• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Sputnik.rs

26.02.2018

16:42

LAZANSKI: Dunav, Srbi i Hrvati - ŠTA DA RADIMO, A DA SE NE OKLIZNEMO?

Politika

LAZANSKI: Dunav, Srbi i Hrvati - ŠTA DA RADIMO, A DA SE NE OKLIZNEMO?

Podeli vest

Govorilo se, treba učiti od Izraelaca. Posebno kada su u pitanju vojska i odbrana zemlje, državni i nacionalni interesi. No, kako srpska dijaspora nije državotvorno tako disciplinovana i revnosna kao jevrejska, kako Srbija nema zvanično odabranog strateškog političkog i vojnog saveznika kao što ga ima Izrael, pošto nemamo ekonomiju snažnu kakvu ima Izrael, od koga danas da Srbija uči, kada su neki potezi na međunarodnom planu u pitanju? Čija iskustva da koristimo? Da se opet ne "okliznemo", pita Miroslav Lazanski, čiji tekst za Sputnik.rs prenosimo u celini:

O Kosovu je na ovim stranicama već dovoljno rečeno, osim Kosova nama predstoji težak i mučan spor sa Hrvatskom oko granice na Dunavu. Iz Brisela je Beogradu jasno poručeno da pre ulaska Srbije u EU Beograd mora razrešiti sva sporna pitanja oko granica. Ne samo sa Prištinom već i sa Zagrebom.

A granicu na Dunavu mi gledamo kao međurepubličku granicu u bivšoj SFRJ, koja je činom nestanka SFRJ „izrasla“ u međudržavnu granicu između Srbije i Hrvatske. U vreme SFRJ, ta republička granica išla je glavnim tokom Dunava — po međunarodnom pravu glavni tok reke uvek je međudržavna granica. Problem je što je u međuvremenu Dunav promenio tok, meandrirao je, i sada su neka rečna ostrva, dve veće ade, sa naše strane glavnog toka reke. U najavi spora sa Srbijom, Hrvatska se poziva na katastarske knjige, još iz vremena Austrougarske, po kojima na našoj strani Dunava poseduje više hiljada hektara zemlje, dok mi na hrvatskoj strani reke, po katastru, imamo deset puta manje zemlje.

Prilikom nedavne posete Zagrebu, predsednik Srbije Aleksandar Vučić je sa svojim domaćinima u načelu dogovorio da se kroz period od dve godine pokuša da pronađe obostrano prihvatljivo rešenje za granicu na Dunavu, a ako se u tome ne uspe, onda da se ide na međunarodne pravosudne instance.

U ovom slučaju treba koristiti iskustvo Slovenije u arbitražnom sporu sa Hrvatskom oko pitanja razgraničenja na kopnu u Istri i na moru u Piranskom zalivu. Naime, dve zemlje, obe članice EU, spor su iznele pred međunarodnu arbitražu. Kada je Hrvatska osetila da rešenje u arbitražnom postupku neće biti 100 odsto povoljno za Zagreb, Hrvatska se povukla iz arbitraže i najavila da neće poštovati odluku arbitražnog suda. Arbitraža je donela odluku da na moru razgraničenje u Piranskom zalivu ide tako da su tri četvrtine Piranskog zaliva pripale Sloveniji, dok je na kopnu, u Istri i na severu, u području reke Mure, Hrvatska arbitražnom odlukom, koja se rukovodila katastrom, dobila ono što je tražila. Odnosno, arbitražni je sud na kopnu presudio na temelju katastra, a na moru na osnovu prava obalne države da ima slobodan pristup, zapravo koridor, iz svojih teritorijalnih voda ka međunarodnim vodama.

Slovenija je prihvatila odluku arbitražnog suda, Hrvatska nije. U Briselu su punih sedam dana oklevali da se oglase, Nemačka je tek blago pozvala Hrvatsku da poštuje odluku međunarodne arbitraže, Zagreb je odgovorio da mu to ne pada na pamet. Amerikanci su otvoreno stali na stranu Hrvatske i pozvali dve zemlje da se politički dogovore o graničnom sporu. Iz Ljubljane je Vašingtonu odgovoreno, čemu onda međunarodno pravo, čemu je onda trebao arbitražni postupak. Nekoliko američkih senatora, koji su u međuvremenu posetili Ljubljanu, dobili su „packe“ od slovenačkog ministra spoljnih poslova Erjaveca, koji im je tim povodom prebacio nepoštovanje međunarodnog prava. Situacija je ostala „zaleđena“, Slovenija insistira na potpunom sprovođenju odluke međunarodne arbitraže, Hrvatska to odbija, EU ćuti i poziva na politički dijalog, Nemci blago podržavaju Sloveniju, Amerikanci otvoreno i jako podržavaju Hrvatsku.

Šta Srbija iz ovog slučaja može da nauči? Ako posle dve godine ne pronađemo sa Hrvatskom rešenje granice na Dunavu, rešenje koje bi zadovoljilo obe strane, moraćemo, ako želimo u EU, pred međunarodnu arbitražu, ili pred neku drugu međunarodnu pravnu instancu. A onda, neka nam bog pomogne.

Jer, Srbija će nastupiti sa pozicije države koja nije članica EU, Hrvatska nastupa kao članica EU. Hrvatska će se pozvati na katastar, koji je već bio relevantan u slučaju spora sa Slovenijom oko kopnene granice u Istri i na severu oko reke Mure. Precedentno, anglosaksonsko pravo može odlučiti. A u tom slučaju, luka, brodogradilište i marina u Apatinu idu u Hrvatsku, Srbija ostaje bez pola Apatina, džepovi teritorije, koju bi u tom slučaju dobila Hrvatska, presecaju teritoriju Srbije na više mesta, što strateški nije nimalo nevažno, ali komplikuju i život običnim građanima.

Ne znam kako pronaći rešenje granice na Dunavu, odnosno znam, ali nisam ovlašten da ga i saopštim. U svakom slučaju, treba učiti i od Slovenaca i od Hrvata, upravo na ovom primeru. Kako se oni bore za svaki metar kopna i mora. I kako ovi u EU na sve to gledaju kao na spor „dva proizvoda raspada velike Jugoslavije“. Baš je tako nemački list „Velt“ nazvao svađu Slovenije i Hrvatske oko granice.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
srbo

pre 6 godina

još nikada nisam čuo Lazu da se oštro brecnuo na komunizam,titu, i yugovinu, al baš nikada

Milena

pre 6 godina

A zašto bi, svima vam je bilo "loše" e pa sad vam je dobro, uživajte !!!!!

Ljubo

pre 6 godina

Vec dobro radimo ,mnogo drugacije od pre .Kada se prica ,prezentuje srpskom narodu ,moze i srbskom jos je pravilnije ali drugi neki put oko toga ,manje cemo greske praviti i oprezniji biti.Strpljenje ,otvorenost ,sloznost .nacionalni interesi prvo svih pojedinacno koji odlucuju o tome .a ne nikako licni pojedinacni interesi .Lazanski ,posteniji i bolji od mnogih samih " velikih Srba " ,vec dobro opominje ,usmerava ....

Cro

pre 6 godina

Hrvatska je izašla iz arbitraže zbog kršenja medjunarodnog prava od strane slovenskog arbitra, prije no što je saznala rezultat arbitraže. Granica na Dunavu_ medjunarodni sud, pa tko što dobije

Mihailo Nikolic

pre 5 godina

Jeli boga ti, da bude Kadija te tuzi Kadija ti sudi. Pa i Srbi sad znaju za sud (nazovi sud) koji sudi samo protiv Srbije. Srbija treba da se ponasa iskljucivo prema svojim interesima, to se jedino na zapadu (EU) razume. Pravda u EU je dvoklasna i troklasna za nas vazi peta klasa.Pa ti Croko krokci ali ne zavisi samo Srbija vec Kro. vise od "danke Deutschland"!

Nena

pre 6 godina

Granica mora biti na sredini Dunava. Od toga ne treba nikako odstupiti. Kakva arbitraža, kakvi bakrači! Treba zemlju koja je sa srpske strane Dunava otkupiti od Hrvatske odnosno građana Hrvatske i time će problem biti rešen.

djole

pre 6 godina

Rec je o austrougarskom katastru iz....godine???Posto austro.. ne postoji, a crvatija nije naslednik austro... ne moze naslediti i pozivati se na to. Kao ni u slucaju koruske, stajerske, istre, dalmacije, Krajine, istocne slavonije.Sve to treba oduzeti crvatiji, jer su izgubili i 1 i 2 rat, pa se prisljamcili srbiji, koja to nije sankcionisala. ali nikad nije kasno ako imamo imalo pameti. Sa italijom, madjarskom, austrijom, mozemo uspeti, pa neka se onda ku.ce.

Miloš

pre 5 godina

Da je dobro u EU, ne bi Englezi pobegli odatle. Provalili su nas, pa nama je bitna samo " kasa", Zato mi i hocemo u EU, kaoo!

Izbori 2024

TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!
Live TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) večeras još jednom nije prihvatio da raspravlja o NATO agresiji na Jugoslaviju pošto za predloženi dnevni red nije glasao dovoljan broj članica tog tela. Kao i na sednici SB UN 25. marta, i na večerašnjoj, ponovo zakazanoj na zahtev Rusije, Francuska je zatražila takozvano proceduralno glasanje o dnevnom redu. Za dnevni red, odnosno raspravu o NATO agresiji na Jugoslaviju 1999. godine, večeras je glasalo šest od 15 članica Saveta bezbednosti, dok je ostalih devet bilo uzdržano. Za usvajanje dnevnog reda bilo je potrebno devet glasova. Ovu odluku, u emisiji "Info veče" Informer TV, komentarisali su analitičari Veljko Jovanović i Luka Stajić, kao i Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke.

28.03.2024

23:01

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve
Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve

Bila sam u dvorištu Novakovića, u tu kuću je udata moja ćerka i bavila sam se decom. Čula sam da je došao Milan Nikolić i udario mog sina Vuka sa obe šake. Nisam videla, ali sam čula tada šta se desilo. Milan mu je zapretio prstom i rekao, "j....u ti majku", a Vuk mu je odgovorio, "ti da j...š moju Draganu. Milan je mali čovek, ali je poskočio i sa obe šake udario Vuka. To su snimile kamere.

28.03.2024

18:01

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija