• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

14.03.2018

17:20

PERČEVIĆU OPET PRETI HAPŠENJE! Kontroverzni tajkun u velikom problemu, OSUMNJIČEN ZA FALSIFIKAT I PREVARU!

Politika

PERČEVIĆU OPET PRETI HAPŠENJE! Kontroverzni tajkun u velikom problemu, OSUMNJIČEN ZA FALSIFIKAT I PREVARU!

Podeli vest

Policija i tužilaštvo istražuju sumnje da je biznismen i bivši visoki funkcioner SPS falsifikovao dokumentaciju i prevario banke za silne milione evra

Tajkun Goran Perčević, vlasnik kompanije 'Interkomerc' i bivši visoki funkcioner Socijalističke partije Srbije, uskoro bi mogao opet da bude uhapšen i to zbog falsifikata i milionskih prevara, ekskluzivno otkriva Informer!

Policija i tužilaštvo, naime, istražuju sumnje da je Perčević falsifikovao poslovnu dokumentaciju i varao srpske banke i druge finansijske institucije, uzimajući milione evra bez pokrića. Perčević je, inače, 2014. godine već bio hapšen zbog pronevere miliona uzetih od 'Univerzal banke'.
LAŽNI PAPIRI

Prema rečima naših odlično obaveštenih izvora, policajci i tužioci imaju saznanja da je Perčević pravio falsifikovane fakture o prodaji robe drugim firmama. Potom je na osnovu ove dokumentacije sa bankama sklapao ugovore o faktoringu, odnosno o otkupu potraživanja, i tako uzimao novac bez pokrića.

mojugao

MARKO MATIĆ UREDNIK "ANTIDOTA"
Ovo pokazuje da država ne odustaje od procesuiranja kompleksnih afera. Slučaj Perčevića, koji je blizak socijalistima, samo dokazuje da nema zaštićenih u borbi protiv korupcije.

- Iako zvuči komplikovano, stvar je vrlo jednostavna. Perčević bi napravio fakturu prema kojoj je nekoj velikoj firmi prodao određenu količinu proizvoda na odloženo plaćanje. Onda bi na osnovu te fakture sa bankom sklopio ugovor o faktoringu, odnosno otkupu potraživanja, prema kojem je banka za određeni procenat preuzela potraživanje, a Perčević bi odmah uzeo novac. On je, dakle, nepostojeće ugovore prodavao banci, koja bi tek naknadno shvatila da je prevarena. Perčević je tako u veliki problem dovodio i firme kojima je, navodno, prodavao robu, jer su one morale da dokazuju da je poslovna dokumentacija falsifikovana i da oni ništa ne duguju 'Interkomercu'... - objašnjava Informerov izvor. Prema njegovim rečima, dosadašnja istraga ukazuje na sumnju da je Perčević u ovoj prevari imao pomoć i u samim bankama!?

* Aprila 2014. saslušavan zbog pronevere u "Univerzal banci"

* Perčevićev "Interkomerc" bio je drugi na listi dužnika ove banke
* Policija ispitivala i kredit od 1,38 miliona evra od "Srpske banke"
* Za kredite garantovao konzervama mesnih prerađevina
* Bio je kadar SPS, a 2006. godine je izašao iz politike i ušao u biznis

- Sumnja se da je Perčević sve radio u dogovoru sa bankarima, jer pre isplate novca gotovo niko ništa nije proveravao, a morao je to da uradi. Tajkun je bukvalno samo ulazio u banke i uzimao keš - objašnjava Informerov izvor upućen u istragu, koji zbog interesa istrage nije mogao da nam otkrije više detalja.

Kako saznajemo, na ovaj način prevarene su i opljačkane 'Univerzal banka', 'Srpska banka', 'Poštanska štedionica', ali i privatna firma specijalizovana za otkup potraživanja 'Prvi faktor'.
Perčević se juče nije oglašavao ovim povodom, niti je odgovarao na pozive i poruke.
S kim je delio pare?

Mario Spasić iz Saveza za monitoring, na drugoj strani, smatra da postoji osnovana sumnja da malverzacije sa bankama nisu bile jedino krivično delo u koje je Perčević upleten.
- Dobro je što ga državni organi proveravaju, kako bi se u prvom planu otkrilo krivično delo, ali i kako bi se vratilo poverenje u banke. Perčević je poznat kao neko ko je neformalno privatizovao 'Univerzal banku' i radio tamo šta je i kako je hteo, ali pitanje je za koga je on to sve radio i gde je završavao novac koji je pribavljao. Mislim da će istraga pokazati i te detalje i da će dovesti do drugih, mnogo krupnijih igrača koji su mu pružali podršku i koji stoje iza njega - zaključuje Spasić.

Hapšen zbog 'Univerzal banke'

Perčević je zbog sumnje za višemilionske malverzacije u "Univerzal banci" uhapšen 15. novembra 2014. godine. Njegovom "Interkomercu" ta banka je odobrila kredit od 1,4 milijarde dinara bez adekvatne garancije, a pare nikada nisu vraćene.
Više javno tužilaštvo krajem januara 2015. podnelo je optužnicu zbog "produženog krivičnog dela zloupotreba položaja odgovornog lica podstrekivanjem".
Perčević je pušten 30. januara 2015. iz pritvora, a slučaj od tada tapka u mestu.




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

Zelenski postao meta Rusije? Sledi osveta Moskve za teroristički napad! (VIDEO)
Live TV

Zelenski postao meta Rusije? Sledi osveta Moskve za teroristički napad! (VIDEO)

Šefovi Službe bezbednosti, Glavne obaveštajne uprave Ukrajine i predsednik Volodimir Zelenski biće eliminisani raketnim udarima, avionima ili specijalnim snagama Oružanih snaga Rusije. Prema navodima, doneta je odluka da se eliminiše jedan broj vojno-političkih lidera Ukrajine visokopreciznim, bespilotnim sredstvima ili dejstvima specijalnih snaga ruske vojske. Da li je ovakava scenario moguć i šta bi on doneo svetu, u "Info jutru" govorio je reditelj Ljubiša Ristić.

28.03.2024

13:31

Jutjub cenzuriše medije koji izveštavaju o masakru u Moskvi! Protiv Rusije se vodi hibridni rat na svim mogućim poljima! (VIDEO)
Live TV

Jutjub cenzuriše medije koji izveštavaju o masakru u Moskvi! Protiv Rusije se vodi hibridni rat na svim mogućim poljima! (VIDEO)

Teroristički napad u Moskvi je tema broj jedan svetskih medija. Međutim, Zapad na različite načine pokušava da cenzuriše informacije koje dolaze iz Rusije. Sa Jutjub platforme koja je dostupna u većem delu sveta, skidaju se emisije i snimci koji izveštavaju o dešavanjima u Moskvi. To se dešava i televiziji Informer. Sve naše informativne emisije u kojima razgovaramo o ovom užasnom masakru uklonjene su sa Jutjuba sa objašnjenjem da kršimo njihove uslove korišćenja. Cenzurišu se samo i isključivo oni mediji koji postavljaju logično pitanje: da li su Ukrajina i zapadne sile umešane u ovaj teroristički akt? Na ovu temu u "Info jutru" govorio je novinar i publicista Drago Delić i Boško Vasiljević, stručnjak za srpsko-ruske odnose.

28.03.2024

12:44

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!
Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!

Pripadnici kriminalne grupe Radoja Zvicera i Nikole Vušovića zvanog Džoni sa Vračara, koji su u bekstvu, među kojima je i Vladimir Kovačević zvani Kovač koji je optužen da je 20. marta 2020. namamio na sastanak pokojnog Aleksandra Halabrina, izjavio je danas pred Specijalnim sudom u Beogradu da je pokojnog poznavao, ali da nisu tačni navodi optužnici da je bio član kriminalne grupe koja je optužena za njegovo ubistvo.

28.03.2024

12:54

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija