• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

31.03.2018

15:20

VULIN I DIKOVIĆ čestitali vojnim policajcima i sportistima pokazanu hrabrost i požrtvovanost

Politika

VULIN I DIKOVIĆ čestitali vojnim policajcima i sportistima pokazanu hrabrost i požrtvovanost

Podeli vest

Pripadnik Vojne policije iz sastava „Kobri“ pre dva dana je sprečio oružanu pljačku dok je sa svojom porodicom bio u nabavci u jednom od prestoničkih supermarketa, tom prilikom razoružavši pljačkaša pod uticajem opijata, koji je uz pretnju pištoljem iz kase pokušao da ukrade novac

Takođe, pripadnici Vojne policije, u okviru redovne patrole, zatekli su čoveka koji je u teškom stanju, nakon saobraćajne nesreće, kod sebe imao veću količinu novca. Kako procedura nalaže, pripadnici Vojne policije povređenog su zbrinuli uz pomoć ekipe Hitne pomoći, a nađeni novac predali pripadnicima MUP-a, koji je kasnije povređenom čoveku i vraćen.

Rame u rame sa profesionalnim sportistima, pripadnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije učestvovali 25. Novosadskom polumaratonu, u konkurenciji više od 1.000 takmičara iz 24 zemalja ostvarili veliki uspeh. U muškoj konkurenciji, kroz cilj ove najzahtevnije discipline, sa vremenom 1,14,50 prošao razvodnik Miroslav Marković iz Komande za obuku. U ženskoj konkurenciji sledila ga je vojni službenik Ksenija Bubnjević, član ekipe Vojne akademije osvojivši, takođe, prvo mesto.

NJima su danas ministar odbarne Aleksandar Vulin i načelnik Generalštaba Vojske Srbije, LJubiša Diković, priredili su prijem i zbog hrabrih podviga i pokazanih sportskih uspeha nagradili ih besplatnim boravkom na Tari. Uz to, jedan pripadnik će biti odlikovan, a dvojica vanredno unapređeni.

Ministar Vulin je čestitao vojnim sportistima i izrazio zahvalnost i pripadnicima Vojne policije na pokazanoj hrabrosti i požrtvovanosti, ističući da oni pokazuju ono što je najbolje u našoj Vojsci.

-  Vojska Srbije se voli i ceni, Vojska Srbije je najpoštovanija institucija u našem narodu, ali ona to nije samo zbog naše istorije i naše tradicije, ona to nije samo zbog našeg oružja, ona to nije čak ni zbog naše obuke i kvaliteta koji upevamo da postignemo. Ona je to, na prvom mestu zbog ljudi. Ona je to, na prvom mestu, što, kada je neko pripadnik Vojske Srbije, vi znate d je to dobar čovek, vi znate da je to vredan čovek, vi znate da je to čovek koji je u stanju da se odriče, da se žrtvuje za svoju zemlju, vi znate da je to čovek koji Vojsku Srbije nije izabrao kao posao, već kao misiju, kao život. Uniforma koju vi nosite nije samo nekakva oznaka radne uniforme. Uniforma koju vi nosite je oznaka životnog poziva, određenja, želje da služite svojoj zemlji, zauvek. I kada uradite ovo što mi svi očekujemo od vas i što vi u svojoj skromnosti uvek kažete – pa to bi uradio i svaki drugi pripadnik moje jedinice, to bi uradio i svaki drugi čovek koji nosi uniformu – mi hoćemo da pokažemo Srbiji kakve ljude ima i na koga treba da bude ponosna. Da zna ko je čuva i ko je brani – poručio je ministar Vulin.

Prema njegovim rečima, baš kao što pokazujemo naše vrhunske sportiste, koji se takmiče, ne sa boljima od sebe, već i sa onima koji imaju mnogo bolje uslove od njih, vojnisti dokazuju da nisu bolji i dokazuju da mogu da savladaju sve ono što savlađuju i oni, uz mnogo više podrške i uz mnogo više pripreme nego što vojni spotisti imaju. Na Ministarstvu odbrane i Vojsci Srbije, dodao je ministar Vulin, je da pomogne da se ta razlika izjednači, a u sve ostalo nema sumnje.

Ministar odbrane je istakao da se posebna pažnja poklanja tome da se tim ljudima izrazi zahvalnost, da se poboljša materijalni položaj svih pripadnika naše vojske, i kroz povećanje plata, dnevnica, kroz masovnu stambenu izgradnju, kroz poboljšavanje uslova rada, kroz nove uniforme, kroz nove čizme, kroz novo oružje.

- Ali ništa od toga ne bi bilo dovoljno i neće biti dovoljno, ako nemamo ovakve ljude. Srbija treba da vidi u šta ulaže. Srbija ulaže u najbolje i zato će se to ulaganje uvek vratiti i uvek će se vratiti monogo više nego što damo. Jaka Srbija, jaka Vojska, zadovoljna Vojska je garant mira i garant stabilnosti – zaključio je ministar Vulin.

Zastavnik Zoran Janković na službi u bataljonu Vojne policije specijalne namene „Kobre“, razoružao je pljačkaša prilikom nabavke u prodavnici.

- U pitanju je bio pokušaj oružane pljačke u prodajnom objektu. U pitanju je bilo lice koji je registrovani narkoman, u dvadesetim godinama. Ja sam bio u kupovini sa suprugom, kada se on pojavio, prišao kasi i krenuo da izvlači novac iz kase. U tom momentu, kasirke su počele da viču na njega. Trudio sam se da priđem iza njega i dok se sve to dešavalo, on je izvadio pištolj i tada su se prodovačice i kasirke povukle, a on je krenuo da beži i u tom trenuku naišao je na mene. Uperio je cev pištolja prema meni i rekao „Imam pištolj, pucaću!“. U tom momentu, reagovao sam, kako sam naučen u „Kobrama“, sklonio sam cev pištolja od mene, udario ga po ruci, izbio mu pištolj, preduzeo potrebne policijske radnje, onesposobio ga i sačekao dolazak pripadnika MUP-a, koga su oni preuzeli u danju nadležnost – opisuje svoje iskustvo zastavnik Janković, dodajući da to možda zvuči jednostavno, ali u tih nekoliko trenutaka, on je odreagovao u skladu sa obukom koju je prošao u jedinici „Kobre“ čiji je pripadnik.

On dodaje da u tom trenutku nije osećao strah, već da mu je cilj bio da napadača usmeri ka sebi, kako bi ga onesposobio i kako bi zaštitio od opasnosti ostale koji su se u tom trenutku oko njega u prodavnici nalazili.

Razvodnik Đuro Borbelj iz 18. inžinjerijskog bataljona iz Novog Sada, na trci u Novom Sadu osvojio je prvo mesto u disciplini 10, 5 kilometara, u okviru 25. novosadskog polumaratona.

- Tamo sam već tri puta trijumfovao, tako da mi to nije bila nepoznanica i zadovoljan sam tim rezultatom – naglašavarazvodnik Borbelj.

Govorći o mogućnostima za profesionalno bavljenje sportom u Vojci Srbije, on ističe da od kad je omogućeno da tri sata u toku radnog vremena bude posvećeno treningu, postiže bolje rezltate, što se vidi i na nastupima na takmičenjima.

Poručnik Nevena Jovanović iz bataljona Vojne policije specijalne namene „Kobre“ učestvovala je u trci u Temišvaru „Timisoara 21K“, gde je osvojila drugo mesto u disciplini 10,9 kilometara, što je ujedno bio njen najbolji rezultat u toj disciplini.

- Taj rezultat pokazuje i napredak u treningu i veoma sam zadovoljna tim nastupom. Bavljenje profesionalnim sportom u vojsci je veoma zahtevno i iziskuje dosta vremena i trema imati dosta volje i odlučnosti – naglašava poručnik Jovanović.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17