• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

22.03.2018

20:50

RAZGOVORI KOD FEDERIKE MOGERINI: ​Vučić i Tači u Briselu o primeni sporazuma i normalizaciji odnosa!

Politika

RAZGOVORI KOD FEDERIKE MOGERINI: ​Vučić i Tači u Briselu o primeni sporazuma i normalizaciji odnosa!

Podeli vest

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i kosovski Hašim Tači trebalo bi u petak 23.3. da se sastanu u Briselu kako bi razmotrili ukupno stanje u odnosima Beograda i Prištine, primenu postojećih sporazuma i razmenili stavove povodom nove faze dijaloga o sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa. 

Sastanak u Briselu organizuje visoka predstavnica EU Federika Mogerini.
U pozivu predsedncima Srbije i Kosova Mogerini je naglasila da će se 23. marta razgovarati o "fazi dijaloga koja se odnosi na sveobuhvatnu normalizaciju", kao i da će se "razmotriti rad koji je u toku na primeni postojećih dogovora". 

U pitanju je prvi sastanak na visokom političkom nivou u okviru dijaloga Beograda i Prištine od početka ove godine, a treći od kako je prošle godine format političkog dijaloga dve strane prešao sa premijera na predsednike Srbije i Kosova. 

U EU napominju važnost intenziviranja dijaloga između Beograda i Prištine uz očekivanje pune implementacije Briselskog sporazuma, ali i postizanje sveobuhvatnog rešenja i pravno obavezujućeg sporazuma za punu normalizaciju odnosa dve strane. 

U Briselu se pred sastanak predsednika Srbije i Kosova naglašava postojanje paralelnih procesa u okviru dijaloga kome posreduje EU- jednog koji se odnosi na primenu postojeći dogovora iz Brislskog sporazuma i koji se odvija na nivou ekspertskih delegacija, i drugog koji se tiče sveoubuhvatne normalizacije odnosa.

- Kod tehničkog dijaloga rad se nastavlja, intenzivira se i ide u jasnom pravcu potpune implementacije dogovorenog. Kada je reč o sastanku na najvišem nivou, tu će se pogledati gde smo u kontekstu implementacije dogovorenog, a isto tako će razgovarati i o celovitoj normalizaciji odnosa i radu na nivou predsednika”, izjavila je porparolka Evropske komisije Maja Kocijančić.
Kocijančić je potvrdila i da se zbog neuspeha u postizanju dogovara tokom ovonedeljne runde tehničkog dijaloga delegacija Beogrda i Prištine po pitanju formiranja ZSO, energetike i slobode kretanja, neće otkazivati ili odlagati sastanak Vučića i Tačija. 

Predsednici Srbije i Kosova bi, prema saznanjima Tanjuga dobijenim iz briselskih diplomatskih izvora, trebalo bi da se sastanu sa šeficom EU diplomatije Federikom Mogeri kasno popodne u petak 23. marta. Zajedničkoj radnoj večeri prethodiće bilateralni razgovori Aleksandara Vučića i Hašima Tačija sa Federikom Mogerini.

ZAPAD UCENUJE! SRBIJA MORA DA PRIZNA KOSOVO: Ako lažnoj državi ne dozvoli da uđe u UN, odmah će biti BLOKIRANI PRISTUPNI PREGOVORI SA EU!




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
kiki

pre 6 godina

Sigurni smo da ce biti dijaloga i nadamo se tome.

Alexandar

pre 6 godina

Nadam se da lose vreme nece spreciti ovaj vazan sastanak.

perica

pre 6 godina

nisu se dogovorili o formiranju ZSO, energetike i slobode kretanja..?? pa čemu onda dalji razgovor?? ovde čini nam se svima da j... lud zbunjenog. jel tako dodje ili....???

Laza

pre 6 godina

Ovo je prvi sastanak Aleksandra Vučića i Hašima Tačija od početka ove godine!

provincijalka

pre 6 godina

Svima bi nam mnogo znacila normalizacija odnosa.

Ristana

pre 6 godina

I opet cemo videti neprimereno ponasanje Albanaca i njihovo odbijanje da ucestvuju u dijalogu.

jana

pre 6 godina

Nadamo se nekom dobrom dogovoru da se postigne.

Maksim

pre 6 godina

Razgovori su svakako nešto što je sada najpotrebnije. To je jedini način da se nađe kompromisno rešenje. Mora postojati obostrano razumevanje.

cica

pre 6 godina

Sad iz ovih razgovora treba pokušati izvući maksimalno koliko se može.

marko

pre 6 godina

Nor,alizacija odnosa moguca jedino potpunom primeno ZSO ... Stolica u UN ne zavisi od Srbije ... akpo vas priznaju dve trecine zemlje sveta mi tu nista ne mozemo ali je ocigledno da vas ne priznaju ... Srbija nikada nece priznati Kosovo ...

peraciganin

pre 6 godina

VGidecermo nasta setacno odnosi normalizacija odnosa, izmedu Srbije i Pristine.

Zlatko

pre 6 godina

Nadajmo se da će razgovor doneti nekakav pomak, mada je očigledno da EU ne čini mnogo da bi se dijalog nastavio.

Ivana

pre 6 godina

Veoma bitan sastanak, nadam se da ce se napokon pomeriti sa mrtve tacke.

ceca

pre 6 godina

Normalizacija odnosa moze biti onda kada formiraju opstine i ispune ono sto ne ispunjavaju vec 5 godina...pa onda idemo dalje u pregovore!

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Katastrofalne prognoze Španaca! Gudelj ne ide na Evropsko prvenstvo?
Fudbal

Katastrofalne prognoze Španaca! Gudelj ne ide na Evropsko prvenstvo?

Selektor Srbije Dragan Stojković nije dugo mogao da uživa u lepim vestima, jer se Aleksandar Mitrović sjajno oporavlja od povrede butnog mišića. As Sevilje Nemanja Gudelj (32) će kako prenose španski mediji 99 odsto zbog povrede propustiti Evropsko prvenstvo (do 14. juna do 14. jula).

24.04.2024

06:46

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija