• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

26.03.2018

16:07

VUČIĆ: Veličanstvena sinagoga za molitvu, učenje i okupljanje!

Politika

VUČIĆ: Veličanstvena sinagoga za molitvu, učenje i okupljanje!

Podeli vest

U životu Jevreja, ali i ostalih Subotičana sinagoga koja je obnovljena nakon 40 godina biće kuća molitve, učenja i okupljanja, rekao je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić

On je na otvaranju obnovljene subotičke posebno zahvalio mađarskom premijeru Viktoru Orbanu, bez čije pomoći, kako je naveo, ne bi bilo ovakvog "prelepog sakralnog objekta koji deluje nestvarno".

- Sinagoga, druga po veličini u Evropi nakon budimpeštanske, zasijala je kako zaslužujee. Na obnovi smo radili zajedno i naporima i sredstvima i zato posebno hvala Orbanu bez čije podrške i učešća ova signagoga ne bi ovako sijala - rekao je Vučić.

Radovi su, kako je rekao, povezali ne samo Jevreje s pravoslavcima, katolicima i protestantima, već i vlade dveju zemlja, ali i međunarodne institucije, približili ljude...

- Srećan sam što Subotičani imaju novu-staru kuću lepšu nego ikada, ali sam srećan i što će ovde svi drugi da dolaze. To će biti i kulturno stecište i turisti će dolaziti iz Srbije i Evrope, jer su ovakvi objekti retki.

Primetivši da je i Orban govorio o istim vrednostima, srpski predsednik je rekao da su to vrednosti koje negujemo zajedno, te da nas ovakvo kulturno nasleđe spaja i da je siguran da ćemo umeti da zajedno i ubuduće obnovimo "ono što smo neretko uništavali i da podižemo mostove koje smo ne zna se zbog čega uspevali da srušimo".

- Subotička sinagoga jedan je od najboljih primera sve uspešnije saradnje Srbije i Mađarske, ocenio je Vučić te dodao:

- Ovo će biti kuća molitve, učenja, okupljanja.

Podsetio je da bilo potrebno mnogo vremena da bi sinagoga bila obnovljena, te da to ne bi ni bilo moguće bez zajedničkih napora i zajedničkog rada.

Obično, primetio je, narodi i njihova rukovodstva imaju da drugima nešto zamere, pa su tako, kaže, i njemu često dolazili ljudi da kažu kako Orban hoće da pomogne, ali samo mađarskoj zajednici...

- A ja sam govorio, hvala mu, jer time pomaže i svakome u Srbiji i molio sam ga da pomaže još više i da s takvom pomoći nastavi - kazao je Vučić.

Subotička sinagoga postaće jedan od simbola naše zemlje, ali i simbola tolerancije, razumevanja, rekao je Vučić i dodao:

- Mogli su i Mađari i Viktor (Orban) nama Srbima da nađu bezbroj zamerki, mogli su da ulaze u sukobe, kao da smo ih malo imali, ali on je želeo da izgradimo najbolje moguće odnose i zato mogu sada da potvrdim da imamo najbolje odnose u istoriji Srba i Mađara i najbolje odnose između dve zemlje.

Podižući iznova ovaj spomenik pokazujemo odnos prema prošlosti, ali i prema budućnosti, pokazujemo koliko smo blizu Evrope i koliko želimo da budemo njen deo, rekao je Vučić, dodao da će sve što nam sinagoga bude dala biti podsetnik na ono što možemo zajedno, a Subotičanima poželeo da im ona uvek bude puna za molitvu, učenje i okupljanje.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Tamara

pre 6 godina

Najvažnije je da se sinagoga obnovila i to zajedničkim naporrima Srbije i Mađarske.

Miloš

pre 6 godina

Predsednik Vučić iz dana u dan unapređuje stanje u zemlji, građani polako ali sigurno žive sve bolje i bolje!

nina

pre 6 godina

Vucic je na otvaranju obnovljene subotičkesinagoge posebno zahvalio mađarskom premijeru Viktoru Orbanu, bez čije pomoći ne bi bilo ovakvog objekta.

cveta

pre 6 godina

Ova sinagoga je hram jedinstva Srbije i Madjarske.

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!
Kataklizma u najavi!

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!

Nova studija objavljena u časopisu Science otkriva da skoro polovina velikih kineskih gradova tone, stavljajući milione stanovnika u opasnost od poplava. Istraživači su analizirali 82 kineska grada sa populacijom većom od dva miliona koristeći satelitske podatke kako bi pratili promene nadmorske visine između 2015. i 2022. godine.

24.04.2024

22:11

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija