• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

09.03.2018

15:47

(ANKETA) PODNETA INICIJATIVA za spomenik i ulicu Miloševiću u Beogradu! Šta vi mislite o tome?

Politika

(ANKETA) PODNETA INICIJATIVA za spomenik i ulicu Miloševiću u Beogradu! Šta vi mislite o tome?

Podeli vest

Grupa građana "Sloboda" predala je danas inicijativu da bivši predsednik Srbije i Jugoslavije Slobodan Milošević dobije spomenik i ulicu ili trg u Beogradu

Predstavnici Inicijativnog odbora i udruženja predali su tu inicijativu na pisarnici Skupštine grada, a za Komisiju za spomenike i nazive ulica i trgova.

Nakon toga predali su tekst inicijative i u zgradi Predsedništva, jer, kažu, zele da predsednik Srbije bude obavešten o tome.

Podršku inicijativi potpisom je pružio počasni predsednik SPS i poslanik Milutin Mrkonjić, a podršku je dao i nekadašnji ministar spoljnih poslova Živadin Jovanović.

Članica Inicijativnog odbora Jovana Dimitrijević je rekla da su "krucijalne istorijske činjenice koje Miloševiću niko ne može osporiti" Dejtonski sporazum, Rezolucija 1244 i "herojska odbrana Srbije, srpskog naroda i njega samog pred Haškim tribunalom".

- Milošević je bio heroj svog vremena, branitelj države pod NATO bombama i branitelj zemlje u najtežim vremenima. Moralna obaveza građana prema nevinom čoveku i borcu za sprstvo je podizanje spomenika - rekla je Dimitrijević, koja je i potpredsednica Gradskog odbora SPS Požrevac.

Predsednik UO Udruženja "Sloboda" Slobodan Lazarević naveo je da se inicijativom vraća dug srpskog naroda prema bivšem predsedniku i dodao da "niko u svetu neće poštovati Srbiju i srpski narod dok god bude vladalo uverenje da su ga Srbi prodali".

- Građani Srbije će dizanjem spomenika to i dokazati - da su to uradile garniture koje su iz toga izvlačile neke poene pred celim svetom - rekao je Lazarević.

Nakadašnji ministar i predsednik Beogradskog foruma za svet ravnpravnih Živadin Jovanović naveo je da je Milošević bez sumnje jedan od najvećih državnika moderne Srbije, "čovek širokog obrazovanja, koji je poznavao interese i prirodu srpskog naroda, uvažavao interese drugih i tražio ravnopravnost za srpski narod u svim uslovima".

Informer

- On je branio zemlju od NATO, nije išao u rat da pobedi NATO, već da odbrani zemlju i svoj narod - rekao je Jovanović.

Milošević je umro 11. marta 2006. godine u ćeliji Haškog tribunala.

Bio je jedna od ključnih ličnosti tokom ratova u bivšoj Jugoslaviji u periodu 1991-1995. i tokom rata na Kosovu i Metohiji 1998 - 1999. godine, a mnogi mu prebacuju da je delimično odgovoran za ratove i mnoge događaje tokom sukoba, na štetu Srbije. 

Tokom sukoba na Kosovu,Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju podigao je, maja 1999. godine, optužnicu protiv Miloševića za zločine protiv čovečnosti. 

Optužbe za kršenje običaja rata i Ženevske konvencije u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini i za genocid u Bosni i Hercegovini dodate su godinu i po dana kasnije. 

Nakon demonstracija 5. oktobra 2000. godine zbog spornih predsedničkih izbora u septembru te godine, priznao je poraz, uhapšen je 1. aprila 2001. godine, a 28. juna, na Vidovdan te godine, izručen Haškom tribunalu. 

Na suđenju Milošević se sam branio.

Anketa




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
VLADE

pre 6 godina

TO JE ISTO KAO KAD BI U BUKURESTU PODIGLI SPOMENIK DIKTATORU CAUSESKOM.NECE PROCI!

Viktor Vulovic

pre 6 godina

Naravno da treba da ima spomenik, krajnje je vreme da se oduzimo coveku sa kojim smo ponosno stajali na braniku slobodnog sveta u vreme kada je globalisticka zver bila najjaca!

mostarac

pre 6 godina

Tuđman mi je rekao:“Kad podijelimo Bosnu, ja i Sloba bit ćemo saveznici” - Akademik Dušan Bilandžić i onda u BIH izginuse i srbi i hrvati i muslimani , ali i bosanci i hercegovci i crnogorci i srbijanci i albanci i ostali jugosloveni.... Kadijevic je trebao da sve pohapsi i zatvori, ali nije imao m...

deda Raša

pre 6 godina

Kad ga ima onaj izdajnik, koji je pozivao NATO da zesce bombarduje Srbiju.moze i Milosevic, koji je casno branio interese Srbije i zbog tih interesa i zivot dao. Kako vreme odmice sve je jasnija slika oko bombardovanja, hapsenja i ubistva Milosevica.

drago

pre 6 godina

spomenik i ulicu treba dobiti u zagrebu i pristini ,oni su dobili drzave

dragan

pre 6 godina

mislim da zasluzuje za sve ono sto se borio za vreme svog mandata za srbiju tebalabi spc da podrzi predlog. za njgove vladavine je najvise podigmuto i zapoceto gradnja crkava posle kralja milutina.

MILOSAV DJOKOVIC

pre 6 godina

TAKO I TREBA JEDINI PRAVI U TO VREME CUVAR SRBA I SRBSKIH ZEMALJA,DA NIJE BILO NJEGA PITANJE JE DA LI BI POSTOJALA REPUBLIKA SRPSKA

rada

pre 6 godina

Mislim da ne.Ulicu treba da dobije Jasna Sekaric,Marija Serifovic,Davor Stefanek,Novak Djokovic,Zeljko Joksimovic,Emir Kusturica,Smilja Avramov,Vladimir Lazarevic,Heroji sa Kosara,pa recimo kosarkaska,rukometaska,odbojkaska,teniserska,vaterpolo ulica,Ivane Spanovic,Milice Mandic,Tijane Bogdanovic,Zorane Arunovic,.........Prevrce mi se zeludac od politicara kojima treba dati ulicu.

Marcco

pre 6 godina

Umesto da svaki čas imenujemo neke ulice po nekim političarima, zar nije bolje da se jedna ulica nazove "Ulica lopova i nesposobnjakovića" pa da se jednom za svagda reše te dileme.

Goran

pre 6 godina

U dva kljucna trenutka je izdao Srbe, 1995 u Krajini i 1999 na Kosovu posle 77 dana bombardovanja potpisao je i prekrsio narodnu volju sa referenduma.

AS

pre 6 godina

JA SAM ZA. VREME ĆE POKAZATI DA JE NEPRAVEDNO SATANIZOVAN.

Ax

pre 6 godina

NE, NE i NE. Ne nikako, ali gledajući kakva sve komunistička bagra ima ulicu u BG, Slobo bi mogao ladno da dobije ne ulicu već bulevar i trg.

boro

pre 6 godina

NARAVNO DA MU TREBA PODIĆI SPOMENIK, A I DA SE KOSTI SAHRANE U ALEJI VELIKANA.

Milan

pre 6 godina

Остаће упамћен као последњи српски државник, шта год ко мислио. Од њега па наовамо имамо само извођаче туђих радова, пљачку и распродају свега што је могло да се прода буд зашто, уз довољно личних процената продавалаца. Он је иза себе оставио неки резултат. Пре свега, Републику Српску, Резолуцију 1244. по којој је Косово саставни део Србије под управом уједињених нација. У његово време, колико је мени познато, Србија је дуговала смао 300. милона долара, а сада, незнам дал ико зна? На крају, његов говор пред напуштање функције председника, који сам слушао много пута, а који се ево ваља и данас по фејсбуку, је фасцинатан по прецизности описа догађаја који ће се десити и који се ево дешавају пред нашим очима. Ми смо окупирана земља у којој је остао само народ који нестаје 100. на дан, уцењен свим и свачим и понижен, а идемо путем без алтернативе - а шта нас тамо чека? То се лепо види кад погледамо у Хрватску!

Slobodan

pre 6 godina

Jako mi je zao sto nikad nisam glasao za inenjka,sada kada se vidi kakva je bagra preuzela Srbiju,kako su je dosovci doveli do prosjackog stapa,covek se borijo sa zapadnim olosom i unutrasnjim izdajnicina placenicima medju koina su buk draskovic djindjic i mnogi drugi.

BREŽANAC

pre 6 godina

Gospođa Mira Marković je rođena u našem selu, Brežanu pa zato svim srcem podržavamo inicijativu za podizanje spomenika Slobodanu Miloševiću.

Izbori 2024

TV

Svet se već nalazi u svetskom ratu? Vašington hoće da destabilizuje Iran!
Live TV

Svet se već nalazi u svetskom ratu? Vašington hoće da destabilizuje Iran!

Situacija na Bliskom istoku se, naizgled, barem malo primirila nakon sukoba između Izraela i Irana. Kako će tok spomenutog konflikta teći i da li postoji mogućnost da on eskalira na čitav svet? Na ova pitanja odgovarao je profesor dr Milan Petirčković sa Fakulteta političkih nauka za Informer TV u emisiji "Info jutro".

18.04.2024

13:00

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija