• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Pink.rs

29.03.2018

11:46

(VIDEO) VUKOSAVLJEVIĆ NA PINKU: Na KiM se nalazi više od 1.300 srpskih crkava i manastira i o njima moramo da se brinemo!

Politika

(VIDEO) VUKOSAVLJEVIĆ NA PINKU: Na KiM se nalazi više od 1.300 srpskih crkava i manastira i o njima moramo da se brinemo!

Podeli vest

Ministru kulture i informisanja u ponedeljak je bilo zabranjeno da pređe administrativnu liniju uprkos regularnim najavama posete. On je istakao da nije bilo namere od strane albanske strane da se poseta srpskog Ministarstva ostvari, te da ovo nagoveštava da ne postoji dobra volja da se napravi napredak u dijalogu Beograda i Prištine

Pomoćnik direktora Kancelarije za KiM Petar Petković kaže da je juče prisustvovao sastanku deset opština sa srpskom većinom gde su doneti važni zaključci. Atmosfera u samoj sali, ali i na KiM je, kako kaže, bila dosta napeta i osećala se neka vrsta nelagodnosti i straha nakon nemilih događaja u ponedeljak.

- Iz Prištine su krenule nove pretnje hapšenjem svih onih koji budu učestvovali u osnivanju ZSO, kao da su se osilili posle dešavanja u Mitrovačkom dvoru - kaže Petković, dodajući da Mitrovački dvor mora biti mesto srpskog dostojanstva i časti.

On podseća da je prošlo pet godina od neosnivanja ZSO, iako je Srbija ispunila sve svoje obaveze. Komentarišući kritike grba ZSO, Petković kaže da je reč o najsitnijim provokacijama.

Printscreen TV Pink

- Kažu da liči na srpski znak, pa neće sigurno da liči na albanski. Da li formiramo albansku ili srpsku zajednicu opština? Kada sam juče krenuo u Mitrovački dvor držali su me sat vremena na Jarinju, tražili su mi odobrenje. Ja nisam ministar, ni direktor Kancelarije, a u poslednje dve godine sam barem 50 puta prešao administrativnu liniju i nikada mi ništa nije trebalo. Držali su me, naravno, do 12:44, ali sam ipak stigao da u Mitrovačkom dvoru prenesem poruke Vlade - rekao je Petković.

Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević kaže da mu nije bilo dozvoljeno da poseti manastire na KiM jer je prilikom prelaska administrativne linije dobio informaciju o promeni stava takozvanih prištinskih vlasti, pa su morali da se vrate nazad.

Printscreen TV Pink

- Radi se o planu i nameri da se stvari iskomplikuju. Videli smo da je došlo do nasilja i očigledno je da nije bilo namere da poseta prođe kako treba i da se ostvari poseta Ministarstva kulture i informisanja. Bio je to neprijatan dan sa neprijatnim posledicama i uvod u dalju eskalaciju poteza albanske strane koji ne nagoveštavaju dobru volju da se dijalog nastavi. Nema želje za poštovanjem sporazuma. Ministarstvo će nastaviti da obilazi KiM, u tome neće odustati - rekao je ministar i dodao da neprijatni događaji neće dovesti do prekida u postupanju prema ustanovama na KiM.

On je podsetio da se na teritoriji KiM nalazi više od 1.300 srpskih crkava i manastira, što je jezgro našeg kulturnog nasleđa, kulturnog i državnog identiteta, pa kada se govori o KiM iz ugla kulture i kulturne baštine, jasno je koja je zajednica porodila to kulturno nasleđe.

- Imamo manastire koji su pod zaštitom Unesco, a imamo još 1.304 manastira i crkava koji su deo našeg postojanja i bitisanja na KiM. Imamo o čemu da brinemo i brinućemo i te kako - rekao je Vukosavljević.

Direktor Međunarodnog instituta za bezbednost Orhan Dragaš ističe da se "Tači i ekipa" ne snalaze u mirovnom okruženju, već samo u ratnom.

Printscreen TV Pink

- Pokazali su da je rat njihov prirodni ambijent. Svi ovi postupci besmisleni su i bandidski. Pojedine izjave koje dolaze iz našeg naroda o tome da je Vučić trebalo da pošalje vojsku, neodgovorne su - kaže Dragaš.

Kako kaže, akcija koju su kosovski specijalci sproveli u ponedeljak izgledala je kao scena iz "Montija Pajtona" ili holivudskog filma "Policijska akademija".

- Jednom ispao šaržer iz Kalašnjikova, drugom spala maska pa je namešta, treći se slika. Bizarno! Bilo bi smešno da situacija nije ozbiljna - kaže Dragaš.

On podseća da Srbija ima odgovorno rukovodstvo, da je država jaka, i u vojnom i u političkom smislu, a ovaj period je vrlo važan i odlučiće o mnogim stvarima.

Osnivač francuske humanitarne organizacije "Solidarnost za Kosovo" Arno Gujon, kaže da je bio zgranut dešavanjima od ponedeljka.

Printscreen TV Pink

- Ovo je ponižavanje Đurića i čitave Srbije. Pomislio sam "ako se ovako ponašaju prema čoveku koji ima rang ministra u srpskoj Vladi, kako se ponašaju prema običnom narodu, kada usred noći upadnu da uhapse, recimo, Bogdana Mitrovića ili Srbe koje su Albanci komšije okrivili za ratne zločine, a onda se posle meseci pritvora ispostavi da nije bilo ničega - kaže Gujon, dodajući da niko nije zaštićen, pa ni on sam, budući da su sva dešavanja politički motivisana.

On podseća da 14 godina pomaže srpskim enklavama, te ne vidi razlog zašto bi neko zabranio njegovoj organizaciji da radi.

- Ja sam prijatelj Srba i Srbije, ali nisam ničiji neprijatelj - kaže Gujon.

Francuski mediji, kako kaže, šturo su izveštavali o dešavanjima u Kosovskoj Mitrovici, iako je očekivao da bude glavna vest.

Petković kaže da ne očekuje da do 20. aprila bude osnovana ZSO u onom obliku u kojem je potpisana u Briselskom sporazumu.

- Na dan hapšenja Marka Đurića oni izdaju naredbu za formiranje ZSO - jedna paradoksalna situacija! Kad su naši juče na sednici dali rokove, oni su odgovorili hapšenjem - kaže Petković.

On podseća da je prava namera Prištine bila okupacija severa Kosova, jer su pod opsesijom zbog nemogućnosti da upravljaju ovim delom teritorije.

- Mogerini je odmah stigla u Beograd, što govori o spremnosti Vučića da se bori za svoj narod. Predsednik je dao rok do 19:30 da puste Đurića, a sama činjenica da su ga pustili u 19:20 govori da se sa Srbijom ne mogu ponašati kao ranije, jer smo i ekonomski i vojno jaki. Đurićeva žrtva predstavlja najsvetliji primer odbrane nacionalnih interesa, sačuvao je dostojanstvo, mislio je na narod i imao je na umu da je predstavnik države. Nisu ga ponizili, samo su pokušali - ističe Petković.

Ministar Vukosavljević podseća da su novinari takođe bili izloženi teroru.

- Ovako se ponašaju ljudi koji su ispod civilizacijskog nivoa. Ovaj događaj slikovito govori da se nije biralo u napadima. Ponedeljak je pokazao brutalnu provalu nasilja ispod svakog razumnom i civilizacijskog nivoa - kaže Vukosavljević.

Petković je rekao da su srpski novinari i pravnici juče uhapšeni u Peći.

- Ovo je dokaz da od 26. marta oni ne prezaju ni od čega - kaže Petković.




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija