• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: B. Vukčević - M. Dobromirović

21.03.2018

20:02

HRVATI USVOJILI ZAKON ZA RUŠENJE SRPSKIH GROBOVA: Čak i banalni natpisi na ćirilici, mogu biti POVOD ZA RUŠENJE SPOMENIKA?!

Politika

HRVATI USVOJILI ZAKON ZA RUŠENJE SRPSKIH GROBOVA: Čak i banalni natpisi na ćirilici, mogu biti POVOD ZA RUŠENJE SPOMENIKA?!

Podeli vest

U Hrvatskoj usvojena dopuna zakona o grobljima kojom se dozvoljava rušenje spomenika ako "promovišu agresiju na Hrvatsku ili velikosrpstvo"

Proustaški režim u Hrvatskoj, predvođen predsednicom Kolindom Grabar Kitarović i premijerom Andrejom Plenkovićem, planira da sruši većinu srpskih nadgrobnih spomenika u ovoj državi!

Veće za suočavanje sa posledicama vladavine nedemokratskih režima, naime, prihvatilo je dopunu Zakona o grobljima koja strogo zabranjuje natpise-poruke na spomenicima koji "promovišu ideje na kojima se temeljila agresija na Hrvatsku i veličaju agresiju ili velikosrpstvo"!?! 

Informerovi sagovornici upozoravaju da ova skandalozna odluka

Nema zakonskog osnova

Nema zakonskog okvira za bilo kakvo delovanje prema tim spomenicima

Milorad Pupovac, zastupnika Srba u Saboru

znači da Hrvati mogu srušiti srpske grobove i samo zbog toga što su ispisani ćirilicom! Hrvati su u poslednjih nekoliko meseci već srušili na desetine spomenika na srpskim grobljima jer navodno promovišu "četništvo"!

Povod za vandalizam

Savo Štrbac, direktor Dokumentacionog centra "Veritas", nema nikakvu dilemu da su ovakvi zaključci katastrofalni i skandalozni.

- Osim što opravdavaju korišćenje ustaško-fašističkog pokliča "Za dom spremni", članovi Veća smatraju opravdanim rušenje srpskih nadgrobnih spomenika ako se na njima nalazi bilo šta, od epitafa do simbola, što bi se moglo smatrati "promocijom oružane agresije na Hrvatsku". Dakle, čak i najbanalniji natpisi mogu biti povod za vandalizam i rušenje srpskih nadgrobnih spomenika - upozorava Štrbac. 

Informer

Naš sagovornik dodaje da se u Hrvatskoj čak i petokraka smatra uvredljivom, ali se ustaštvo dozvoljava.

mojugao   

MIODRAG LINTA SAVEZ SRBA IZ REGIONA 
Dokument za cilj ima rehabilitaciju ustaškog pozdrava "Za dom spremni" i uklanjanje srpskih spomenika. Temelji se na Deklaraciji o domovinskom ratu, po kojoj su Srbija i JNA agresori.

- U nekim delovima Hrvatske već je srušeno više od 3.000 spomenika sa petokrakom. U proteklih nekoliko meseci sravnjeno je na desetine srpskih spomenika jer su natpisi tumačeni kao veličanje velikosrpstva. Na primer, na spomeniku Vukašinu Vuletu Šoškoćaninu piše "komandant odbrane Borova Sela". Ovakvi natpisi, prema odluci veća, mogu da budu shvaćeni kao veličanje velikosrpstva ili promocija agresije, pa je njihovo rušenje opravdano - naglašava Štrbac.

Veliki problem

Komentarišući najnoviji skandal, zastupnik Srba u Saboru Milorad Pupovac smatra da je ovo veliki problem.

- Formulacija da na grobljima ne bi smela da postoje "četnička" znamenja jeste veliki problem. Nije jasno šta se pod tim podrazumeva i da li je to znamenje na primer grb sa četiri ocila?! Drugo, na grobljima postoje spomenici sa znamenjem iz Drugog svetskog rata koja nisu u javnoj upotrebi. Dakle, nema zakonskog okvira za bilo kakvo delovanje prema tim spomenicima - ističe Pupovac, dodajući da je ovaj dokument neobavezujući.

Hrvatski ministar pravde u petak s Kuburovićevom

Hrvatski ministar pravde Dražen Bošnjaković dolazi u petak, 23. marta, u radnu posetu Beogradu, gde će se sastati sa ministarkom pravde Nelom Kuburović. Ovaj susret planiran je nakon prve posete predsednika Srbije Aleksandra Vučića Hrvatskoj, tokom koje je sa tamošnjim zvaničnicima dogovoreno rešavanje svih otvorenih pitanja i problema između dve države.

- Pravnu snagu ima odluka Ustavnog suda prema kojoj su nedopustiva ustaška znamenja, simboli ili datumi - podvlači Pupovac.




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija