• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

31.03.2018

18:48

 PRVO ISTRAŽIVANJE JAVNOG MNENJA POSLE KRIZE NA KOSOVU: Vučić 61,8%,  Đilas 7,1%,  Dačić 6,9%,  Janković 4,2%

Politika

PRVO ISTRAŽIVANJE JAVNOG MNENJA POSLE KRIZE NA KOSOVU: Vučić 61,8%, Đilas 7,1%, Dačić 6,9%, Janković 4,2%

Podeli vest

Srpska napredna stranka je na istorijskom maksimumu, opoziciju skupo koštali antidržavni stavovi posle incidenata u južnoj pokrajini

Srpska napredna stranka i njen lider, predsednik Srbije Aleksandar Vučić dosegli su istorijski maksimum podrške među biračima. Kada bi se parlamentarni izbori održali ove nedelju, Vučić i SNS bi dobili čak 61,8 odsto glasova!

Stigla ih kazna za antisrpstvo
Vučićev državnički stav dobio je potvrdu i u značajnoj podršci birača, dok su zbog stava oko krize na Kosovu kaznili opoziciju
Dejan Vuk Stanković

Ovo je rezultat najnovijeg internog istraživanja javnog mnenja koje je, na zahtev jedne zapadne ambasade, sprovela ugledna beogradska agencija. Istraživanje je sprovedeno ove nedelje posle brutalnog prebijanja i hapšenja direktora Kancelarije za KiM Marka Đurića.

Ostali ispod cenzusa 

Prema ovom istraživanju obavljenom na stratifikovanom uzorku od 1.078 ispitanika na teritoriji centralne Srbije, opozicija je bukvalno dotakla dno. Dragan Đilas danas ima podršku svega 7,1 odsto građana, Saša Janković 4,2 procenta, a Vuk Jeremić može da računa na glasove tek 3,1 odsto birača. Između njih, sa 6,9 odsto, 'ubacio' se SPS Ivice Dačića, dok su sve ostale stranke daleko ispod cenzusa. Ovakav nezapamćeno loš rezultat najverovatnije je posledica antidržavnog stava opozicije tokom aktuelne kosovske krize.

- Đilasa, Jankovića i Jeremića očigledno je skupo koštalo držanje strane Albancima tokom nereda na Kosovu u ponedeljak, optuživanje sopstvene države da 'šuruje' s Tačijem i Haradinajem i izražavanje sumnje da je čitav incident izrežiran... Istovremeno, građani su očigledno prepoznali da je predsednik Vučić taj u koga se mogu pouzdati kada dođe do nacionalne krize, što se vidi u podršci koju pružaju njegovom SNS - objašnjavaju za Informer u agenciji koja je radila ovo istraživanje.  

mojugao

VLADIMIR PEJIĆ

FAKTOR PLUS

 Ovo jeste najveća podrška koju jedna stranka ima u novijoj političkoj istoriji Srbije. Naprednjaci imaju skoro tri puta veću podršku od svih ostalih stranaka zajedno.

Komentarišući ovakav raspored snaga na političkoj sceni, predsednik Izvršnog odbora SNS Darko Glišić ističe da rezultati pokazuju da građani prepoznaju ko radi u njihovom interesu.

- Građani ne vide nijedno rešenje za aktuelne probleme, nijedan rezultat rada opozicionih stranaka i njihovih lidera. Sve što vide je samo gola mržnja i lopovluk propalih kandidata na predsedničkim i lokalnim izborima. Sa druge strane, SNS predvođen Aleksandrom Vučićem ima jasne rezultate i čvrstu politiku i građani to svojom podrškom potvrđuju - ističe Glišić.

Vučićev državnički stav

S druge strane, politički analitičar Dejan Vuk Stanković kaže da su birači očigledno prepoznali državnički potencijal šefa države i antisrpske stavove opozicije.

- Vrlo je jasna veza između identifikacije s najjačom strankom i predsednikom Vučićem s bezbednosnom pretnjom po državu i njene građane. Vučićev državnički stav je dobio potvrdu i u značajnoj podršci birača, dok su zbog stava oko krize na Kosovu kaznili opoziciju. Čini mi se da je ovo istorijski maksimum SNS-a. Trend rasta varira, ali kada su ovako drastične bezbednosne situacije u pitanju, raste podrška državi - kaže Stanković i dodaje da je dobar deo opozicionih glasača otišao u apstinente.

Čak 68 odsto Srba bi ratovalo za Kosovo!

Na pitanje da li bi Srbija, u slučaju ratnih sukoba u pokrajini trebalo oružjem da brani Srbe na Kosovu, čak 68 odsto ispitanika odgovorilo je sa "da"! Protiv takve ideje je svega 11 procenata, 16,4 odsto ne zna šta bi trebalo učiniti u takvoj situaciji, dok ostatak nije želeo da odgovori na to pitanje. 

Informer

- Deo Jankovićevih je otišao kod Đilasa ili u apstinenciju. Sam Janković više ne figurira za opozicionog lidera, dok je Jeremićev rejting konstantno nizak. Zanimljivo je da u biračkom telu nisu uopšte vidljive ostale stranke vladajuće koalicije, kao ni opozicione DS, Dveri, DJB - zaključuje Vuk Stanković. 




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Fudbaler

pre 6 godina

Svojim radom i zalaganjem je zaslužio da ima taj rezultat.

provincijalka

pre 6 godina

Pravi ljudu zavređuju da ih poštujemo jer rade za nas sve.

king

pre 6 godina

I necudi ovako velika podrska Aleksandru Vucicu gradjani cene sve sto je dosad uradio za Srbiju

maki

pre 6 godina

Moze u Srbiji da bude izdajnika, ali je daleko veci broj onih koji vole Srbiju, srpstvo, veruju u nacionalni identitet, patriote su. Zbog toga mnogo vise veruju Vucicu i podrzavaju politiku koju on sprovodi. Do sada su, veliki problemi u Srbiji, ujedinjavali narod. Nadam se i ocekujem da ce tako biti i dalje.

KRALJ

pre 6 godina

Dominacija Sns-a ,Aleksandar Vucic ima 3 puta vecu podrsku od cele opozicije zajedno , i da se cela opozicija ujedini dzaba im je.

Lela

pre 6 godina

Ovi rezultati pokazuju da građani prepoznaju ko radi u njihovom interesu.

Vanja

pre 6 godina

Đilasa, Jankovića i Jeremića očigledno je skupo koštalo držanje strane Albancima tokom nereda na Kosovu u ponedeljak.

dasa

pre 6 godina

Sta reci posle ovog istazivanja ,ubedljivo poverenje.

Aleksandar

pre 6 godina

Ja mislim da je najbitnije da naseg precednika poguramo da na sledecim izborima bude blizu bar 90 posto a do tad ce on resiti i sve probleme koje imamo.

Miki

pre 6 godina

Apsolutno se slazem. Precednik bi i sad hteo, ali kao da se oseca neka sumnja u vazduhu, pa nam se ne da da se reformisemo skroz. Kad bude do 90% dosao, e onda mozemo da pocnemo da zivimo bolje.

Momir

pre 6 godina

Naravno da SNS ima podrsku, ljudi cene naporan rad i zalaganje!

XXL

pre 6 godina

Ne razumem ovo je l' je ovo prvoaprilska šala ili šta? Ko još ima percepciju da su političari ova tri poslednja ispod 'cenzusa' pa i Dačić sa njima? Gotovi su, a ovaj potonji što se šlepa uz ovog prvog samo iz toga razloga je još u politici inače bi bio istorija. Da nije 'Informera' o njima nema ko da piše više.

Srbija

pre 6 godina

Ja licno nisam nikada niti cu biti clan nijedne politicke stranke,pogotovo ne SNS,kao ni jedne druge opozicijone stranke.Ali da ima toliko kretena ,idota,ne znam kako to da nazovem,koji su nazovi"srbi" i uoprno podrzavaju sipatre,ustase i drze njihovu stranu to je za mene ne prihvatljivo,za svakog normalanog srbina to je ne prihvatiljov.Ali to su ostatci komunjarskog olosa,njihovi sinovi deca,danas istaknuti umetnici,glumic,politicari...Posto nema vise CK ,sada su clanovi DS,LDP,LSV...I otvoreno kako su to i komunisti radili zalazu se protiv Srbije,i sve sto je Srbija veca od "Beogradskog pasaluka" to je onda "fasizam velika Srbija"...

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!
Kataklizma u najavi!

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!

Nova studija objavljena u časopisu Science otkriva da skoro polovina velikih kineskih gradova tone, stavljajući milione stanovnika u opasnost od poplava. Istraživači su analizirali 82 kineska grada sa populacijom većom od dva miliona koristeći satelitske podatke kako bi pratili promene nadmorske visine između 2015. i 2022. godine.

24.04.2024

22:11

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija