• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

21.03.2018

12:58

OTKRIVAMO! EVO ŠTA SE KRIJE IZA PRODAJE TELENORA ČESIMA: Kupili kompaniju da je preprodaju BIVŠEM ŠEFU CIA!

Društvo

OTKRIVAMO! EVO ŠTA SE KRIJE IZA PRODAJE TELENORA ČESIMA: Kupili kompaniju da je preprodaju BIVŠEM ŠEFU CIA!

Podeli vest

Telenor grupa objavila je danas da se potpisala ugovor o prodaji svog poslovanja u regionu centralne i istočne Evrope sa PPF grupom u vrednosti od 2,8 milijardi evra, a prema našim saznanjima deo kompanije odmah će preprodati američkim fondu KKR na čijem je čelu bivši šef CIA Dejvid Petreus!

Transakcija uključuje mobilne operacije u Mađarskoj, Bugarskoj, Crnoj Gori i Srbiji i provajdera tehničkih usluga Telenor Common Operation (TnCo), koji su svi u potpunosti u vlasništvu Telenor grupe, navodi se u saopštenju Telenor grupe. 

TELENOR POTVRDIO: Prodali smo kompaniju u Srbiji!

Međutim, prema našim saznanjima, ova prodaja je samo međuoperacija, deo velikog dila, po kojem bi vlasnik PPF grupe Peter Kelner "Telenorove" firme u Srbiji i Crnoj Gori odmah preprodao američkom fondu KKR, na čijem je čelu bivši šef CIA Dejvid Petreus!

On će na taj način značajno proširtii medijski, a time i politički uticaj koji ima, jer je već vlasnik SBB-a, TV N1, Total TV, Grand produkcije, Sport kluba, Sinemanije i dečijeg kanala Ultra., a namerava da kupi i Prvu TV i O2 TV!

Ko je Peter Kelner, kupac "Telekoma"

Češki biznismen Peter Kelner (54), prema listi "Forbsa", 105. je najbogatiji čovek sveta i "težak" je oko 15,1 milijardu dolara. Svoju poslovnu imperiju počeo je da gradi 1991. godine, kada je sa pozajmljenih milion dolara osnovao PPF fond. 
Uskoro je kupio i jednu češku državnu staklaru, a zatim i najveću osiguravajuću kuću u ovoj zemlji. Svoju poslovnu imperiju proširio je i na PPF banku, a ima i akcije u najvećoj češkoj telekomunikacionoj kompaniji. 
Ima suprugu i četvoro dece, živi u zamku Podkozi pored Praga i poseduje dva privatna aviona. Veliki je kolekcionar slika.

Ovakav manevar, prema rečima našeg sagovornika upućenog u ovu transakciju, zadovoljio bi praktično interese svih strana u poslu.

- Češki milijarder Peter Kelner i njegov PPF fond ušli su u igru kada su zapeli pregovori između KKR i "Telenora". Naime, KKR je bio zainteresovan isključivo za podružnice norveške kompanije u Srbiji i Crnoj Gori, dok je "Telenor" tražio da u paketu proda i svoj posao u Bugarskoj i Mađarskoj. Pošto do dogovora nije došlo, u igru je ušao Kelner, koji je kupio sve četiri "Telenorove" kompanije - kaže naš izvor.

Suština ovog dila sledi tek pošto češki tajkun i zvanično preuzme sve četiri podružnice norveške kompanije:

- Tada u igru ponovo ulazi američki investicioni fond KKR, koji če od Kelnera odmah otkupiti srpski i crnogorski "Telenor". E sad, kakvi se tačno interesi kriju iza dila koji imaju Kelner i Petreus i ko će tu koliko biti "dobar", može samo da se nagađa - kaže dobro obavešteni izvor.

BIVŠI ŠEF CIA KUPUJE TELENOR: Petreus bi da gospodari informisanjem Srba, NJEGOV JE SBB, TV N1, HOĆE I PRVU TV I O2 TV!

Kao što je Informer ranije pisao, KKR je kupovinu srpskog "Telenora" postavio kao jedan od svojih ključnih poslovnih ciljeva u ovom regionu.

- Američka kompanija, na čijem je čelu bivši šef CIA Dejvid Petreus, ima veoma jake poslovne interese u Srbiji i Crnoj Gori - rekao je naš sagovornik i dodao:

- Postoji sumnja da li je u ovom dilu u pitanju samo ekonomska priča ili se iza svega krije interes da se drži pod kontrolom ovaj deo Evrope.




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!
Kataklizma u najavi!

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!

Nova studija objavljena u časopisu Science otkriva da skoro polovina velikih kineskih gradova tone, stavljajući milione stanovnika u opasnost od poplava. Istraživači su analizirali 82 kineska grada sa populacijom većom od dva miliona koristeći satelitske podatke kako bi pratili promene nadmorske visine između 2015. i 2022. godine.

24.04.2024

22:11

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija