• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

14.03.2018

11:35

VUČIĆ MIČELU: Srbija je spremna na kompromis - ALI NEĆEMO DOZVOLITI PONIŽENJE NAŠEG NARODA I DRŽAVE!

Politika

VUČIĆ MIČELU: Srbija je spremna na kompromis - ALI NEĆEMO DOZVOLITI PONIŽENJE NAŠEG NARODA I DRŽAVE!

Podeli vest

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa pomoćnikom državnog sekretara SAD za Evropu i Evroaziju Vesom Mičelom, da su razgovori bili kvalitetni i da je sagovorniku preneo čvrsto opredeljenje da treba očuvati mir i stabilnost u regionu i da će Srbiji u tome biti potrebna pomoć SAD i svih važnih faktora na svetskoj političkoj sceni

- Ja nisam čovek protokola i formalnosti imali smo dobar razgovor o svim važnim pitanjima. Razgovarali smo o biletetralnim i ekonomskim odnosima. Izrazio sam želju i nadalje za još većim brojem američkih kompanija. Najviše smo razgovarali o miru i stabilnosti u regionu. Istakao sam čvrsto uverenje da je po svaku cenu neophodno očuvati mir i stabilnost - rekao je predsednik Vučić.

Takođe, kako kaže,  razgovarali su o odnosima Beograda i Perištine i o nastavku dijaloga.

- Naše pozicije su prilično različite i udaljene ali ono što je za nas važno je da smo sasvim otvoreni i da je on želeo da čuje i da sasluša šta imamo da kažemo. Iako se sa njima ne slažemo zamolio sam ga da sasluša nas i naše stavove i on je imao dovoljno strpljenja da čuje a možda poneki i da razume - rekao je Vučić.

printscreen

Kako kaže, po pitanju mnogih stvari nismo saglasni kao što je formiranje kosovskih oružanih snaga.

- Ali sam mu zahvalan na podršci koju pruža Srbiji na evropskom putu. Kako sam i danas rekao spremni smo da razgovarao o kompromisima ali ma koliko da smo mali mi hoćemo da prihvatimo samo kompromisna rešenja ali poniženja i urušavanja naše države ne možemo - rekao je Vučić.

Vučić: Ni Mičel ne može pomoći opoziciji na izborima

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je Srbija demokratska zemlja, da je pomoćnik američkog državnog sekretara Ves Mičel dobrodošao u Srbiju i da ima pravo da se sastane sa kim hoće, pa i sa opozicijom, ali da opoziciji to neće biti od pomoći.

- Opoziciji ni Mičel, ni stotine drugih ne mogu pomoći da dobiju izbore, jer nemaju politiku - rekao je Vučić odgovarajući na pitanje kako komentariše činjenicu da američki diplomata u Beogradu ima susret i sa opozicijom, a u Skoplju i Prištini nije imao takve razgovore.

- Ja sa tim nemam nikakav problem - naveo je Vučić.

Dodao je da mnoge televizije imaju pravo da njegove konkurente zovu da im 14 puta budu gosti, a njega nijedan put, a onda govore o objektivnosti i profesionalizmu.

- Rekao sam Mičelu, kao što sam rekao i u Srbiji stotinu puta - svaki put na svakim izborima sam ih pobeđivao sve ubedljivije. Pobeđivao bi ih i pobeđivaću dokle god budem hteo, ali neće biti oni ti koji će mene da pobede, nego ću sam da se sklonim kada budem shavtio da je došlo vreme za neke mlađe, bolje, i sposobnije, a to vreme nije uopšte daleko, zato što mislim da smo, sem Kosova, mnoge važne stvari u zemlji uradili - kazao je predsednik Srbije.

- Što se tiče pobeda na izborima, ni gospodin Mičel, ni još stotine njih ne može da im pomogne jer morate da imate politiku, a ne da bude politika ''sve će da bude besplatno u jednoj zemlji''. Naš narod zna kako da glasa i ume dobro da razume sve poruke - rekao je Vučić.

Kako kaže Srbija je iz Briselskog sporazuma ispunila sve svoje obaveze.

- Sa druge stane Albanci su imali samo jednu obavezu i nisu je ispunili. Svi znaju za to i zahvalan sam što je on u Prištini rekao da je važno da se to uradi. Ja sam gotovo uveren da od tog posla nema ništa. Oni u pet godina nisu mrdnuli prstom - rekao je predsednik Srbije.

Da Srbi nisu ispunili bilo šta iz dogovora, istakao je, oni bi se našli pod ogromnim pritiskom.

- To, međutuim, ne govori loše o nama, već o različitim standardima i drugačijem pristupu - zaključio je Vučić.

printscreen

Kako je dodao, razgovor s Mičelom je zato i značajan, i predstavlja korak napred, jer je on, naveo je, pokazao poštovanje prema Srbiji i prema njenim građanima, s obzirom da smo se, primetio je, neretko suočavali s drugačijim primerima. - Na tome sam mu zahvalan, jer smo se neretko suočavali sa drugačijim primerima. Sa velikom pažnjom i nadom ćemo nastaviti da radimo sa Mičelom i na očuvanju mira i stabinosti na Balkanu, i rešavanju svih teških pitanja - istakao je on dodajući da je svaki izgubljeni dan, izgubljeni dan ne samo za međunarodnu zajednicu, već građane Srbije. Nakon što je Srbija rešila najvećim delom ekonomske probleme sledi bolji život, i Mičel je, kako je dodao, mogao sam da se uveri da je Beograd grad kranova i dizalica.

- Biće nam jedini problem odnos sa Prištinom, a naš posao je da probamo da taj problem rešimo i ako ne uspemo to će biti još jedan od političkih neuspeha, koji nije samo zbog nas - objasnio je Vučić.

Kazao je da Srbija želi dobre i još bolje odnose sa SAD, i izrazio nadu da će Vašington podržati kompromise.

printscreen

Preneo je da je sa Mičelom razgovarao i o bilateralnim ekonomskim odnosima, reformama koje smo sproveli, kao i dodatno privlačenje američkih investicija. - Izrazio sam želju i nadanje da ćemo imati još američkih kompanija koje će ulagati u Srbiju i uvećamo značajno trgovinsku zramenu. Najviše vremena smo proveli u razgorima o miru i stabilnosti u regionu, o situaciji na Zapadnom Balkanu- rekao je on.

Izrazio je zahvalnost Mičelu na podršci koju je pružio nastavku dijaloga Beograda i Prištine.

- Naše pozicije su prilično različite, drugačije i udaljene po pitanju odnosa prema Kosovu i Metohiji. Ono što je za nas važno je da je Mičel za razliku od mnogih drugih želeo ne samo da čuje, već i sasluša što srpska strana ima da kaže - podvukao je on.

Rekao je da SAD i Srbija nisu saglasne po po pitanju mnogih stvari vezano za formiranje kosovskih bezbednosnih snaga, ali smo saglasni da sačuvamo mir sa Albancima i nastavimo razgovore pod okriljem EU.

printscreen

Pomoćnik državnog sekretara SAD za Evropu i Evroaziju Ves Mičel rekao je da se danas razgovaralo i o ekonomskoj saradnji.

- SAD su privrženi partner Srbije. Srbija je osnova čitavog zapadnog područja - istakao je Mičel.

On je rekao da SAD želi da ojača kompanije potrebne za stabilnost i put ka Evropskoj uniji.

Mičel: Šansa za rešenje kosovskog problema

Pomoćnik američkog državnog sekretara za Evropu i Evroaziju Ves Mičel izjavio je danas da je njegova osnovna poruka u Beogradu, kao što je bila i u Prištini, da vidi veliki prostor za novu šansu za rešenje kosovskog problema koji opterećuje region već dugi niz godina.

Istakao je i da se očekuje da obe strane u dijalogu treba da ispune sve preuzete obaveze.

- Želimo da se pronađe jedno veliko rešenje za koje smatram i razumem da je i cillj unutrašnjeg dijaloga, koji je pokrenuo predsednik Vučić. Mi smo spremni da slušamo i da pomognemo - rekao je Mičel na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predsednikom Srbije.

Dodao je da je protiv jednostavnih rešenja, koja bi mogla da ugroze stabilnsot i bezbednost regiona, ali nije precizirao šta smatra jednostavnim rešenjem.

On je dodao da je sa Vučićem imao dobar i otvoren razgovor.

Podsetio je da je partnerstvo Srbije i SAD "staro", još iz vremena dva stvetska rata.

- Želimo da se vratimo na staru stazu bliskosti i saradnje. I dalje verujemo da je vizija slobodne i prosperitetne Srbije, u miru sa susedima i integrisana sa Zapadom cilj svih nas - rekao je Mičel.

- Razgovarali smo o želji, rekao sam da mi pokažu jedan jedini papir na osnovu koga se formiraju kosovske snage bezbednosti. Takav papir ne postoji i ne može niko da ga izmisli. U skladu sa vojno-tehničkim sporazumom iz Kumanova ne mogu da postoje takve snage. Što se tiče rezoluvcije 12 44 ona ni na koji način ne predviđaju albanske snage. To je pitanje za sve naše goste da mi navedu jedan jedini član, paragraf ili slovo koje daje za pravo bilo kome da takvu vojsku formira - rekao je Vučić.

Kako kaže, Srbija ne priznaje nezavisnost Kosova i mi se tome suprostavljamo.

- Moj posao je da štitim interese Srbije i tako sam se ponašao i tako ću se ponašati. Mi smo demokratska zemlja i Mičel ima pravo da se sastaje sa kim god hoće - rekao je Vučić.



Uskoro opširnije na informer.rs


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!
Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!

Pripadnici kriminalne grupe Radoja Zvicera i Nikole Vušovića zvanog Džoni sa Vračara, koji su u bekstvu, među kojima je i Vladimir Kovačević zvani Kovač koji je optužen da je 20. marta 2020. namamio na sastanak pokojnog Aleksandra Halabrina, izjavio je danas pred Specijalnim sudom u Beogradu da je pokojnog poznavao, ali da nisu tačni navodi optužnici da je bio član kriminalne grupe koja je optužena za njegovo ubistvo.

28.03.2024

12:54

Sport

Planeta

Znači li ovo da Ukrajina neće postojati?! Lavrov: Priča o legitimitetu Zelenskog posle 20. maja "možda neće biti potrebna"!
Realna opasnost

Znači li ovo da Ukrajina neće postojati?! Lavrov: Priča o legitimitetu Zelenskog posle 20. maja "možda neće biti potrebna"!

Rasprava o legitimnosti Vladimira Zelenskog posle 20. maja ove godine "možda neće biti neophodna", poručio je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov. Podsetimo, predsednička ovlašćenja Zelenskog ističu u noći 21. maja. Brojni politički i vojni analitičari smatraju kako bi to moglo da znači da Ukrajina neće postojati?!

28.03.2024

20:04

Vreme je da se priča o padu Kijeva! Zapadni mediji digli uzbunu, najavili su brutalnu ofanzivu Rusije!
Najzad su ukapirali

Vreme je da se priča o padu Kijeva! Zapadni mediji digli uzbunu, najavili su brutalnu ofanzivu Rusije!

Veliki zapadni mediji jedan za drugim prognoziraju neuspeh Ukrajine. Publikacije upozoravaju Kijev na beskorisnost kontraofanzivnih planova i važnost obnavljanja odbrane. U međuvremenu, ukrajinske oružane snage pomeraju sve više zapadne opreme u Harkov u iščekivanju ruske ofanzive. Štaviše, pojedini mediji upozoravaju kako je došlo vreme da se priča i o padu Kijeva!

28.03.2024

19:38

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija