• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: novosti.rs

21.03.2018

16:22

(VIDEO) DODIKOVA ŠAMARČINA AMERIMA: Ako lažna država Kosovo dobije vojsku IMAĆE JE I REPUBLIKA SRPSKA?!

Politika

(VIDEO) DODIKOVA ŠAMARČINA AMERIMA: Ako lažna država Kosovo dobije vojsku IMAĆE JE I REPUBLIKA SRPSKA?!

Podeli vest

Ukoliko međunarodna zajednica nastavi da traži da Kosovo dobije vojsku, onda treba realizovati ideju o vraćanju Vojske Republike Srpske. Oružane snage BiH ništa ne doprinose Srpskoj, poručio je predsednik RS Milorad Dodik i ponovo aktivirao priču o mogućem osnivanju vojnih snaga koje bi bile pod komandom Banjaluke

Član Komisije za odbranu i bezbednost Parlamenta BiH Dušanka Majkić kaže, za "Novosti", da Dodikova ideja nije nerealna, imajući u vidu odredbe Dejtonskog sporazuma.

- Oružane snage BiH su osnovane pod velikim pritiskom međunarodne zajednice, ali nisu dejtonska kategorija. Po "Dejtonu", vojsku mogu imati samo entiteti. Institucije RS moraju da razmišljaju u pravcu ponovnog osnivanja Vojske Srpske, jer su Oružane snage BiH veliki promašaj.

Ona kao preduslov za formiranje vojske RS navodi političko jedinstvo:

- Sada smo podeljeni, pa imamo predstavnike Saveza za promene u Sarajevu koji rade mimo odluka institucija RS, ali i člana Predsedništva BiH koji takođe ne želi pravu saradnju sa Srpskom.

I Predrag Ćeranić, dekan Fakulteta za bezbednost u Banjaluci, kaže za "Novosti" da RS može da ima svoju vojsku, ali da su problem dvostruki aršini međunarodne zajednice.

SRBI NE SMEJU BITI FAKTOR, NI VOJNI, NI POLITIČKI NITI EKONOMSKI : Britanska hibridna platforma za Republiku Srpsku!

- Imate pokušaj da Kosovo dobije vojsku iako toga nema u Briselskom sporazumu, a s druge strane u Dejtonskom sporazumu piše da RS može imati vojsku, ali se to ne dopušta. Ako se nastavi pritisci međunarodne zajednice da Kosovo dobije vojsku, onda ne vidim nijedan razlog da Srpska ponovo ne osnuje svoje oružane snage.

Dušanka Majkić otkriva i da u BiH postoje razni dokumenti na državnom nivou prema kojima je cilj da se modernizuju Oružane snage, da se ide prema NATO savezu i da se zajedno izvode vežbe:

ŠAMARNJE NAŠE ZEMLJE NEĆE STATI: Američka vlast jeste u rasulu, ali BRIŽLJIVO PAZI SVOJE ČEDO U SRBIJI!

- Stav Srpske je dobro poznat - mi ne želimo u NATO savez. I ovde se vidi da Sarajevo zloupotrebljava Oružane snage BiH. A te snage danas nikome ne služe, osim da gutaju po 270 miliona maraka, koliki im je godišnji budžet. A šta Srpska ima to toga? RS ima Treći pešadijski, koji je deo Oružanih snaga BiH i koji samo baštini istoriju Vojske Republike Srpske. Oni su tu da se sete naših poginulih boraca i tu se, nažalost, završava priča.


Ćeranić, takođe, ukazuje na pokušaje međunarodne zajednice da vojsku BiH ugura u NATO i zaključuje da bi Srpska osnivanjem vojske dobila na bezbednosti.

Najviše 10.011 vojnika

Jedinstvene Oružane snage BiH uspostavljene su 1. januara 2006. godine, nakon reforme odbrambenog sistema i prenosa nadležnosti sa entitetskih na državni nivo.
Vrhovnu komandu ima Predsedništvo BiH, koje odluke donosi konsenzusom, a lanac komandovanja nastavlja se preko ministra odbrane, načelnika Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH... Broj pripadnika Oružanih snaga i Ministarstva odbrane je ograničen Zakonom o budžetu, kao i međunarodnim obavezama, a određen je maksimum od 10.011 pripadnika.




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

Dinko Gruhonjić decu od 8 godina nazivao genocidnim! Nikada neće odgovarati za svoje reči jer je duboka država!
Live TV

Dinko Gruhonjić decu od 8 godina nazivao genocidnim! Nikada neće odgovarati za svoje reči jer je duboka država!

Predsenik Srbije Aleksandar Vučić kaže da su vitalni nacionalni interesi naše zemlje ugroženi. "U ovom trenutku, nije lako da kažem kakve smo vesti dobili u poslednjih 48 sati. Direktno nam ugrožavaju vitalne nacionalne interese i Srbije i Srpske. Narednih dana upoznaću narod Srbije sa svim izazovima koji su pred nama. Biće teško, najteže do sad. Borićemo se. Pobediće Srbija", napisao je Vučić na svom Instagram profilu. Na ovu temu u "Info jutru" govorio je novinar Tomislav Lovreković.

28.03.2024

10:11

Potpukovnik protivvazduhoplovne odbrane o obaranju "nevidljivog": Prva dva pokušaja bila su neuspešna, ali nismo gubili nadu! (VIDEO)
Live TV

Potpukovnik protivvazduhoplovne odbrane o obaranju "nevidljivog": Prva dva pokušaja bila su neuspešna, ali nismo gubili nadu! (VIDEO)

Na današnji dan pre 25 godine, četvrte noći NATO agresije na našu zemlju, Vojska Jugoslavije oborila je američki bombarder F-117A. Do tada se smatralo da ovaj tip aviona, koji je zbog smanjenog radarskog odraza zvan „nevidljivi”, nije moguće locirati na nebu. Ipak, to je uspelo Trećem raketnom divizionu 250. raketne brigade Vojske Jugoslavije, 27. marta 1999. u 20.42 časa. Dva projektila tipa „neva” ispaljena su iz atara Šimanovaca, a jedan je pogodio F-117A, koji se posle bombardovanja podzemnog komandnog centra u brdu Straževica u Beogradu zaputio ka vazdušnom prostoru Mađarske. Letelica u plamenu sunovratila se na njive u ataru sremskog sela Buđanovci. Pilot se katapultirao i prizemljio pomoću padobrana. Ostaci oborenog F-117A „noćni soko”, što je pun naziv aviona, danas se čuvaju u Muzeju vazduhoplovstva, kao trofej kojim nijedna vojska na svetu ne može da se podiči. O ovom poduhvatu Vojske Jugoslavije za Informer TV govorio je Đorđe Aničić, potpukovnik protivvazdušne odbrane, u emisiji "Info jutro".

27.03.2024

10:15

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija