• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: sputnjik.rs

22.02.2018

19:12

 SRBIJO, OVOG ČOVEKA ODMAH NA OPTUŽNICU: Bernar Kušner mora da odgovara za SILOVANJE SRPKINJA NA KOSOVU!

Politika

SRBIJO, OVOG ČOVEKA ODMAH NA OPTUŽNICU: Bernar Kušner mora da odgovara za SILOVANJE SRPKINJA NA KOSOVU!

Podeli vest

Srbija mora da podigne optužnicu protiv bivšeg šefa Unmika Bernar Kušnera jer je priznao da je prikrivao silovanje Srpkinja na Kosovu. Naše Tužilaštvo treba da pokrene, takozvani pretkrivični postupak, i da pozove Kušnera da da izjavu o ovim činjenicama, da kaže o ko su izvršioci i sa kim je on bio u društvu kada je video silovane i mučene Srpkinje od strane pripadnika takozvane OVK

Priznanje bivšeg šefa Unmika mora da bude crveni signal, pre svega za naše Specijalno tužilaštvo za ratne zločine. Bernard Kušner više nema imunitet, i za ovo što govori on podleže krivičnoj odgovornosti, tvrdi sagovornik Sputnjika.

Da li je Bernar Kušner, bivši šef Unmika, izjavom da je obilazeći svojevremeno srpske kuće u Prištini, zajedno sa tadašnjim komandantom OVK a sada takozvanim predsednikom Kosova Hašimom Tačijem, video „žene koje su bile napadnute i silovane", sebe kandidovao za tužbu?

Kušnera je još prošle godine francuski list „Figaro" najavio kao jednog od mogućih svedoka protiv Hašima Tačija u eventualnoj optužnici koje bi protiv Tačija bila podignuta pred Specijalnim sudom za zločine OVK, na osnovu izveštaja Dika Martija, u kome je Tači naveden kao glavni osumnjičeni za trgovinu organima. Utisak je, međutim, da se Kušner sada ovom izjavom samokandidovao i za optužnicu na kojoj će pisati njegovo ime.

Može li Kušner da bude pozvan na odgovornost zbog ovakvih izjava?

Profesor međunarodnog prava dr Dušan Čelić i predsednik Koordinacije srpskih udruženja porodica nestalih, ubijenih i poginulih lica sa prostora bivše Jugoslavije, za Sputnjik kaže da bi Kušner trebalo da dođe pod udar pravde.

- On u ovoj izjavi, koja je skandalozna, svedoči o tome da su mu bile poznate činjenice da su vršeni zločini nad Srbima. Iz ove rečenice, sada vidimo ne samo da su znali za zločine, već i da su bili svedoci tih zločina. Dakle, očigledno je da Bernar Kušner ulazi, i to po sopstvenom priznanju, u zonu krivične odgovornosti. Ovo jeste, i mora da bude crveni signal, pre svega za naše Specijalno tužilaštvo za ratne zločine... Bernard Kušner više nema imunitet, i za ovo što govori, on podleže krivičnoj odgovornosti. Dakle, neophodno je da naše Tužilaštvo pokrene, takozvani pretkrivični postupak, i da pozove Kušnera da da izjavu o ovim činjenicama, da kaže o kojim licima je reč, ko su izvršioci i sa kim je on bio u društvu kada je video silovane i mučene Srpkinje od strane pripadnika takozvane OVK - kaže profesor Čelić.

AP/fotomontaža

Naš sagovornik podseća da je upravo Kušner svojevremeno negirao i postojanje "žute kuće" i trgovinu organima koje je u svom izveštaju prezentovao Dik Marti, a koji je postao temelj za formiranje Suda za zločine OVK. On ujedno i sumnja da bi ovaj sud uopšte imao nadležnost da procesira Kušnera, jer smatra da je to kvazisudski organ formiran političkom nagodbom između Vašingtona i Prištine, koji, po njegovim rečima, "nije mesto gde bi mogla da se traži pravda za Srbe".

Čelić podseća i da je upravo Kušner uveo uredbu kojom je predviđen imunitet za sve visoke službenike i Unmika i Kfora koji ih je čuvao od bilo koje vrste krivičnog gonjenja dok im traje mandat u misijama.

- Dakle, oni tada nisu mogli da budu niti krivično odgovorni niti gonjeni pred našim organima, samo pred svojim nacionalnim sudovima. Činjenica je da Kušner više nije pod imunitetom, što znači da bi tim pre zbog izrečenog mogao da bude gonjen pred svojim nacionalnim sudom u Francuskoj - kaže dr Čelić.

On napominje i da će u okviru udruženja Srpske koordinacije, čiji je predsednik, pokušati da sa udruženjima žrtava porodica Kosova i Metohije otvoriti raspravu na ovu temu, u kojoj će pokušati da uz pomoć advokata-prijatelja Kušnera izvedu pred lice pravde, i to ne samo zbog date izjave.

- Čini mi se da bi taj postupak mogao da nam dâ neka saznanja koja Kušner nije javno izrekao, ali što bi u postupku moglo da razmota to 'klupko istine', što bi doprinelo da saznamo ko je vršio zločine na Kosovu i Metohiji nad Srbima 1999. godine - napominje ovaj sagovornik.

Čelić zaključuje da je Kušner ovom izjavom dao dobru priliku i da se podsetimo da je upravo tokom Unmikovog mandata izvršen najveći broj zločina nad Srbima od strane OVK. Prema njegovim rečima, više od hiljadu Srba je kidnapovano i/ili ubijeno baš u vreme kada je Kušner bio šef Unmika.

Da je Kušner, dok je bio šef Unmika, bio upućen u sva dešavanja na Kosovu, pre nekoliko godina za medije je potvrdio i bivši šef Unmika, Kanađanin Stju Kelok. On je rekao da su Hašim Tači i njegovi saradnici kontrolisali celo Kosovo, uključujući policiju i granice. „Amerikanci su 'izabrali' Tačija za lidera i bilo mu je sve dozvoljeno. Njegovi saradnici su uživali ambasadorski status", istakao je Kelok u izjavi za RTS.

Ovaj nekadašnji šef odeljenja policije za teški kriminal Misije Unmika izjavio je i da je tadašnji prvi čovek misije Ujedinjenih nacija Bernar Kušner „morao da zna" detalje o organizovanom kriminalu na Kosovu, ali da je Tači bio među „nedodirljivima" jer je, još onda, odabran za lidera kosovskih Albanaca.

Clipaart.com

- Ne mogu da potvrdim da je Kušner znao za trgovinu organima, ali apsolutno nema nikakve šanse da nije imao informacije o organizovanom kriminalu na Kosovu - rekao je Kelok.

Kušner je bio šef civilne misije Ujedinjenih nacija za Kosovo i Metohiju, a na predlog generalnog sekretara Kofija Anana od 1999. do 2001.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Marko

pre 6 godina

Kusner nije samo odgovoran za silovanje srpkinja nego za mnoga ubistva i egzodus 250000 hijada srba i trebalo bi na neki nacin u tom smislu povesti protiv njega postupak. Ukoliko Srbija bude gurala u pesak glavu , plasim se da ce joj se isto ponavljati.

abatos

pre 6 godina

Kada će jedan ovakav tekst biti potpisan imenom i prezimenom ? Ukoliko je sve navedeno u tekstu, tačno, stvarno je potrebno HITNO reagovati

zora

pre 6 godina

Mislim da je izjava Kusnera data bas iz razloga da bi dosao do organa i bio saslusan.Mislim da je to namerno izveo jer nakon dugih godina lazi,ovaj doktor je ukapirao da je dosta.Video je da sve zbog cega je bio na Kosovu nevodi nigde i da je sve LAZ.Kusner zna mnogo vise nego sto izgleda.

Marcco

pre 6 godina

Alo, bre.. Jel ovde ima nekoga kome nije jasno da je Kušner kao uostalom i sve ličnosti iz devedesetih, nisu osobe koje imaju svoje mišljenje. To su ljudi koji pričaju šta im se kaže. Danas jedno, sutra sasvim suprotno. Pričao je šta je pričao devedesetih zato što mu je tako rečeno. Danas priča ovo, jer mu je rečeno da to kaže.

Peca

pre 6 godina

Nema is tog Paola mists. Kada bi Kusner rkao sve sto zna morale bi da reaguju I Ujedunjene Nacije I eto bruke i sramote xa sve one sto su priznali laznu drzavu a mi znamo ko ke bio najglasniji i ciji spomenik je dole. Znaci gospodo zaboravite na istrazni postupal.!!

David

pre 6 godina

Proradila savest. Nikada nije kasno.Ova izjava aktera srpske golgote traži neodložnu akciju institucija Države Srbije.

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Živeo je za svoje sestre... bio je kum na svadbi nastradao na putu do kuće:  Tužna sudbina nastradalog suvozača kod Vlasotinca
Hronika

Živeo je za svoje sestre... bio je kum na svadbi nastradao na putu do kuće: Tužna sudbina nastradalog suvozača kod Vlasotinca

Nikola Ranđelović (31) iz Vlasotinca, suvozač u automobilu „reno megan“ kojim je upravljao G. K. (34), nastradao je u jezivoj saobraćajnoj nesreći koja se prekjuče dogodila u selu Gornje Zuniče, nedaleko od Knjaževca. Da priča bude još tužnija, on je nastradao nakon što se vraćao sa veselja na kome je bio kum jednom od najboljih prijatelja!

25.04.2024

12:37

Sport

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!
Fudbal

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!

Fudbalski savez Srbije objavio je na svom zvaničnom sajtu da je defanzivac Sevilje Nemanja Gudelj (32) juče imao operaciju kolena, koja je prošla dobro i da postoji mogućnost da ipak bude deo tima na Evropskom prvenstvu u Nemačkoj!

25.04.2024

13:08

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija