• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: sputniknews.com

12.03.2018

08:57

ZAVERA MISIONARA! Makedonija pomaže Kosovu da prisvoji srpsku kulturnu baštinu na KiM i UĐE U UNESKO!

Politika

ZAVERA MISIONARA! Makedonija pomaže Kosovu da prisvoji srpsku kulturnu baštinu na KiM i UĐE U UNESKO!

Podeli vest

Nepriznata Makedonska pravoslavna crkva, o kojoj je "brigu" preuzela Bugarska crkva, zabranila je rad srpskim ali je vrata otvorila albanskim pravoslavnim sveštenicima, čime je legalizovala njihovo ilirsko poreklo. To je odskočna daska za novi nastup Kosova u Unesku.

Makedonija ipak namerava da pomogne Kosovu da prisvoji srpsku kulturnu baštinu na KiM i uđe u Unesko! Kako smo saznali, Društvo albanskih istoričara "Ali Hadri", poznato po zastupanju teze da su Albanci naslednici Ilira na Balkanu, predano sarađuje sa nepriznatom Makedonskom pravoslavnom crkvom, u kojima službe obavljaju makedonski sveštenici koji smatraju da su asimilovani Albanci pravoslavne veroispovesti.

Ako ovome dodamo da je arhiepiskop nepriznate Makedonske crkve Stefan, u prisustvu aktuelnog makedonskog premijera Zorana Zaeva, 13. juna na Ohridu potpisao dokument kojim svi pravoslavni objekti u Makedoniji prelaze i u nadležnost albanskih pravoslavnih sveštenika - Ilira, stvari su, prema rečima Saše Borojevića, političkog analitičara i dobrog poznavaoca prilika na Balkanu, faktički jasne.

Tanjug

Time se uklanja i poslednja prepreka da srpska kulturna baština na KiM bude "upisana" kao kosovska, a da sâmo Kosovo postane deo Uneska.

Borojević objašnjava da ekipa albanskih istoričara sada ima jasan plan kako da ponovo pokuša da "ugura" Kosovo u Unesko, jer namerava da do kraja 2018. ima "ilirske manastire" u Makedoniji, a taj model bi onda bio "prepisan" i na Kosovu. On podseća da je novo zasedanje Uneska u prvoj polovini 2019. godine.

SAVEZ SRBIJE I RUSIJE: Makedonska crkva i njeno utapanje u Bugarsku neće proći, PATRIJARH KIRIL PODRŽAO NAŠEG IRINEJA!

- Ono što je sada vrlo opasno jeste da kosovska vlada na sve načine pokušava da u Unesko uvede ideju da su Albanci - Iliri, i da su oni ti koji imaju pravo na sve pravoslavne manastire, a saveznika su dobili upravo u makedonskoj vladi - navodi on.

On dodaje da je još 2013. tadašnji predsednik separatističke kosovske skupštine Jakup Krasnići primio izvesnog Branka Manojlovskog, poreklom iz Gornje Reke iz Vardarske Makedonije, koji je tada izneo podatak, za koji se danas "drže" Albanci - 300.000 Makedonaca iz tog kraja u stvari su poreklom pravoslavni Albanci!

AP PHOTO

- Sad je više nego jasno šta je cilj političkog i crkvenog vrha Makedonije. Sve što se dešavalo u protekle dve godine vezano za Bugarsku pravoslavnu crkvu zapravo je jedan vešt manevar kako bi se izbeglo ovo saznanje, koje upravo sada dolazi na tapet. U našim pravoslavnim manastirima u Makedoniji ne rade priznati sveštenici. U crkvama službu obavljaju Albanci koji sebe smatraju pravoslavcima. Ono što u narednim danima možemo da očekujemo jeste da će preimenovati sve srpske manastire i crkve u Makedoniji i nazvati ih ilirskim. To je samo po sebi odskočna daska za nastup Kosova u Unesku, jer jedino što je dosad bila prepreka za Albance jeste to što zapravo nema nijedne crkve niti manastira u kojima oni vrše crkvene obrede. Ovakvim postupkom Makedonije, dobijaju legitimitet - tvrdi sagovornik Sputnjika.

SVET SHVATA DA JE KOSOVO LAŽNA DRŽAVA! Ivica Dačić ističe da plan Prištine nije uspeo!

Pomenutog Branka Manojlovskog albanski separatisti nazivaju Misionarom, jer je prvi koji se u Vardarskoj Makedoniji javno izjasnio kao pravoslavni Albanac. Nešto kasnije je sa sličnom izjavom u javnost izašao akademik Mateja Matevski.

Gornja Reka, mesto odakle je Manojlovski (alb. Reka Eperme), deo je Debra i ima oko 17 sela u kojima se govori albanski više od hiljadu godina. Stanovnici te oblasti sada tvrde da su se asimilovali i pretvorili u - Slovene. Mada Gornja Reka i ne zvuči albanski, svi toponimi su na albanskom. Usled migracija, u Gornjoj Reci je ostalo malo ljudi pravoslavne veroispovesti. Prema podacima sa popisa iz 2002. godine, samo 178 stanovnika te oblasti su pravoslavci, a svi ostali su muslimani - Albanci.

fotomontaža

Manojlovski je otišao tako daleko da je tvrdio i da je bivši predsednik Republike Vidoje Smilevski Bato albanskog porekla i da je njegov bliski rođak. Po tvrdnji Misionara, pravoslavni Albanci koji su prihvatili makedonski identitet i u braku su sa Makedonkama, Srpkinjama, Bugarkama, uplašeni su zbog ovog saznanja, pa proces razotkrivanja zbog toga ide sporo. On je naveo da se još samo nekoliko individua proglasilo pravoslavnim Albancima. Albanci iz Debra inače se nazivaju "ne-Kauri".

Albanizacija društva u Vardarskoj Makedoniji je počela Ohridskim sporazumom iz 2001. kojim su Albanci dobili značajne ustupke, a NATO institucije su utvrdile svoj položaj tutora. Usled toga, društvo dobija obrise makedonsko-albanskog surogata. U Skoplju i drugim gradovima se uveliko prave spomenici albanskim nacionalistima i antičkim ličnostima... 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
UltraRašanin

pre 6 godina

Makedonci su se prodali i zaslužuju da propadnu, a inače ovu bolest i ludilo samo nuklearna bomba i nuklearni rat mogu da spreče! Što se Grka tiče, oni ako dozvole da BJRM na bilo koji način zadrži makedonsko ime, onda će i sami kad-tad imati problem sa Albancima koji će se proglasiti ne samo Ilirima već i antičkim Makedoncima pa će im tražiti da im vrate i celu grčku antičku Makedoniju.

PP

pre 6 godina

Svaka cast Dacicu, on narodu otvoreno kazuje, sta se radi protiv Srbije i srpskog naroda.Hvala mu.

SuverenaAnonimka

pre 6 godina

Ne moze se legalizovati necije poreklo, sa crkvenim pricama! LAZETE! ZNA SE KO SU ILIRI - POGLEDAJTE PO BECKIM DOKUMENTIMA!

Ohrid

pre 6 godina

Коментарот ќе оди на македонски од едноставна причина да не направам грешка со користењето на србскиот јазик! Никаков договор нема помеѓу македонската и албанската православна црква околу некакво си отстапување на македонските светињи. Вие преку ваквите изјави не негирате нас македонците и сте на иста линија како оние кој се одродиле од македонскиот ентитет. Манојловски е хомосексуалец кој тоа не го крие што автоматски не можи да биде дел од христијанството односно православната вера. Барем неможи да биде кредибилен. Актуелните случувања на политичкиот и црковниот врв не коренсподира со вистината. Односно званично МПЦ - Охридска архиепископија испрати писмо до нас кој сме против договорот со Бугарија. Во кој допис тие јасно и недвосмислено даваат целосна подршка на посебноста на нацијата, јазикот и на црквата. Испадите на поедини свештеници кој се немакедонци ( владиката Наум е србоман, романо фил и гркоман) или кој ќе знае чии проект е кога тој дојде од Хиландер. Продлабочувањето на кризата со Србија е оркестрирана на актуелната власт, србските политичари и грчките за да се уништи се што е македонско. Аку дојди до повлекување на србското признавање е на барање на Зоран Заев и грчката званична политика. А сите постапки околу Косово се исто алиби за утрешните политики на србските званичници околу планираните отстапки кон албанските екстремисти и сепаратисти. Никој не е издишан во умот кога многу убаво се знае дека најмалку една до две милјарди евра изнесуваат инвестициите во градежништвото на албанските кланови во Ниш, Врање, Земун, Заечар и секако Белград. Не го лаѓите србскиот народ со наводните лоши политики на актуелното македонско раководство. Тоа е оркестрирано и сихронизирано но добро платено од страна на албанската мафија. Ние македонците сме имале тешки моменти во борбата за нашето опстојување ќе го поминиме и надминиме и ова, евентуалната разврска ќе ви биди крвава на сите душмани внатрешни или надворешени.

Remington

pre 6 godina

Spc i sve od njenog "formiranjs" je samo jedns velika laž i velika demagogoja.

predragm

pre 6 godina

Ohridska patrijarsija je nastala 100 godina pre srpske u Peci. Srpska crkva ne priznaje makedonsku i ne daje joj autikefalnost. Trebalo bi obrnuto jer su Makedonci imali crkvu prvi i to celi vek pre srpske.

Izbori 2024

TV

Dok dva slovenska naroda ratuju, Amerika zgrće novac! Istina je prva žrtva ovih sukoba! (VIDEO)
Live TV

Dok dva slovenska naroda ratuju, Amerika zgrće novac! Istina je prva žrtva ovih sukoba! (VIDEO)

Vladimir Putin ne želi da započne rat sa NATO - om! Moskva ne traži konfrontaciju sa američkim satelitima u istočnoj Evropi, izjavio je ruski predsednik Vladimir Putin. Više zapadnih zvaničnika pokušalo je da prikupi podršku za dodatnu pomoć Ukrajini tvrdeći da Moskva neće stati ako Kijev bude poražen na bojnom polju. Putin se osvrnuo na ove tvrdnje tokom posete vazduhoplovnoj bazi Toržok u Tverskoj oblasti i rekao da su besmislica! Na ovu temu u "Info jutru" govorili su Vladan Dinić, novinar i Nenad Vuković, predsednik Udurženja lobista Srbije.

29.03.2024

13:07

Da je Putin hteo da ubije Zelenskog, do sad bi ga ubio! Pretnje po život lidera Ukrajine su bez osnova! (VIDEO)
Live TV

Da je Putin hteo da ubije Zelenskog, do sad bi ga ubio! Pretnje po život lidera Ukrajine su bez osnova! (VIDEO)

Ruski predsednik Vladimir Putin, nakon masakra u Moskvi, namerava da likvidira ukrajinskog lidera Volodimira Zelenskog, kao i šefove Službe bezbednosti Ukrajine (SBU) i vojnoobaveštajne službe (GUR) Vasilija Maljuka i Kirila Budanova, piše ruska "Pravda". Da li predsednik države može da bude legitimna meta? Na ovo pitanje u "Info jutru" odgovorili su Ljubinka Milinčić, glavna urednica Sputnjika i Željko Šain, dopisnik Politike iz Severne Makedonije.

29.03.2024

12:31

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom! (VIDEO)
Live TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom! (VIDEO)

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) večeras još jednom nije prihvatio da raspravlja o NATO agresiji na Jugoslaviju pošto za predloženi dnevni red nije glasao dovoljan broj članica tog tela. Kao i na sednici SB UN 25. marta, i na večerašnjoj, ponovo zakazanoj na zahtev Rusije, Francuska je zatražila takozvano proceduralno glasanje o dnevnom redu. Za dnevni red, odnosno raspravu o NATO agresiji na Jugoslaviju 1999. godine, večeras je glasalo šest od 15 članica Saveta bezbednosti, dok je ostalih devet bilo uzdržano. Za usvajanje dnevnog reda bilo je potrebno devet glasova. Ovu odluku, u emisiji "Info veče" Informer TV, komentarisali su analitičari Veljko Jovanović i Luka Stajić, kao i Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke.

28.03.2024

23:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

Iznajmljivali luksuzne automobile, pa ih prodavali: Pohapšena banda
Neverovatno

Iznajmljivali luksuzne automobile, pa ih prodavali: Pohapšena banda

U Posebnom odeljenju za suzbijanje korupcije Višeg tužilaštva u Beogradu saslušani su Slaven B. (34) i Marko M. (26) zbog sumnje da su u toku 2023. godine, kao odgovorna lica u firmi “Sirb kar” doo iz Aranđelovca po prethodno uspostavljenom poslovnom odnosu sa firmom “Dimnikar” i po ovlašćenju direktora “Dimnikara” iznajmljivali vozila od firme “Primero rent-a-kar” pa ih kasnije neovlašćeno prodavali za gotovinu, bez računa i bilo kakvog evidentiranja u poslovnim knjigama preduzeća.

29.03.2024

13:33

Pedofil osuđen na 12 godina, pa pobegao: Obljubio bokserku (13)
U bekstvu

Pedofil osuđen na 12 godina, pa pobegao: Obljubio bokserku (13)

Milenko Tomić (62) iz Bijeljine, bivši predsednik Bokserskog saveza Republike Srpske i generalni sekretar Bokserskog saveza BiH, optužen da je obljubio trinaestogodišnju devojčicu kojoj je bio trener, osuđen je na 12 godina zatvora, međutim, sumnja da je pobegao iz BiH.

29.03.2024

12:27

Sport

Ti si moj brat! Bogdan i saigrač blistali nakon velike pobede!
NBA

Ti si moj brat! Bogdan i saigrač blistali nakon velike pobede!

Košarkaši Atlante savladali su Boston Seltikse u dramatičnom meču NBA lige rezultatom 123:122 nakon produžetka. Jedan od najzaslužnijih za trijumf Hoksa bio je kapiten Srbije Bogdan Bogdanović! Po završetku utakmice, Bogdanov saigrač Dejonte Marej pohvalno je govorio o Srbinu i istakao njegov doprinos u pobedi nad vodećim timom Istočne konferencije!

29.03.2024

16:45

Planeta

Ipak smrtna kazna za teroriste iz Krokusa?!
Planeta

Ipak smrtna kazna za teroriste iz Krokusa?!

Nakon krvavog terorističkog napada na Krocus siti hol u Rusiji, ponovo je počela široka javna rasprava o vraćanju institucije smrtne kazne. Veliki broj Rusa na društvenim mrežama traži njegovu primenu na teroristima nakon sudske istrage.

29.03.2024

13:40

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija