• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: sputnjik

09.03.2018

09:56

SRBIJA DOBILA ULTIMATUM I IZ SARAJEVA: PREDAJTE DRINU, pa ćete možda u EU!

Politika

SRBIJA DOBILA ULTIMATUM I IZ SARAJEVA: PREDAJTE DRINU, pa ćete možda u EU!

Podeli vest

Bošnjački član Predsedništva zna da je Srbija bliža ulasku u EU nego Bosna i zato pokušava da pitanje razgraničenja Srbije i BiH postavi kao ultimatum Srbiji preteći joj arbitražom ili očekujući da Srbija popusti

Bakir Izetbegović, bošnjački član Predsedništva BiH, ne namerava da pristane na ponudu Srbije u vezi sa demarkacijom granice između dve države. Tako se izjasnio, napominjući da će od Srbije tražiti sve do "zadnjeg penija", a ako ne bude dogovora, kako je rekao, očekuje da ovo pitanje bude rešeno međunarodnom arbitražom.

Profesor dr Stevica Deđanski ovakav postupak bošnjačkog člana Predsedništva vidi kao nastavak promenljive politike Bakira Izetbegovića. Dr Deđanski smatra da takav način političke komunikacije samo pokazuje da dotični i nije imao mišljenje. Izetbegović je, dodaje naš sagovornik, svestan da gubi političku moć i zato koristi svaku priliku da dobije neki poen. To je, kako veruje, slučaj i kada je reč o pregovorima o granici sa Srbijom.

- Ovakve izjave samo štete pomirenju u regionu, a iako se svi, pa i Bakir, zaklinju da rade na tome da svima bude dobro, ispostavlja se u praksi da na tome ozbiljno radi samo Srbija. Međutim, koliko je ovo loše, sa jedne strane, s druge je dobro jer konačno Zapad može da vidi da njihovi puleni koje su godinama podržavali, u stvari, prave problem - ocenjuje dr Deđanski.

Po njegovim rečima, ako EU želi stabilan region, trebalo bi i da ona sama nešto uradi i disciplinuje ljude koji stvaraju probleme.

Činjenica što je Izetbegović pomenuo međunarodnu arbitražu ako ne dođe do dogovora pokazuje da je svestan da bi to sve moglo da uspori ulazak Srbije u EU. Profesor međunarodnog prava Bojan Milisavljević to tumači kao nedobronameran potez.

RUSIJA SPREMNA DA STANE IZA SRPSKE I SRBIJE: Dodik otkrio koliko je velika i značajna PODRŠKA MOSKVE SRBIMA!

- Mi smo napravili vrlo konstruktivno rešenje i varijante za razgraničenje koje predstavljaju razumnu osnovu za pregovore. Problem je što BiH ima unutrašnje probleme koji su vezani za postizanje saglasnosti u ovom pitanju, i verujem da će upravo zato biti teško postići neki dogovor sa njima. Više sam sklon tezi da ovo pitanje rešava neki međunarodni forum ili Međunarodni sud pravde - naglašava Milisavljević.

On kaže da nije siguran ni da bi odlazak Izetbegovića iz Predsedništva BiH promenio mnogo stav bošnjačkog predstavnika u ovom pitanju i dodaje da je njima jasno da je nama ulazak u EU prioritet, kao i da smo mi mnogo bliži tom ulasku od njih.

- Zato misle da ćemo prihvatiti ili lošije rešenje ili da idemo na arbitražu. To je verovatno deo njihove strategije u ovim pregovorima -  zaključuje profesor Milisavljević.

Ukoliko bi se ovo pitanje našlo na međunarodnoj arbitraži, ceo postupak bi mogao da traje oko tri godine, dok bi postupak na sudu bio znatno duži.

HRVATI U NEVIĐENOJ PARANOJI, TVRDE: Rusi u Srpskoj grade tri vojne baze, DRŽAĆE NA NIŠANU CELU EVROPU?!

U svakom slučaju, kako naš sagovornik ističe, koja god odluka da bude doneta, pitanje je da li bi bila i sprovedena, jer ne postoji mehanizam koji bi stranu kojoj se odluka ne dopada mogao da primora da je ispoštuje. To je slučaj koji trenutno muči dve članice EU, Hrvatsku i Sloveniju, zbog čega je EU sada mnogo rigoroznija kad su u pitanju granice potencijalnih novih članica.

A Bakir Izetbegović to i te kako dobro zna.

Granica BiH i Srbije duga je 335 kilometara, a sporni su delovi kod Zvornika, odnosno Bajine Bašte, zatim deo kroz koji prolazi pruga Beograd-Bar i deo oko opštine Priboj, koja je razdvojena teritorijom opštine Rudo. Srbija je predložila da dođe do razmene teritorije na dva mesta oko pruge - „bukvalno metar kvadratni za metar kvadratni", što je „korist i za BiH".

Tanjug

Što se tiče zemljišta oko hidroelektrana "Bajina Bašta" i "Zvornik", Srbija nikada nije zahtevala ispravljanje granice na štetu BiH, već samo korišćenje malog dela teritorije od stotinak hektara na te dve lokacije. Beograd traži i mogućnost slobodnog korišćenja kada je u pitanju brana i prihvata da je granica reka Drina.

I HRVATI SU UKAPIRALI! Globus: O naoružavanju Bošnjaka niko ne piše, uvek je problem Srpska čak i kad SVE RADI LEGALNO!

Komisija za granice BiH nema mandat da pregovara o ponudi koju je sastavila Komisija iz Srbije. Sarajevo se takođe poziva i na odluku Badinterove arbitražne komisije ustanovljene 1991. godine, po kojoj su se sve države bivše Jugoslavije, na osnovu međunarodnog prava, obavezale da će poštovati mišljenje Badinterove komisije usvojeno na načelu međunarodnog prava, poznato kao "uti possidetis" ili "kako posedujete". 

Na osnovu tog načela utvrdilo se da će granice BiH i Srbije biti one granice koje su one imale dok su bile u sastavu bivše Jugoslavije, pre raspada te države.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Frano Franic

pre 6 godina

Pa hrabri Srbi sve rijesavaju ratom pa ce valjda i ovo. Sad su nakupovali starog zeljeza.

Žile

pre 6 godina

Dosta je Srbima više rata. Više ne nasedamo na takve provokacije.... Sada ratujemo razumom! ;;

gago m

pre 6 godina

Za takve kao ti dovoljna je i cackalica ... i to polovna!

sumadinac neprskani

pre 6 godina

sto babinom bakiru milo to mu se i snilo .

jova

pre 6 godina

Neznam zašto se Srbiji tako žuri po pitanju granica, kada će se Evropska Unija raspasti do 2025.god. oformiće se nova EU i u nju će ući Srbija,a Hrvatske i Slovenija i BiH neće ući a kada dođe na svetsku vlast 8.Kralj tada će cela BIH i Krajina pripasti Srbiji kao što su nekad bile.

Boža taksista

pre 6 godina

To nije ultimatum iz Sarajeva već iz Vašingtona preko Brisela i Sarajeva.Kazna što Srbije ne uvodi sankcije Rusiji i što se ne povinuje zahtevima velikih sila.Zbog stalnih ucena i praznih obećanja većina građana Srbije nije za ulazak u EU što je sasvim logično.

Sale

pre 6 godina

Republika Srpska je u Dejtonski ugovor unela svoju teritoriju sa narodom i kompletnom pravno političkom i vojnom kontrolom, tačnije unela sve elemente državosti isto kao i muslimaskohrvatska federacija i ta dva entiteta, apsolutno suverena na svojoj teritoriji, su dobili JEDAN MEĐUNARODNI OKVIR KOJI SE ZOVE BiH. Dakle, svaki entitet je apsolutno suveren na svojoj teritoriji i apsolutno je neprihvatljivo i apsurdno insistiraje Sarajeva na nekom razgraničenju i teoriji da granica ide maticom reke te da se dele hidroenergetski resursi jer su isti u SASTAVU TERITORIJE REPUBLIKE SRPSKE I KAO TAKVI NISU BILI PITANJE SPORA U DEJTONU, TAKO DA JE OVO INSISTIRANE SARAJEVA U STVARI ANTIDEJTONSKO. Dakle, hidroeletrane na Drini a koje su vlasništvu Srbije mogu biti samo pitanje spora između Republike Srpske i Srbije a nikako Sarajeva i Srbije, drugim rečima, ako Sarajevo polaže pravo na deo produkcije iz tih hidroelektana koje su na granici Srbije i Republike Srpske, onda po tom istom principu Sarajevo može da polaže pravo na energiju proizvedenu u termoelektrani Gacko, a na šta nikad neće imati pravo jer je na teritoriji Republike Srpske isto kao i one na Drini, TAČKA.

Emi

pre 6 godina

Bosna i Hercegovina je država a RS je entitet, ako ti nije jasno, da ti pojasnim.... Suverenitet nad granicom ima Bosna i Hercegovina,o tu dolazi tačka.

ZN

pre 6 godina

On zna da će svaka arbitraža odlućiti u korist BiH (mi smo još uvek "agresori"), a to što će nam usporiti ulazak u EU i nije loše. Najvažnije je da se u Srbiju uvedu evropska pravila ponašanja, a za koju godinu svašta može da se desi i u EU i na Balkanu i u svetu..

Angelo

pre 6 godina

Ako je Bakir turčin onda sam ja aboridžin...:-D:-D:-D

Sale

pre 6 godina

To Iz(m)etbegovic oce sebe da napravi vaznim faktorom na Balkanu...a ne vidi da mu se federacija polako raspada...

zika

pre 6 godina

Ovaj covek je najvece zlo na Balkanu prvenstveno za svoj narod pa i za citav region Balkana.

gagula

pre 6 godina

Jako,jako interesantno!!!Zašto Srbija misli da u miru može dobiti nešto što u ratu nije uspjela silom osvojiti???Možda zato što ima ona dva šupka u presjedništvu BiH,ali imala je slična dva šupka i u ratu kada je napadala BiH,pa nije išlo!Ustvari,nije interesantno već smiješno :)

Alfa

pre 6 godina

Okani se Bosne,Hrvatske,Gore Crne. Okreni se prema R.Srpskoj,Rumuniji, Grčkoj,Bugarskoj i Sloveniji.

Milan

pre 6 godina

ovg treba proglasiti za "pesonu non grtata" jer ujeda kao gnjida

Milan

pre 6 godina

ovg treba proglasiti za "pesonu non grtata" jer ujeda kao gnjida

biko

pre 6 godina

Od 1992 godine lopovi lesinari iz srbije kradu struju od dvije hidro centrale na drini i oipet im ne odgovara opet traze krivca u bosni i herecgovini

Branimir

pre 6 godina

Kopija svoga oca.Sve sto se dogovori radi se suprotno.Ovakva suluda predizborna politika obice se o o glavu muslimanskom narodu.Saray beze neka ti je bericetno.Branimir.

Bih

pre 6 godina

Pa nije rat da se otima sve po zakonu ni po babi ni po stricevima Bih netteba nista sto joj ne pripada sta je problem

KOSTIC

pre 6 godina

SRBIJA SAMO TRAZI DA UDJE U SVOJ POSED TJ. REPUBLIKU SRPSKU!!!ZIVELA SRPSKA!!!

laca

pre 6 godina

Poštovane komšije Srbi!!Nadam se da će te imati malo "obraza"i objaviti ovaj moj komentar.Vaš tekst je izuzetno tendeciozan,nepošten i slobodno mogu reći bezobrazan i neistinit.Služi samo za potpaljivanje strasti a ne smirianju!Lično ne mogu smisliti Bakira Izetbegovića ali ste vašim tekstom čak u meni izazvali simpatije prema istom.Idemo redom,hidrocentrale na Drini su zajedničko dobro još iz bivše države a rijeka Drina je Vaša isto koliko i BiH.i sve ove godine sa istih brana"kupite kajmak"bez da ste uplatili i jedan jedini euro državi BiH na što ste bili obavezni i pri tome ste se čak drznuli pomenuti zamjenu teritorije nekih"plodnih"njiva u zamjenu za hidropotencijal.Da pojednostavim,taj recept pokušajte primjenuti sa Rumunijom i te njive ponudite za njihov dio hidroelektrane Đerdap.Svi eksperti Vaši i objašnjenja nesuvisla ne mogu sakriti istinu i Vaš bezobrazluk!!

Toša

pre 6 godina

Ovo jednostavno moze da se resi, pripojiti RS Srbiji i stvar resena.

semberac

pre 6 godina

Zemlja i granica koja je sporna je u R.Srpskoj ne u bih...tako da no problemo

Jure

pre 6 godina

Sta je ruzno receno. Bosna nama svoju poplavljenu zemlju i energetske resurse a mi Bosni jalovu zemlju. Nisu bosanci onakvi kao iz viceva sa Mujom. Postoje svetska pravila i neka odluci struka. Zelje su jedno.

ratko

pre 6 godina

ahahahahahahahahahahahahahhahahahahahahahhahahahahhahaahhahahaahahhaa.............................................................................. ovi su pravi teletabisi hahahahah

Emi

pre 6 godina

I vi u svašta vjerujete,a s druge strane Hrvatska traži dio Apatija i Sombora....hoće li Vučić dozvoliti da Hrvati pređu Dunav...Kada to Srbi dozvole,možda i onda da se priča o Drini.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Žoc dobio "pojačanje" za ABA titulu! Nazivali ga cirkuzantom, svi ga pljuvali, a on krenuo da rešeta! (VIDEO)
Partizan

Žoc dobio "pojačanje" za ABA titulu! Nazivali ga cirkuzantom, svi ga pljuvali, a on krenuo da rešeta! (VIDEO)

Košarkaši Partizana trijumfalno su krenuli u odbranu titule u ABA ligi, pošto su sinoć u Beogradskoj areni prilično glatko i ubedljivo savladali Igokeu sa 94:85 u prvom meču četvrtfinalne serije regionalnog takmičenja. Navijači crno-belih, osim zbog trijumfa, imaju razlog za zadovoljstvo i zbog uspona forme igrača koji je do pre nekoliko nedelja praktično bio zaboravljen i potpuno otpisan, a reč je o Amerikancu sa pasošem Hrvatske, Džejlinu Smitu (29)!

18.04.2024

10:28

Odlične vesti za Pešića! "Drim tim" Srbija putuje u Pariz!
Košarka

Odlične vesti za Pešića! "Drim tim" Srbija putuje u Pariz!

Navijači košarkaške reprezentacije Srbije sa nestrpljenjem iščekuju Olimpijske igre, koje će narednog leta biti održane u Parizu! Svi se nadamo da će selektor Svetislav Pešić moći da računa na najbolje igrače kojima Srbija raspolaže, a tu se pre svih misli naravno na Nikolu Jokića. Dok čekamo rasplet NBA plej-ofa kako bismo dobili odgovor na pitanje da li će jedan od najboljih košarkaša današnjice predvoditi ekipu u glavnom gradu Francuske, želja kod pojedinih igrača se ne dovodi u pitanje! Jedan od onih koji će se staviti na raspolaganje Pešiću jeste Aleksej Pokuševski!

18.04.2024

10:46

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija