• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: A. Crnomarković

30.03.2018

19:55

USTAŠE SE OPET UROTILE PROTIV NAS! Hrvati nam ponovo objavili carinski rat!

Politika

USTAŠE SE OPET UROTILE PROTIV NAS! Hrvati nam ponovo objavili carinski rat!

Podeli vest

Hrvatski carinici više od 14 sati drže na Batrovcima srpske kamiondžije, pretresaju ih i maltretiraju, a sve pravdaju lažnim optužbama da naši prevoznici krijumčare migrante?!

Hrvatske vlasti ponovo su objavile Srbiji carinski rat! Njihovi carinici drže naše kamiondžije i više od 14 sati na graničnom prelazu Batrovci - Bajakovo, pretresaju ih do gole kože i maltretiraju, a sve pravdaju lažnim optužbama da srpski prevoznici švercuju migrante.

Na Batrovcima se juče stvorila kolona duža od šest kilometara, a zbog toga naši izvoznici u toku samo jednog dana trpe milionsku štetu.

Bahati carinici

Reporteri Informera razgovarali su juče sa našim kamiondžijama koji u očaju čekaju u redu dok im roba propada i pristižu penali za kašnjenja. Srđan Kostić iz Beograda, koji je na granici čekao gotovo 15 sati, rekao nam je da je stanje alarmantno i da su hrvatski carinici uz sve detaljne provere još i izuzetno bezobrazni i drčni prema našim vozačima. Sa druge strane, stranci uz "sitan" bakšiš prolaze bez većih problema.

- Ljudi moji, nije normalno šta nam hrvatski carinici rade.

Pada cena robe

Kad god pitamo Hrvate zašto nam to rade, oni se pravdaju migrantima. A zbog dana čekanja na granici cena celokupne robe padne jedan odsto

Rasim Ljajić, ministar trgovine

Navodno su sada izmislili optužbe da švercujemo migrante i svaki kamion temeljno pregledaju, pa posle šalju na skener. I to ne bi bio problem da imaju na granici pet tih skenera, ali oni imaju jedan, što stvara užasne gužve. Čekali smo kolega i ja 15 sati, a kolona kamiona počinje još kod reke Bosut, koja je šest kilometara udaljena od granice. 

To vam je na stotine vozila. Kada ih pitamo zbog čega ovo rade i da li mogu da se malo ubrzaju, oni postanu ekstremno bezobrazni i drčni i naređuju nam da se vratimo u kabinu. A sa druge strane vozači iz drugih zemalja bez problema bahato obiđu celu našu kolonu, daju njihovim carinicima 20-30 evra i prolaze za tili čas- rekao nam je iznervirani Srđan i dodao da on i njegova firma trpe ogromnu štetu:

- Nama vozačima naprave ogroman problem jer čekamo 15 sati na granici bez razloga. Tu se gubi ogromno vreme i stižu penali koje naše firme moraju da plate. I posle kad zakasni plata, hrvatski carinici neće da mi refundiraju - tvrdi ovaj očajni kamiondžija.

Njegovu priču potvrdio je za Informer i ministar trgovine Rasim Ljajić, koji tvrdi da su zbog ovakvog ponašanja hrvatske strane izvoznici na jako velikom gubitku i da će država što pre reagovati.

- Kada god ih pozovemo i pitamo zbog čega prave toliki zastoj i drže nam kamione pune robe, oni se izvlače kako su to nove rigorozne kontrole i kako traže migrante. Zbog svega toga ispaštaju naši izvoznici, koji postaju nekonkurentni i trpe milionsku štetu. Za svaki dan ovakvog zastoja cena celokupne robe padne za jedan odsto, a kada su u pitanju poljoprivredni proizvodi za čak sedam odsto. Zbog toga ćemo mi u narednim danima brže-bolje reagovati i napraviti pritisak na hrvatsku stranu da prestanu sa ovim što rade - jasan je Ljajić.

Loša opravdanja

Ništa optimističniji stav nismo dobili ni u Upravi carina, gde su nam rekli da oni rade sve što je u njihovoj moći, ali da Hrvati prave zastoj.

Hrvati: Nemojte se nervirati, ovo su sve normalne procedure

Novinari našeg lista kontaktirali su i Carinu Hrvatske na prelazu Bajakovo, gde nam je pomalo ironično rečeno da nema razloga za nervozu i da je ovo sve po propisima.

- Samo bez nervoze, ne događa se ništa neuobičajeno. Primenjujemo redovne kontrole, samo su malo rigoroznije zbog migranata. Ne kršimo nijedan zakon i sve radimo u skladu sa našim procedurama - rekao nam je hrvatski carinik.

Na naše pitanje zbog čega se ako je sve normalno napravila kolona duga šest kilometara i srpski kamioni čekaju 14 sati na ulaz u Hrvatsku, oni su nam odbrusili:

- Kako mislite zbog čega su te gužve? Pa gužve i kolone su zbog toga što je povećana koncentracija saobraćaja. Samo strpljenje i svi će proći - završili su drsko i u svom maniru Hrvati.

- Mi puštamo kamione odmah čim se međugranični prostor malo isprazni, ali to ne može da ide brže jer njihova strana pravi zastoj. Navodno opet imaju neke temeljne provere i kontrole zbog migranata. Kao da mi nemamo svaki dan već nekoliko godina iste te migrante. Samo u toku današnjeg dana smo ih pronašli 12 i nismo im dozvolili da nastave ka Hrvatskoj, ali ne držimo zbog toga satima u kolonama njihove kamione niti maltretiramo vozače - rečeno nam je u Upravi carina.

Privredna komora: Staćemo u zaštitu izvoznika

Sekretar Privredne komore Srbije zadužen za saobraćaj Milica Dubljević rekla je za Informer da ovakva situacija pravi problem našim firmama i da će ih udruženje zaštititi.

- Postoje zastoj i duge kolone i mi smo svesni da zbog toga ispaštaju i sami vozači kamiona, a i izvoznici. Nadamo se da će se ova situacija što pre rešiti. Ukoliko se oduži i budemo imali sve veći broj naših firmi koje trpe štetu, moraćemo da reagujemo kao udruženje i zaštitimo naše članove - tvrdi Dubljevićeva.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Maja

pre 6 godina

Ma šta mi uvijek kukamo, napravi odmah iostu stvar, duplo da čekaju i gotovo. Samo to i razumiju. do kada više

vlah alija

pre 6 godina

tako je kad se granicis sa eu i nato pa vi i dalje budite sa rusima pa da vidimo dokle ce te dogurat,cak vam i siptari samaraju ministre a nesmete da reagujete.

mica

pre 6 godina

Hrvati ce nam saplitati noge kad god budu imali priliku. Nase vodstvo kao da ne zna za to i hrle u taj trulez od EU.

Frankfurt am Main

pre 6 godina

Nema kukanja već odmah ustaške kamione drzati po 24 sata na prelazu!

zanimljivo

pre 6 godina

Pa zasto vozite preko ustaske zemlje, brze cete stici preko Madjarske. Cak i do Slovenije brze je preko Madjarske ako izracunate cekanje i maltretiranje, uz to sto da ujkama placate skupu putarinu i jos vas maltretiraju.

Rista

pre 6 godina

B O L E S N A N A C I J A. Za hrvate lek ne postoji.

zoran

pre 6 godina

Да ли је то "случајност"? У време када имамо озбиљне проблеме у српској јужној покрајини хрвати оће да нас замајавају на другој страни. Мени личи на неку координисану акцију а не бих се изненадио ни да из федерације бе и ха нешто покушају.

boki

pre 6 godina

Pošto tuda idem često i dobro znam čitavu proceduru i ko kako radi.Hrvatski carinici ne prave zastoj nego policajac na ulazu koji pregleda dokumente obično svaki kamin zadrži oko 4 minute i on propušti 15 kamina za jedan sat i to vam je prava istina.Na toj ulaznoj rampi moglo bi se ići u dve trake ali to dosad nikad nisu otvorili.Ista vam je situacija i sa naše strane na ulasku iz Hrvatske isto su kilometarske kolone zato što policajac i carinik sporu propuštaju kamione i zadržavanje je oko 5 minuta a napravili su terminal koji ničemu nesluži nego samo Turcima da prave pauze po dva dana.Propuštaju kamine samo u jednoj traci a mogli bi u dve tako da budu na ulazu dva carinika i dva policajca.Treba zabraniti tranzit kamionima na GP ŠID jer su tamo počeli masovno da idu Turci i Bugari a neće da idu na Batrovce i stvaraju problem našim i Hrvatskim prevoznicima jer moramo da čekamo po osam sati da pređemo granicu. na auto putu postaviti tabli zabrane tranzita kroz Šid.

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17