Informer

09:29 Politika 54

politika.rs | 01. 04. 2018.

LAZANSKI: Šta bi bilo da je neko iz ROSU otvorio vatru na okupljene SRBE?

Šta bi bilo da je neko od pripadnika jedinice ROSU koja je intervenisala u Kosovskoj Mitrovici povukao obarač i otvorio vatru na okupljene Srbe, pita se Miroslav Lazanski, čiju najnoviju kolumnu za Politiku.rs prenosimo u celini:

Šta bi bilo da je neko od pripadnika jedinice ROSU koja je intervenisala u Kosovskoj Mitrovici povukao obarač i otvorio vatru na okupljene Srbe? Naravno, pod pretpostavkom da su imali bojevu municiju, jer onako nervoznima i smotanima, kako su izgledali, niko normalan takvu municiju ne bi ni dao. No, kako je prostor južne srpske pokrajine odavno daleko od normalnosti, pitanje je šta bi se dalje događalo da je otvorena vatra i da je neko od prisutnih Srba i ubijen? Kakve bi reakcije bile Srba na severu Kosova, Prištine, Kfora i Beograda?

Srbi na severu Kosova ne samo da bi aktivirali sve sirene već bi se najverovatnije aktivirale i one snage samoodbrane koje nisu pod kontrolom Beograda, a kojima bi to bio trenutak izlaska iz senke i dokazivanja da su bili u pravu. Priština bi, opet, procenjivala je li to taj trenutak da pokušaju da konačno vojno-policijski zauzmu sever Kosova, eliminišu projekat Zajednice srpskih opština i kompletiraju celu priču o svojoj nezavisnosti. Kfor i Euleks bi diskretno bili na strani Prištine, držali bi se pasivno sve dok broj mrtvih eventualno ne bi prešao barem 20. Beograd bi procenjivao kuda idu stvari, je li reč o spontanom incidentu, ili je namera Prištine da potpuno zauzme sever Kosova. Iako bismo mi morali da imamo takve informacije i procene barem sedam dana pre nego što se događaji i odigraju. Jer, kada krenu spontani događaji, vremena za analizu i nema, pošto je istorija prepuna "spontanih" događaja.

Beograd je već nekoliko puta naglasio da po sporazumu sa Kforom i NATO-om jedinice ROSU bez odobrenja lokalne samouprave, što znači Srba sa severa Kosova, ne mogu ulaziti niti boraviti na severu Kosova. Priština je sada taj sporazum zgazila bez ikakvih posledica po nju.

Pretpostavljam da je telefonski poziv iz Beograda predsednika Aleksandra Vučića naveo Prištinu da hitno povuče ROSU iz Kosovske Mitrovice. Kada je u avgustu 1995. godine hrvatska vojska sa severozapada, a hrvatsko-muslimanska vojska sa juga bila pred Banjalukom, Slobodan Milošević je pozvao Ričarda Holbruka i saopštio mu da on politički ne može, da posle pada Knina, preživi i pad Banjaluke i da ako se ofanziva na Banjaluku nastavi onda vojska SR Jugoslavije ulazi u rat. Holbruk je upozorenje ozbiljno shvatio, vrhovni komandant NATO-a general Džulvan je i pored zabrane letenja iznad BiH za srpske avione dozvolio poletanja i srpska avijacija s aerodroma Banjaluka uništila je hrvatske snage koje su već prelazile reku Unu na severozapadu i hrvatsko-muslimanske snage kod hidroelektrane „Bočac” na južnim prilazima Banjaluci. Banjaluka je tako i odbranjena. Amerikanci su tada shvatili da i Srbi imaju crvene linije.

To je bilo 1995, posle je došla agresija NATO-a na SR Jugoslaviju 1999. Sada je 2018. U pokrajini za koju je NATO vodio prvi rat u svojoj istoriji danas vlada kompletan haos, eksperiment koji se ne odvija dobro. Jer, zahvaljujući Amerikancima reč Kosovo se završava slovom "a" prema albanskom, a ne prema srpskom pravopisu. No, to "a" označava i anarhiju. Jasno je da je agresija NATO-a 1999. godine na odlučujući način rešila za sada u korist Albanaca srpsko-albansku borbu za ovu teritoriju.

Najmanje je pet značajnih razloga zašto je eksperiment "države Kosova", bez presedana u lokalnoj primeni svetske vladavine, krenuo pogrešnim putem. Prvo, teško bi se moglo zamisliti teže mesto za takav pokušaj. Nije u pitanju samo fizičko razaranje, reč je o socijalnom i psihološkom razaranju posle 1999. I struktura stanovnika, ne samo etnička, gradova na Kosovu se promenila. Razjedinjenost, korupcija i neodgovornost lokalnih albanskih političara na Kosovu, sve je to dobro poznato zapadnim sponzorima Prištine. Iako i Tači i Haradinaj pričaju o ljudskim pravima, toleranciji i stabilnosti, svi na Zapadu koji žele da znaju, dobro znaju da su to samo priče.

"Tači zamišlja da je novi Fidel Kastro", izjavio je pre 15 godina novinar Baton Hadžiju. Osim vlade u Prištini postoji i druga, nezvanična vlada, koja kontroliše pare koje sa Zapada šalju na Kosovo albanski gastarbajteri.

Treći razlog haosa jeste i kontekst međunarodne situacije koji se dosta  promenio od 1999. godine. Haos i složenost međunarodnog prisustva na Kosovu možda nama u Beogradu i nije tako vidljiv, ali to postoji. Lokalni šefovi OVK sa ponosom ističu: „Mi balkanizujemo međunarodnu zajednicu”. Rezolucija 1244 Saveta bezbednosti UN kaže da je Kosovo pod suverenitetom SR Jugoslavije, ali i da će uživati značajnu autonomiju i samoupravu. Spoj devičanstva i materinstva. Poslednje, ali ne i najmanje važno, haos vlada i zbog toga što svet zaista i ne želi da više bude na Kosovu. Svaka zemlja koja je poslala svoje vojnike u okviru snaga Kfora najvećim delom sama i plaća svoje troškove.

Svet, zapravo Zapad, polako se umara od problema koji se zove Kosovo. Tu i leži šansa Srbije da postigne rešenje koje odgovara našim nacionalnim i državnim interesima. Naravno, treba da jasno i nedvosmisleno kažemo šta je to naš državni i nacionalni interes na Kosovu. Ako je to sever Kosova, onda sledeći upad jedinice ROSU ne sme ostati samo na verbalnim reakcijama Beograda. Kosovo i odnosi sa Rusijom jedini su aduti Srbije u odnosima sa Zapadom. Potrošimo li ih, imaćemo kao sledeći problem Rašku, posle možda i Vojvodinu. Pretkumanovska Srbija...Ivana

01.04.2018. 09:46

Dobili su oni jasan scenario, sta treba da rade i dokle smeju da idu...


djordje

01.04.2018. 09:42

Hvala bogu pa su teroristi iz Pristine svatili da se tako nesto nebi dobro zavrsilo po njih.


Ivan

01.04.2018. 09:40

Lazanski Više to lepo konstatuje te mnogo smo grešaka napravili nije smelo sa UN da predje na Brisel to je nerazumno sad plaćamo tu cenu bolje rečeno totalna kapitulacija šta sad ili se pomiriti s sudbinom Kosova da je otišlo ili ući u odbranu sa upotrebom vojske policije uz dogovor sa Putinom ako nas otkači šta drugo kapitulacija samo je sad pitanje koja kakva i pod kojim uslovima uz dogovor njima sve nama ništa na to mirise


tugomir

01.04.2018. 11:59

@Ivan - Šta bi bilo kad bi bilo, nego, vratite se vi Oliveru Ivanoviću, koga više nema


Dragan

01.04.2018. 20:43

@Ivan - Ivane imas i ti ikog pismenog u porodici ili komsiluku da te malo poduci gramatici?


srki

01.04.2018. 09:55

A šta može biti ako pucaš na goloruk narod nego krvoproliće i stradanje nedužnih cicilaSSS

01.04.2018. 09:54

Šta bi bilo da je neko iz ROSU otvorio vatru na okupljene SRBE?ubili bi sve srbi e to


milica

01.04.2018. 09:54

Bolje i da ne zamišljamo šta bi bilo krvoplroliće sigurno sukobi većih razmera i stradanje mnogo našeg naroda jer je bio goloruk


Mikica

01.04.2018. 11:05

Sreca pa se reagovalo na taj jedan Vucicev poziv. Ali red je da se saga Kosovo zavrsi, i naravno, u nasu korist...
Brane

01.04.2018. 13:34

Bojim se da su svi scenariji u Američkim rukama a EU samo prati njihov mig.

Bane

01.04.2018. 12:25

Albanci na KiM nisu svesni da su im Amerikanci zatrovali budućnost osiromašenim uranijumom, a na tome treba da "zahvale" zločincima poput Tačija i Haradinaja..


Mira

01.04.2018. 10:52

Sva sreca pa toga nije bilo, siti smo stradanja neduznih...


Emica

01.04.2018. 15:10

Lazanski je vojni komentator koji je obisao pola sveta i dobro zna za svaku situaciju na Kosovu.


Dona

01.04.2018. 10:45

Sve sto se desilo nije dobro ni po jednu stranu. Moramo sve resiti na miran nacin, tako je jedino ispravno i bezbedno za sve.


Bojana

01.04.2018. 13:47

Nasa drzava postupa diplomatski i to je jedino kako cemo uspeti da sacuvamo KiM! Siptarima se polako blizi kraj!


Dragana

01.04.2018. 13:48

Nadam se da ce EU kazniti siptare zbog direktnog krsenja Briselskog sporazuma!


Marko

01.04.2018. 12:54

Ako KIM DOBIJE stolicu u UN to je jos jedan glas za SAD ,a koji ce svojski da radi protiv SRBIJE.A onda ce da se krene na druge oblasti u Srbiji da ih odvajaju od matice dobro osmisljeno i SISTEMATICNO , kao i sa KIM,to je vise nego sigurno .


ime

01.04.2018. 11:49

To bi oznacilo pocetak rata. Preko toga ne bismo mogli da predjemo.Srdjan

01.04.2018. 14:06

Incident koji se desio pre izvesnog vremena je mogao ozbiljno da ugrozi labav mir koji postoji izmedju Srba i Albanaca.Postojala je velika mogucnost da jedinica ROSU otvori vatru na pripadnike srpskog naroda i to je moglo da dovede do eskalacije sukoba.


Klara

01.04.2018. 10:58

Rusija je nas adut, i to ne damo ni za sta na svetu. A bila bi zaista istorijska sramota i vandalizam otvoriti vatru na okupljene ljude. To ne bi bila razmena vatre, jer su nasi ljudi bili goloruki, to bi bilo klasicno izivljavanje, no bolje da ne pricamo o tome... Pokazali su ko su i sta su.
Ljubo

01.04.2018. 15:10

Nista nije reseno ,hteli ne hteli ,ni Srbi ni Siptari se ne pitaju ,vreme donosi ponovo nemire na Kosovu i Metohiji.Hocemo li mi Srbi opet biti statisti ,progonjeni ,pobijeni to zavisi od nas samih .Kada i kako da shvatimo ,ako ti ne osvajas i ne proterujes ,bices proteran ili bolje receno ubijen. Svi koji su debelo se ogresili u zadnjih petnaestak godina zbog srpskog Kosova ,u politici ,dali i prepustali zapadu kao na dlanu ,setkaju se po forumima ,proslavama ,po Srbiji ....samo jedan primer ,Goran Svilanovic ,pa kada ga vidim da on pametuje po TV Srbije ,povraca mi se .I mnogo je izroda kao on ....

Pero

01.04.2018. 11:50

Sta bi bilo?Bilo bi sljedece:srbi bi pokupili tjela nastradalih smjestili u mrtvacnicu,narod bi se okupljao i palio svjece,na dan sahrane doslo bi mnogobrojno srpsko monastvo i svestenstvo koje bi odrzalo velicanstveno opelo.Delegacija iz Srbije krenula bi put Kosovske Mitrovice da prisustvuje sahrani nastradalih ali bi bili vraceni od strane rossua jer nemaju adekvatna odobrenja pristinskih vlasti za ulazak na Kosovo.Ne bi mogli prisustvovati sprovodu izrazili bi saucesce porodicama nastradalih i porucili bi svima da dostojanstveno sahrane mrtve,suzdrze se od reakcija jer mir i stabilnost te evropski put Srbije nemaju alternativu.To je moje misljenje o tome sta bi bilo da je roosu zapucao.


Prle

01.04.2018. 17:51

@Pero - Najtačnije moguće! Sledeće šta bi bilo, došla bi Mogerinijeva koja bi pozvala obe strane na uzdržanost, a SkOt koji nam brani da ga zovemo SkOt bi tražio poštivanje celovitosti i suverenosti države KosovA, a od predstavnika države Srbije tražio bi da odu u Bujanovac i Preševo da proslave Dan Zastave uoči priključenja ove teritorije državi KosovA. Istovremeno bi hrvatska vojska preko Save i Orašja ušla u Brčko i razdvojila R. Srpsku na dva dela, dok bi tzv. armija BiH krenula sa juga, uz suzdržanu reakciju Mladena Ivanića...


duško

01.04.2018. 11:39

Samo Vojvodinu ne mešati u mudrovanje "šta bi još moglo da bude". Mnogima odgovara ovaj haos na KiM. Državni činovnici i komunalne službe koje su iseljene iz Prištine i drugih šiptarskih mesta dobijaju uvećane plate za "kosovski dodatak" a ništa ne rade već 19 godina, pokupovali su stanove u Beogradu i zadovoljni čekaju velike penzije. Neki su se snašli pa primaju i drugu platu od vlasti u Prištini, a ostatak vozi alternativnim prelazima šlepere i cisterne bez akciza i PDV i puni svoje ogromne džepove. Dokle?


prestolonaslednikovica

01.04.2018. 11:47

Ne bi nista bilo,zapad bi pozvao na smirivanje situacije...i toliko.Slaviša

01.04.2018. 12:22

Pa da se to desilo, ovog trenutka ne bi bilo ni jednog Šiptara na Kosovu.BABA

01.04.2018. 10:44

svi srbi bi se spakovali pa za beograd ....kao i ostali sto su uradili sta bi drugo


nele

01.04.2018. 15:47

@BABA - Srbi u Kosovskoj Mitrovici su hrabri, neće oni otići sa KiM, preživeli su mnogo teških situacija dole, ali se i dalje bore.


Aleks

01.04.2018. 10:47

Ništa nebi bilo, Srbija bi protestovala u Beogradu, čitav Svet osim Rusije smatrao bi da je to unutrašnja stvar države Kosova, i pojeo Magarac Vuka! Srbija nema vojnog, moralnog niti političkig elana da bilo šta uradi protiv Kosova! Vreme je da Srbija konačno shvati istinu da je Kosovo izgubljeno i pripada Šiptarima! Jedino rešenje, sklopiti mir, ekonomske i političke odnose, početi novu fazu prijateljskih odnosa sa Šiptarima, jer druge opcije nema! Srbi, omladina, neće više ni u snu da ratuje za bilo koga po tudjim državama!


Srbija

01.04.2018. 20:18

@Aleks - Pazi prijatelju ,ne znam zasto bi mi ratovali za tudju mi ratujemo za svoju zemlju,koliko ja znam.Ali mi nisu jasni stavovi takvih likova kao ti,tako ce sutra za tebe i Kragujevac,Novi Sad,Beograd,Novi Pazar... Biti ,tudja zemlja ,ako nastavis sa tim razmisljanje,u kojima Srbi nece da ratuje...Pazi molimte ,hajde da pitamo dali bi siptar iz Albanije ratovao za ,kosovo ,kada bi mu rekli ,pitao bi jer na 3,4 sada ili odmah! Kada bi baliju iz Bosne pitali da li bi ratovao i napao RS u kojoj je srba 95% ,nebi se razmisljao odmah bi krenuo u rat,sa ostalim balijama o ustasama i da ne pricamao.Ali oni imaju srecu da nemaju takvih likova kao sto si ti ,a mi imamo tu ne srecu !Ron Jeremy

01.04.2018. 11:37

Саопштење би било још снажније.
Nada

01.04.2018. 19:43

Mislim da Albanci ne smisljaju sami scenario,vec dobijaju ono sto je neko drugi smislio i moraju dobro da odigraju sve uloge!Strasno je sta sve moraju da trpe Srbi na Kosovu ,a jos je strasnije ko predstavlja vlast na samoproglasenom Kosovu!


Marija

01.04.2018. 20:00

Dobro je sto se nije desilo krvoprolice jer i za to bi okrivili Srbe nenaoruzane da su oni izveli incident.


Marija

01.04.2018. 20:02

Mozda su neki to i prezeljkivali ali je mnogo bolje sto se nije desilo jer i to bi sigurno bilo prebaceno da su Srbi krivi jer izgleda da su Srbi krivi sto su zivi.

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na [email protected]