• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

11.03.2018

08:50

KUBUROVIĆ: Za tri nedelje predlog teksta ustavnih amandmana!

Politika

KUBUROVIĆ: Za tri nedelje predlog teksta ustavnih amandmana!

Podeli vest

Ministarka pravde Nela Kuburovih izjavila je da je Ministarstvu pravde stiglo do sada oko 20 pisanih komentara po pitanju amandmana na Ustav i najavila da će za tri nedelje sa konačnim predlogom teksta amandmana izaći u javnost

- Ministarstvo pravde će da sumira sve ono što smo dobili tokom javne rasprave i sa konačnim predlogom teksta izaći ćemo u javnost, nadam se, za tri sedmice. Istovremeno ćemo predlog uputiti Venecijanskoj komisiji na mišljenje. Od toga će zavisiti dalji proces predlaganja Vladi - rekla je Kuburović u intervjuu za današnju "Politiku".

Kako je istakla, ako mišljenje ne bude pozitivno, radiće se na redigovanju i usklađivanju onoga što Venecijanska komisija dostavi Srbiji.

- Ministarstvu pravde je do sada stiglo dvadesetak pisanih komentara, kako stručnih tako i laičkih. Dostavljena su nam i mišljenja Visokog saveta sudstva, Državnog veća tužilaca, Vrhovnog kasacionog suda i Apelacionog suda u Kragujevcu - rekla je ona.

Po završetku javne rasprave o ustavnim amandmanima u oblasti pravosuđa, 8. marta, i povodom ocene većeg dela struke da radni tekst amandmana treba povući, Kuburović je ponovila da povlačenja neće biti.

Ona je istakla da su u usmenoj raspravi učestvovali i predstavnici civilnog sektora i drugi zainteresovani, jer se "Ustav ne tiče samo sudija i tužilaca, već je to pitanje od značaja za sve građane koji treba da se izjasne na referendumu".

Naglasila je da su u radnoj grupi koja je izradila Pravnu analizu ustavnog okvira o pravosuđu, šsto je, prema njenim rečima, bila osnova za prvi krug javne rasprave i za sastavljanje samih amandmana, bile sudije i tužioci najvišeg ranga, kao i profesori ustavnog prava.

S obzirom na to da postoji veliki broj oprečnih mišljenja po pitanju revizije radnog teksta, Kuburović je navela da će "sva dospela mišljenja biti objavljena i biće obrazloženo zašto nešto nije prihvaćeno. Ništa nećemo kriti".

O tome koje će primedbe biti usvojene, odlučivaće "Ministarstvo pravde, odnosno ministar sa svojim timom", rekla je Kuburović i dodala da će zajedno uzeti u obzir sve konstruktivne predloge, potkrepljene argumentima.

Na konstataciju da se stiče utisak da izvršna vlast decenijama javno kritikuje pravosuđe i doprinosi urušavanju njegovog ugleda, Kuburović je rekla da se nikad više nije ulagalo u pravosuđe koliko u poslednje tri godine.

- Mislim da ova vlada čini velike napore kako bi se poboljšali uslovi rada sudija, tužilaca i zaposlenih, kako bi se poboljšao i njihov materijalni položaj, kako bi imali adekvatna sredstva za rad. Nikada se nije više ulagalo u pravosuđe koliko je uloženo u poslednje tri godine. Ne znam kako onda možemo da govorimo o omalovažavanju od strane izvršne vlasti - rekla je ona.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!
Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!

Pripadnici kriminalne grupe Radoja Zvicera i Nikole Vušovića zvanog Džoni sa Vračara, koji su u bekstvu, među kojima je i Vladimir Kovačević zvani Kovač koji je optužen da je 20. marta 2020. namamio na sastanak pokojnog Aleksandra Halabrina, izjavio je danas pred Specijalnim sudom u Beogradu da je pokojnog poznavao, ali da nisu tačni navodi optužnici da je bio član kriminalne grupe koja je optužena za njegovo ubistvo.

28.03.2024

12:54

Sport

Planeta

Sestre preživele teroristički napad u Volgodonsku, pa ubijene u Krokusu! Kako ovo objasniti, majka ne prihvata da su mrtve!
Bože, ima li te?!

Sestre preživele teroristički napad u Volgodonsku, pa ubijene u Krokusu! Kako ovo objasniti, majka ne prihvata da su mrtve!

Među žrtvama tragedije u Krokus siti holu bile su i sestre koje su preživele teroristički napad u Volgodonsku 16. septembra 1999. godine. Tada je porodica živela u Rostovskoj oblasti, a u blizini njihove kuće, teroristi su digli u vazduh kamion sa eksplozivom. Poginulo je 19 ljudi, a Tatjana i Ana Makarski su povređene, ali su preživele.

28.03.2024

20:45

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija