• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

22.02.2018

10:11

(FOTO/VIDEO) VUČIĆ I LAVROV U HRAMU SVETOG SAVE! Predsednik Srbije govor održao na srpskom i na ruskom

Politika

(FOTO/VIDEO) VUČIĆ I LAVROV U HRAMU SVETOG SAVE! Predsednik Srbije govor održao na srpskom i na ruskom

Podeli vest

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i ministar spoljnih poslova Ruske Federacije Sergej Lavrov prisustvovali su prezentaciji mozaika centralne kupole Hrama Svetog Save na Vračaru

Ispred, ali i unutar hrama se okupio veliki broj građana koji su dođi da vide šefa ruske diplomatije.

Tanjug

Tanjug

- Ova kupola je najbolje mesto za svetost veza između Srbije i Rusije. Potičemo iz istog plemena, delimo istu veru, borili smo se zajedno protiv mržnje i osvojili slobodu. Više od toga nije moguće. Sve je počelo kada je Sveti Sava otišao u Rusiju, ali se na tome ne završava. Sedamdeset ruskih i srpskih umetnika radilo je na ovom mozaiku - rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić koji se prisutnima obratio na srpskom, ali i na ruskom jeziku. 

Istakao je da je ovo tek početak, a da je na nama da završimo ovaj hram mira, ljubavi i dokažemo da smo usvojili sve lekcije i odabrali život. 

- Država je pomogla hram da omogući da on bude najlepši i najsvetliji, stecište naših veza, bratstva i mira sa svima. 

Vučić se posebno zahvalio predsedniku Rusije Vladimiru Putinu koji se, prilikom dolaska u Sbriju inetresovao za nastavak radova, i šefu diplomatije Sergeju Lavrovu što je uveličao svojim dolaskom ovaj dan. 

Zahvaljujem predsedniku Ruske Federacije Vladimiru Putinu za zaštitu nacionalnih interesa Rusije i Srbije. Zahvaljujem se i Sergeju Vitoroviču kao iskrenom prijatelju srpskog narodu. Hvala i Aleksandru Djukovu kao diretoru Gasproma. Dugujemo veliku zahvalnost gospodinu Muhinu. Neka Hram bude dom za sve.

Tanjug

Lavrov: Naše će crkve sačuvati dostojanstvo

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov danas je u hramu Svetog Save preneo svoje iskreno divljenje i priznanje svima koji su učestvovali u njegovoj gradnji, opremanju i oslikavanju, a posebno umestnicima koji su tom poduhvatu doprineli. 

Uz opasku da u nekim zemljama crkve učestvuju u "političkim igrama", poput onih u Crnoj Gori ili Makedoniji, Lavrov je posebno naglasio bliskost srpske i ruske crkve te izrazio uverenje da će i u budućnosti one sačuvati dostojanstvo, koje su i do sada iskazivale.

Mitropolit Crnogorsko-primorski Amfilohije uručio je poklon Lavrovu.

Amfilohije je Lavrovu poklonio knjigu „Novo kosovsko raspeće“ čiji je autor, na ruskom jeziku.

Tanjug

Patrijarh srpski Irinej obratio se prisutnima u hramu i zahvalio se bratskoj Rusiji i njenom predsedniku Vladimiru Putinu.

Tanjug

- Ovom prilikom, sa ovog svetog mesta, u ime srpskog naroda najsrdačnije zahvaljujemo bratskoj Rusiji i njenom predsedniku Putinu za ljubav prema našem narodu i pružanje pomoći u izgradnji Hrama Svetog Save. Posebno zahvaljujemo patrijarhu Kirilu. Ostaje nam nada da će nam bratska Rusija pružati pomoć u oslikavanju Hrama. On će biti ponos Srba i Rusa i celog pravoslavlja - rekao je patrijarh.

Patrijarh je podsetio da se danas nalaze na mestu na kome su Truci daleke 1595. godine spalili telo Svetoga Save.

Tanjug

Prilikom obeležavanja 300 godina od tog nemilog događaja, rodila se ideja da se na ovom mestu podigne veličanstveni hram, najvećoj duhovnoj i kulturnoj ličnosti, rekao je patrijarh. 

Podsetio je da je početkom dvadesetog veka bilo nekoliko neuspelih konkursa za izgradnju hrama, da je ona započeta 1939. godine, pa prekinuta Drugim svetskim ratom, i tek dolaskom patrijarha Germana 1958. godine obnovljeno pitanje nastavka gradnje Hrama. 

(FOTO) VUČIĆ DOČEKAO LAVROVA U VILI MIR I PORUČIO: Prošli smo zajedno SITO I REŠETO, za 180 godina SRBIJA I RUSIJA NIJEDNOM NISU IŠLE JEDNA PROTIV DRUGE!




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Marija

pre 6 godina

Vucic svecano socekao ruskog diplomatu, kako i dolikuje.

sumadinac neprskani

pre 6 godina

e zato smo mi srbi to sto jesmo uz sve nase mane,idalje veliki . jer imamo kome da podignemo ovakav hram a imamo i macemo i za koga . za nas i nase unuke .

Fudbaler

pre 6 godina

Rusija je pravi partner Srbiji, na ovakav način se poštuje naša tradicija, vera i kultura. Hram je zaista gotov i izgleda zaista prelepo. Napokon je gotov posle 38 godina rada.

Aleksandar

pre 6 godina

Medjusobno se poštujemo i pomažemo i to nam niko ne može oduzeti.

vesa

pre 6 godina

Vezu duhovnu Izmedju Srbije I Rusije Zapad nikad nece razumeti nazalost !

Mishel

pre 6 godina

Hram Svetog Save ovim mozaikom dobija neki novi bozanstven izgled!

Nina

pre 6 godina

Hram Svetog Save je nesto na cega Beograd i cela Srbija treba da su ponosni.

Sanja

pre 6 godina

Uzajamno, ogromno uvažavanje, poštovanje i čista bratska ljubav...

mala

pre 6 godina

Hvala Rusima sto su nam poklonili ovako jednu lepotu.

mala

pre 6 godina

Rusija je po ko zna koji put pokazala da nam je Veliki prijatelj, pa tako i sada.

Ana

pre 6 godina

Mozaik je prelep,hram je sada još veličanstveniji!Hvala Rusiji.

Mira

pre 6 godina

Prelep mozaik i divan način da se dva naroda još više duhovno povežu.

MIKI

pre 6 godina

Brata naseg i treba lepo dočekati, i hvala vam Rusi asi dragi na prelepom poklonu koji ce biti u nasem prelepom hramu, stvarno divno.

Ljubav

pre 6 godina

Treba zahvaliti Rusiji i predsedniku putinu koji su pokazali ljubav prema našem narodu i pružanju pomoći pri izgradnji Hrama Svetog Save.

Knezovi

pre 6 godina

Prelep mozaik na kome su radili ruski i srpski umetnici.

ana

pre 6 godina

Srbija i Rusija stite i neguju nacionalne interese! Hvala Rusima na donaciji!

Ivan

pre 6 godina

Srpski narod je beskrajno zahvalan Rusiji za sve sto su ucinila za nas.

deda Raša

pre 6 godina

Nesto sdto se vrlo, vrlo retko vidja. Odusevljen sam prizorom iz Hrama.

Aleksandar

pre 6 godina

Srbi će, uvek, samoinicijativno doći da pozdrave prijatelje ove zemlje.

DaacaaS

pre 6 godina

Ovo je ponos za obe drzave. Dokaz za pravo prijateljstvo.

Dzoni

pre 6 godina

Сербы и русские братья навсегда

trajce

pre 6 godina

Ovo je ponos za obe drzave. Dokaz za pravo prijateljstvo.

mara

pre 6 godina

Prelep poklon, vredan, dirljiv, ima veliku važnost za nas! Hvala ruskoj braći!

Viva

pre 6 godina

Dugujemo veliku zahvalnost gospodinu Muhinu i Rusiji. Ovaj Hram će biti dom za sve pravoslavce.

Zivko

pre 6 godina

Crkve i Hriscanstvo srbske veroispovesti cuvaju se vise od 180 godina iako druge vere pokusavaju da ga uniste ali to nece moci nikada, jer dok je hriscanske vere icrkava bice i hriscana u celom svetu.Ovo sto sam video na PINK 3 iz Hrama na proslavi postavljanja kupole to ce pamtiti generacije i generacije.

Aco

pre 6 godina

Вучић је узео све што је могао. Завео је диктатуру, зауставио процес демократизације друштва, напунио џепове и постао најбогатији политикант у савременој историји Европе. Много је и дао, али само оно што није његово. Албанској држави Косово поклонио је све државне прерогативе, телекомуникацијску и инфраструктуралну имовину Србије, као и Србе који су тамо остали да живе. Арапским пословним партнерима поклонио је сто хектара грађевинског земљишта у центру Београда и пола војвођанских ораница, а осталим белосветским компанијама дао је новац из буџета како би овде применили робовласнички систем.

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!
Kataklizma u najavi!

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!

Nova studija objavljena u časopisu Science otkriva da skoro polovina velikih kineskih gradova tone, stavljajući milione stanovnika u opasnost od poplava. Istraživači su analizirali 82 kineska grada sa populacijom većom od dva miliona koristeći satelitske podatke kako bi pratili promene nadmorske visine između 2015. i 2022. godine.

24.04.2024

22:11

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija