• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

03.03.2018

13:14

DOKAZ ŽUTE BRUKE! Olja Zekić, članica Saveta REM, potvrdila: RTS namerno Vesiću SMANJIO MIKROFON U "UPITNIKU"!

Politika

DOKAZ ŽUTE BRUKE! Olja Zekić, članica Saveta REM, potvrdila: RTS namerno Vesiću SMANJIO MIKROFON U "UPITNIKU"!

Podeli vest

Olja Zekić, članica Saveta Regulatornog tela za elektronske medije obratila se otvorenim pismom Javnom medijskom servisu Srbije i direktoru Draganu Bujoševiću povodom nezapamćenog skandala kada je u emisiji "Upitnik" gradskom menadžeru beograda Goranu Vesiću namerno utišan mikrofon!

Pismo gospođe Olje Zekić prenosimo u celosti: 

REM.rs

Poštovani gospodine Bujoševiću, Obraćam Vam se ovim pismom, jer je Regulatorno telo za elektronske medije dobilo niz prigovora gledalaca i tokom prikazivanja emisije Upitnik (četvrtak, 1. mart, 21 sat), kao i dan po emitovanju, koji nisu mogli jasno da čuju šta govori jedan od učesnika debate, Goran Vesić, predstavnik liste "Aleksandar Vučić - Zato što volimo Beograd". Služba za nadzor i analizu REM postupila je po prigovorima i ustanovila je da su oni tačni, i da je, tokom emisije, režija smanjivala zvuk, dok je Goran Vesić pokušavao da govori.

U emisiji za koju ne postoje ni uređena pravila, niti je jasno određena sekundaža tokom koje neko od učesnika može da govori, moram da Vas jasno i glasno pitam, u skladu sa kojim pravilnikom, ili možda po čijem nalogu, ste smanjili ton jednom od gostiju za čak dva decibela? Sigurna sam da će se i gledaoci složiti da se ovako nešto nikada nije dogodilo na Javnom servisu, koji je pravljenjem ove namerne tehničke, tonske, a ustvari duboko političke greške, izrazito favorizovao predstavnika bivše vlasti Dragana Đilasa, kome je dopušteno da govori i debatuje, dok je predstavnik vladajuće koalicije, ovakvim igranjem sa zvukom, pokušan da bude predstavljen kao neko ko je nepristojan, ko dobacuje i kibicuje sa strane.

Nikola Sandulović je, bez smanjivanja zvuka, mogao da poruči kako je Aleksandar Vučić kukavica, i da mu uz to i preti. Dragan Đilas je, uz pun ton, naglas mogao da se obračunava i sa Aleksandrom Vučićem i sa Goranom Vesićem. Jedino je Vesić bio utišan

Malo je reći da je zgranutost osnovni razlog za ovo pismo, pošto osećaj koji imam, zbog činjenice da ste se, usred kampanje, u režiji, bezočno poigravali tonom, daleko prevazilazi zgranutost.

Više je reč o zgroženosti, pogotovo što je to urađeno uoči predizborne ćutnje, u emisiji Upitnik na prvom programu Javnog servisa. tokom koje je jednom prisutnom suštinski ukidan ton, i to da bi se bolje čuo drugi kandidat - Dragan Đilas. Emisija Upitnik bila je poslednja u nizu predizbornih emisija na Javnom servisu, što znači i da bilo kakva ispravka, ili emitovanje emisije sa jasnim tonom svih učesnika, više nije moguće.

A kako ste vi Javni servis, i kako imate zakonom jasno propisane obaveze kada je reč o predstavljanju lista i kandidata, ne preostaje mi ništa drugo, nego da Vas javno pitam - šta ste, igrajući se reglerima i utišavajući jednog od učesnika debate, hteli da uradite?

printscreen

Pogotovo što, sve vreme kampanje, Radio Televizija Srbije ništa slično nije radila. Boško Obradović je imao priliku da bez stišavanja, ne samo glasno da kaže, nego i glasno da pljune svoje političke opononente. Nikola Sandulović je, bez smanjivanja zvuka, mogao da poruči kako je Aleksandar Vučić kukavica, i da mu uz to i preti. Dragan Đilas je, uz pun ton, naglas mogao da se obračunava i sa Aleksandrom Vučićem i sa Goranom Vesićem. Jedino je Vesić bio utišan.

Šta ste vi? Sudija koji bira ko ima pravo na završnu reč? Arbitar koji lomi nogu jednom fudbaleru, da bi drugi mogao da postigne gol?

Zašto? Šta ste vi? Razredni starešina koji odlučuje ko od učenika sme, a ko ne sme nešto da kaže? Sudija koji bira ko ima pravo na završnu reč? Arbitar koji lomi nogu jednom fudbaleru, da bi drugi mogao da postigne gol?

I razumem ja kada Vi, svoje očigledne simpatije prema jednoj strani, pokrijete zakonom. Uostalom, REM je odmah, po Vašoj prijavi, reagovao i zabranio spot Srpske napredne stranke, jer zakon jeste tako nalagao.

Takođe, REM nije zabranjivao, niti su Vama smetali, spotove Dragana Đilasa, opet samo zato što je za takvu odluku postojalo uporište u zakonu. 

Ali, u kom i kakvom zakonu, pravilniku, ili bilo kom drugom aktu, stoji odredba da režija može da utiša ton jednom učesniku emisije, a drugom da pojača?

S kojim pravom ste gledaocima, Srbiji, ukinuli pravo da saznaju, i čuju, sve?

Na kraju, pošto se hvalite da ste šampioni gledanosti (što je činjenica koju ste, u četvrtak uveče brutalno zloupotrebili), moram da  Vas podsetim na jednu definiciju fer pleja, po kojoj šampione čini upravo ono što rade - kada ih niko ne gleda. U Vašem slučaju, ono što radite gledaocima iza leđa, u režiji, i emisije, ali i u pokušaju režije čitavih izbora. A to je upravo ono na šta nemate pravo.

Bez mogućnosti da Vas, zbog nedostataka u samom zakonu, čak i opomenem, odlučila sam da Vam bar javno kažem šta ste, ko zna zbog čega i za koga, uradili.

Regulatorno telo za elektronske medije
Član Saveta
Olivera Zekić

POGLEDAJTE EMISIJU I PROCENITE SAMI:




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
hehe

pre 6 godina

Zato je upadao u rec svakome, blebetao i mahao papirima jer je primetio mali mikrofon na reveru . Inace sigurno ne bi to radio jer je kulturan covek.

Patriota

pre 6 godina

gledao sam emisiju i čini mi se da je istina malo drugacija

Golub

pre 6 godina

Samo pismo...bez kazne. Ja koji placam preplatu na dva brojila imam pravu da trazim da se ovi sa Rts kazne jer me obmanjuju kao i sve druge gradjane.

Mikica

pre 6 godina

Ja ne zelim vise da placa RTS-u pretplatu oni uskraćuju moje pravo na informisanje

Bileterale

pre 6 godina

Upravni odbor RTS treba u ponedjka da zaseda i smeni urednika emisije i tehničko osoblje RTS.

m

pre 6 godina

I smeni zutog Bujketa i zutu Olju,lopurde u RTS-u.......................

Baba Mirka

pre 6 godina

Ovakav propust od Javnog servisa stvarno nisam mogao da očekujem a sada bih voleo da vidim i njihovo objašnjenje ovakvog propusta, a ako je greškom nastao zbog tehničkih problema mogla je da se napravi reklamna pauza i da se mikrofon zameni što je tonac mogao odmah da uoči.

Marina Matic

pre 6 godina

Velikonepostovanj3, pre svega prema gradjanima koji su pokusavalu da cuju.

zucko

pre 6 godina

I treba vam tako kada mimo volje naroda odrzavate u zivotu RTS,raspisite referendum i pitajte gradjane dali im treba takav rts i dali treba od gradjana Srbije uzimati novac da bi se finansrala prosrpska televizija sa najvecim platama da bi radili protiv vecine naroda u Srbiji,.Ako ste u vecini onda postavite svoje ljude jer smo tako glasali.

Uca

pre 6 godina

Dokaz da su mediji u Srbiji slobobni, da ih je postavila vecina rekli bi ste partijsko zaposljavanje. Kadar RTS- su postavili zuti i to je jasno kao dan.

Pera Bandera

pre 6 godina

Svaki put se naježim kada od raznih voditelja na raznim televizijama čujem kako ljudima koji zovu, preporučuju da SMANJE televizor! Koliko se ja razumem, trebalo bi da kažu da UTIŠAJU televizor. Isto vredi i za mikrofon jer niko NE SMANJUJE TELEVIZOR I MIKROFON, nego ih utišava!!!!!

Moje cutanje skupo kosta

pre 6 godina

Zanima me samo sta je ova dama po struci kada je registovala da je Vesicu smanjen ton bas za dva decibela?

Alhemičar

pre 6 godina

Укинути претплату за РТС и нека се финансирају као и остале телевизије,.

Marina

pre 6 godina

Скандалозно понашање РТС који се стално представља као народни јавни сервис а, изгледа да није.

zoran

pre 6 godina

Kad će već jednom da se ova javna kuća privatizuje, pa nek novi vlasnik vidi šta će sa njima ovakvima. Ne trebaju nikom, osim sami sebi.

zora

pre 6 godina

A voditeljka u nijednom momentu nije mogla reziji da skrene paznju na ton??I ona je odgovorna jer je cutala po naredjenju.

Nena

pre 6 godina

Ne navijam ni za koga, ni za vlast, ni za opoziciju. Svi su mi se smučili. Ali, nakon ovoga što je RTS uradio, ne zaslužuju da im se plaća pretplata. Moj novac ne bi trebalo da bude upotrebljen za ono što nije fair-play.

Minka

pre 6 godina

Glasno glasnije ja ne znam drugacije, ja ne znam drugacije... Istina i cinjenice se ne mogu utisati nikakvim mikrofonom.

Iva

pre 6 godina

Igraju veoma prljavo i pokvareno. Ne razumem iz kod razloga je bas Vesicu smanjen ton dok prica.

Mita

pre 6 godina

Nista vise ne moze da me iznenadi, ali ovakvo ponasanje jednog velikog medijskog servisa je nedopustivo.

Mihajilo

pre 6 godina

Dobro da je bar neko reagovao na ovo skandalozno ponašanje RTS. To neće popraviti stvar, neće se ni RTS izviniti, znam, ali bar narod neka zna o čemu se radi.

Realan

pre 6 godina

Gledao sam emisiju. Nisam primetio da mu je smanjen mikrofon, a i da jeste to je najmanje sto je moglo da se uradi. Vesic je konstantno Djilasu upadao u rec, nije mu dozvoljavao nista da kaze. Ja da sam bio na mestu urednistva rts, ja bih ga udaljio iz emisije,jer je i pored brojnih opomena to i dalje radio.

Aleksandar Janković

pre 6 godina

Svi koji smo gledali emisiju primetili smo da je Vesić "utišan". Ko je pažljivo pratio mogao je da vidi da je Vesić pogledavao na mobilni telefon i verovatno je dobio tu informaciju i zato je posle toga pokušavao da upadne u reč sagovornicima. Takva Vesićeva "neprincipijelna" debata je bila samo rezultat neprincipijelnog postupka RTS-a ili je možda trebao samo da ćuti i da popuni RTS-ovu "kvotu" iz koje bi se posle statistički evidentiralo da je RTS svim učesnicima dao podjednaku šansu.

Jelena Petrović

pre 6 godina

Da, da, tako je bilo. I Voditeljka mu nije dala da govori.

Mare

pre 6 godina

Ocekujemo neke sankcije za ovaj postupak, uskratili su nam pravo da cujemo sta je covek imao da kaze.

Jovana

pre 6 godina

Bruka i sramota. Neka se nadju odgovorni i kazne.

Biljana

pre 6 godina

Nisu imali pravo da mu smanje mikrofon. Ako je čovek pozvan u emisiju treba da ispoštuju njegovo mišljenje.

ivan

pre 6 godina

Mogu oni da utisaju mikrofon, ali SNS je svojim delima dokazao da radi u korist naroda, i to niko ne moze da ospori, i zato ce ponovo da pobede na izborima.

Djoka Rdjovic

pre 6 godina

Koliko je veliki bezobrazluk prema Vesicu bilo je nevidjeno. RTS mora da se rascisti. Dobro sto je Tijanic mrtav.

Stojadin

pre 6 godina

Zanimljivo je kako vam sad saopstenje REM-a odgovara (bravo za REM i sl.), a pre nekoliko dana nije. Opredelite se vise.

pera

pre 6 godina

Ona je primetila nesto sto je cinjenica i kraj price

Tina

pre 6 godina

Zuca stisava....uzas, on je dokazao ko je i sta je, dokazani lazov i manipulator!

Biljana

pre 6 godina

Sutra idemo još jače! Zato što volimo Beograd.

vejn

pre 6 godina

Smešni su. Ne mogu da utišaju Vesića kad govori istinu.

Nana

pre 6 godina

Ovo je ponižavajuće! Pa ovim pokazuju kakvi su!

Ivana

pre 6 godina

Sramotno kojim se sve metodama služe... da čovek ne poveruje...

Marko

pre 6 godina

Pa kakva je bila diskusija (ako se to moze tako nazvati), jedino je bilo ispravno SVIMA iskljuciti mikrofone.

Petar Golemi

pre 6 godina

Zuti patkari i tajkunasi pukli ste!!!!!!!!!!

Bole

pre 6 godina

Ne znam čemu služi ovakav RTS,naplaćuju mi dve takse iako je na jednom strujomeru godinama potrošnja NULA,baš kao i njihova televizija!Ne gledam ih jer im ne verujem,žao mi je što ih narod Srbije finansira a liče mi na one koji su protiv tog istog naroda.

Radnik kao i Vi

pre 6 godina

Ljudi neosudjujte rts vec one koji rukovode njime.Promenimo rukovodstvo i vratimo sebi naciionalu tv .Svasta su ti ljudi koji tamo rade preziveli i svakakvi su vodili tu kucu.Vreme je da na celu te kuce dodje covek domacin,a ne kojekakve izdajice i poltroni.

Izbori 2024

TV

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)
Live TV

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubistva Danke Ilić. Osumnjičeni za ubistvo od samog početka pokazuju vrlo neobično ponašanje. O tome šta je sve neobično u ovom slučaju, u emisiji "Info dan" govorile su Maja Jovanović iz Biroa za borbu protiv trgovine decom i psihološkinja Katarina Matić. Uživo u program javila se i novinarka Informera Vesna Jović sa najnovijim informacijama iz okoline Bora.

19.04.2024

16:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija