• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: sputniknews.com

10.03.2018

09:50

TAJNO PISMO OTKRILO NEVIĐENI SKANDAL! Tači duguje 500.000 evra Džefriju Najsu za LAŽNU BIOGRAFIJU!

Politika

TAJNO PISMO OTKRILO NEVIĐENI SKANDAL! Tači duguje 500.000 evra Džefriju Najsu za LAŽNU BIOGRAFIJU!

Podeli vest

Gazeta ekspres je došla do pisma koje je britanski advokat Džefri Najs uputio Vladi Kosova, a u kom se navodi skandalozna priča u koju su uključeni predsednik takozvane države Kosovo Hašim Tači i njegov tim

U ovom pismu otkrivena je i istina o Tačijevoj biografskoj knjizi.

Za kosovske Albance, jedna od najvoljenijih javnih ličnosti neposredno nakon rata bio je tužilac Haškog tribunala, ser Džefri Najs. Predvodio je suđenje najomraženijoj osobi na Kosovu - Slobodanu Miloševiću.

Najs je nastavio da bude "veri najs" sa Albancima, čak i u govoru koji je održao 2011. godine, nakon što ga je pogodio izveštaj švajcarskog senatora Dika Martija, koji je optužio direktno premijera i celu hijerarhiju OVK za trgovinu ljudskim organima i za druge prilično bizarne zločine.

U svom tekstu, Najs je opisao navode senatora kao neosnovane, a njegov izveštaj kao neodrživ.

NASTAVLJA SE HAJKA PROTIV SRBIJE! Tribunala nema, ALI SU TU HAŠKI TEZGAROŠI!

To je bio razlog zbog čega je tadašnji premijer Hašim Tači zatražio saradnju.

Tadašnji zamenik ministra spoljnih poslova Petrit Seljimi, po nalogu svog šefa, kontaktirao je ser Džefrija da radi sa Vladom Kosova, tačnije za Tačija - koji je bio ključna figura Martijevih optužbi za trgovinu organima.

Od trenutka kada je ova komunikacija uspostavljena, stvar između Vlade Kosova - između Hašima Tačija i gospodina Najsa, više nije bila veoma "najs".

Dovedene su u pitanje isplate. Hašim Tači je poznatom advokatu iz Velike Britanije ostao dužan.

Ekspres je došao do prepiske koju je Najs imao sa aktuelnom Vladom Kosova.

AP PHOTO

Bivši tužilac Haškog tribunala izgleda da je prilično ogorčen zbog način na koji su ga kosovske institucije ignorisale, iako mu, kaže on, duguju više od pola miliona evra.

- Nisam imao profesionalnu saradnju sa vladom sve dok me Petrit Seljimi nije kontaktirao i pitao da li hoću da radim za nju. Složio sam se sa finansijskim uslovima koje mi je ponudio Seljimi - napisao je Najs u pismu vladi, odnosno šefu kabineta Avniju Arifiju, koji je kazao da je o ovom pismu takođe obavestio i ambasadora Velike Britanije na Kosovu.

Ali šta je rečeno u pismu koje Najs šalje Arifiju?

Tamo stoji da je Najs, sa svojim timom, sklopio dogovor sa predsednikom Tačijem, šefom vlade i glavnookrivljenim od strane Martija. Britanski advokat je nekoliko godina bio angažovan da savetuje Tačija, pomažući da se pripremi potreban materijal za vreme kada se osnuje Specijalni sud, a pomogao je i deo predsednikove autobiografske knjige, koja je nedavno objavljena pod naslovom "Nova država - moderna država".

A šta je Tači tražio od američkog senatora

U pismu Najs nastavlja sa priznanjem da je isplaćivan neko vreme, a potom su nakon određenog vremena iznenada prestale isplate od strane vlade, te da je preostalo pola miliona duga koji sada potražuje.

NAJS PODILAZI HRVATIMA, TVRDI DA JE ZAPAD SRBIMA OPROSTIO GENOCID: Slobin tužilac besan zbog presude Tuđmanu!

On kaže i da će, ukoliko se ne izvrši ova uplata u skladu sa sporazumom, o tome javno govoriti u medijima.

Iz ove prepiske ne zna se koliko Vladu Kosova košta Tačijev ugovor sa dva advokata, ali prema podacima koje je od novembra 2015. do kraja jula 2016. godine Najs slao vladi, trebalo bi da mu se isplati 327.445,86, a Nevenki Tromp 162.975,01 evra.

Kako isplata nije uspela, Džefri Najs je pisao Vladi i predsedniku Tačiju, koji je nekoliko puta obećao da će uplatiti novac, ali se, kako se Najs požalio, to još uvek nije dogodilo.

AP PHOTO

Najs je pisao zajedno sa Nevenkom Tromp, koja je istraživala Miloševićev slučaj - oni su bili angažovani da savetuju Tačija, pripremaju govore, dogovaraju intervjue, kao i da daju doprinos za Tačijev biografski roman, a za šta je Najs mislio da je za Kosovo, a ne samo za Tačija.

Advokat ukazuje na to da su oni pripremili obiman poverljiv materijal za Vladu kada Specijalni sud počne sa prvim optužnicama.

- Radili smo kako bi kosovska vlada mogla da pripremi materijal kojem niko neće imati pristup, a koji će se koristiti kada pojedinci budu optuženi od strane Specijalnog suda - objasnio je Najs.

Čak i nakon što nisu izvršene uplate, Najs je rekao da je nastavio da pomaže Tačiju, posebno u delu za Tačijevu knjigu koji se bavi navodima o trgovini ljudskim organima.

- Od mene je traženo - pomogao sam piscima biografske knjige Hašima Tačija u vezi sa pričom o optužbama za trgovinu organima, misleći da priča nije samo o Hašimu Tačiju, već o ljudima na Kosovu - napisao je Najs.

On kaže da se samo sa Hašimom Tačijem sastao tri puta, i to čak i u Predsedništvu. Predsednik je obećao da će isplate da budu izvršene.

U svom pismu, Najs ukazuje i na to da je umoran od neodgovornosti lidera zemlje, a naročito od načina na koji su prebacivali loptu jedan drugom. Zato je odlučio da piše svima odjednom.

- Uključivanjem svih više neće biti moguće da u kontinuitetu beže od odgovornosti - poručio je Najs Enveru Hodžaju, Petritu Seljimiju, Abeljardu Tahiriju, ambasadoru Ljirimu Grajćevciju, Ardijanu Arifaju i Bašmiru Džemaju.

- Takođe sam pisao i ambasadoru Roriju O'Konelu, koji je uložio napore da ovo pitanje reši u našu korist - kaže Najs.

Ekspres je u petak kontaktirao ambasadora O'Konela kako bi ga pitao da li je Vladi Kosova poslato ovo pitanje.

Ambasador je rekao da je to pitanje koje se njega ne tiče.

- Ovo je pitanje između Vlade Kosova i gospodina Džefrija Najsa - kratko je rekao O'Konel.

MILOŠEVIĆEV TUŽILAC BI DA NAM MENJA ISTORIJU: Džefri Najs tražio MILION EVRA za napad na Srbiju!

Najs otkriva da je u okviru dogovora sa Vladom radio sa drugim ljudima, čak i sa jednim od pisaca Tačijeve biografije, Suzi Džeger, koja je takođe trebalo da bude plaćena.

Na osnovu ove prepiske otkriveno je da je ono što je predsednik Tači želeo da predstavi kao biografsku knjigu - koju su napisala dva strana novinara - bila zapravo knjiga koju je naručio i platio.

- Da bi završili posao za Vladu, u skladu sa dogovorom, sarađivali smo sa drugim strankama, kao što su Alan Doneli i Suzi Džeger i takođe Pljeurat Haljilji - napisao je advokat.

- Verujemo da su plaćeni. Ako se to dogodilo, želimo da znamo zašto smo mi imali drugačiji tretman kada smo imali ključnu ulogu u radu koji je urađen sa ovim pojedincima? - piše dalje Najs.

AP PHOTO


U tom trenutku, Najs saznaje da su ga Tači i njegov tim prevideli, plaćajući knjigu na druge načine. Nije poznato na koji način su ta plaćanja i izvršena.

Pljeurat Haljilji, piše Najs, bio je posvećen tome da obezbedi zatvoren sistem za materijal koji su Najs i Tromp prikupili, a koji je potreban Kosovu kada Specijalni sud bude počeo sa optužnicama. Međutim, Haljilji je iznenada prekinuo kontakte i nije im odgovarao:

- Čekali smo odgovor da li smo obezbedili siguran prostor da ponesemo materijal, ali nikada nismo sreli Pljeurata Haljiljija. Nakon nekog vremena, gospodin Haljilji je, bez objašnjenja, prekinuo komunikaciju sa nama.

Najs veruje da će to Tačiju zatrebati još jednom. Nakon izveštaja Dika Martija, advokat očekuje da ga predsednik kontaktira kada Specijalni sud podigne prve optužnice.

- Razumem da Hašim Tači možda ima nameru da sarađuje sa mnom kada postane poznato koga će optužiti Specijalni sud - napisao je Najs sadašnjoj vladi.

Advokat je i poslednji put pisao predsedniku Tačiju, kada je ukazao da je pred kosovskim sudom pokrenuo slučaj za neplaćene račune i obavestio ga da prekida ugovor.

- Od 2016. prolazimo kroz proces da se dug otplati prema zakonima Kosova - napisao je Najs Tačiju.

AP PHOTO


Osim toga, Najs na kraju pisma preti, rekavši da će, iako je dosad ćutao, ukoliko mu ne bude plaćeno, biti primoran da izađe u javnost, i da, prema njegovim rečima, nanese štetu imidžu Kosova.

Gazeta ekspres je kontaktirala Avnija Arifija, pitavši ga da li je Vlada odgovorila na zahteve britanskog advokata.

Arifi je rekao da bi, bez obzira na to što je adresa Džefrija Najsa bila Vlada, o ovom pitanju koje ima veze sa Tačijevim sporazumom sa advokatom trebalo da odgovore Predsedništvo i Ministarstvo spoljnih poslova.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Bojan

pre 6 godina

Tako to radi "njihov" lobi a naš lobi ne radi ništa, samo kuka i krade dok nas potkradaju i demonizuju u njihove svrhe.

Milan

pre 6 godina

Zapadna pravda se ogleda u kolicini novca koji osumnjiceni ima. Sve se moze kupiti. Nema pravde vec samo licni interes.

Djordje

pre 6 godina

Nadam se da će izaći na videlo i koliko su sudije "tribunala" uzele od Haradinaja,Tacija,Veselija,Ljimaja i ostalih siptara za oslobađajuce presude.Ovo je apsurd,da tužilac priprema odbranu ubice,trgovca organima i teroriste.Ovaj svet će morati nestati,sve norme su pogazene.

DEDA RAKA

pre 6 godina

Presušio izvor - nastala je suša, Najs sad traži lovu - niko ga ne sluša ! Taći nema "deterdženta" sada gaji "travu" , ma platiće on to Najsu da sačuva glavu ! Isplivala istina HAŠKOG TRIBUNALA neka svet vidi ko je sad BUDALA ! Pravda je u TOPUZU - istina ne važi iz Haga nam seriraju samo čiste laži !

petar petrovic

pre 6 godina

Dali to bese NAVECI SRBOMRZAC U HASKOM TRIBUNALU ili je to veliki ljubitelj love.

Deda Zvonce

pre 6 godina

Sad će da mu stigne ,,isplata" preko nekog ,,strelca" - vidi se da se uplašio!

arsa

pre 6 godina

Ovo je dovoljan dokaz koliko smo mi kao nacija naivni sto pravdu trazimo na zapadu.I ono nas optuzuju za mito i korupciju u nasem pravosudnom sistemu u pregovorima za clanstvo u EU.

Ljube

pre 6 godina

"ukoliko mu ne bude plaćeno, biti primoran da izađe u javnost, i da, prema njegovim rečima, nanese štetu imidžu Kosova." Zna taj sve detalje tako da je ovo gola i jasna brutalna ucena tako da nema dileme da će mu biti plaćeno i više samo da ćuti. A mi Srbi k'o volovi verujemo u božiju pravdu i "međunarodni tribunal" kome smo prodali tolike ugledne ljude. Zato oni otežu sa tim sudom u Prištini, kupuju vreme da "operu" biografije i spreme alibi svedoke koji će ih osloboditi i na taj način sprečiti mogućnost da im više ikada bude suđeno.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija