• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Intermagazin/mediji

10.03.2018

16:34

KOMANDANT NATO BRUTALNO NAPAO SRBE: Oni su zbog Rusije NAJVEĆI PROBLEM U REGIONU, SAD će morati da reaguju!

Politika

KOMANDANT NATO BRUTALNO NAPAO SRBE: Oni su zbog Rusije NAJVEĆI PROBLEM U REGIONU, SAD će morati da reaguju!

Podeli vest

Rusija koristi odnose s čelnicima Republike Srpske za podrivanje institucija BiH, a zemlja koja je najveći problem u regiji jeste Srbija, ali i srpska populacija na Balkanu, ustvrdio je komandant snaga NATO-a u Evropi general Kurtis Skaparoti

Tokom slušanja pred Odborom američkog Senata za oružane snage Skaparoti je više puta ponovio da je jačanje ruskog uticaja u Evropi najveći problem i na civilnom i na vojnom planu, a posebno na zapadnom Balkanu.

General Skaparoti naglasio je da Rusija pokušava da spreči evroatlantski put pojedinih zemalja u regiji, i dodao da su međunarodna zajednica i SAD garant stabilnosti na Balkanu.

- Skaparoti je izrazio je duboku zabrinutost da nedostatak diplomatskih aktivnosti doprinosi širenju ruskog uticaja na Balkanu. Upitan koja je zemlja najveći problem u regiji, odgovorio je - Srbija. Na ponovno pitanje - da li je to Srbija ili Republika Srpska, rekao je Srbija, kao država, ali uopšteno srpska populacija na Balkanu - javlja reporter Al Džazire.

Komandant NATO-a je istakao da su SAD ispustile iz vida područje zapadnog Balkana, zaključujući da je potreban veći vojni, ali i diplomatski, angažman u regiji.

Foto Fejsbuk/Fotomontaža

U međuvremenu je i Norveška poslalo brutalnu poruku našoj zemlji. Ambasador Norveške u Srbiji Arne Sanes Bjernstad je ustvrdio da je Kosovo država, Rusija neprijatelj i da je Srbija u svakom slučaju na gubitku.

Bjernstad je rekao da u slučaju evropskih integracije Srbije nije toliko problem saradnja s Rusijom, pogotovo vojna, koliko gubitak poverenja članica EU.

- Manji problem je izazov korišćenja dve vrste tehnologija i procedura koje nisu napravljene da se koriste zajedno. Veći je gubitak poverenja kao pouzdanog partnera među zemljama kojima u u EU Srbija želi da se pridruži - izjavio je Bjernstad za Danas.

Kako kaže, nijedna zemlja EU nema takvu vojnu i bezbednosnu saradnju s Rusijom kao Srbija, s obzirom da najveći deo članica EU Rusiju smatra pretnjom.
Ambasador je naveo da bi Srbiji "bilo mudrije" da to uzme u obzir i vodi politiku više u skladu sa zemljama EU i tako pokaže spremnost da bude "pouzdan član" Unije.

Istakoa je i da je normalizacija odnosa s Kosovom jedan od uslova za članstvo Srbije u EU i da je predsednik Aleksandar Vučić "pokazao hrabrost" jer je spreman da zauzme "realističniji i racionalniji" pristup pitanju Kosova.

Tanjug

- Kosovo je, zapravo, nezavisna država bez obzira na stav Srbije o tome. To znači da je aktuelna situacija takva da je Srbija u svakom slučaju na gubitku - naveo je Bjernstad.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Dragan

pre 6 godina

Ma ne seri ubijate decu sirom planete i vi imate nesto da kazete.

Gojko NK

pre 6 godina

Baš mu je Monenegro pouzdan partner. Izdali su sami sebe pa će i EU i NATO. Znam ih dobro sa ovim izdajicama sam primoran da živim. Što je najgore po Srbiji su se razmiljeli, ili kao sitni mafijaši ili kao rođaci političara koji Srbiji svaki dan zabijaju nož u leđa. O kukavno Srpstvo ugašeno, što bi rekao veliki Njegoš.

Krnja

pre 6 godina

Čudi me ovakav stav norveške koji nije članica nato pakta. Oni treba da znaju da im je Rusija mnogo bliža nego Amerika. Dok im ti nazovi prijatelji i vladari sveta stignu u pomoć norveška neće ni postojati. Ono treba da shvate da se rat ne vodi rečima nego prirodnim resursima a Rusija poseduje 43% prirodnih resursa na svetu.

Sladjana Arandjeloviv

pre 6 godina

To sto su Rusi drzali Fince pod svojom vlascu 100 god.pa ih oni mrze,ni mi ne volimo Turke zbog 500 god.ropstva,pa oni lepo komuniciraju i saradjuju sa Turskom i zajedno su u Natou,pa sto ih briga sto mi volimo nasu rusku bracu. A da onoliko rusa nije poginulo u II sv.ratu za odbranu evrpske civilizacije i sto su uz ogromne zrtve porazili Hitlerovu armadu kod Staljingrada,ne bi se Finci sepurili svuda po Evropi kao sto to cine sada nego bi bili Hitlerove sluge.

Darko

pre 6 godina

I pa sta mi čekamo, godinama nas nazivaju neprijateljima i krivcima i šta ti ja znam kako. A mi, mi kao mutav na čokoladu hoćemo s njima. Lepi moji, dajmo i Rusima i Kinezima da naprave nekoliko vojnih baza pa da zavrsimo sve. Nas ovi dušmani neće popustiti ni ako nas prime u njihove integracije. Trazit će uvek još i na kraju će nas naterati i da se pokrstimo. Zato Živela Rusija!!!

cane

pre 6 godina

da nije smesno bilo bi tuzno. Ko jos obraca paznju na onog ko je rekao i za koje novine je rekeo. Radim i zivim u americi I skoro sam se iznenadio kada sam video materijal uvezen iz Rusije cak me sef pzvao da me pita za poneka slova. Toliko o sankcijama u koje narod veruje a one nepostoje.

srbin

pre 6 godina

Ma foliraju..Ej Krutise jeli tebe i tvoju ekipu neko nesto pitao???....nije,e pa onda cuti!!!

Blin

pre 6 godina

Cek, cek, cek... Hocete da kazete da smo mi pretnja jer ste nas vi napali 1999. a mi se sram nas bilo branili? Da smo pretnja jer ne zelimo da priznamo okupirani deo nase zemlje? Da smo oretnja jer ne zelimo da uvedemo sankcije Rusiji koja nam nije pomogla, ali za razliku od vas nije ni naudila? I ako neko moze da mi kaze kakvu to pretnju predstavlja Srbija koja je zapravo jedini stub stabilnosti u regionu? To i slepac vidi. Nego mene zanima, sta cu ja u EU kad vidim sta mi mislite i zelite. Ako ima nesto dobro recite ovom narodu, mozda se i predomisli.

Goran

pre 6 godina

Mora da se protera iz Srbije ovaj pametnjakovic od ambasadora... Neka ide u Norvesku pa tamo neka prosipa pamet koje i nema mnogo...

baki

pre 6 godina

kosovo kosovo kosovo ma dajte ga vise ne mogu da slusam ti kosovo je prokletstvo srbije neka nam daju sever kosova ostalo eto im pa neka rade sta hoce.

Bane

pre 6 godina

Zašto taj norveški vo ne ugura Norvešku u te propale institucije?

Patriota

pre 6 godina

ovaj general nema pojma ili slabo poznaje situaciju na balkanu sada ce njemu vulin objasniti sve.

petrovic sasa

pre 6 godina

j....... svi se istresaju na Srbiju mora da su mu dali dosta love za ovu izjavu

Vasa

pre 6 godina

IDIOTI HTELI BI DA DELE SIPTARIMA NASU DEDOVINU I NASE SVETINJE I DA NAM SOLE PAMET PA DOSTA SU.NAM ZLA NANELI A SADA AKO TEREBA DASE ODREKNEMO NASEG KOSOVA RADI ULASKA U EVROPSKU UNIJU NETREBA NAM HVALA HOCEMO SAMO STO JE NASE SVAKI GOLOGUZAN IZ EVROPE DOLAZI SA NOVIM ZAHTEVOM DOSTA JE VISE ZAJEBAVANJA

Marcco

pre 6 godina

Norveški ambasador, ukoliko je to stvarno rekao tim rečima i u tom kontekstu bi trebao pod hitno da bude pozvn u Ministarstvo inostranih poslova da objasni šta je pod time mislio i da, ukoliko to ponovi, dobije status persona non grata. Tako se to radi u civilizacijama.

Jo

pre 6 godina

Pa da nije bitno šta Srbija misli, ne bi stalno ponavljali da mora da prizna našu pokrajinu kao državu. Šteta što smo dozvolili komunistima da podele Srbiju na pokrajine. Srećom ne treba se iznenađivati na izjave raznih ambasadora, jer to su američki stavovi a Norveška jeste uređena država ali u globalnim kretanjima potpuno nebitna.

Milorad

pre 6 godina

Pretite.upozoravajte.ali znajte jedno Srbi i Srbija su za Rusiju i Putina

Sikimic

pre 6 godina

Govori tiho i vodi norvezanina sa sobom. Tako su nam ih podmetnuli prve odmah posle petog oktobra da nam zamazu oci, a dosmanlije primorale Karica da im proda Mobtel pa ga posle jurili nzasta.

arsa

pre 6 godina

Da bi nas zapad konacno ozbiljno shvatio, upravo je ovo prilika da se privremeno prekinu i zamrznu odnosi sa Norveskom.Ovo je provokacija koja ne bi trebalo da prodje bez reakcije Srbije.Ali ozbiljne reakcije.Kao drugo, treba pokrenuti srpski lobi u ovoj zemlji kako bi se ublazio ovaj brutalan stav njihovog ambasadora.Persona non grata je najmanje sto Srbija treba da uradi.

DEDA RAKA

pre 6 godina

Zaj...na braća Srbi - ne saginju glavu, Ameri su to shvatili i tu su u pravu ! Nisu ješ svatili balkanski izraz - INAT ! E, to se ne uklapa u pokornost, a ostala lica saginju glavu do kaubojskog šlica. Pokazali su nam "prijateljstvo" 1999.godine - i TO SE NE ZABORAVLJA ! Ameroko glupa - u NATO Srbija je rupa. Jel' jasno - i TAČKA.

BOROVO

pre 6 godina

E moj Manki !! videceno na kraju ko pije a ko vodu nosi....Ali svakako Boga molim da dozivim da i kod vas dodje ovakva nesreca otimacine zemlje a doce ubrzo,a mi da malo likujemooo....

Zoran

pre 6 godina

Čist savremeni kolonijalizam. Vrlo jadno i bedno od strane samozvani demokratije. To su svi nacisti savremenog doba!

Srbin i vojnik

pre 6 godina

GNJIDA! Čovek koji se vodi iz tudje glave...

Nislija

pre 6 godina

Dakle...GDE je Dacic? Nota Kraljevini Norveske pod h i t n o ! Pritom, Norveska nije u eu, ali je u Nato...! Nema nista od eu...jasno ko dan ! Da je pameti pa da se okrenemo Evroazijskoj uniji, da pozovemo Majcicu Rusiju da postavi par baza po Srbiji !

Dejan

pre 6 godina

Neka se Ameri odreknu Izraela ,krvo zedni ,najveće zlo je NATO posle 2 svetskog rata ,Rusija i Srbija je ista vera ista krv braća zauvek pa nkl puknu dušmanima.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Tragičan kraj srpskog specijalca! Nastradali podoficir iza sebe ostavio suprugu i troje dece!
UDARNO SAOPŠTENJE

Tragičan kraj srpskog specijalca! Nastradali podoficir iza sebe ostavio suprugu i troje dece!

Ronioci 72. brigade za specijalne operacije zajedno sa pripadnicima ronilačke jedinice Žandarmerije i pripadnicima Sektora za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova pronašli su jutros beživotno telo zastavnika Mijodraga Toškovića koji je prilikom jučerašnje realizacije redovnih vežbovnih aktivnosti desantiranja iz helikoptera na vodenu površinu nestao u kanalu Dunav-Tisa-Dunav.

16.04.2024

10:57

Sport

Vatrena uvertira pred derbi! Osveta navijača Barse igračima francuskog prvaka!
Fudbal

Vatrena uvertira pred derbi! Osveta navijača Barse igračima francuskog prvaka!

Večeras su na programu prva dva revanš meča četvrtfinala Lige šampiona. Derbi će biti odigran na stadionu "Monžuik" gde Barselona dočekuje Pariz Sen Žermen (Arena 1 premijum). Utakmica je imala "vatrenu" uvertiru, pošto su navijači katalonskog giganta noć uoči utakmice priredili vatromet ispred hotela u kojem su bili smešteni fudbaleri šampiona Francuske!

16.04.2024

10:52

Planeta

Sve miriše na svetski rat! Ovo se dogodilo i pre 80 godina! Nemačka povukla najradikalniji potez protiv Rusije!
SPREMA SE OBRAČUN

Sve miriše na svetski rat! Ovo se dogodilo i pre 80 godina! Nemačka povukla najradikalniji potez protiv Rusije!

Pre dva dana u Litvaniju je stigla avangarda nemačke oklopne brigade, koja će od 2027. godine biti stalno raspoređena u toj baltičkoj državi. Ovo je prvi put od kraja Drugog svetskog rata da je Bundesver trajno rasporedio svoje snage van nemačkih granica. To je veliki izazov za nemačku vojsku, koja se suočava sa nedostatkom bukvalno svega - naoružanja, opreme, municije, a pre svega ljudstva.

16.04.2024

11:40

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija