• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

14.03.2018

16:44

BRITANIJA OBJAVILA RAT RUSIJI! Vlada u Londonu rešila da na Kremlj SVALI SVE ZLOČINE U SVOJOJ ZEMLJI?!

Vesti

BRITANIJA OBJAVILA RAT RUSIJI! Vlada u Londonu rešila da na Kremlj SVALI SVE ZLOČINE U SVOJOJ ZEMLJI?!

Podeli vest

Britanska premijerka Tereza Mej bez dokaza optužila ruskog predsednika Vladimira Putina da stoji iza trovanja dvostrukog agenta Sergeja Skripala i njegove ćerke Julije u Engleskoj. Tvrdi da je upotrebljen ruski nervni agens i zahteva od Moskve da to objasni, ili će u suprotnom već danas preduzeti čitav set mera

Britanija objavila je rat Rusiji. Šefica vlade u Londonu Tereza Mej, bez ikakvih dokaza, optužila je predsednika Vladimira Putina da stoji iza trovanja dvostrukog rusko-britanskog špijuna Sergeja Skripala (66) i njegove ćerke Julije (33) pre deset dana u engleskom gradu Salsberiju. 

Ona je Kremlju u utorak dala rok da do kraja dana objasni tragove ruskog nervnog agensa navodno nađene kod otrovanog agenta, ili će u suprotnom preduzeti "konkretne mere".

Vlada je zaključila

Mejova je u govoru pred poslanicima rekla da je Skripal otrovan vojnim nervnim agensom "novičok", koji se proizvodio u Rusiji tokom Hladnog rata.

Ultimatum
Ukoliko ne bude reakcije iz Moskve, zaključićemo da je Rusija upotrebila silu protiv BritanijeTereza Mej

- Na osnovu identifikacije hemijskog agensa, koji su analizirali vodeći svetski eksperti u laboratoriji Port Daun, saznali smo da je Rusija ranije proizvodila taj agens i da još ima mogućnosti da to radi. Rusija ima dugu istoriju atentata koje je sponzorisala država, a naša je procena da Moskva svoje prebege vidi kao legitimne mete. Zato je vlada zaključila da je Rusija vrlo verovatno odgovorna za napad na Sergeja i Juliju Skripal - navela je Mejova.

LIDER ČEČENA KADIROV PORUČIO BRITANCIMA: Ako Amerikanac iz kalašnjikova ubije Vijetnamca, da li je RUS KRIV ZA TO?!



Ona je dodala da je britanski ministar spoljnih poslova Boris Džonson pozvao na razgovor ruskog ambasadora Aleksandra Jakovenka i informisao ga o najnovijem otkriću. Takođe, rekla je da je Kremlju dat rok da do ponoći odgovori na optužbe.

Moguće mere protiv Rusije

- proterivanje ruskih diplomata iz Britanije
- uvođenje sankcija Moskvi
- britanska fudbalska reprezentacija mogla bi da bojkotuje Svetsko prvenstvo u fudbalu, koje u junu počinje u Rusiji

- Ukoliko ne bude kredibilne reakcije iz Moskve, zaključićemo da je Rusija nezakonito upotrebila silu protiv Britanije. U tom slučaju vratiću se ponovo u parlament i izneti čitav set mera koje ćemo preduzeti kao odgovor - obećala je britanska premijerka.

Kako je istakla, pokušaj ubistva upotrebom nervnog agensa u britanskom gradu nije samo zločin protiv Skripalovih već i nesmotren napad na Britaniju, koji je u opasnost doveo živote nedužnih civila.
- Nećemo tolerisati tako drzak pokušaj ubistva nevinih civila na našem tlu - rekla je Mejova.

VLADIMIR PUTIN PROZREO PRLJAVI PLAN ZAPADA: Sprečio sam da se Rusija RASPADNE KAO JUGOSLAVIJA!


S druge strane, portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova odbacila je tvrdnje Mejove kao politički motivisane i njen govor u parlamentu nazvala cirkuskom predstavom.

"Novičok" nervni agens

- razvijan u SSSR tokom Hladnog rata 70-ih i 80-ih godina
- najsmrtonosniji među svim nervnim agensima
- naučnici su ga razvili kao otrov koji ne može da detektuje hemijska oprema NATO
- dosad nikad nije upotrebljen
- obično je u tečnom stanju ili izgleda kao ultrafini prah
- simptomi trovanja su spazam u mišićima, problemi sa disanjem i na kraju zastoj rada srca
- postoji protivotrov, a to je "atropin". Međutim, on mora da se da žrtvi u velikoj količini, a ona može da bude smrtonosna

- To je cirkus u britanskom parlamentu. Zaključak je jasan, radi se o još jednoj medijskoj političkoj kampanji zasnovanoj na provokacijama - rekla je Zaharova.

Sa njom su saglasni i analitičari, koji veruju da je cela priča politički motivisana. Dr Tara Mekormak, profesor međunarodne politike na Univerzitetu u Lesteru, kaže da je malo verovatno da je istraga o trovanju Skripalovih bila nezavisna.
- Okruživali su je medijska antiruska histerija i veliki broj ispolitizovanih informacija, koje su dolazile iz vrha vlasti. Sve je urađeno na brzinu, umesto temeljno - navela je Mekormakova.

Što bi ostavili trag?
Slično misli i bivši zvaničnik Pentagona Majkl Maluf. On veruje da je sve namešteno budući da niko nije video nikakve dokaze.
- Vreme napada, baš pred predsedničke izbore u Rusiji, ostale neverovatne okolnosti i navodna upotreba sovjetskog nervnog agensa povlače pitanje: Zašto bi Rusija ostavila takav trag? Zašto bi bila toliko neoprezna - pita Maluf.

Prema njegovim rečima, ovo je verovatno izgovor za uvođenje novih sankcija Rusiji i oslikavanje Putina kao negativca svetskog ranga.
Inače, Sergej Skripal, bivši ruski vojni obaveštajac, koji je Britancima 90-ih odavao ruske državne tajne, osuđen je 2006. u Moskvi na 13 godina robije zbog izdaje. Aboliran je 2010, kad je sa još tri dvostruka agenta iz Rusije zamenjen za 10 ruskih špijuna uhapšenih u Americi. 

On je sa ćerkom Julijom nađen u nedelju 4. marta na klupi u centru grada nakon ručka u obližnjem italijanskom restoranu "Zizi". Prolaznici su zatekli Juliju bez svesti, dok je Sergej mahao rukama i izgledao drogirano. Prevezeni su u bolnicu, gde se i dalje nalaze u teškom stanju.

Lavrov: Nećemo odgovarati na ultimatume

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov izjavio je juče da njegova zemlja nema nameru da odgovara ni na kakve ultimatume. On je saopštio da će Moskva sarađivati sa Britanijom samo ukoliko dobije uzorke nervnog agensa kojim su navodno otrovani Sergej Skripal i njegova ćerka Julija.
- Već smo tražili uzorke nervne supstance, ali smo odbijeni. To je kršenje Konvencije o hemijskom oružju - rekao je Lavrov, koji tvrdi da Rusija nije kriva za trovanje Skripalovih.
On je pozvao na razgovor britanskog ambasadora u Rusiji Lori Bristou da prikaže sve dokaze koje ima.

Britanci poludeli: Putin nam se smeje

Britanska štampa zapala je u histeriju nakon što je Putin, na pitanje novinara BBC da li je Rusija umešana u trovanje Skripala, uz osmeh odgovorio:
- Prvo podrobno to istražite, a onda ćemo da pričamo.
Mediji u Londonu su to protumačili kao da se ruski predsednik Britancima smeje u lice.

EU stala na stranu Londona

Potpredsednik Evropske komisije Valdis Dombrovskis saopštio je juče da će EU biti uz Britaniju u ratu protiv Moskve.
- Veoma smo zabrinuti zbog situacije, kao i nedavnim rezultatima istrage u Britaniji. Podržaćemo sve akcije Britanije protiv Rusije. London može da računa na solidarnost EU po tom pitanju - rekao je Dombrovskis.

Tilerson podržao Britance

Bivši državni sekretar SAD Reks Tilerson je naveo da SAD u potpunosti veruju u istragu i procenu Ujedinjenog Kraljevstva da je najverovatnije Rusija odgovorna za napad nervnim agensom u Britaniji.
- Za ovakav tip napada - pokušaj ubistva na tlu suverene države ne postoji opravdanje. Uznemireni smo zbog toga što izgleda da je Rusija ponovo uključena u takav postupak - navodi se u saopštenju Stejt departmenta.
Kako se dodaje, od Ukrajine do Sirije, a sada i u Britaniji, Rusija nastavlja da bude odgovorna snaga nestabilnosti u svetu, delujući sa otvorenim zanemarivanjem suvereniteta drugih država i života njihovih građana.

MOSKVA OTVORILA KARTE: Evo zašto je London izmislio "TROVANJE ŠPIJUNA": Reč je o ZAVERI da se RUSIJA IZBACI IZ SB UN!

LAVROV NIKAD BRUTALNIJI PREMA LONDONU: Mislite da svet vaše sumnje mora da prihvati kao dokaz, TAKO STVARI NEĆE IĆI!

(VIDEO) VANREDNA SEDNICA SB UN: Rusija odbacila bilo kakvu umešanost u trovanje dvostrukog špijuna Skripalja!

RUSIJI PREKIPELO, DOSTA JOJ BAHATOG LONDONA! Moskva poručuje: Udarili ste u temelje, NEĆETE DUGO ČEKATI ODGOVOR!




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Nidza

pre 6 godina

Kije pro.... engleza da je to za smeh.Providno.Samo pokazuju koliko su zlo."

Rade

pre 6 godina

Englezi, veće zlo od amera. Uvek bili lajna, lajna i ostali.

predrag kostic

pre 6 godina

Ma sta vise rusi ovo rusi ono katastrofa. Sve jim rusi krivi dabogda jih grom spalijo sve redom.

Dekameron

pre 6 godina

Pa neverovatno,Rusija je kriva i ako im ne rodi dobro krompir.Prosto te optuze za nesto bez ikakvih dokaza i onda i EU priskoci u pomoc.Dakle NATO posto nema protivnika koji ce biti razlog njihovom opstanku mora da ga izmisli.Tako je i SRJ bila izmisljeni protivnik koji je zbog toga sto je protivnik i bombardovan bnez ikakvog razloga.Bombardovali bi oni i Rusiju da nije prpa pa idu okolo i laju ko seoske kere.Izvinjavam se kerama.

Kokorin

pre 6 godina

Десетак руских дипломата је убијено за пола године широм света и Руси нису правили циркус.

Rami

pre 6 godina

Pokusaj ubistva na tlu suverene drzave....A sta je bilo ono u Pakistanu kad su zna se i ko oteli BinLadena...Kakav je tek to bio uad u suverenu drzavu..ko koga ovde vesla?

Demos

pre 6 godina

Histerična Tereza, Pazi koja zemlja optuzuje za za drzavni terorizam? Pa koliko je u Svetu ubijeno ljudi u ime brita ske krune u izvedbi Mi6 a o ranijem periodu otvorenih kolonijalnih ratova da ne vovorim SAD takodje.. Pa nema dana da CIA nekog ne sredi. Fukare .. Ali ovaj put mogu samo da laju...

Car

pre 6 godina

Poznata nam je dobro lazljiva masinerija, engleske evrope inamerike inkomstoji iza toga. Ovaj put su se namerili na tvrdji orah, moz lako da se desi da polome zubalo panda kevcu, a englezi ni netreba da idu na ek lomice ih ko stigne a ponajvise rusi, i to je godinama bila propaganda da su oni neki faktor u huliganuzmu, i tu su nule. Na kraju ko preti neugranjem na turnirima je zadnji sljam. Bolje neka sponzorisu teroriste, tu su dobri

Izbori 2024

Vesti

Primenjene umetnosti važan deo projekta izgradnje beogradskog metroa
Društvo

Primenjene umetnosti važan deo projekta izgradnje beogradskog metroa

Sporazum o saradnji za aktivno uključenje studenata i nastavnog osoblja u projekat izgradnje beogradskog metroa potpisali su juče dekan Fakulteta primenjenih umetnosti prof. Goran Čpajak i direktor JKP „Beogradski metro i voz” Andreja Mladenović. Ovim preduzeće dodatno razvija saradnju sa fakultetima u cilju unapređenja struke, inovacija i tehnološkog razvoja i, od ustanova iz prvenstveno tehničke struke, proširuje je i na fakultete iz oblasti društveno-humanističkih nauka.

17.04.2024

22:23

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija