• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Nebojša Bakarec

21.03.2018

18:08

NEBOJŠA BAKAREC PISAO UNS: Ako ovako nastavite sami ćete se RASPUSTITI!

Politika

NEBOJŠA BAKAREC PISAO UNS: Ako ovako nastavite sami ćete se RASPUSTITI!

Podeli vest

Politički analitičar i kandidat Srpske napredne stranke za odbornika u Skupštini grada Beograda Nebojša Bakarec odgovorio je predsedniku UNS-a Vladimiru Radomiroviću koji je opleo po njemu i njegovom tekstu o filmu N1 rekavši da je sve izmišljeno

Odgovor Nebojše Bakareca prenosimo u celosti:

- Prvo i osnovno – ugledni „Novi standard“ nije nigde pogrešio. Sve je provereno, javno i tačno. Tekst je objavljen i na uglednom sajtu „Vidovdan“.Ni oni nisu nigde pogrešili. Hvala im.

Sramni „dokumentarac“ N1,“Oprostite mi moju prošlost", prikazan 19.03.2018.,je potpuno neetičan i neprofesionalan, i diskreditovao je niz članova SNS, uključujući i mene. Prikazan sam (kao i ostali prozvani članovi SNS) kao lažov i obmanjivač, bez ideologije i bez moralnih granica, citiram najavu N1:“O politici bez ideologije i bez moralnih granica. Šta je istina – ono što su govorili ili ono što nam govore danas? Kako su bivši radikali promenili ideologiju (Aleksandar Martinović, Maja Gojković)? Čiju politiku u redovima naprednjaka danas sprovode nekadašnje demokrate (Goran Vesić)? Kako su protivnici Evropske unije promenili kurs (Nebojša Bakerc - op.aut.-greška N1- ne znaju ni kako se zovem)? Gde je danas "desna ruka" Borisa Tadića (Aleksandar Senić)? Koliko je kratak put od Vučićevog protivnika do njegovog poverenika (Boško Ničić)?“. U emisiji još prozivaju i Gorana Kneževića, Branislava Nedimovića i Sinišu Malog. 

Na kraju emisije stoji da nisam odgovorio na poziv N1. Tačno je jedino to da mi nije pružena prilika da se odbranim od napada i uvreda. Osnovni dokaz neprofesionalnosti i kršenja etičkih normi i kodeksa novinarstva, je to što u „istraživačkom i dokumentarnom“ filmu N1, ne možete čuti stav druge strane. Nema stava bilo koga od demonizovanih članova SNS. Kada nemate to, stav druge strane, vi nemate materijal za dokumentarni i istraživački film. Tačka. Ali, pošto nije ni postojala namera da se bilo šta istraži, dokumentuje ili nepristrasno prikaže - autorima nije ni bio potreban stav druge strane- štaviše, on je bio nepoželjan. Namera je bila da se diskredituju SNS , Vučić i prozvani članovi SNS.

Emisija TV N1 je bila svojevrsni „dnevnik uvreda“. Citiram uvrede, hronološkim redom: Turajlić –„oni nemaju integritet, stav, stalo im je samo dovlasti i moći i lične koristi“,“svi oni su se ponizili, i oni i stranka koja ih je primila“, „Martinović samo služi drugom gazdi...on je ljudska nula...ne razumem onoga ko ga je uzeo za slugu“, Bećković -„onda ili sada, to se zove laganje“, Milivojević-„ Martinović je izgovarao nečasno, laži...magarci su birači, radikali i naprednjaci“; Šešelj-„On je izdajnik“, Maja Nikolić-„Na testu vernosti, pali su svi, prva je pala Maja Gojković“, Turajlić o Maji Gojković-„bahata,beskrupulozna, lažljiva, nepristojna, ništa ljudskosti nije ostalo u njoj, gruba, svaka laž, spremna na sve“, Maja Nikolić o Maji Gojković-„ona je sinonim preletača“, Čupić-„oni nemaju ličnost“; Milivojević-„oni počnu da trguju i time reše svoje materijalne probleme za ceo život“,“pričalo se da je Vesić lažirao glasove za Đinđića a protiv Mićunovića“, Bećković-„Vesić je hteo zubima da izbacuje napolje“, Milivojević- naziva Vesića „to“-„to je jedna vrsta aparatčika“, o Ničiću kaže-„on ne bi smeo od stida da izađe iz kuće“, Turajlić-„oni su bez kičme, bez morala, bez etike...“, Čupić-„ništa od tih ljudi nema, ništa od njih neće biti, mogu teško da stradaju“; Tadić-„njih tretiraju isto kao mafijaše u SNS – upotrebe, zgužvaju, bace",  Bećković-„Vučić želi da vlada do kraja života- to mu je zvezda vodilja - i na sve je spreman“.

Iz ovih citata je jasno zbog čega ću kasnije pomenuti rasizam i fašizam. Posle ovakvih uvreda i demonizacije ljudi, nekakav poremećeni um može doći na ideju da zatre „to“, te „podljude“. Može preći sa N1 reči na dela. A šta onda?

„Film“ TV N1 pokušava da diskredituje, satanizuje, i nekulturi podsmeha i ponižavanja, izloži članove SNS. Članovi SNS, koje napada emisija TV N1 su izloženi negativnim stereotipima i predrasudama. Žrtve su licemerja, dvostrukih standarda, nedoslednosti i specifičnog vida rasizma. Televizija N1 pokazuje primitivno licemerje i nedoslednost, i na SNS primenjuje metode dvostrukih aršina. TV N1,„autorka“ Maja Nikolić i njeni gosti su želeli da članove SNS prikažu kao koristoljubive, amoralne i bezidejne hulje. To je specifični vid rasizma i fašizma - ocrniti drugost, demonizovati neistomišljenike, i prikazati ih kao neljude i nižu vrstu (untermensch - podljudi). Tu metodu su primenjivali Hitler i Gebels.

Youtube printscreen

UNS i Vladimir Vadomirović kažu da sam „koristio netačne privatne podatke“, i da sam „se koristio tobožnjim biografskim podacima“. Svi podaci koje sam koristio su javni, objavljeni su u medijima, i na sajtu stranke kojoj pripada političar Vladimir Nikolić. Postoje i drugi javni podaci o Nikoliću koje nisam koristio, a koji se nalaze u registru Agencije za borbu protiv korupcije. Sve je javno i sve je tačno. Neka neko navede i jedan netačan ili tajan podatak. To nije mogao da navede ni UNS, zbog toga što je sve tačno i javno. Već sam ranije u polemici sa Radomirovićem u „Politici“, naveo da je Radomirović pretvorio UNS u NUNS. To je i sada dokazao, ovim ispraznim saopštenjem. Zbog čega UNS nije reagovao na sramnu emisiju N1? Odgovor je jednostavan, zato što je postao NUNS - Neprofesionalno Udruženje Novinara Srbije! 

Predsednik UNS se lažno predstavlja!
Odmah da kažem da će javnost očekivati da Vladimir Radomirović, predsednik UNS-a, podnese ostavku zbog lažnog predstavljanja na sajtu „CSA- Centar za strateške alternative“! 

Vladimir Radomirović (V.R.), predsednik UNS-a, je kamuflirani drugosrbijanac , i nije se još „autovao“- još uvek je u ormaru (closet). Tačnije, on ni ne želi da se autuje, već uživa u sivoj zoni. Na primer, član je UO jedne antievropske desničarske NVO - „Centar za strateške alternative- CSA“, koju je svojevremeno za potrebe DSS, osnovao izvesni Aleksandar Mitić. Taj CSA je i proruska organizacija. Nisam baš siguran da bi evropski prijatelji i finasijeri „Pištaljke“ i Radomirovića (Ambasada Holandije, EUD- EUD - EU Delegation to Serbia, Whistleblowing International Network- WIN, i European Centre for Press and Media Freedom – ECPMF) bili oduševljeni ovim saznanjem. Odnosno, sasvim sam siguran da bi postavili određene neugodne primedbe i pitanja gospodinu V.R., o oportunitetu njegovog članstva u UO jedne desne i proruske NVO. Čak i mene zanima zbog čega je on u tom UO CSA? Zbog apanaže? Zbog zametanja tragova? Sedenja na dve stolice?
Upravo na sajtu „CSA“, Vladimir Radomirović se predstavlja kao „VIŠI NAUČNI SARADNIK“. Niko normalan neće tvrditi da sajt „CSA“, svog člana UO predstavlja bez njegovog znanja, odnosno niko normalan neće tvrditi da V.R. nikada nije video sajt „CSA“ i to kako je predstavljen. Jasno je da je biografski izvor podataka uvek sama ličnost, odnosno u ovom slučaju V.R., jer ispod fotografije i lažnog zvanja, se nalazi i kraća biografija. Možemo pretpostaviti da V.R. žudi za zvanjima i titulama, i to možemo pretpostaviti na osnovu njegove biografije, gde ističe stipendiju Fondacije za novinarstvo „Niman“ na Univerzitetu Harvard i postdiplomske kurseve na Školi za državnu upravu „Džon F. Kenedi“ i Masačusetskom tehnološkom institutu (MIT) i to da je održao je i predavanja o korupciji i zaštiti uzbunjivača na Harvardu (Pravni fakultet) i Univerzitetu Nortistern u Bostonu. Sve to 2014. 

To bi nekako trebalo da asocira na to da se radi o osobi sa mnoštvom akademskih iskustava i zvanja, da ne kažem titula. Imena obrazovnih institucija jesu zvučna, ali to ne treba nikoga da zavarava. U tim gradovima postoji mnoštvo različitih škola i školica, i mnoštvo kurseva . U samoj biografiji V.R. koja stoji na sajtu „UNS“ stoji: „završio osnovnu i srednju školu“. Ako se uopšte bude oglašavao ovim povodom V.R. će reći da on ne krije da nije završio fakultet. Ne krije, ali ne ističe, a uz to širi Harvardsku i ostalu maglu, koja izgleda treba da zamagli nedostatak ključne akademske titule, u njegovom slučaju – diplomirani filolog, npr. To što je studirao engleski jezik i književnost na Filološkom fakultetu jeste značajno, ali znači da studije nije završio. Ništa strašno. Ali jeste strašno što se na sajtu „CSA“ lažno predstavlja da je doktor nauka- odnosno VIŠI NAUČNI SARADNIK. 

Da bi neko stekao to naučno zvanje - višeg naučnog saradnika, koje je poznaju i zakoni i propisi Republike Srbije (npr. akt Ministarstva prosvete i nauke „Pravilnik o postupku, načinu vrednovanja i kvantitativnom iskazivanju naučnoistraživačkih rezultata istraživača“ – Službeni glasnik RS br. 24/2016 i 21/2017) mora imati doktorat i značajne naučne radove. Član 10. Tog Pravilnika kaže:“ Zvanje viši naučni saradnik može steći kandidat koji ima akademski, odnosno naučni naziv doktora nauka i objavljene i recenzirane naučne radove i druge naučnoistraživačke rezultate saglasno članu 70. stav 5. Zakona i kriterijumima datim u ovom pravilniku, a koji ukupnim naučnim radom i kvalitetom naučnoistraživačkog rada doprinosi razvoju odgovarajuće naučne oblasti“. Gospodin V.R. nije završio ni fakultet, pa shodno tome nije doktor nauka, pa shodno tome ne može biti „VIŠI NAUČNI SARADNIK“. Šta ovo treba predsedniku UNS-a? Da li veruje da je javnost toliko otupela, i da njegovo lažno predstavljanje neće zanimati nikoga? Ili veruje u svoju nedodirljivost predsednika UNS-a? Ili će nam pričati priče za malu decu, kako on nije znao da su ga drugi tako predstavili - u stilu - „Nisam ja, majke mi!“?
Radomirović obavlja DEVET funkcija:

Osnivač "Eutopije" - udruženja građana, koje je osnivač "Pištaljke"
Zastupnik "Eutopije"
Osnivač "Pištaljke"
Glodur "Pištaljke"
Predsednik UNS
Član Upravnog odbora "Centra za strateške alternative"
Član Upravnog odbora Međunarodne mreže za uzbunjivanje (Whistleblowing International Network) koalicije organizacija za zaštitu uzbunjivača. 
Član je Komisije za žalbe Saveta za štampu
Član-osnivač (founding member) Evropskog centra za slobodu štampe i medija (European Centre for Press and Media Freedom - ECPMF) sa sedištem u Lajpcigu 

Tvrdim da su te funkcije međusobno sukobljene. Čemu služi udruženje „Eutopija“ (osnivač i zastupnik V.R.) koje je osnivač „Pištaljke“? Da li služi za pranje para? Ko dobija obilne „donacije“ USAID-a, Soroš Fond-a, UNDP-a, Ambasade Holandije, EUD-a i naravno ministarstva? „Pištaljka“ ili „Eutopija“? Ponoviću, ovakvi i slični mediji i udruženja su u SAD i Rusiji označeni kao “zastupnik-agent stranih interesa“. Tužno je da takav čovek vodi UNS. Još je tužnije što UNS pretvara u NUNS. Ako ne verujete meni, možda ćete poverovati uglednoj novinarki „Politike“, Mirjani Radošević koja je u „Politici“ 24. aprila 2017, povodom očekivanog izbora V.R. napisala:“skupština će biti po istom lojalti i kombi-bus scenariju u hotelu „Park” sa četiri zvezdice, na obali Moravice, sa SPA centrom i pokrivenim bazenom, u Ivanjici. Troškove snosi, kao i ranije – UNS“,i:“Za predsedničkog kandidata UNS-a izlobirani Vladimir Radomirović nema ni fakultetsku diplomu, ali zato ima vrtoglavu karijeru. Uspeo je da postane zamenik urednika Spoljnopolitičke rubrike „Politike”, a tokom 2008. i zamenik glavne urednice Ljiljane Smajlović“, i još: „novi glavni urednik „Politike” Dragan Bujošević zahvalio je na saradnji i pulenu Lj. S. – Vladimiru Radomiroviću. Ipak, on ne posustaje, pa i bez diplome, pošto „govori dva jezika i čita na još dva”, uspeva da 2014. godine dobije jednogodišnji boravak na Harvardu, gde je pohađao postdiplomske kurseve!“. Gđa Radošević kaže i:„ (...)budući da sam iskusila delovanje Ljiljane Smajlović u „Politici”. Kako povezati čast sa flagrantnim kršenjem autorskih prava i intelektualne svojine, kada je sa grupom najbližih saradnika, kumova i starih svatova, za basnoslovne pare redizajnirana „Politika”, uz uklonjeno originalno zaglavlje“ .Gospođa Radošević citira i kolegu Slobodana Ćuka, istim povodom:“Ovaj komentar verovatno nećete da objavite, kao ni jedan u kojem sam tražio vašu smenu, poništenje sramnog Statuta iz Brzeća i izbor novog rukovodstva. Kako mi se čini – uskoro ćete se sami raspustiti ako ovako nastavite”.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Pedja

pre 6 godina

Nebojsa ti si jedan moralni patuljak, neznam sta treba snsu da te prima!

Izbori 2024

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija