• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Eadaily.com

29.03.2018

12:23

VIKTOR KOLBANOVSKI: Srbija i kosovsko pitanje: hoćeš mir - spremaj se za rat!

Politika

VIKTOR KOLBANOVSKI: Srbija i kosovsko pitanje: hoćeš mir - spremaj se za rat!

Podeli vest

Viktor Kolbanovski, direktor Balkanskog centra za međunarodnu saradnju i član Putinove "Jedinstvene Rusije" u autorskom tekstu povodom najnovijih događaja na Kosovu i Metohiji kada je uhapšen i brutalno prebijen direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić kaže da Srbija odlučno, u saradnji sa Rusijom mora da odgovori na ove provokacije i predlaže dva modela. Tekst koji je objavljen na portalu "Eadaily.com" prenosimo u celosti:

"26. marta u Kosovskom Mitrovici teško naoružan odred terorista je napao mirni skup Srba sa severa Kosova, pretučeno je na desetine ljudi. Uz primenu nasilja bio je uhapšen i izbačen sa teritorije pokrajine rukovodilac Kancelarije za poslove Kosova i Metohije u Vladi Republike Srbije Marko Đurić.

Ova banditska akcija kosovskih separatista bi trebalo da postane veliki gvozdeni ekser u poklopac sanduka sa ostacima "pravno obavezujućeg sporazuma između Beograda i Prištine". U tom sanduku, nadam se, takode će biti pohranjeni mitovi o skorom istorijskom pomirenju Srba i Albanaca na "svetlom putu" učlanjenja Srbije u Evropsku uniju. Ove iluzije uznemiravajućom brzinom rađale su se tokom nekoliko poslednjih meseci u srpskim umovima, ali pri tome istom takvom brzinom su se razbijale o oštro kamenje žestoke politike koju na Balkanu vode SAD i EU.

Uoči istupanja stranke "Srpska lista" iz sastava vladajuće koalicije u Prištini pravo je vreme da se očita panihida "pravno obavezujućem sporazumu" o secesiji Kosova i ostalim obaveznim atributima evropskog puta Srbije. Ali pre toga treba se setiti događaja od pre pet godina i izvući pouke iz još jednog zlosrećnog sporazuma koji se naziva Briselski. 19. aprila 2013. godine SAD i EU su u ultimativnoj formi naterali Srbiju da pomeri proces regulisanja kosovskog pitanja sa nivoa SB UN i da preda rukovodeća ovlašenja mirovnog procesa Evropskoj uniji. Ovu odluku je tada prećutno odobrila Moskva uz zvuke svima nama dobro poznate političke mantre da "Rusi ne mogu biti veći Srbi od Srba". Mada je u tom trenutku Rusija već dobro razumela da to otvara direktan put realizaciji ekspanzionističkih težnji Zapada prema Ukrajini. Tako se i dogodilo - u novembru 2013. godine u Kijevu je započeo "evromajdan".

Kakvi politički skeleti mogu da se kriju iza "pravno obavezujućeg sporazuma" o secesiji Kosova? Sasvim je jasno da će sledeći "domaći zadatak" Zapada prema Srbiji biti usvajanje antiruskih sankcija i početak faktičkog procesa stupanja Srbije u NATO. Pored toga, Srbija će morati da zakonodavno usvoji paket evropskih standarda u oblasti rodne politike i prava LGBT-manjina. Ako prve dve tačke vode do kraha srpske državnosti i nacionalne politike, poslednja će značiti razaranje samih stubova srpskog društva.

Zaključak je očigledan. Ishitreno srpsko-albansko pomirenje pod ultimativnim zahtevima SAD i EU je iluzija i opasna klopka za Srbiju i Balkan u celini. Koji dalji koraci i principi mogu da budu realizovani u procesu regulisanja kosovskog pitanja?

Prvo - to je prelazak sa diplomatske odbrane u napad. Za pet godina postalo je sasvim jasno da Brisel nije u stanju da nepristrasno rukovodi regulisanje kosovskog problema. Na dnevnom redu je pojava novih formata. Srbija ima dobre perspektive da pređe sa odbrambene diplomatske taktike u ofanzivnu, ali radi toga treba odbaciti iluzije "evropske integracije" i maksimalno iskoristiti resurse strateških partnera i saveznika Srbije, pre svega Rusije, Kine i drugih zemalja koje nisu priznale Kosovo.

Drugi princip glasi - "ako hoćeš mir, spremaj se za rat". Kosovski separatisti moraju dobro da shvate da svako banditsko delovanje i provokacija protiv srpskog stanovništva u pokrajini vodi ka neopozivoj i snažnoj reakciji sa srpske strane. I da kosovske Albance koji vrše nasilje nad kosovskim Srbima neće spasiti ni SAD, ni bilo koji drugi zapadni pokrovitelji. Zlatno pravilo neopozivosti odmazde dokazalo je svoju efikasnost u toku likvidacije banditskih terorističkih formacija na teritoriji Rusije, u Siriji, to pravilo je kamen-temeljac politike Izraela. Rusko-sprska vojno-tehnička saradnjaje dobra osnova za formiranje te linije. Sada nije 1999. godina i pitanja snabdevanja oružanih snaga Srbije visokopreciznim oružjem rešavaju se na potpuno drugim načelima. Ali ipak, glavni faktor u tom pitanju ostaje politička volja i odlučnost rukovodstva Srbije da osigura teritorijalnu celovitost zemlje i formira istinske garancije bezbednosti srpskom narodu".


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Rakun

pre 6 godina

Bravo Viktore, jasno kao dan. To je jasno i Aleksandru Vučiću i svim normalnim ljudima u Srbiji, Samo nije jasno ovim mamutima bez mozga poput Vuka Draškovića, Tadića, nato budale Jeremića, izgubljenog Saše prangije i njihovih kompanjona, koji su odavno stavili obraz pod dupe pa im više ništa nije sveto. Vojska i specijalne jedinice države Srbije, moraju biti na visini zadatka i opravdati svoje postojanje i ulaganje države u njih. Zato je ova vežba danas na pasuljanskim livadama, pokazna i poruka naoružanim bandama na srpskom Kosovu i Metohiji. Krenite na srpski narod i biće vam zadnje, nije ovo 1999. godina kada junačka Srbija nije imala nikoga iza sebe do same sebe. Danas je iza Srbije moćna Rusija i Kina. Islamski teroristi će glavom platiti za Kosovo i biće im večno odmaralište kao i ovima u Siriji.

Trtica

pre 6 godina

Nažalost pričate gluvome...gluv ne čuje! Nažalost pokazujete slepom....slep ne vidi!

Trtica

pre 6 godina

Nažalost pričate gluvome...gluv ne čuje! Nažalost pokazujete slepom....slep ne vidi!

SS

pre 6 godina

Evropa i svet zajedno sa gamadi sa Kosova,treba da prelistaju istoriju i vide a i da shvate,da kad doteraju cara do duvara,kakvi su Srbi vojnici i ratnici,što su nažalost mnogo puta dokazali.Ko se vatrom igra obavezno se opeče.

RINGISPIL

pre 6 godina

Svaka cast na vrlo jasnom i tacnom tekstu. Ipak imamo mnogo toga da naucimo od Rusa a to je kako to Rusi rade prvo sa domacim izdajnicima a onda kako van granice. Hvala Kablanovskom.

Flavie Felix IV

pre 6 godina

Тенкови Т-72,БДРМ,С-300,БукМ-2,Миг29 Шаљите нам браћо оружије..

zora

pre 6 godina

A kako izvesti sve to da nas opet ne bombarduju?

bane

pre 6 godina

Secam se [jer sam casno sluzio JNA]da je Tito [ma koliko ga danas mrzeli ovi novi narastaji] je govorio ,,U miru se moramo spremati ,kao da ce sutra biti rat" i u time je bio u pravu.Da nasim EVROPEJCIMA nismo dozvolili da uniste i ono sto je ostalo od bivse JNA ukinu obavezno sluzenje vojnog roka, danas nebi niko mogao sa Srbijom da ovako razgovara a ne pogotovo Siptari.

Ttifin

pre 6 godina

Pa braco dajte to sofisticirano,da se malo igramo.

Slobodan

pre 6 godina

Gospodine Viktore sve ste rekli , delim sa Vama isto misljenje... Zivela Srbija i Bratska Rusija.

nenad

pre 6 godina

Izvinucete ali Rusija je izigrana vec X puta sto smo mi Srbi osetili po ledjima. Ako je Rusija dosledna pravilnim i postenim pravilima igre,..ona tada treba da obelodani sama CVRST STAV. A taj stav treba da zvuci ovako: I u Slucaju cak da Srbija prizna Kosovo, mi ga NIKADA necemo priznati...TACKA! Rusija je takodje svesna da je daleko od Srbije i sa kime smo mi okruzeni i kolike su to ucene Zapada i pritisaka na Srbiju. Pa ako zna za pokvarene zapadne igre, ZASTO JE DOPUSTILA da se ingerencije o pitanju Kosova "cak i uz pristanak Srbije" prebace sa UN na EU? Izvinite TOVARISI,..ali sta je posteno, posteno je u svakom slucaju, sta je casno i Istinito, casno je i Istinito u svakom slucaju. Ne bitno sta Srbija radi, VI MORATE, VI RUSI,..donositi pravilne odlukke i pravilne poteze. Jer vi posedujete i silu i moc a zelite da radite "pravilne svari" Dakle ne bitno je sta Srbija radi, VI ne smete da dopustate divljanje Zapada, jer je sama Srbija mala zemlja i nema vasu moc. Zar iko zdrav misli da bi primera radi da je obrnuta situacija i da je Srbima USA i Britanija saveznik i da je Rusija na drugoj strani,.. i da su Srbi pod pritiskom Rusije i Kine morali da ingerenciju sa UN prebacuju na EU,..zar ste toliko maloumni da bi USA pristala na to??? Bila bi "veci Srbin od Srba" i to dopustila SAMA NA BI,..kao sto je danas veci siptar od siptara! 1) Izvolite Rusi, zrtvujte i vi malo. Posaljite 10-tak S400, 30 BUK-ova, 20-tak aviona 2) Ne obazirite se STA SRBIJA RADI, nego VI vodite pravilnu politiku i izvinucete budite VECI SRBI OD SRBA, jer je to i u vasem interesu, kao sto su danas amerikanci veci Kurdi od Kurda, veci siptari od siptara, i glume vece dobrotvore od dobrotvora Recite JASNO da NIKADA KOSOVO NECETE PRIZNATI ne bitno da li ce ga srbi priznati! Dosta vise PRAZNE price nadam se iskreno da ce moj post biti NAPOKON objavljen na Informeru, jer postaje smesno koliko sam puta ovo napisao

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija