• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: sputnjik.rs

08.03.2018

10:40

ŠIPTARSKA UJDURMA, ŠANSE ZA DOGOVOR SA BEOGRADOM SU MRTVE: Zajednice srpskih opština neće biti!

Politika

ŠIPTARSKA UJDURMA, ŠANSE ZA DOGOVOR SA BEOGRADOM SU MRTVE: Zajednice srpskih opština neće biti!

Podeli vest

Vlada lažne države Kosovo odbila je dogovor o početku izrade statuta za formiranje ZSO postignut na nedavnom sastanku u Briselu između Beograda i Prištine, uz prisustvo evropskih visokih zvaničnik

Prištinske vlasti nisu dale zeleno svetlo za izradu statuta Zajednice srpskih opština iako je delegacija Kosova u Briselu pružila uveravanje da će se to desiti,  potvrđeno je Sputnjiku u redovima bliskim kosovskim vlastima.

Kako je rečeno, "vlada je zaključila da nijedan zvaničnik Prištine nema mandat da donosi odluke van ustavnog okvira". 

Navedeno je i da će Statut biti izrađen, kada vlada to naloži timu koji je formirala prethodna vlast još 2016.

Ovom odlukom vlade u Prištini faktički je pogaženo obećanje koje je albanska delegacija dala na nedavno održanom sastanku u Briselu u nastavku dijalogu sa Beogradom. Tada su pružili uveravanja da će dozvoliti nadležnom timu da počne pripreme za izradu nacrta statuta Zajednice.

Milovan Drecun, predsednik skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju, samo potvrđuje za Sputnjik ono što Beograd već godinama govori, a to je da Priština neće da realizuje ključni deo briselskog sporazuma - formiranje Zajednice srpskih opština.

- Oni žele da obesmisle ZSO, da je ostave bez ikakvih nadležnosti i da na taj način zapravo ponište briselski sporazum - uveren je Drecun.

On kaže da je Srbija u više navrata upozoravala i Prištinu i Brisel i međunarodnu zajednicu da je briselski sporazum, kao i ceo proces normalizacije odnosa, bez ZSO -  mrtav.

- Sada je na onima koji su pokrovitelji ovih razgovora i dogovora, a to je Evropska unija,  da reaguju. Znači, ne mogu da se ponašaju tako nonšalantno  kada Priština evidentno godinama izbegava da realizuje obavezu da se formira ZSO - naglašava Drecun i postavlja pitanje da li Beograd treba da veruje u naivnu tezu da Brisel i Vašington nemaju dovoljno uticaja na Prištinu da ispoštuje ono što je prihvatila kao svoju obavezu.

fotomontaža

 - Beograd je ispunio sve što je bilo do njega, sada je sve na Prištini. Neozbiljna je priča koja stiže iz Brisela i Vašingtona. Oni su ti koji imaju dovoljno mogućnosti i moraju da nateraju Prištinu da prihvati dogovoreno i ono što je prihvatila kao svoju obavezu - precizan je Drecun.  

Delegacije Beograda i Prištine krajem februara održale su u Briselu tehničke razgovore posle 14 meseci pauze. Delegaciju Beograda predvodio je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić, a za Beograd je ključna tema bila upravo - formiranje Zajednice srpskih opština.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija