• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M. D. - M. D.

17.03.2018

17:29

RAHOJ BEZ DILEME: KOSOVO JE SRBIJA, HAŠIM TAČI JE KRIMINALAC! Bezrezervna podrška španskog premijera Srbiji

Politika

RAHOJ BEZ DILEME: KOSOVO JE SRBIJA, HAŠIM TAČI JE KRIMINALAC! Bezrezervna podrška španskog premijera Srbiji

Podeli vest

Španski premijer Marijano Rahoj još jednom je pokazao da je jedan od najvećih evropskih prijatelja Srba i Srbije. On je odbio da u maju ide u Sofiju na samit Evropska unija - Zapadni Balkan, jer će se tamo pojaviti predsednik lažne države Kosovo Hašim Tači, piše ugledni španski dnevni list 'El pais'

Rahoj nikako neće da se nađe na istom mestu sa Tačijem, pošto zvanični Madrid ne priznaje Kosovo kao državu, ali i zbog više nego kontroverzne, kriminalne biografije ovog albanskog lidera. 

Odluka Rahoja o bojkotu Tačija dolazi samo dva meseca pošto je Španija uputila Briselu "non pejper" dokument u kojem se striktno navodi da je Kosovo neotuđivi deo Srbije i da Madrid nikada neće dozvoliti lažnoj šiptarskoj državi da uđe u Evropsku uniju.

Principijelno

Politika Španije je principijelna i ona slabi poziciju lažne države Kosovo u međunarodnom okviru. To će se nastaviti i broj država koje povlače priznanje će vremenom rasti, smatra analitičar Predrag Ćeranić.

Prijatelj naše zemlje

Predsednik Vlade Kraljevine Španije, navodi "El pais", trebalo je da 17. maja prisustvuje Samitu EU - Balkan u Sofiji, ali je sasvim izvesno da će otkazati svoje učešće, osim ukoliko organizatori ne otkažu gostoprimstvo Tačiju.

"Rahoj neće da ode na samit EU-Balkan, jer ne želi da se fotografiše sa kosovskim predsednikom Hašimom Tačijem, pošto Španija ne priznaje nezavisnost Kosova. Katalonija je više puta koristila doktrinu Kosova kako bi opravdala svoj pokušaj otcepljenja od španskog legalnog sistema, što Rahoja navodi da ne učestvuje na Samitu u Sofiji", piše madridski list, dodajući da Rahoj neće da se fotografiše sa Tačijem ni zbog njegove kontroverzne, kriminalne biografije.

DAN ZA NEZABORAV! U Beogradu, Gračanici i Mitrovici skupovi povodom 14 godina od martovskog nasilja!

Odlično obavešteni izvori 'El paisa' dodaju i da je predsednik Evropskog saveta Donald Tusk već započeo 'specijalnu misiju' ubeđivanja Rahoja da promeni mišljenje, jer je 'važno održavati bliske veze sa balkanskim zemljama'. Istovremeno, organizatori skupa u Bugarskoj, koja trenutno predsedava EU, razmatraju kako da odobrovolje španskog premijera, pa predlažu i da u Sofiji ne bude vidno istaknuta zastava lažne države Kosovo zajedno sa zastavama ostalih zemljama. Međutim, Španiji to nije dovoljno, već Madrid insistira da predstavnici lažne države Kosovo uopšte ne budu prisutni.

Komentarišući odluku Rahoja, šef srpske diplomatije Ivica Dačić poručuje da je Španija više puta pokazala da je istinski prijatelj.

Reuters

- Svaka čast premijeru Rahoju! Tako se brane principi! Španija je više puta pokazala da je na strani Srbije. Nije priznala lažnu državu Kosovo i mi smo tu podršku uvek umeli da cenimo. Ovo je još jedan pokazatelj da naša diplomatska borba za Kosovo ima smisla i daje rezultate. Nastavićemo da se borimo za našu južnu pokrajinu svim diplomatskim sredstvima - podvlači Dačić.

Važan španski stav

Karijerni diplomata Zoran Milivojević smatra da je španski stav izuzetno značajan jer se oslanja na Lisabonski ugovor, na kojem počiva Evropska unija.

PUŠKOV PITAO AMERIKANCE: A kako ste vi to BOMBAMA OTCEPILI KOSOVO?!

- Po članu 49 tog ugovora, samo suverene države mogu da budu članice EU, odnosno kandidati za članstvo. Zbog španskog stava, EU nije potpisala SSP sa Kosovom, već je to učinila Evropska komisija kao tehničko telo. Zbog toga je u strategiji EU lažna država Kosovo prikazana zasebno, uz navode da će pregovori o članstvu početi onda kada se steknu uslovi. Sve ovo je veoma važno i dokaz da Madrid svoje stavove brani principijelno i dosledno. Kosovo za Španiju nije država i ne može učestvovati na samitu EU - zaključuje Milivojević.

Madrid: Kosovo nije država i tačka!

Kako smo pisali krajem januara, Kraljevina Španija je u dopisu EU naglasila da je Kosovo neotuđivi deo Srbije i ni po koju cenu neće dozvoliti lažnoj šiptarskoj državi da uđe u Evropsku uniju!
Zvanični Madrid je Briselu dostavio nezvanični dokument (tzv. 'non pejper') u kom se odlučno ističe da se Kosovo "nikako ne može smatrati državom". Ovo pismo iz Madrida je poslato nedelju dana pre planiranog usvajanja Strategije proširenja EU, u kojoj Brisel tretira Kosovo kao zasebnu državu, čemu se Španija nedvosmisleno suprotstavila.




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
miki

pre 6 godina

Svaka cast Spaniji na stavu,mogli bi svi da se ugladaju na Rahoja a ne da lazna drzava Kosovo igta rukometnu utakmicu u sred Sumadije,gde je tu principijelnost srpske drzave i rukovodsta a i sportista?Dokle ce drugi da budu veci Srbi od nas samih,sramota!

Dzoni

pre 6 godina

Pa mora da bude,da nema Katalonije sumnjam da bi bio na nasoj strani,sada ce polako da ide Skotska itd itd

Vojo

pre 6 godina

Rahoj nepomislja da ide a kamoli da se slika ili pruzi ruku Taciju,dok to nasi sve bez ponosa za kako Dacic kaze sargarepu radimo.Rusija Spanija Slovacka i drugi nepomisljaju na priznanje Kosova a mi takvim gestovima radimo suprotno pod pritiskom i ucjenama.Eu nam nije i nece biti prijatelj. Dosta i dokle vise

asid

pre 6 godina

Gospodina Rahoja hitno pozvati u goste, dati mu srpsko državljanstvo i proglasiti ga počasnim gradjaninom Srbije!

Goran

pre 6 godina

Hvala ti na podrsci koju nam pruzas u ocuvanju nase svete zemlje!

Slavko Milosavljevic

pre 6 godina

Ako želimo naš suverenitet predati Evropskoj Uniji, predlažem da ga predamo...Španiji. Jer, ona će nas daleko bolje štititi nego ucjenjivačka EU!!!

Radenko

pre 6 godina

Svaka pohvala za g.Rahoja ali mi nije jasno zašto se ne pridruže i druge zemlje(Grčka,Slovačka,Rumunija,Kipar.)"naši prijatelji"koji nisu priznali Kosovo.Ovo je pitanje za našu diplomatiju.

Slobodan

pre 6 godina

A hoce li i nas premijer otkazti ucesce ili prisustvovati...

zika

pre 6 godina

Konacno da se cuje pravo stanje o Kosovu a ne sarene laze Evropskih lakmus politicara.

vera

pre 6 godina

Ma pustite te prijatelje,svako cuva svoju g..... .Znaju oni sta ih ceka samo ako kazu suprotno.Zaboravili ste sta su radili dok ga nisu odvojili a sad mecka ceka pa kao prijatelji.

Branislav

pre 6 godina

Principijelni stav ovog čoveka i države koju predstavlja je ISKRA NADE u apsolutnoj tami zapadne DEMOnKRATIJE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

SS

pre 6 godina

Nema Solane,a Katalonci im zapržili čorbu,pa sad pošteni španci poštuju Srbe,a kude Albance,ne lipši magarče do zelene trave.Kad su cenili Srbe.

Izbori 2024

"Srbija protiv nasilja" zapravo je generator nasilja! Opoziciji se smeši još jedan poraz na izborima! (VIDEO)
Izbori 2024

"Srbija protiv nasilja" zapravo je generator nasilja! Opoziciji se smeši još jedan poraz na izborima! (VIDEO)

U toku je konstitutivna sednica Narodne Skupštine Srbje. Opozicija ponovo pokušala da ometa gospodina Rabrenovća. Na ovu temu u "Info jutru" govorio je Dejan Vukelić, urednik Srpskog portala, a u studiju mu se priključila i Ana Đorđević, borac za prava Srba na KiM, Đorđe Todorov iz Centra za društvenu stabilnost i Vanja Vukić, visoki funkcioner SPS-a. Putem vajber uključenja u program se javio i glavni urednik Informera Dragan J. Vučićević.

18.03.2024

13:09

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Fiona i Šrek stigli u Svilajnac! Ko su ovi ljudi?
Svetski karneval u Srbiji

Fiona i Šrek stigli u Svilajnac! Ko su ovi ljudi?

Jedan narodni običaj postao je u Svilajncu atrakcija čak i deo turističke ponude. O tradicionalnom Pokladnom maskenbalu još se tamo priča, a oni koji su na društvenim mrežama videli defile stotine ljudi i dece u živopisnim kostimima, pitaju se da li su snimici zaista iz Srbije....

18.03.2024

16:59