• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: tanjug.rs/ informer.rs

07.03.2018

17:16

KUBUROVIĆ: Izrada ustavnih amandmana najveći izazov

Politika

KUBUROVIĆ: Izrada ustavnih amandmana najveći izazov

Podeli vest

Ministarka pravde Nela Kuburović rekla je danas u razgovoru sa britanskim ambasadorom Denisom Kifom da je najveći izazov u okviru Poglavlja 23 trenutno predstavlja izrada ustavnih amandmana u oblasti pravosuđa

Ona je dodala da je Ministarstvo pravde omogućilo transparentan i inkluzivan proces i da su tokom 9 meseci, koliko traje javna rasprava, svi zainteresovani mogli da ministarstvu upute kritike, sugestije i predloge pismenim putem, ali da iznesu svoje mišljenje i na okruglim stolovima.

Kuburović ukazala da će nakon završetka javne rasprave Ministarstvo pravde usaglasiti tekst nacrta ustavnih amandmana i proslediti ga Venecijanskoj komisiji, bez čijeg pozitivnog mišljenja Ministarstvo pravde neće ići u dalju proceduru usvajanja. 

Ambasador Velike Britanije je rekao da je diskusija važna, kao i transparetnstno tog procesa. Ministarka i ambasador Kif su se saglasili da izmena Ustava nije pitanje samo jedne strane, već cele države i svih građana. 

Govoreći o borbi protiv korupcije, kao važnom potpoglavlju u okviru Poglavlja 23, ministarka Kuburović je ukazala da je 1. marta počela primena novog Zakona o organizaciji i nadležnosti državnih organa u borbi protiv organizovanog kriminala, terorizma i korupcije i da su u skladu sa njim formirana četiri regionalna centra za borbu protiv korupcije pri višim sudovima i tužilaštvima u Beogradu, Novom Sadu, Kraljevu i Nišu.

Kuburović je rekla da je do početka primene tog zakona obuku na Pravosudnoj akademiji prošlo više od 600 sudija, zamenika javnih tužilaca, policijaca i predstavnika drugih nadležnih organa, a da su upravo obuka i efikasna primena Zakona deo projekta koji finansira EU „Prevencija i borba protiv korupcije". 

Kif istakao i podršku te zemlje evropskom putu Srbije.

On je naglasio da je ovo važna godina za dalji napredak Srbije ka EU, posebno uzimajući u obzir nedavno usvojenu Strategiju proširenja Unije.

Ministarka Kuburović i ambasador Kif su ukazali da Velika Britanija podržava Srbiju i putem donatorskih fondova i u tom smislu istakli projekat „Unapređenje efikasnosti pravosuđa“, koji je sprovodio British Council.

BRNABIĆ NA KOPAONIKU: Rekonstrukcija vlade stalno otvorena tema




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Lala iz Banata

pre 6 godina

Само... Не дирајте Косово и Метохију из ПРЕАМБУЛЕ...!! Никако...!!

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija