• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

16.03.2018

09:03

VULIN POSLE RAZGOVORA SA PAVELOM: Za Srbiju neprihvatljivo formiranje vojske Kosova!

Politika

VULIN POSLE RAZGOVORA SA PAVELOM: Za Srbiju neprihvatljivo formiranje vojske Kosova!

Podeli vest

Ministar odbrane Aleksandar Vulin rekao je u razgovoru sa predsedavajućim Vojnog komiteta NATO generalom Petrom Pavelom da je Srbija otvorena za saradnju sa partnerima i na Zapadu i na Istoku uz očuvanje svoje vojne neutralnosti, kao i da je formiranje vojske tzv. Kosova za Srbiju neprihvatljivo

Ministarstvo odbrane navelo je u četvrtak u saopštenju da su Vulin i Pavel u Beogradu razgovarali o aktuelnoj političko-bezbednosnoj situaciji u regionu, saradnji Srbije i NATO, kao i saradnji Vojske Srbije i Kfora.
Prema rečima Vulina, aktivno angažovanje Srbije u raspoloživim mehanizmima Partnerstva za mir doprinosi izgradnji sposobnosti Vojske Srbije, a princip vojne neutralnosti ostaje zvanična i jedina politika Republike Srbije, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Tanjug


- Republika Srbija otvorena je za saradnju sa partnerima i na Zapadu i na Istoku uz očuvanje svoje vojne neutralnosti. U tom kontekstu, saradnja pod okriljem Programa Partnerstvo za mir predstavlja optimalni okvir za ostvarenje bezbednosnih ciljeva i unapređenje odbrambenih kapaciteta. Za Republiku Srbiju od izuzetnog je značaja da NATO i u narednom periodu, kao što je to bilo do sada u praksi, uvažava njen koncept vojne neutralnosti -

 istakao je ministar odbrane. 

Vulin se zahvalio generalu Pavelu na objašnjenju stava NATO da Republika Srbija, kao ni srpski, niti bilo koji drugi narod ne predstavljaju remetilački faktor na Balkanu. On je dodao da osnovnu bezbednosnu pretnju za Republiku Srbiju predstavlja proces otcepljenja teritorije AP Kosovo i Metohija i da je formiranje Vojske tzv. Kosova za Srbiju neprihvatljivo. 

- Formiranje Vojske tzv. Kosova je neprihvatljivo ne samo zbog važeće rezolucije SB UN 1244, već i zbog činjenice da jedino snage KFOR predstavljaju garant bezbednosti građana naše južne pokrajine i ovom prilikom se zahvaljujem NATO-u na njegovom učešću i stalnom prisustvu na Kosovu i Metohiji - istakao je Vulin.

Tanjug

Vulin je dodao da srpsko stanovništvo na Kosovu i Metohiji ima poverenje u KFOR i u njemu vidi jedini garant svoje sigurnosti i bezbednosti.

Tokom posete Srbiji, general Pavel će se odvojeno sastati i sa načelnikom Generalštaba Vojske Srbije generalom Ljubišom Dikovićem i predstavnicima Ministarstva spoljnih poslova, a predviđeno je i da održi predavanje slušaocima Visokih studija bezbednosti i odbrane i Generalštabnog usavršavanja.

PENTAGON O IZJAVI KOMANDANTA NATO : Ruske "dezinformacije" navele VULINA NA KRITIKE




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija