• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Pink.rs

26.02.2018

12:45

(VIDEO) NEĆEMO DA BUDEMO ČLANICA NATO, NI ČLANICA ODKB! Ministar Vulin rekao da će Srbija biti vojno neutralna!

Politika

(VIDEO) NEĆEMO DA BUDEMO ČLANICA NATO, NI ČLANICA ODKB! Ministar Vulin rekao da će Srbija biti vojno neutralna!

Podeli vest

Od 2000. do 2012. imali smo vrhovne komandante koji su smatrali da nam vojska ne treba i zato su  je smanjivali, puno toga je rasprodato. Od 2012.  počelo se sa obnavljanjem vojske, jer ni jedna zemlja ne može da se nada miru i stabilnosti ako nema jaku vojsku, rekao je ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin

On je govorio o rezultatima poseta Minsku i Moskvi, planovima naoružavanja srpske vojske i bezbednosnoj situaciji u zemlji i regionu. 

- Crvena armija jeste deo istorije i Sovjetskog saveza nego i Ruske Federacije, i zaista možemo da učimo mnogo od Ruske federacije kako se neguje istorija. O tome da se ni jedan segment istorije ne zaboravlja i da se o tome vodi računa – rekao je na TV Pinku Vulin.

Kako kaže, kada god Rusija napreduje, onda uvek nađete nekoga ko kaže da je to jako loše i da bi bilo pametnije da rade nešto drugo, ali kako kaže, da nije bilo tog Sovjetskog saveza ne bi bilo ni pobede nad fašizmom.

Printscreen TV Pink

- Ruska Federacija je pozvala one zemlje, one ministre odbrane za koje je smatrala da su im nekako najbliže i najvažnije, sa kojima je delila zajedničku tradiciju, istoriju, kao i pobedu nad fašizmom. Takođe, predsednik Putin nikada ne propusti priliku da pozdravi predsednika Aleksandra Vučića i nikada ne propusti priliku da iskaže koliko mu je stalo i do ličnog odnosa koji ima sa njim, kao i da kaže da je Srbija zemlja koja se voli i poštuje - rekao je Vulin.

Kako kaže, dobili smo avione ali neko mora da upravlja sa njima i neko mora da se obuči. Ruska federacija i oružane snage Rske Federacije su nam odobrile donaciju tako da će se naši piloti obučavati da lete na migovima 29 bez ikakvih troškova po budžet Republike Srbije, i to je nastavak vojno-tehničke saradnje i možemo da budemo ponosni na to.

- Mi smo ozbiljna zemlja i sve ozbiljne zemlje moraju da imaju jako oružane snage, moraju da gledaju gde su im slabosti, i da se naoružaju, da bi smo ih nadomestili i da bi bili bolji i savremeniji. Međutim, ni jedna ozbiljna zemlja ne govori u javnosti o tim detaljima - rekao je Vučić.

Printscreen TV Pink

On je dodao da smo mi od 2000. do 2012. imali vrhovne komandante koji su smatrali da nam vojska ne treba, da imamo samo prijatelje i da nama ne treba vojno naoružanje. 

- Zato su smanjivali vojsku, puno toga je rasprodato, sve što su mogli da unište i prodaju do 2012. su efiksano radili jer Srbija, kako oni kažu,  nema neprijatelja, na Balkanu sa svim problemima koje imamo zato što postojimo - rekao je Vulin.

Vulin je rekao da su od 2012.  počeli da obnavljaju armiju i da obnavljaju vojsku. Ni jedna zemlja ne može da se nada miru i stabilnosti ako nema jaku vojsku - rekao je Vulin. 

- Neutralnost znači da vi kažete velikim silama da vas ne uvlače u njihove sukobe za one koje mi ne osećamo kao svoje. Oni vrlo često od vas očekuju da budete protiv onih za koje oni smatraju da treba da budete protiv. I oni koji vole i koji ne vole Vučića moraju da priznaju da je veoma vredan čovek. On je čovek koji nikada ne staje, koji uvek radi. Za nas je dobro što dolaze zvaničnici iz čitavog sveta. Dobro je da dolaze da što važniji ljudi dolaze u Srbiju, to govori koliko smo postali značajniji – naglasio je Vulin. 

On je rekao da je ovo Srbija sa kojom mora da se razgovara.

- Mi ne možemo da zaboravimo bombardovanje i to je trauma koja ostaje zauvek, i ako se to jednom desilo to može da se dogodi bilo kada. Naravno da ćemo se boriti da sačuvamo svoje Kosovo, svoju zemlju - rekao je Vulin, i dodao: 

(FOTO) STOGODIŠNJICA FORMIRANJA CRVENE ARMIJE: Vulin na svečanosti u Kremlju

- Država Srbija će biti vojno neutralna, nećemo da budemo članice NATO pakta, nećemo da budemo članica ODKB-a, hoćemo da budemo sigurni, razvijeni i još jednom sam čuo i u Moskvi da poštuju našu želju o vojnoj neutralnosti. Briselski sporazum je regulisao kako izgleda zajednica srpskih opština, šta će raditi, kako će izgledati , nema dogovora o tome o čemu smo se već jednom dogovorili. Da se nešto menja nema govora - rekao je Vulin.




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Lala iz Banata

pre 6 godina

Вратите... - ОПШТЕНАРОДНУ ОДБРАНУ...!!

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Everton srušio Liverpul, Junajted slomio uporni Šefild!
Fudbal

Everton srušio Liverpul, Junajted slomio uporni Šefild!

Fudbaleri Evertona pobedili su u derbiju nadoknađenog 29. kola velikog rivala Liverpul sa 2:0, dok je Mančester junajted tek pred kraj susreta sa Šefild junajtedom uspeo da "prelomi" 4:2. Jako važne pobede ostvarili su igrači Bornmuta nad Vulvsima 1:0 i Kristal palasa protiv Njukasla 2:0.

24.04.2024

23:05

Planeta

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!
Kataklizma u najavi!

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!

Nova studija objavljena u časopisu Science otkriva da skoro polovina velikih kineskih gradova tone, stavljajući milione stanovnika u opasnost od poplava. Istraživači su analizirali 82 kineska grada sa populacijom većom od dva miliona koristeći satelitske podatke kako bi pratili promene nadmorske visine između 2015. i 2022. godine.

24.04.2024

22:11

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija