• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: tanjug.rs/ informer.rs

06.03.2018

17:16

​VUČIĆ: Rekao sam istinu o granici Srbije i BiH

Politika

​VUČIĆ: Rekao sam istinu o granici Srbije i BiH

Podeli vest

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ocenio je da je najvažnije to što se razgovorima na skupovima, poput današnje trilaterale u Mostaru, postiže mir, stabilnost i napredak u ekonomskoj saradnji, a o neslaganju sa bošnjačkim članom Predsedništva BiH Bakirom Izetbegovićem o granici, kaže, da je rekao istinu, šta je tačno, a šta ne

Vučić je u razgvoru sa srpskim novinarima nakom mostarskog "mini samita" na vrhu triju država, BiH, Srbije i Hrvatske, rekao da su Hrvatska i BiH jedni od naših najznačajnijih trgovinskih partnera.

Podsetio je da je prošle godine, u trgovinskoj razmeni sa Hrvatskom ostvaren rast od 14,2 odsto, a sa BiH od 13,1 procenata, kao ida je sa Hrvatskom po prvi put naš izvoz bio veći.

- To su strateški partneri Srbije i možemo imati takav odnos samo ako imamo mir i stabilnostost. Na ovim sastancima naši odnosi nisu ni slatki, ni bajkoviti, niti ima mnogo divnih reči, ali moraju se rešavati problemi - jasan je Vučić.

Rekao je i da će Srbije za mesec dana biti zemlja partner mostarskog Međunarodnog sajma privrede, na kojem će učetsvovati do sada najveći broj srpskih kompanija.

- Ovde je reč o dodatnom tržištu koje nije samo Banjaluka ili Bijeljina, gde su srpski proizvodi prisutni svugde, ili Sarajevo gde imamo prisustvo naših kompanija, već je reč o širem tržištu zapadne Hercegovine i BiH - rekao je on dodajući da time pravimo i bolje odnose Srbije i BiH, kao i sa predstavnicima hrvatskog naroda koji sa ove strane Neretve žive u većini.

Tanjug

Predsednik se osvrnuo i na nesalaganja sa bošnjačkim članom Predsedništva BiH Bakirom Izetbegovićem na konferenciji za štampu po pitanju granice između naših dveju država.

Objasnio je da, pošto ovog puta nije bio domaćin, mogao je, kaže, da slobodno i mirno odgovori.

- I vi ste čuli govorio sam istinu i rekao konkretno šta je tačno, a šta nije - rekao je Vučić i istakao da ne može neko da kaže da je politika Srbije nešto što nije.

Ponovio da je Srbija predala Sarajevu predlog za rešenje pitanje granica sa BiH.

- Mi smo predali predlog u kojem smo predložili davanje boljeg zemljišta zauzvrat po sistemu kilometar za kilometar. Nama ne treba ništa tuđe, želimo samo da nam omoguće da hidroelektrane Zvornik i Bajina Bašta mogu da funkcionišu kako treba, te smo tražili i manje izmene u vezi pruge Beograd-Bar - precizirao je predsednik.

Pozvao je, kazao je, bosanske vlasti da daju Srbiji pravoslužbenosti, odnsono korišćenja, da, kako je objasnio, građane koji rade na našoj teritoriji u hidrocentrali ne bi pitali za poaš, lične karte...

- Nemojte da maltretiramo te ljude. Želimo i slobodan pristip kamionima da mogu neometano da transportuju robu za potrebe tih elektrana. Dajte da uradimo to jednim sporazumom. Na to mi je rečeno „ne može da se reši to pitanje u dva sastanka“, a ni narendih sedam meseci jer imaju izbore - naveo je Vučić rekavši da mu je drago što su svi mogli da čuju njegov odgovor.

Tanjug

Naglasio je da nikoga ni za šta ne optužuje i da će Srbija nastaviti da razgovara.

Istakao je da, iako neki govore suprotno, nije neodgovoran kada kaže da su međunarodno pravo i pravni poredak na našoj strani, kao što su to, kaže, bili Vuk Jeremić i Boris Tadić u vezi Kosova.

- Moraćemo da postignemo dogovor, da li će ići lako ne znam. Ono što je za nas važno je da pokušamo da probleme rešavamo, a ne dodatno da ih pravimo. To je od vitalnog interesa u odnosima sa BIH - rekao je.

Sa svojim sagovornicima je razgovarao o Strategiji o Zapadom Balkanu, istakavši da je o konkretnim stvarima govori konkretno, a to znači da je potrebno da se države u regionu dalje ekonomski uvezuju, da naši kamioni ne stoje na granicama. 

Kao neko ko o konkretnim stvarima govori konkretno, Vučić je rekao da nije filozof i da nema mogućnosti predviđenja za daleku budućnost, kakve ima LJubiša Trgovčević.

Vučić je podvukao da je uvek dobro da se razgovara i istakao da čeka prijatelje iz Hrvatske i BiH u Srbiji na sledeći sastanak u Novom Sadu, koji će biti odlična prilika za dalje pospešivanje saradnje i promociju odnosa.

VUČIĆ NAKON TRILATERALNOG SASTANKA U MOSTARU: Najvažnije to što mi danas imamo MIR I STABILNOST




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
provincijalka

pre 6 godina

Problemi moraju da se resavaju. Ovi razgovori su veoma korisni.

Pele

pre 6 godina

Izgradnja autoputeva će ojačati mir i stabilnost na Balkanu.

mala

pre 6 godina

Verujem da ce ovi sastanci uspeti da opet spoje region.

Lane

pre 6 godina

Ne tražimo mi ništa tuđe, ali ni svoje ne damo, tek tako!

mala

pre 6 godina

Mozda ovi sastanci sprijatelje razdvojene i posvadjane narode!

Maja

pre 6 godina

Aleksandar Vučić uvek je govorio i uvek govori istinu i samo istinu, što se bošnjačkog člana predsedništva BiH baš i ne može reći...

Izbori 2024

Jovanov: Izmenama zakona se omogućavaju izbori u Beogradu i na lokalu 2. juna!
Izbori 2024

Jovanov: Izmenama zakona se omogućavaju izbori u Beogradu i na lokalu 2. juna!

Šef poslaničke grupe "Aleksandar Vučić - Srbija ne sme da stane" Milenko Jovanov obrazložio je danas predlog izmena Zakona o lokalnim izborima koje su, kako je rekao, podržale poslaničke grupe većine, ali i deo opozicije, i kojima se omogućuje da se beogradski i lokalni izbori, koji nisu održani u decembru, održe istog dana - 2. juna.

22.04.2024

11:58

TV

Dok predsednik Vučić navodi realne argumente, Vjosa Osmani odgovara lažima i nebulozama! Velika bitka za Srbiju u Njujorku! (VIDEO)
Live TV

Dok predsednik Vučić navodi realne argumente, Vjosa Osmani odgovara lažima i nebulozama! Velika bitka za Srbiju u Njujorku! (VIDEO)

Na sednici Saveta bezbednosti UN Vjosa Osmani dala je repliku na reči predsednika Aleksandra Vučića. Gosti "Info dana" bili su analitičar Dejan Miletić, advokat Pavle Staničić, politikolog Marko Šćepanović i pukovnik Veselin Šljivančanin komentarisali su govor Vjose Osmani u Njujorku. Uživo u studio javio se i Lazar Stević, dopisnik Informera sa Kosova i Metohije.

22.04.2024

18:09

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Osmanlije učile srpski! Ovo su srbizmi koji se i dan danas koriste u turskom jeziku
Srbija

Osmanlije učile srpski! Ovo su srbizmi koji se i dan danas koriste u turskom jeziku

Kada se povede razgovor o srpskom jeziku često se govori o turcizmima, odnosno rečima koje su iz turskog ušle u naš jezik i tu se "odomaćile" tokom viševekovne otomanske prisutnosti u Srbiji. Međutim, malo se zna da su i naša kultura i jezik imali značajan uticaj na turski. Jedan od pokazatelja istorijskog značaja srpskog jezika jeste, između ostalih, i njegov status u Osmanskom carstvu.

22.04.2024

07:20