• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: sputnjik.rs

30.03.2018

20:04

ŠOK U PRIŠTINI! SRBIJA DOBILA MOĆNOG SAVEZNIKA: Erdoganu dosta Tačija i Haradinaja, TURSKA SE OKREĆE BEOGRADU!

Politika

ŠOK U PRIŠTINI! SRBIJA DOBILA MOĆNOG SAVEZNIKA: Erdoganu dosta Tačija i Haradinaja, TURSKA SE OKREĆE BEOGRADU!

Podeli vest

Odnosi između Srbije i Turske, čak i na ličnom planu između predsednika Vučića i Erdogana, veoma su važni i to može da uliva određenu vrstu samopouzdanja. S druge strane, pozicije Prištine su pogoršane i na međunarodnom planu

To što je predsednik Turske Redšep u telefonskom razgovoru sa predsednikom Srbije naglasio da visoko ceni hladnokrvnu i mudru reakciju Vučića i vlasti u Srbiji povodom teškog incidenta i napada koje su prištinske vlasti izvele na severu KiM, prema mišljenju istoričara Nemanje Starovića, ne bi trebalo da bude iznenađenje, imajući u vidu krupne promene kroz koje je prošla spoljna politika Turske u poslednjih nekoliko godina 

Interes Turske na prvom mestu

Naime, ta promena se, kako za Sputnjik pojašnjava Starović, najbolje oslikava u dvema izjavama samog Redšepa Tajipa Erdogana. Jedne, koju je dao 2013. godine u Prizrenu, kad je klicao "Kosovo je Turska, Turska je Kosovo" i kad je kasnije 2017. godine rezolutno odbio svaku ideju o formiranju Velike Albanije, što se svakako nije svidelo javnosti, kako na prostoru Kosova i Metohije, tako i u samoj Albaniji.

- Suština je u tome da će za razliku od nekog prethodnog perioda podrška Ankare Prištini biti realizovana samo na onaj način i u onoj meri koliko odgovara sopstvenom interesu i državnom razlogu Turske, a ne kao što je to bilo ranije u formatu velikog brata sa druge strane okeana. I to se uklapa u globalnu koncepciju nove spoljne politike Turske koja ima mnogo više samopouzdanja i koja želi, koliko god je to moguće, samostalnu spoljnu politiku na svim frontovima - tumači Starović.

Naravno, kad govorimo o ovom konkretnom slučaju, Starović sugeriše da ga svakako moramo dovesti u vezu, ne samo sa terorom kojem je srpski narod bio izložen u severnom delu Kosovske Mitrovice, već i sa jučerašnjim, kako kaže, dramatičnim događajima u Prištini.

Tanjug

- U javnosti, ovde u centralnoj Srbiji, možda nije dovoljno poznato koliko je to sve dramatično izgledalo na bezbednosnom i političkom planu. Naime, veoma je indikativan bio prvi izveštaj državne novinske agencije Anadolija, koja je u jednom momentu samo javila da je Turska obaveštajna služba MIT sprovela akciju na Balkanu, ne određujući se na kom delu Balkana se to desilo, i da je u toj akciji uhapšeno i deportovano u Tursku šest državljana koji su deo terorističke mreže Fetulaha Gulena. Kad pogledamo da je vrlo brzo stigla potvrda da se radi o prostoru Kosova i Metohije, mogli smo stvari staviti u malo širi kontekst - napominje Starović.

NE DAJU VERU ZA VEČERU! UZ SRBIJU PORED ŠPANIJE STALI I RUMUNIJA I KIPAR: Ne žele da vide Prištinu na samitu EU-ZB!

Ankara već dugo godina, a posebno nakon 15. jula 2016. godine, podseća taj istoričar, zahteva od svih svojih međunarodnih partnera, dakle od Sjedinjenih Američkih Država, pa nadalje, da izruče što samog Gulena, što članove njegove mreže. Kad govorimo o takozvanom Kosovu, Starović ukazuje na slučaj od pre nekoliko meseci, kad su tražili izručenje jednog svog državljanina, člana te terorističke organizacije, ali se čitav proces razvukao mesecima. 

Određen je pritvor od 40 dana, pa se odlučivalo o deportaciji, odluka je doneta, pa je na sudskim instancama posle ponovo poništena i tako dalje.

Kao usred Ankare

- Sad je Ankara odlučila da zauzme potpuno drugačiji pristup i na prilično brutalan, jednostran način, sama je sprovela operaciju. Dakle, u jednom danu pomoću svojih operativaca, svoje obaveštajne agencije, sprovela je hapšenje i deportaciju i tek kad su, po svemu sudeći tih šestoro turskih državljana već bili u Ankari, izdala saopštenje - precizira Starović.

RUSKI AVIONI ZA DVA SATA DOLEĆU NA KOSOVO! Neobjavljeni detalji razgovora Vučića i Putina!

Turska je izvela hapšenje, podvlači Starović i dodaje da je neka vrsta saradnje sa određenim bezbednosnim strukturama u Prištini postojala, ali je do danas način na koji je ta operacija sprovedena, obavijen dobrim delom nekakvim velom tajne.

- Vidimo da je akciju osudio predsednik privremenih institucija samouprave Hašim Tači, vidimo da je Ramuš Haradinaj, predsednik vlade u Prištini, rekao da nije bio obavešten uopšte o toj akciji, a jedna od posledica koju smo videli jeste i smena ministra policije i smena šefa obaveštajne službe -  sugeriše Starović.

Sve pomenuto, prema Starovićevom mišljenju, nije prosta koincidencija, jer imamo sa dva ili tri dana razmaka toliko krupne događaje. 

AP

- Na širem planu posmatrano, odnosi između Srbije i Turske, čak i na ličnom planu između predsednika Vučića i Erdogana, veoma su važni. Kad govorimo o obaveštajno-bezbednosnim sektorima, činjenica da je Srbiju posećivao i Hakan Fidan, šef MIT-a, agencije koja je sprovela operaciju, može da uliva određenu vrstu samopouzdanja, jer su odnosi između Beograda i Ankare svakako ključni i od nemerljivog značaja za stabilnost čitavog Balkanskog poluostrva - rezonuje Starović.

KLJUČA NA KOSMETU: DO ZUBA NAORUŽANI ČLANOVI OVK ČEKAJU MIG! Ako Zapad proceni da mu treba kriza, rat je neizbežan!

U svakom slučaju, Prištini nije prijatno zbog svega ovoga i njena pozicija na međunarodnom planu, uključujući poziciju u sada već zaustavljenom Briselskom procesu, kako kaže Starović, dramatično se pogoršava, jer je i javnosti u Prištini i u međunarodnoj javnosti u celini, uključujući i one koji predstavljaju sponzore kosovske takozvane nezavisnosti, pokazano koliko se i na koji način jedna regionalna sila, kao što je to Turska, odnosi prema njihovom takozvanom suverenitetu. 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Nemanja

pre 6 godina

Nama je drago što unapredjujemo odnose sa Turskom, to nam pomaže na mnogim poljima. Srbija diplomatskim putem unapredjije odnose sa razvijenim zemljama i ta činjenica nam može dosta pomoći da rešimo Kosovsko pitanje.

Nikola

pre 6 godina

Ovakva vest verujem da je debelo uzdrmala Prištinu, a nam ulepšala dan.

PrcMilojka

pre 6 godina

Interesi pre svega a koliko mi je poznato Priština nema šta da ponudi iako su pokušali sa proterivanjem Erdoganovih protivnika da mu se dodvore ali to je ništa u odnosu na ono što je već dogovoreno sa Srbijom.

Graje

pre 6 godina

Starović sugeriše da ga svakako moramo dovesti u vezu, ne samo sa terorom kojem je srpski narod bio izložen u severnom delu Kosovske Mitrovice, već i sa jučerašnjim, kako kaže, dramatičnim događajima u Prištini.ZSO mora da se formira.

milanaleksandra

pre 6 godina

Erdogan kada pozove onda Albanci dolaze do panike.

Dule

pre 6 godina

Jadan onaj koga Rus brani, Kinez hrani, a turčin brani.....

Lala iz Banata

pre 6 godina

Све је то..."Врбов клин"....- видеће се...?! Трикови .... - за "бикови"...!!

BIo ODIN

pre 6 godina

Očekujem da Turska povuče priznanje vazi države Kosovo .

Danko

pre 6 godina

Veliki udarac za šiptare je podrška Turske Srbiji.

Ena

pre 6 godina

Polako,jedna po jedna drzava uvidjaju ko je problem u odnosima sa Albancima i prelaze na nasu sranu...

anamarija

pre 6 godina

Nasi predsednici imaju odlicnu saradnju i odnose.

Mirjana

pre 6 godina

Srbija želi dobre odnose sa svima, a i nama je svaka pomoć dobrodošla.

Nikolina

pre 6 godina

Kosovski Albanci su svojim potezima počeli i svoje dojučerašnje prijatelje da okreću protiv sebe.

Nada

pre 6 godina

Vreme je da svi oni koji su pruzali podrsku samoproglasenom Kosovu promene politiku!Nepravda se mora ispraviti!

muki

pre 6 godina

Neveruj turcinu nikad,ispred glade iza ledja podmecu,p.s. oboren ruski suhoy,

Maja

pre 6 godina

Vidi se ko je posten i zato ce se mnoge zemlje okrenuti Beogradu.

Kaca

pre 6 godina

Srbija ima mnogo vecu podrsku od Pristine,i to sa svih strana,a to Pristini i te kako smeta!!

Boki

pre 6 godina

Priština će samu sebe uništiti. Okolnosti se menjaju.

Sinisa labos

pre 6 godina

Kazu....vojnik Mora da zasluzi da jede????

Izbori 2024

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)
Live TV

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubistva Danke Ilić. Osumnjičeni za ubistvo od samog početka pokazuju vrlo neobično ponašanje. O tome šta je sve neobično u ovom slučaju, u emisiji "Info dan" govorile su Maja Jovanović iz Biroa za borbu protiv trgovine decom i psihološkinja Katarina Matić. Uživo u program javila se i novinarka Informera Vesna Jović sa najnovijim informacijama iz okoline Bora.

19.04.2024

16:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija