• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

13.03.2018

19:18

(FOTO) POPOVIĆ: Zeleni inovacioni vaučeri doprinose rastu konkurentnosti i otvaranju NOVIH RADNIH MESTA!

Politika

(FOTO) POPOVIĆ: Zeleni inovacioni vaučeri doprinose rastu konkurentnosti i otvaranju NOVIH RADNIH MESTA!

Podeli vest

Kroz program zelenih inovacionih vaučera na najbolji način se ostvaruje saradnja naučno-istaživačkih organizacija i privrede. Ta saradnja treba da rezultira razvojem novih proizvoda i usluga koji će dovesti do podizanja konkurentnosti srpske privrede i otvaranja novih radnih mesta, rekao je ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović

On je, otvarajući ceremoniju dodele Zelenih inovacionih vaučera Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), istakao da Vlada Srbije ulaze velike napore u jačanje inovacionih kapaciteta srpske ekonomije kroz ostvarivanje bliže interakcije između nauke i privrede.

- Želimo da zajedno sa našim partnerima iz EBRD radimo na jačanju trougla razvoja koji čine obrazovanje, istraživanje i biznis. To vidimo kao osnov za razvoj ekonomije zasnovane na inovacijama i znanju - naglasio je Popović.

Informer

On je objasnio da se uz pomoć Zelenih inovacionih vaučera malim i srednjim preduzećima pruža prilika da dobiju znanje iz naučno- istraživačkih organizacija. 

- One kompanije koje nemaju sredstava da plate naučna istraživanja, kroz ovaj finansijski mehanizam dobijaju tu mogućnost. Na taj način te kompanije unapređuju svoje proizvode, podižu prodaju, a ljudi koji u njima rade zarađuju veće plate - rekao je Popović i dodao da interes u tome imaju i kompanije i država.

Ministar je ukazao da su zeleni inovacioni vaučeri važan finansijski mehanizam usmeren ka razvoju "zelenih tehnologija", ali da je isto tako važno da se kroz projekte EBRD podrže i druge relevantne oblasti za srpsku ekonomiju, a posebno industrija.

Informer

- Pozivam naše partnere iz EBRD da zajedno razvijamo i sprovodimo takve programe koji su u interesu Srbije ali i čitavog regiona - rekao je Popović.

Danas je Zelene inovacione vaučere u ukupnoj vrednosti od 150.000 evra dobilo deset sprskih kompanija iz različitih oblasti privrede i za ta sredstva one će moći da angažuju naučnike sa različitih fakulteta i instituta koji će im pomoći u razvoju njihovih proizvoda.

Na ceremoniji dodele Zelenih inovacionih vaučera prisutnima su se obratili i Goran Trivan, ministar za zaštitu životne sredine, Danijel Berg, direktor EBRD u Srbiji i Teri Mek Kalion, direktor sektora za energetsku efikasnost i klimatske promene EBRD.

POPOVIĆ: NATO pretnjama pokušava da sruši suverenu politiku Srbije!




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

Zelenski postao meta Rusije? Sledi osveta Moskve za teroristički napad! (VIDEO)
Live TV

Zelenski postao meta Rusije? Sledi osveta Moskve za teroristički napad! (VIDEO)

Šefovi Službe bezbednosti, Glavne obaveštajne uprave Ukrajine i predsednik Volodimir Zelenski biće eliminisani raketnim udarima, avionima ili specijalnim snagama Oružanih snaga Rusije. Prema navodima, doneta je odluka da se eliminiše jedan broj vojno-političkih lidera Ukrajine visokopreciznim, bespilotnim sredstvima ili dejstvima specijalnih snaga ruske vojske. Da li je ovakava scenario moguć i šta bi on doneo svetu, u "Info jutru" govorio je reditelj Ljubiša Ristić.

28.03.2024

13:31

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!
Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!

Pripadnici kriminalne grupe Radoja Zvicera i Nikole Vušovića zvanog Džoni sa Vračara, koji su u bekstvu, među kojima je i Vladimir Kovačević zvani Kovač koji je optužen da je 20. marta 2020. namamio na sastanak pokojnog Aleksandra Halabrina, izjavio je danas pred Specijalnim sudom u Beogradu da je pokojnog poznavao, ali da nisu tačni navodi optužnici da je bio član kriminalne grupe koja je optužena za njegovo ubistvo.

28.03.2024

12:54

Sport

Šta čeka "orlove" do juna? Tadić juri trofeje, Gudelj traži formu, a Mitar dominira!
Fudbal

Šta čeka "orlove" do juna? Tadić juri trofeje, Gudelj traži formu, a Mitar dominira!

Fudbalska reprezentacija Srbije odigrala je dve prijateljske utakmice u martu, sa polovičnim uspehom. Poraz od Rusije (4:0) još jednom je pokazao brojne nedostatke u igri "orlova", dok trijumf nad Kiprom (1:0) nikoga nije ubedio da su puleni Dragana Stojkovića kadri za velika dela i uspeh na predstojećem Evropskom prvenstvu. Pre toga, ostalo je da se završi klupska sezona u šampionatima širom Evrope i sveta gde nastupaju naši igrači.

28.03.2024

16:03

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija