• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M. Dakić - M. Dobromirović

13.03.2018

15:09

ŠOKANTNA POLITIČKA PORUKA IZ VAŠINGTONA! AMERIKA ODLUČILA:  Srbi, nećete dobiti ni DELIĆ KOSOVA!

Politika

ŠOKANTNA POLITIČKA PORUKA IZ VAŠINGTONA! AMERIKA ODLUČILA: Srbi, nećete dobiti ni DELIĆ KOSOVA!

Podeli vest

Trampov novi specijalac za Balkan, pomoćnik američkog državnog sekretara Ves Mičel rekao da Srbi nemaju pravo da blokiraju formiranje šiptarske vojske, kao i to da Srbiji neće biti dozvoljena ni podela Kosova, ni razmena teritorije

Srbi na Kosovu nemaju pravo da blokiraju transformaciju Kosovskih bezbednosnih snaga u takozvanu "vojsku Kosova", a SAD će podržati njeno formiranje.

Ove šokantne poruke Srbima i Srbiji u centru Prištine preneo je Ves Mičel, pomoćnik američkog državnog sekretara za Evropu i Evroaziju. Mičel je novi Trampov specijalac za Balkan, koji je na to mesto došao posle smene zloglasnog Brajana Hojta Jia. Posle sastanka sa "predsednikom" i "premijerom" lažne države Kosovo Hašimom Tačijem i Ramušom Haradinajem, Mičel je poručio da je "vojska Kosova" unutrašnje pitanje u koje Beograd ne može i ne sme da se meša!?!

Odbrana interesa

Mičel je za prištinske medije rekao da je sa Tačijem razgovarao o problemu bezbednosti na Kosovu.

da se ja pitam

HAŠIM TAČI 'PREDSEDNIK KOSOVA'
Sastanak s američkim zvaničnikom bio je veoma prijateljski i konstruktivan. Kosovo je bilo i ostaće pri tome da neće dopustiti podelu, razmenu teritorija ili neku vrstu autonomije.

- Niko ne može staviti veto na transformaciju Kosovskih bezbednosnih snaga u "kosovsku vojsku". Amerika je blisko podržala transformaciju KSB, i to na svim nivoima. U Beogradu znaju američku poziciju o ovom pitanju - poručio je Mičel, dodajući da je njegova poseta Balkanu usmerena na nastavak dijaloga Beograda i Prištine, a ne na donošenje i nametanje bilo kakvih gotovih planova.
- Nisam došao da predstavim bilo koji poseban plan. Biću posvećen nastavku dijaloga Kosova i Srbije i njihovom putu ka Evropskoj uniji - podvukao je Mičel.

Marko Đurić, direktor Kancelarije za Kosovo, na drugoj strani kaže da Srbija ima svoj "paket" i svoje rešenje za pokrajinu i da će odlučno braniti državnu poziciju, te da nema potrebe ponovo pregovarati o nečemu što je dogovoreno.

mojugao

OLEG BONDARENKO STRUČNJAK ZA BALKAN


Zapadu se žuri da završi započeto, što može dovesti do nove destabilizacije Srbije. Albanci sebe doživljavaju kao pobednike i nisu spremni na ustupke. Rusija brani Kosovo zato što je Srbija prijatelj i saveznik na Balkanu.

- Srbija će upoznati Mičela sa položajem Srba na Kosovu i problemima s kojima se suočavaju. Imamo našu poziciju i naš "paket" za Kosovo. I predsednik Vučić je govorio o tome da će, kada se završi unutrašnji dijalog, biti izneta i zvanična pozicija, odnosno konkretni predlozi. Više puta sam bio u delegacijama koje je predvodio Vučić i imao sam priliku da se uverim da predsednik Srbije vrlo čvrsto i tvrdo brani srpske pozicije. Vrlo je teško srpsku stranu naterati da ponovo pregovara o nečemu o čemu je već pregovarano - ističe Đurić.

Otvorena pretnja

Miroslav Bjegović, dekan Fakulteta za bezbednost "Edukons", smatra da SAD otvoreno prete Srbiji.

čekajtebre!

DEJAN VUK STANKOVIĆ
ANALITIČAR
Za Srbiju je ključno da dobije što više za Srbe na Kosovu i da izbegne priznanje. Mislim da sve ostalo može biti predmet razgovora.

- Zanimljivo da Mičel u Prištini govori o "vojsci Kosova", a najavio je da je njegov cilj posvećenost dijalogu. Ovakvom zvaničnom izjavom Mičel se otvoreno stavlja na prištinsku stranu i meša u unutrašnja pitanja Srbije direktno kršeći Rezoluciju 1244, koja kaže da nema "vojske Kosova" bez saglasnosti srpske strane. Možda je gospodin Mičel mislio na dijalog gde jedna strana određuje pravila igre, a druga nemo sluša i izvršava naređenja? Ovo je otvorena pretnja našoj zemlji, gde niko nema prava da nas zaštiti. Moram reći da se grdno vara, jer Srbija ume i može odlično da se zaštiti sama, a ako bude trebalo, i te kako ima ko da joj pomogne - zaključuje Bjegović.

Rusija uništava sve države na Balkanu

Upitan da li u Vašingtonu vide porast ruskog uticaja, posebno na severu Kosova, Ves Mičel je odgovorio:
- Vidimo da Rusija igra sve destruktivniju ulogu u većem delu Balkana, podrivajući demokratske institucije. Bili smo jasni u našim razgovorima sa Rusima da to nije ni u njihovom interesu, ali ni u interesu naroda ovog regiona.





Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

Zelenski postao meta Rusije? Sledi osveta Moskve za teroristički napad! (VIDEO)
Live TV

Zelenski postao meta Rusije? Sledi osveta Moskve za teroristički napad! (VIDEO)

Šefovi Službe bezbednosti, Glavne obaveštajne uprave Ukrajine i predsednik Volodimir Zelenski biće eliminisani raketnim udarima, avionima ili specijalnim snagama Oružanih snaga Rusije. Prema navodima, doneta je odluka da se eliminiše jedan broj vojno-političkih lidera Ukrajine visokopreciznim, bespilotnim sredstvima ili dejstvima specijalnih snaga ruske vojske. Da li je ovakava scenario moguć i šta bi on doneo svetu, u "Info jutru" govorio je reditelj Ljubiša Ristić.

28.03.2024

13:31

Jutjub cenzuriše medije koji izveštavaju o masakru u Moskvi! Protiv Rusije se vodi hibridni rat na svim mogućim poljima! (VIDEO)
Live TV

Jutjub cenzuriše medije koji izveštavaju o masakru u Moskvi! Protiv Rusije se vodi hibridni rat na svim mogućim poljima! (VIDEO)

Teroristički napad u Moskvi je tema broj jedan svetskih medija. Međutim, Zapad na različite načine pokušava da cenzuriše informacije koje dolaze iz Rusije. Sa Jutjub platforme koja je dostupna u većem delu sveta, skidaju se emisije i snimci koji izveštavaju o dešavanjima u Moskvi. To se dešava i televiziji Informer. Sve naše informativne emisije u kojima razgovaramo o ovom užasnom masakru uklonjene su sa Jutjuba sa objašnjenjem da kršimo njihove uslove korišćenja. Cenzurišu se samo i isključivo oni mediji koji postavljaju logično pitanje: da li su Ukrajina i zapadne sile umešane u ovaj teroristički akt? Na ovu temu u "Info jutru" govorio je novinar i publicista Drago Delić i Boško Vasiljević, stručnjak za srpsko-ruske odnose.

28.03.2024

12:44

Šta će biti sa parkovima po Beogradu? Opozicija pokušava da manipuliše građanima! (VIDEO)
Live TV

Šta će biti sa parkovima po Beogradu? Opozicija pokušava da manipuliše građanima! (VIDEO)

Pred beogradske izbore članovi opozicije pokušavaju da izmanipulišu građane Beograda. Malo, malo dižu paniku netačnim informacijama: tvrde da će pešački prelazi nestati sa mesta na kojima su neophodni, spinuju da je država dozvolila građenje stambenog objekta na mestu dečijeg parka, dižu paniku gde je nema. Sa druge strane, kada zađete među građane i kada popričate sa njima uglavnom komentarišu da Beograd nikada lepše nije izgledao. Gost "Info jutra" bio je glavni gradski urbanista Marko Stojčić sa kojim smo razgovarali o EXPU koji će se održati u Beogradu 2027. godine, ali i drugim važnim temama vezanim za naš glavni grad.

28.03.2024

10:35

Dinko Gruhonjić decu od 8 godina nazivao genocidnim! Nikada neće odgovarati za svoje reči jer je duboka država! (VIDEO)
Live TV

Dinko Gruhonjić decu od 8 godina nazivao genocidnim! Nikada neće odgovarati za svoje reči jer je duboka država! (VIDEO)

Predsenik Srbije Aleksandar Vučić kaže da su vitalni nacionalni interesi naše zemlje ugroženi. "U ovom trenutku, nije lako da kažem kakve smo vesti dobili u poslednjih 48 sati. Direktno nam ugrožavaju vitalne nacionalne interese i Srbije i Srpske. Narednih dana upoznaću narod Srbije sa svim izazovima koji su pred nama. Biće teško, najteže do sad. Borićemo se. Pobediće Srbija", napisao je Vučić na svom Instagram profilu. Na ovu temu u "Info jutru" govorio je novinar Tomislav Lovreković.

28.03.2024

10:11

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!
Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!

Pripadnici kriminalne grupe Radoja Zvicera i Nikole Vušovića zvanog Džoni sa Vračara, koji su u bekstvu, među kojima je i Vladimir Kovačević zvani Kovač koji je optužen da je 20. marta 2020. namamio na sastanak pokojnog Aleksandra Halabrina, izjavio je danas pred Specijalnim sudom u Beogradu da je pokojnog poznavao, ali da nisu tačni navodi optužnici da je bio član kriminalne grupe koja je optužena za njegovo ubistvo.

28.03.2024

12:54

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija