREDSEDNIKA VUČIĆA I NJEGOV TIM!

Podeli vest

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov poručio je večeras u Beogradu da bilateralni odnosi Srbije i Rusije imaju odličnu perspektivu, da se Rusija protivi stavljanju zemalja regiona Balkana pred izbor - ili Zapad ili Rusija, naglašavajući da svaka zemlja sama bira svoje partnere u skladu sa svojim interesima

Takođe je poručio da ne strahuje od ukrajinskog scenarija u Srbiji.
- Ne bojimo se za Srbiju dok ima od naroda izabranu vlast - predsednika Vučića i njegov tim- rekao je Lavrov na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

On naglašava da su odnosi Srbije i Rusije zasnovani na međunarodnom pravu i balansu interesa.

- Ništa ne namećemo jedni drugima, niti tražimo jedni od drugih da neka strana sa nekim ne komunicira. Polazimo od toga da obe strane imaju punu slobodu izbora i razvoja odnosa sa svima u skladu sa sopstvenim interesima- rekao je Lavrov.

On je pozdravio napore Srbije za saradnju sa EU ali i Evroazijskom unijom, NATO i ODKB ističući posebno stav o vojnoj neutralnosti Srbije, za koju kaže da predstavlja jedan od ključnih faktora stabilnosti kako za Balkan tako i za Evropu. 

Kada je reč o Kosovu podsetio je da je Rezolucija UN 1244 jedina legitimna osnova za delovanje. 

Tanjug


On je naveo da su napori EU da posreduje između Beograda i Prištine pozdravljeni i kroz UN i da se od EU očekuje da tu svoju obavezu odgovorno sprovodi.

Lavrov međutim smatra, da dijalog koji je uspostavljen između Beograda i Prištine ne obezbeđuje sprovođenje odluka. 

U tom kontekstu on je podsetio da je prošlo već nekoliko godina od dogovora o ZSO ali da od toga ni danas nema ništa, takođe naglasio da još uvek nije formiran Specijalni sud, i posebno ukazao na opasnost od pokusaja Prištine da se KPS transformise u vojsku.

- Nadam se da u EU i NATO - u ne shvataju opasnost popuštanja kolegama iz Prištine- upozorio je šef ruske diplomatije.

Rusija ceni napore Vučića u vezi napete situacije posle ubistva Olivera Ivanovića i smatra da je neophodno da se kroz nepristrasnu istragu utvrde odgovorni, privedu pravdi, a takođe podržavamo napore Beograda da se uključi u istragu.

Na pitanje o tome da li možda strahuje od toga da će Srbija kroz harmonizaciju politike sa EU morati da se prikloni sankcijama koje su uvedene Rusiji, Lavrov kaže da pozdravlja sve što je Vučić na tu temu rekao.

Tanjug


Kako kaže, Rusija zna da EU u pregovaračkim poglavljima sa Srbijom ima niz uslova uključujući one koje se tiču spoljne politike i sankcija protiv Rusije, ali i uslov o priznanju Kosova.

Kada je reč o prvom uslovu, on podseća i da su po "lažno shvaćenom porincipu solidarnosti" uvdene sancije Rusiji, s mogućnošcu da budu ukinute tek kada se ispune Minski sporazumi.

- Ali Kijevski režim nekma nikakvu nameru da te sporazume ispuni- rekao je on i podsetio da je ukrajinski predsednik pre nekoliko dana potpisao Zakon o reintegraciji Donbasa a da evropske kolege na to drastično nisu ni reagovale. 

Kako kaže, sve više zemalja smatra kontraproduktvinom tu konfrontacionu politiku. 

Kada je reč o Kosovu, još jednom je ponovio da je Rusija podržala napore EU za dijalog i da je Briselu ukazano poverenje, te da se od Brisela očekuje da to poverenje i opravda. 

On takođe ukazuje i na opasnost od pasivnosti EU po pitanju Tiranske platforme i mogućnosti stvaranja Velike Albanije.

Tokom razgovora sa Vučićem konstatovano je da je ta saradnja ima dobar tempo posebno u trgoviskoj ekonomskoj sferi.

Tanjug


Naveo je da obim robne razmene raste, kao i nivo investicija - koji je premasio 4 milijarde dolara.

- I to će se nastaviti-  rekao je Lavrov takođe istakavši i saradnju u oblasti energetike. 

Imajući u vidu da je sastanak uprilicen povodom 180 godina od supostavljanja dipl odnosa između dve zemlje, Lavrov je naglasio da to ne znači da pre toga nije bilo niikakvih veza između Srbije i Rusije, kako kaže, te veze sežu duboko u prošlost, one su duhovne, religiozne i pravoslavne.

U tom kontekstu, naveo je da će sutra prisustvovati ceremoniji predaje mozaika u Hramu svetog Save dodajući da je reč o naporima uz blagoslov i ruske isrpske pravoslavne crkve i vlada obe države. 

(FOTO) VUČIĆ DOČEKAO LAVROVA U VILI MIR I PORUČIO: Prošli smo zajedno SITO I REŠETO, za 180 godina SRBIJA I RUSIJA NIJEDNOM NISU IŠLE JEDNA PROTIV DRUGE!




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Fudbaler

pre 6 godina

Rusija ceni napore Vučića u vezi napete situacije posle ubistva Olivera Ivanovića i smatra da je neophodno da se kroz nepristrasnu istragu utvrde odgovorni, privedu pravdi, a takođe podržavamo napore Beograda da se uključi u istragu.Ovako se ponašaju pravi prijatelji naše države.

Goga

pre 6 godina

Mnogi dobri odnosi ,unapredjenja i prilike su zahvaljujuci predsedniku nastali.

Izbori 2024

TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!
Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!

Pripadnici kriminalne grupe Radoja Zvicera i Nikole Vušovića zvanog Džoni sa Vračara, koji su u bekstvu, među kojima je i Vladimir Kovačević zvani Kovač koji je optužen da je 20. marta 2020. namamio na sastanak pokojnog Aleksandra Halabrina, izjavio je danas pred Specijalnim sudom u Beogradu da je pokojnog poznavao, ali da nisu tačni navodi optužnici da je bio član kriminalne grupe koja je optužena za njegovo ubistvo.

28.03.2024

12:54

Sport

Planeta

Sestre preživele teroristički napad u Volgodonsku, pa ubijene u Krokusu! Kako ovo objasniti, majka ne prihvata da su mrtve!
Bože, ima li te?!

Sestre preživele teroristički napad u Volgodonsku, pa ubijene u Krokusu! Kako ovo objasniti, majka ne prihvata da su mrtve!

Među žrtvama tragedije u Krokus siti holu bile su i sestre koje su preživele teroristički napad u Volgodonsku 16. septembra 1999. godine. Tada je porodica živela u Rostovskoj oblasti, a u blizini njihove kuće, teroristi su digli u vazduh kamion sa eksplozivom. Poginulo je 19 ljudi, a Tatjana i Ana Makarski su povređene, ali su preživele.

28.03.2024

20:45

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija