• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: tanjug.rs/ informer.rs

20.03.2018

14:11

VUČEVIĆ: Srbija pred izazovom u borbi protiv bele kuge

Politika

VUČEVIĆ: Srbija pred izazovom u borbi protiv bele kuge

Podeli vest

Ukoliko se ne budemo pozabavili populacionom politikom, odnosno pitanjem nataliteta, kao narod i država bićemo u problemu, poručio je gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević

On je kazao da je Srbija već pred velikim izazovom kada je reč o beloj kugi, te da je veoma ponosan na sve što je predsednik Srbije Aleksandar Vučić predstavio kao nove podsticajne mere u toj oblasti.

- Mislim da je većina građana vrlo jasno razumela poruku i da razume značaj podrške mera koje će Vlada Srbije omogućiti svojim građanima kao država. O tome mora da se priča, mi moramo da imamo više dece da bismo opstali kao narod i kao država - naveo je Vučević. 

On je kazao da Grad Novi Sad sebe doživljava kao deo sistemskog rešenja te problematike i da taj grad, u skladu sa svojim budžetskim finansijskim mogućnostima, izdvaja sredstva za podršku porodicama sa decom, na šta je i naslonjena Odluka Grada Novog Sada podršci porodicama s decom. 

- Ove godine smo izdvojili 484 miliona dinara iz budžeta Grada Novog Sada za podršku porodicama s decom, to je za nekih 49 miliona dinara više nego prošle godine - naglasio je prvi čovek novosadske administracije.

U oviru tih izdvajanja uključena je finansijska pomoć za prvorođenu decu, koja ove godine iznosi 30.000 dinara u odnosu na 15.000 dinara, koliko se izdvajalo prošle godine.

Shutterstock/Promo

Za trojke Grad Novi Sad izdvaja pomoć u vidu 150.000 dinara, što je za trećinu više nego 2017. godine, dok je gradska uprava za prvoređenu bebu u Novoj godini izdvojila 200.000 dinara, ili duplo više novca nego lane.

- Za svu decu rođenu prvog januara u Novom Sadu izdvojili smo 50.000 dinara, a za sve bebe rođene prvog februara, na rođendan Grada Novog Sada, po 200.000 dinara - dodaje Vučević uz podsećanje da Grad Novi Sad finansira i program veštačje oplodnje sa najviše 220.000 dinara po porodici.

U Novom Sadu se ove godine finansiraju i daroviti đaci srednjih škola, kao i studenti sa po 10.500 dinara mesečno, dok se subvencioniše boravak 2.500 mališana u privatnim vrtićima sa 250 miliona dinara godišnje. Finanisira se i besplatan boravak trećeg deteta u državnim vrtićima, kao i besplatna ishrana u školama.

Vučević napominje da setu podrške populacionoj politici Vlade Srbije Novi Sad uveliko doprinosi, a taj grad je jedan od retkih u Srbiji koji beleži konstantan pozitivan prirodni priraštaj godinama unazad.

Najavljene vladine mere za podsticaj nataliteta, kako je najavljeno, stupiće na snagu 1. jula 2018. godine, a po njima će za prvo dete slediti jednokratna pomoć od 100.000 dinara, za drugo po 10.000 dinara mesečno, do navršene druge godine. Za treće 12.000 dinara mesečno do navršene desete godine, a za četvrto dete, ukupno 18.000 evra tokom 10 godina.

Ministarka bez portfelja zadužena za demografiju i populacionu politiku Slavica Ðukić Dejanović je navela da će mere finansijske podrške koje se odnose na drugo, treće i četvrto dete važiti za svu decu koja su rođena od 1. januara 2018. godine i kada budu počele da se primenjuju, roditeljima će novac biti isplaćen retroaktivno.

SAMO BEBA SRBIJU SPASAVA! Država kreće u odlučan rat protiv BELE KUGE!




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Osmanlije učile srpski! Ovo su srbizmi koji se i dan danas koriste u turskom jeziku
Srbija

Osmanlije učile srpski! Ovo su srbizmi koji se i dan danas koriste u turskom jeziku

Kada se povede razgovor o srpskom jeziku često se govori o turcizmima, odnosno rečima koje su iz turskog ušle u naš jezik i tu se "odomaćile" tokom viševekovne otomanske prisutnosti u Srbiji. Međutim, malo se zna da su i naša kultura i jezik imali značajan uticaj na turski. Jedan od pokazatelja istorijskog značaja srpskog jezika jeste, između ostalih, i njegov status u Osmanskom carstvu.

22.04.2024

07:20