• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Željko Cvijanović

30.03.2018

18:56

SRBIJA POBEDILA U JEDNODNEVNOM RATU! Autorski tekst urednika "NOVOG STANDARDA" ŽELJKA CVIJANOVIĆA!

Politika

SRBIJA POBEDILA U JEDNODNEVNOM RATU! Autorski tekst urednika "NOVOG STANDARDA" ŽELJKA CVIJANOVIĆA!

Podeli vest

Bez velikih reči i busanja u grudi iz postupanja države postalo je potpuno jasno da Srbi na Kosovu mogu ozbiljno da računaju na garancije Vojske Srbije. I to je najveći domet ove srpske pobede

Željko Cvijanović, glavni urednik portala "Novi standard" i jedan od najboljih srpskih novinara, koji u svojim geopolitičkim analizama gotovo nikada ne greši, u novom autorskom tekstu za Informer tvrdi da je Srbija pobednik "jednodnevnog rata" koji su albanski specijalci i njihovi zapadni mentori u ponedeljak pokrenuli u severnoj Kosovskoj Mitrovici!

Autorski tekst Željka Cvijanovića prenosimo u celosti:

- Ako je tačno da ne postoje pobede u ratu ako nisu praćene pobedom u medijima, onda je Srbija izašla kao pobednik u jednodnevnom ratu koji su u ponedeljak albanski specijalci i njihovi zapadni mentori pokrenuli u Kosovskoj Mitrovici i Prištini. Slike jalovog divljaštva pripadnika ROSU bile su toliko drastične i toliko štetne po albanske interese da su jednostavno uklonjene iz svih velikih zapadnih medija. Ni zvaničnici SAD nisu mogli javno da pokažu makar malo razumevanja za delovanje Tačijeve "pravne države". Istovremeno, Federika Mogerini je diskretno podržala Beograd, što naravno ne bi trebalo tumačiti promenom političkog stava vodećih zemalja EU prema nezavisnosti Kosova, već pukim dobrim političkim ukusom decentne Italijanke.

 Tačiju vezane ruke

- Iako su u srpskoj političkoj javnosti glasovi podeljeni, bila je to ozbiljna srpska pobeda, doduše taktička. Njeni dobici pokazali su se odmah. Prvo, čini se da je Aleksandar Vučić rešio da odloži svoj predlog rešenja kosovskog pitanja, najavljen za početak aprila. Sa jedne strane, bilo bi zaista izlišno izlaziti sa bilo kakvim ozbiljnim predlogom u času kad su pregovori zbog incidenta dalje nego ikad. S druge strane, Srbija preuzima deo uticaja nad pregovorima, koji ranije nije imala i počinje da diktira njihov ritam. 

Drugo, Srbi na Kosovu iskoristili su priliku da pokažu da drže

Vučiću, polako s rešenjem za Kosovo

Bilo bi zaista izlišno da Vučić izlazi sa bilo kakvim ozbiljnim predlogom u času kad su pregovori zbog incidenta dalje nego ikad

Željko Cvijanović

ključ vlade u Prištini, koju mogu da obore kada hoće i izazovu političku krizu među Albancima. Treće, moralnu prednost koju su stekli (i) događajima od ponedeljka Srbi na Kosovu će, kako je najavljeno, 20. aprila pretočiti u inicijativu za formiranje ZSO. Pre pokazanog divljaštva, koje ih udaljava od države kao nabijanje na kolac od digitalizacije, Tači i Haradinaj mnogo bi se lakše oduprli toj inicijativi. Posle njega, međutim, bar jedna ruka će im biti vezana.

Guraju nas ka Rusiji

- Akcija kojom je ROSU prekršila bezbednosne garancije NATO da albanski specijalci neće ulaziti na srpski sever trebalo je da Vučiću pokaže kako bi mogla da izgleda kosovska "Oluja" kojom bi bilo brutalno počišćeno stanovništvo severa. Treba li podsećati da jedan takav događaj ne samo da ne bi izdržala nijedna srpska vlada već bi se pod njim verovatno urušila i sama srpska država. Ali akcija je pokazala nešto drugo. Četvrto i najvažnije: bez velikih reči i busanja u grudi u ponedeljak je iz postupanja srpske države postalo potpuno jasno da Srbi na Kosovu mogu ozbiljno da računaju sa garancijama Vojske Srbije. I to je najveći domet ove srpske pobede. To nas vodi do sledećeg: Svako dodatno vojno zatezanje na Kosovu ili u ostatku Srbije neminovno će dovesti do daljeg približavanja Beograda Moskvi i do adekvatne skepse u zemljama EU. 

Otud nije bez osnova procena da će SAD pre nastaviti da pregovaraju sa Srbijom o Kosovu nego što će biti sklone da primene neke od scenarija koji podrazumevaju silu, tim pre što svaka pretnja silom iz Vašingtona približava Srbiju ruskom oružju. Ova pretpostavka utoliko je utemeljenija što je malo ko od ovdašnjih analitičara američke politike primetio da Ves Mičel, Trampov čovek za naše krajeve, nije ni blizu u Beogradu nastupio poput svog prethodnika Viktorije Nuland, sa kojom nije moglo biti pregovora, već samo ispunjavanja naloga. Možda je u čestoj konstataciji da se politika SAD na Balkanu nije promenila vredelo konstatovati da se ipak promenio njen manir, a to nije malo.

Dobićemo novu ponudu

- Iz svega toga proizlazi - ukoliko su u novom Stejt departmentu svesni katastrofalne operacije albanske policije u Kosovskoj Mitrovici i Prištini - da će pre biti skloni da ponove svoju političku ponudu za Kosovo nego da ponove jednu ovako glupu akciju. Utoliko pre što niko ne svetu ne veruje da je nju smislio Hašim Tači. Naravno, neće to biti ponuda koja će označiti promenu američke politike na Balkanu, još manje ponuda koju će Srbi moći da prihvate. Ali će, verujem, biti ponuda, a ne pretnja. Rešenje Kosova samim tim neće biti trka za medijske sprintere kratkih pluća, koje prepoznajemo ovih dana po hejtovanju da im ni Kosovo ne treba ako im ga Vučić brani. Biće to ozbiljan maraton za ozbiljne igrače. 

Naravno, Vučić je, ne samo u ponedeljak, pokazao da je odličan taktičar. Ali ovde se radi o strateškoj igri, u kojoj bi tek trebalo da se dokaže. Jer rešenje Kosova jeste to i po tome što će se dogoditi samo dan pošto se Putin i Tramp jednog dana budu dogovorili o Evropi.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
slobodan

pre 6 godina

Dobar tekst bravo cvijanivic Bravo za informer,dobri naslovi dobri tekstovi sve u pravo vremem

Nikolina

pre 6 godina

Kada zapadni mentori izaberu glupog đaka, kao što je albanska rukovodeća klika na Kosovu, ispadi koje niko ne može da opravda, poput ovog albanske policije u Kosovskoj Mitrovici, su neminovni.

Lala iz Banata

pre 6 godina

Шиптари су хапшењем Ђурића, себи... - Забили "аутогол"...!? Само да ми то исто себи не учинимо у... - Бриселу...?!

Graje

pre 6 godina

Srbija nije ratovala, samo su srpski zvaničnici bili napadnuti.

pavle

pre 6 godina

Srbija je mudro postupila, nije nasela na provokacije.

Nina

pre 6 godina

Srbija ce uvek pruzati podrsku nasem narodu na KiM.

Mia

pre 6 godina

Potpuno se slazem sa gospodinom Cvijanovicem koji kaze da je "Srbija pobedila u jednodnevnom ratu!Dopada mi se realna politika i politika mira koju vodi predsednik Vucic!

Enigma

pre 6 godina

Srbija može da računa na Rusku vojnu pomoć , što je veoma važno.

laki

pre 6 godina

Najvaznije je ocuvati mir i stabilnost. Srbi su potpuno okrenuti tom cilju, ali normalizacije odnosa ne moze biti, dok Albanska strana ne prihvati kompromis, i pocne sa sprovodjenjem briselskog sporazuma. Napadi na srpske zvanicnike su naisli na veliku osudu, i oni se ne smeju nikada vise ponoviti.

Aleksa

pre 6 godina

Najvažnije je da sačuvamo Srbe sa KiM , dosta je bilo pogroma.

sumadinac neprskani

pre 6 godina

ovom se tekstu skoro nista nemoze dodati ali ni oduzeti .apsolutno se slazem sa gosn cvijanovicem .

Vanja

pre 6 godina

Šiptari su još jednom pokazali svetu svoj primitivizam ,samo se prividno osećaju jakim jer trenutno imaju ,,vetar u leđa"Mi svoje nedamo a tuđe nećemo!

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija