• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

16.03.2018

13:38

DAČIĆ U SARAJEVU: Srbija je na dobrom reformskom putu, prioritet EU

Politika

DAČIĆ U SARAJEVU: Srbija je na dobrom reformskom putu, prioritet EU

Podeli vest

U Sarajevu je danas počeo neformalni sastanak šefova diplomatija "zemalja zapadnobalkanske šestorke", na kojem učestvuje potpredsednik Vlade Srbije i šef srpske diplomatije, Ivica Dačić, koji je u svom obraćanju poručio da je dobro poznato da je članstvo u EU spoljnopolitički prioritet naše zemlje, koja je na dobrom reformskom putu

- Dobar reformski put Srbije potvrđuju i neki pokazatelji - rekao je Dačić i dodao da je, na primer, u četvrtom kvartalu prošle godine stopa nezaposlenosti iznosila 14,3 odsto, te da je u istomperiodu, realni rast BDP, u odnosu na isti period prošle godine bio 2,5 odsto.

U poslednje tri godine, naveo je šef srpske diplomatije, Srbija je uspela da dovede u ravnotežu dve ekonomske linije - rashode i prihode, zahvaljujući čemu smo imali budžetski suficit od 12 odsto BDP, a planirani deficit je bio 1,7 odsto. 

- To praktično znači, da smo uspeli da preokrenemo liniju duga, tj. da smanjimo učešće duga u BDP, a planirani rast BDP za ovu godinu iznosi 3,5 odsto - kazao je Dačić. 

Kao treći parametar, Dacić je naveo da je industrijska proizvodnja u januaru 2018. godine bila 10,6 odsto u odnosu na januar mesec prošle godine. 

Tanjug/MSP

Zahvalivši domaćinu, BiH kolegi Ivanu Crnadaku, na organizaciji ovog skupa, Dačić je izrazio lično zadovoljstvo kada je, kako je rekao, u dokumentu Evropske komisije posvećenom proširenju EU na Zapadni Balkan, koji je objavljen 6. februara pročitao da je Srbija jedna od učesnica iz regiona koja ima perspektivu da u celini bude spremna za članstvo u EU 2025. 

- Drago mi je što je ovakvo viđenje ocenjeno kao ambiciozno, jer je to prava reč koja odražava težnje za uspehom i priznanjem a kao takva, ona je podsticajna i konstruktivna - rekao je.

Budući da je u pomenutom dokumentu navedeno da će dostignuća svih zapadno-balkanskih učesnica na evropskom putu biti ocenjivana na objektivan način i pojedinačno, Dačić je, kaže, uveren da će ambicija Srbije na putu ka punopravnom članstvu u EU, nastaviti da nas podstiče da napredujemo, usavršavamo se, stičemo nova znanja, da se ne mirimo sa onim što već imamo, nego da radom i predanošću stremimo ka onom što želimo. 

Govoreći o debatama koje se vode u današnjem formatu, Dačić je istakao da su se „Berlinski proces“ i „Zapadnobalkanska šestorka“ evidentno profilisali kao formati kroz koje podstičemo i produbljujemo saradnju u regionu zapadnog Balkana, što je prepoznato i u dokumentu EK o proširenju, koji je jedna od tema našeg današnjeg sastanka. 

- Izgleda mi da je najčešće upotrebljavana kovanica u njemu - ''dobrosusedski odnosi - rekao je Dačić podsetivši da je za ovu, kako je rekao, neophodnost suštinski važno za Zapadni Balkan u celini. 

Istakao da čvrsto veruje da je izgradnja dobrosusedskih odnosa, pravi način da region postane stabilan, prosperitetan i da građani u njemu imaju kvalitetniji i bolji život u svim segmentima. 

- Možda ne dovoljno brzo, možda ne u potpunosti efikasno, ali evidentni su napori svih nas da povezivanje i saradnju, podignemo na viši nivo. Navešću samo jedan primer koji je do pre izvesnog vremena bilo teško zamisliti da je izvodljiv. Naime, u Beogradu je 9. marta ove godine potpisan Memorandum o razumevanju sa našim kolegama iz Hrvatske o rekonstrukciji pruge Beograd-Zagreb. Rekonstrukcijom će putovanje između dve prestonice biti skraćeno za oko četiri sata. Očekujemo da će ove godine biti završena projektna dokumentacija, a naredne godine će početi radovi koji bi trebalo da budu okončani za dve do tri godine - naveo je.

Ovaj projekat je, ističe, važan za region u celini, kako zbog prevoza putnika, tako i prevoza tereta, budući da se pruga nalazi na koridoru 10.

Veruje da će ovaj projekat, pored izgradnje „Auto-puta mira“ biti jedan od ključnih elemenata infrastrukturnog povezivanja, od ključnog značaja, kako za Srbiju, tako i za region Zapadnog Balkana u celini. 
Srbija je, istakao je, zahvalna partnerima sa Zapadnog Balkana, kao i članicama EU, na podršci Beogradu da dobije sedište Sekretarijata Transportne zajednice. 

Ministar je uverio i da različite institucije a posebno državni organi Srbije, veoma pažljivo analiziraju uslove koji su pred nas postavljeni kako bi u što kraćem roku postali deo EU. Kao predstavnik koji dolazi iz Beograda, ne mogu da ne pomenem - citiram: ''Bez efikasne i sveobuhvatne normalizacije odnosa Beograda i Prištine kroz dijalog koji predvodi EU, ne može biti dugoročnog mira u regionu. Sveobuhvatni pravno obavezujući dokument o normalizaciji je hitno potreban i suštinski važan kako bi Srbija i Kosovo napredovale na svom evropskom putu"“. 
Na primeru odnosa prema Zajednici srpskih opština, koja je dogovorena Briselskim sporazumom, najbolje se, istakao je, može videti razlika pristupa implementaciji dogovora dve strane. 

- Naš stav je da je prihvaćeno sve ono što je dogovoreno i da to predstavlja sastavni deo Sporazuma. Znate, ovakve situacije se slikovito opisuju starom, poznatom, izrekom: ''Za tango je potrebno dvoje'' - zaključioje Dačić.




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Trtica

pre 6 godina

Dačiću... Da li te je dočekalo 250.000 Srba u sarajevu? Šta?....Nije!? Pa zašto nije bilo makar 150.000??...Ne znaš, nemaš informaciju!??!....Aaaa sad je meni sve jasno! A da li ćeš ti ili neko od tvojih pajtaša ikada smeti upitati gde su ti Ljudi!!!!??? Bog sami zna!

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17