• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: D. Kljajić

03.03.2018

18:09

VIŠE OD 80 ODSTO ČEHA TRAŽI DA SE POVUČE PRIZNANJE KOSOVA! Reditelj Vaclav Dvoržak EKSKLUZIVNO ZA INFORMER!

Politika

VIŠE OD 80 ODSTO ČEHA TRAŽI DA SE POVUČE PRIZNANJE KOSOVA! Reditelj Vaclav Dvoržak EKSKLUZIVNO ZA INFORMER!

Podeli vest

Češki režiser Vaclav Dvoržak, reditelj dokumentarnog filma "Oteto Kosovo" i pokretač peticije protiv lažne države Kosovo, otkriva da više od 80 odsto Čeha traži da Prag povuče priznanje Kosova!

U ekskluzivnom intervjuu za Informer Dvoržak ističe da nam tek predstoji maratonska borba oko KiM, a da mnogi u Češkoj i čitavoj Evropi polako menjaju svoj stav u korist Srbije. Ova peticija pokrenuta u Pragu mogla bi da izazove pravu lavinu i drastično promeni pregovaračku poziciju naše države.

- Peticiju je zasad potpisalo 14 poslanika, među kojima i neki iz Evropskog parlamenta. Težimo da je potpišu velike i značajne ličnosti. Ovo je rušenje međunarodnog prava, bespravni čin koji je naneo veliku štetu Srbiji. Pregovara se sa bivšim predsednikom Vaclavom Klausom i sadašnjim Milošem Zemanom, od kog očekujemo da će je podržati, jer je protiv nezavisnosti Kosova, i javno je govorio da je Češka napravila veliku grešku. Jedan od prvih potpisnika je Jan Kavan, bivši šef diplomatije, potpredsednik vlade i predsedavajući Generalne skupštine EU.

 Zašto ste snimili film i pokrenuli peticiju?- Otišao sam na Kosovo 2004. da trgujem vinom. Pošto Albanci ne proizvode vino, imao sam kontakt sa Srbima. Tad sam primetio ogromnu razliku šta se dole dešava u odnosu na ono što prenose češki mediji. Nama je predstavljena potpuno drugačija slika. Uvideo sam da je sve laž, da se sve izvrće i zloupotrebljava protiv Srbije. Želim da se vidi istina.

Ubediću i druge zemlje
da podrže Srbiju

Mogu li i neke druge države da promene nešto kao vi u Češkoj?- Ima šanse za tako nešto. Na Kosovo idem sa Poljacima i jasna im je situacija. Nemci, Francuzi, Italijani i Švajcarci takođe idu dole i po pitanju Kosova imaju sličan stav. Nadam se da ću inficirati i susedne zemlje da krenu mojim stopama.

Kako ljudi reaguju na vaš film o otetom Kosovu?- Normalan Čeh reaguje normalno kao i vojnici, jer su svesni i poznaju situaciju. Na projekciji filma u mestu Strahonice došli su Albanci, po struci zlatari, da iskažu svoje nezadovoljstvo. Želeli su da me napadnu i "dokažu" da je u filmu sve laž. Međutim, vojnici su ih zaustavili i pre nego što sam uzeo vazduh, i rekli im da su oni bili tamo i da znaju da je sve ovo istina.

Ima li aktuelna vlast u Pragu sluha za ono što govorite?- Nisam siguran da će imati hrabrosti da povuku priznanje, ali svakako imaju više sluha sada. I građani polako otvaraju oči. Više koriste internet, koji im daje relevantne podatke. Sada je 80 odsto Čeha protiv priznavanja Kosova. Mnogo znaju i prate istorijske događaje i žao im je što se ovo dešava. Imam internet novine "Kosovo onlajn", koje postoje 12 godina, i stalno puštam informacije o tome šta se događa dole. Novinari se polako okreću i prenose tekstove koje objavljujem.

ČEŠKI POSLANIK FOLDIN: Napravili smo GREŠKU kada smo PRIZNALI KOSOVO!

Boravili ste u Beogradu. Šta mislite o politici Srbije prema Kosovu?- Srbija je ucenjena i trpi veliki pritisak. Srpski političari imaju tešku situaciju da pronađu ispravan put. Teško je napraviti kompromis sa zločincima koji vode politiku na Kosovu, a koji imaju iza sebe kao zaštitu Amerikance. Nikad nije bilo ovakve situacije kao što je sa Srbijom da je tako dugo i na surov način pritiskaju da se odrekne dela svoje teritorije.

Mislite li da će EU na kraju zvanično uceniti Srbiju da prizna Kosovo zarad članstva u Uniji?- Bila bi ogromna greška kad bi Srbija priznala Kosovo. EU nema pravo da to traži od Beograda. Politika Brisela se menja i ništa nije isto kao što je bilo ranije. Istupila je Velika Britanija. Nemačka unutrašnja politika se takođe menja. Formirana je nova strana, druga po snazi, koja podržava Srbiju i srpsko Kosovo.




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
u ime Istine

pre 6 godina

" Ima li aktuelna vlast u Pragu sluha za ono što govorite? - Nisam siguran da će imati hrabrosti da povuku priznanje, ali svakako imaju više sluha sada."----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------Nikakav problem, ako Vam je zaista stalo do Istine i Pravde pokrenite peticiju za održavanje referenduma, sa jasnim pitanjem; Dali ste za to da se povuče priznanje Kosova i Metohije kao države?

Frst Street 6

pre 6 godina

Samo Nemci nam to rade a oni nece da odustanu od toga jer i oni imaju parce oteto od ceske koje bi trebali da vrate, Nemci su najvece zlo za Evropu, Staljin je lepo reko kad bude nemira u Evropi udrite samo nemce, 2 svetski rat nam nece oprostiti

toni

pre 6 godina

skapani cehi hahhahahha dkapani skjaveli hahhhah vas smo pobedili u ratnoj polji sada samo kokodocenje nist drugo 98 posto Dardanije je Albanaca

Izbori 2024

TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!
Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!

Pripadnici kriminalne grupe Radoja Zvicera i Nikole Vušovića zvanog Džoni sa Vračara, koji su u bekstvu, među kojima je i Vladimir Kovačević zvani Kovač koji je optužen da je 20. marta 2020. namamio na sastanak pokojnog Aleksandra Halabrina, izjavio je danas pred Specijalnim sudom u Beogradu da je pokojnog poznavao, ali da nisu tačni navodi optužnici da je bio član kriminalne grupe koja je optužena za njegovo ubistvo.

28.03.2024

12:54

Sport

Planeta

Znači li ovo da Ukrajina neće postojati?! Lavrov: Priča o legitimitetu Zelenskog posle 20. maja "možda neće biti potrebna"!
Realna opasnost

Znači li ovo da Ukrajina neće postojati?! Lavrov: Priča o legitimitetu Zelenskog posle 20. maja "možda neće biti potrebna"!

Rasprava o legitimnosti Vladimira Zelenskog posle 20. maja ove godine "možda neće biti neophodna", poručio je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov. Podsetimo, predsednička ovlašćenja Zelenskog ističu u noći 21. maja. Brojni politički i vojni analitičari smatraju kako bi to moglo da znači da Ukrajina neće postojati?!

28.03.2024

20:04

Vreme je da se priča o padu Kijeva! Zapadni mediji digli uzbunu, najavili su brutalnu ofanzivu Rusije!
Najzad su ukapirali

Vreme je da se priča o padu Kijeva! Zapadni mediji digli uzbunu, najavili su brutalnu ofanzivu Rusije!

Veliki zapadni mediji jedan za drugim prognoziraju neuspeh Ukrajine. Publikacije upozoravaju Kijev na beskorisnost kontraofanzivnih planova i važnost obnavljanja odbrane. U međuvremenu, ukrajinske oružane snage pomeraju sve više zapadne opreme u Harkov u iščekivanju ruske ofanzive. Štaviše, pojedini mediji upozoravaju kako je došlo vreme da se priča i o padu Kijeva!

28.03.2024

19:38

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija