• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: sputnjik.rs

21.03.2018

12:17

ŠAMARANJE NAŠE ZEMLJE NEĆE STATI: Američka vlast jeste u rasulu, ali BRIŽLJIVO PAZI SVOJE ČEDO U SRBIJI!

Politika

ŠAMARANJE NAŠE ZEMLJE NEĆE STATI: Američka vlast jeste u rasulu, ali BRIŽLJIVO PAZI SVOJE ČEDO U SRBIJI!

Podeli vest

Iako su Bela kuća i Stejt department u, kako analitičari tvrde, organizacionom haosu, američka politika prema Kosovu i Metohiji ostaje nepromenjena, a južna srpska pokrajina će se i dalje kotirati visoko na listi američkih prioriteta, bez obzira na mnogo važnije i opasnije frontove američke spoljne politike

Severna Koreja, Sirija, Ukrajina, namere američkog predsednika Donalda Trampa da izađe iz nuklearnog sporazuma sa Iranom, samo su neke neuralgične tačke američke spoljne politike. Zatim, tu su mogućnost trgovinskog rata sa Kinom i zategnuti odnosi sa Rusijom.

Kada pogledamo na koliko je frontova Amerika angažovana, moramo da se zapitamo gde se u agendi američkih prioriteta nalazi naš region i, u skladu sa tim, gde je u svemu tome Kosovo i Metohija.

Srpski mediji bili su poslednjih dana puni vesti o novim američkim inicijativama za Kosovo i „nepristojnim ponudama" koje je u Beograd doneo pomoćnik američkog državnog sekretara za Evropu i Evroaziju Ves Mičel. Ipak, američki stručnjak za međunarodne odnose Gregori Rejmond smatra da iz Vašingtona u ovom trenutku ne treba očekivati nove inicijative ili predloge u pogledu balkanskih pitanja, uključujući i KiM.

Prema Rejmondovim rečima, Bela kuća je u organizacionom haosu, što smatra glavnim razlogom za svoju tezu.

Ako je stanje stvari takvo, gde se nalazi Kosovo na listi američkih prioriteta?

To što je bela kuća u organizacionom haosu, ne znači da neće biti nastavljen kontinuitet spoljnopolitičkog aparata, kaže politikolog Srđa Trifković, koji u odsustvu proaktivnih poteza Bele kuće nastavlja da funkcioniše po inerciji, što je, kaže Trifković, jako loše za Srbe.

Tanjug

- Drugim rečima, odsustvo novih inicijativa znači da se nastavlja postojeći stav, koji je oličen kako u bivšem pomoćniku zamenika državnog sekretara za evropska pitanja (Brajanu Hojt Jiju), tako i u nasledniku Viktorije Nuland (Vesu Mičelu). Nema nikakvih promena, stav je tvrd, najtvrđi mogući, Kosovo treba da dobije stolicu u UN, Srbi to moraju da prihvate u najskorijem mogućem roku, to je preduslov svih uslova. Nema ni reči o zajednici srpskih opština, ali zato Srbija ne sme da sprečava konstituisanje kosovskih oružanih snaga u kojima će, naravno, biti mesta i za Srbe, i tako dalje - opisuje Trifković američki stav.

IZ BERLINA STIŽE NOVI PREDLOG?! Kosovo bi moglo da bude "država bez državnosti", kao - VATIKAN ILI PALESTINA!

U odnosu na primarne teatre američke spoljne politike Kosovo je sekundarno, a Amerikanci veruju da njime mogu da se bave na nivou pomoćnika i zamenika, jer, kako Trifković kaže, ne košta ništa.

- Iznuđivanje srpske kapitulacije je besplatno. Ono ne vuče rizike koje vuče, recimo, uplitanje u Siriju, gde imate Iran, Rusiju, Erdogana, ili u Koreju, gde imate nuklearno oružje. Dakle, šamarati Srbe, cediti ih, isterivati iz njih ustupke ni za šta i na kraju ih primorati na totalnu kapitulaciju je - džaba - kaže Trifković.

Kolumnistkinja magazina Nedeljnik Ljiljana Smajlović priču o mestu Kosova među američkim prioritetima počinje ironično, da bi volela da je svaki put, kada je neki spoljnopolitički ekspert rekao da Srbija više nije među američkim spoljnopolitičkim prioritetima, dobila 10 dolara.

- Naravno da nismo u vrhu američkih prioriteta, ali Kosovo će uvek biti negde pri vrhu američkih prioriteta. Odnosno, kada je Srbija u pitanju, Amerikancima će Kosovo uvek biti prioritet. Kada god bace pogled na ovaj deo geografske karte, oni, kada vide Srbiju, pomisle na Kosovo - kaže Smajlovićeva.

PUTIN OD SRBIJE PRAVI ČUDO: Rusi će uložiti MILIJARDE EVRA u infrastrukturu, poljoprivredu, turizam, ali I U RAZVOJ NUKLEARNE TEHNOLOGIJE!

Tačno je da su Bela kuća i Stejt department u rasulu, kaže ona. Trideset odsto osoblja Stejt departmenta moraće da napusti posao, deo administracije nasleđen iz vremena Hilari Klinton se polako osipa, a Tramp nema veliki rezervoar eksperata i diplomata, zato što je, kako kaže, ogromna većina i demokratskih i republikanskih diplomata i mislilaca bila protiv Trampa. Američki predsednik im to neće zaboraviti.

- Međutim, Kosovo ne može nikada u potpunosti da izgubi na značaju i prioritetu. Prvo, zato što će Amerikanci uvek da ga štite kao svoje čedo u ovom regionu i drugo, zato što ono ostaje relevantno. To što su Amerikanci uradili na Kosovu, kada su stvorili državu od dela suverene teritorije Jugoslavije, vraća se kroz Krim, Kataloniju i tako dalje - objašnjava Smajlovićeva i dodaje da Amerikanci nikada neće priznati grešku.

ŠIPTARSKA UJDURMA, SRBIJA NEMA MNOGO VREMENA DA REAGUJE! Tači i ekipa prave vojsku lažne države od mladih Srba!

- Velike zemlje to ne rade, greške se nikada priznaju, čak i ako se vrše neke blage korekcije kursa. Prema tome, Amerikanci će morati stalno da brane ono što su učinili na Kosovu, i da to brane čak i kada je reč o Kataloniji ili Krimu i zato će im stalno, pošto stalno moraju da se bave i Katalonijom i Krimom i Korejom, na neki način, u pozadini uvek biti Kosovo - smatra Smajlovićeva.

Tanjug

Osim Kosova, kada pogledaju na mapu, Amerikanci se prisete i toga zašto Srbija nije uvela sankcije Rusiji, što je, prema njenim rečima, sve isti problem.

- Ne očekujem da Kosovo izgubi mnogo na značaju. Možda neće biti nekog novog američkog plana, ali sigurno je da je američki plan da Kosovu prvo daju stolicu u UN, a onda da nekako nateraju i Srbiju i sve zemlje Evrope da ga priznaju - zaključuje ona.

BIVŠI AMERIČKI AMBASADOR NEMA DILEMU Montgomeri: Srbi, nemojte pristati na "vojsku Kosova"

Sve u svemu, Kosovo i dalje ostaje visoko na listi američkih prioriteta. Ako se njime bave pomoćnici i zamenici, to, očigledno ne menja mnogo na stvari, jer američka politika prema južnoj srpskoj pokrajini ostaje ista.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

Šta će biti sa parkovima po Beogradu? Opozicija pokušava da manipuliše građanima! (VIDEO)
Live TV

Šta će biti sa parkovima po Beogradu? Opozicija pokušava da manipuliše građanima! (VIDEO)

Pred beogradske izbore članovi opozicije pokušavaju da izmanipulišu građane Beograda. Malo, malo dižu paniku netačnim informacijama: tvrde da će pešački prelazi nestati sa mesta na kojima su neophodni, spinuju da je država dozvolila građenje stambenog objekta na mestu dečijeg parka, dižu paniku gde je nema. Sa druge strane, kada zađete među građane i kada popričate sa njima uglavnom komentarišu da Beograd nikada lepše nije izgledao. Gost "Info jutra" bio je glavni gradski urbanista Marko Stojčić sa kojim smo razgovarali o EXPU koji će se održati u Beogradu 2027. godine, ali i drugim važnim temama vezanim za naš glavni grad.

28.03.2024

10:35

Dinko Gruhonjić decu od 8 godina nazivao genocidnim! Nikada neće odgovarati za svoje reči jer je duboka država! (VIDEO)
Live TV

Dinko Gruhonjić decu od 8 godina nazivao genocidnim! Nikada neće odgovarati za svoje reči jer je duboka država! (VIDEO)

Predsenik Srbije Aleksandar Vučić kaže da su vitalni nacionalni interesi naše zemlje ugroženi. "U ovom trenutku, nije lako da kažem kakve smo vesti dobili u poslednjih 48 sati. Direktno nam ugrožavaju vitalne nacionalne interese i Srbije i Srpske. Narednih dana upoznaću narod Srbije sa svim izazovima koji su pred nama. Biće teško, najteže do sad. Borićemo se. Pobediće Srbija", napisao je Vučić na svom Instagram profilu. Na ovu temu u "Info jutru" govorio je novinar Tomislav Lovreković.

28.03.2024

10:11

Potpukovnik protivvazduhoplovne odbrane o obaranju "nevidljivog": Prva dva pokušaja bila su neuspešna, ali nismo gubili nadu! (VIDEO)
Live TV

Potpukovnik protivvazduhoplovne odbrane o obaranju "nevidljivog": Prva dva pokušaja bila su neuspešna, ali nismo gubili nadu! (VIDEO)

Na današnji dan pre 25 godine, četvrte noći NATO agresije na našu zemlju, Vojska Jugoslavije oborila je američki bombarder F-117A. Do tada se smatralo da ovaj tip aviona, koji je zbog smanjenog radarskog odraza zvan „nevidljivi”, nije moguće locirati na nebu. Ipak, to je uspelo Trećem raketnom divizionu 250. raketne brigade Vojske Jugoslavije, 27. marta 1999. u 20.42 časa. Dva projektila tipa „neva” ispaljena su iz atara Šimanovaca, a jedan je pogodio F-117A, koji se posle bombardovanja podzemnog komandnog centra u brdu Straževica u Beogradu zaputio ka vazdušnom prostoru Mađarske. Letelica u plamenu sunovratila se na njive u ataru sremskog sela Buđanovci. Pilot se katapultirao i prizemljio pomoću padobrana. Ostaci oborenog F-117A „noćni soko”, što je pun naziv aviona, danas se čuvaju u Muzeju vazduhoplovstva, kao trofej kojim nijedna vojska na svetu ne može da se podiči. O ovom poduhvatu Vojske Jugoslavije za Informer TV govorio je Đorđe Aničić, potpukovnik protivvazdušne odbrane, u emisiji "Info jutro".

27.03.2024

10:15

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija