• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: sputnjik.rs

25.03.2018

11:52

SRBIJA TREBA DA KAŽE 'DOSTA' SAD I BRISELU?! Pritisak Zapada biće veći nego ikad, ALI ĆE NAS SAMO TAKO ČUTI!

Politika

SRBIJA TREBA DA KAŽE 'DOSTA' SAD I BRISELU?! Pritisak Zapada biće veći nego ikad, ALI ĆE NAS SAMO TAKO ČUTI!

Podeli vest

Ako bismo zapretili da se povlačimo iz Briselskog sporazuma, međunarodna zajednica bi nas sigurno bolje čula nego sad. Činjenica da se Priština ponaša i više nego nonšalantno kad je reč sprovođenju i poštovanju Briselskog sporazuma, posebno dela koji se odnosi na Zajednicu srpskih opština, više nije novost

Isto tako, zna se da se tako ponaša zato što joj zapadni mentori to dozvoljavaju, dok s druge strane Srbiju uslovljavaju normalizacijom odnosa sa Kosovom, ako želi da napreduje ka EU.

Šta bi ta međunarodna zajednica uradila i kako bi se ponašala da Srbija kaže, sad je dosta - i da i ona digne ruke od potpisanog u Briselu, i stvari na Kosovu i Metohiji vrati na početak?

Upravo je o ovoj soluciji govorio ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, koji je rekao da će predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću predložiti povlačenje potpisa sa Briselskog sporazuma. Dačić je poručio da bi, iako je on taj sporazum kao premijer Srbije potpisao, sada povukao potpis i rekao:

- Nećete Zajednicu srpskih opština? Nećemo ni mi ostalo, vraćamo sve na prethodno stanje, a to je povratak srpskih institucija na Kosovo.

Da li bi, s obzirom na pasivnost Prištine i međunarodne zajednice, posebno kad je reč o ZSO, Srbija zaista trebalo da povuče ovakav potez, i šta bi takav čin prouzrokovao? Politikolog Branko Radun kaže da on podržava stav koji je izneo Ivica Dačić.

- Treba pokrenuti proces izlaska iz Briselskog sporazuma, ali sa realnim sagledavanjem situacije - da za to nemamo jaku podršku u međunarodnoj zajednici - kaže Radun.

fotomontaža

Prema njegovom mišljenju, bilo bi očekivano da neki reaguju vrlo nervozno, ali bi se, sa druge strane, stav Srbije bolje čuo.

- To bi onda bio i pritisak na Albance i njihove mentore da se konačno realizuje ZSO. Dakle, to bi bila neka vrsta pritiska, ali dozirana. Znači, izađemo sa stavom i kažemo: "Ako se to i to ne uradi, do tada i tada, mi se povlačimo i povlačimo i naš potpis, i stvari vraćamo na početak - objašnjava on.

SRBI NE PRAŠATAJU NITI HOĆE U NATO: Vašington sad zna šta SRBIJA MISLI O SAD i njihovim saveznicima!

On u isto vreme naglašava da postoji realna opasnost da bi, ako bismo rekli da vraćamo naše institucije na Sever, to izazvalo buru, pre svega kod Albanaca.

- To bi kod njih izazvalo nervoznu reakciju, ali mi nemamo mnogo prostora. Ovako kako smo dosad išli nismo uspeli da realizujemo ZSO. Možda bi Albanci napali Sever. Sve to nosi rizik. Ali, nemamo mi mnogo šta da izgubimo.

U čemu je problem, pita se Radun i odgovara:

- Međunarodna zajednica je uvek imala stav da Albanci mogu da naprave problem, haos, dok je srpska strana uvek bila kooperativna. Na neki način, to nam je i smanjivalo kapacitet da nešto postignemo.

"BRATSKI" NOŽ U LEĐA! Crnogorac Bošković insistirao da se srpske rukometašice izbace zbog Kosova!

On upozorava da u ovakav poduhvat ne treba ući ni avanturistički, već bi trebalo proceniti gde je ta crvena linija za nas, i dokle možemo da idemo. Takođe, smatra i da postoje drugi elementi koje možemo da podignemo na vrlo visok međunarodni nivo, kao što su položaj i prava Srba na Kosovu i Metohiji.

- U svakom slučaju, treba da internacionalizujemo život Srba na Kosovu i Metohiji, njihova hapšenja, ubijanja, progon.... Da iskoristimo sve adute kao neku vrstu "pretnje" - da ako se stvari ne pomere sa mrtve tačke, imamo sva prava da odustanemo od sporazuma, posebno jer je on u proceduri, dakle nije završen - zaključuje Radun.

fotomontaža

Dačić, koji je izašao sa ovakvim predlogom, nije rekao šta mu je predsednik Vučić na njega odgovorio.

VUČIĆ IZ BRISELA PORUČIO: Ako Albanci ne formiraju ZSO za 20 dana, UČINIĆEMO TO SAMI!

Šef srpske diplomatije dodao je da će Srbija uložiti maksimalne napore za postizanje kompromisnog rešenja u vezi sa Prištinom, ali da se "u eri lažnih vesti više ne zna o čemu se pregovara i da li ima rokova".


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
maki

pre 6 godina

Srbija ima cvrst stav po pitanju KiM. Od toga stava ne odstupa. Trebalo bi da se napravi dobra procena svakog poteza. Mudro odluciti da li glasno reci ne, svima i povuci se iz Briselskog dijaloga. Ili mudro nastaviti ovo natezanje sa Pristinom.

Vanja

pre 6 godina

Vreme je da se Zapadu kaže "dosta" i da im pokažemo zube!

Lela

pre 6 godina

Baš zbog tih pritisaka koji su svakodnevno sve jači, vreme je da se borimo za sebe najbolje što možemo!

Zare

pre 6 godina

Možda bi bilo i bolje za nas da se povučemo iz Briselskog sporazuma, tada bi tek shvatili da smo ozbilčjna pravna država koja ne pristaje na ucene i ultimatume.

ceca

pre 6 godina

Svesni smo mi pritiska,ali tako isto smo svesni da moramo da se sa istim izborimo!

mala

pre 6 godina

Srbija ima svoje ciljeve i dok se drzi njih sve moze da se izdrzi, pa i SAD i Brisel, i njihovi pritisci.

mala

pre 6 godina

Zapad nas pritiska, a Srbija ipak im neke stvari tolerise, verujem da sve ima neke svoje razloge zbog cega im se to dopusta.

Mare

pre 6 godina

Na nas niko ne moze da vrsi pritisak, mi smo jak narod.

Mitar Janjić

pre 6 godina

U tome što se zove Međunarodna Zajednica su bili ,sad su i biće uglavnom belosvetska...-ali Srbija je uz svu našu ljubav prema njoj krhka i ekonomski slaba da bi avanturizmom prkosa navukla još veći gnev tih...jer sada nas isto manje vole,ali nam pretnja sada od njih nije oduzimanje nečeg u smislu promene u odnosu na sada i od 1999 god.-osim što nas nažalost ni ne nagrađuju nečim! MORAMO IĆI NA KOMPROMIS NEZAVISNO OD NESVIĐANJA,a lično nevolim te tonove prkosa iz kog smo devedesetih samo gubili i nevolim davaoce tuđe krvi samo zarad krvarenja!

Dule

pre 6 godina

Tesko da ce ih nase povlacenje iz pregovora pogoditi. To su (ne)ljudi, kojima je sve jedno da li ce na Balkanu biti vise ili manje sedam miliona stanovnika. Bitno je da oni zadovolje svoje prohteve tj. interese.

Daca

pre 6 godina

Oni su mocni i njihov glavni argument je sila. Njima se sve moze. Ono sto oni mogu i rade mali narodi ne smeju ni pomisliti da rade. A saradjivati moramo na mnogim poljima. Nista im ne mozemo. Vidite da ceo svet cuti i povinovao se jednom svetskom zandarmu. Svi manji od mahovog zrna i sve iznose u rukavicama, a dobro znaju da je pravda na nasoj strani. Ali za njih pravda ne postoji, jer su odavno zgazili sve medjunarodne norme.

Viki

pre 6 godina

Srbija je sposobna da se odupre pritisku zapada.

Vuja

pre 6 godina

Drzava Srbija je sposobna da se odupre pritisku zapada.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija