• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: pink.rs/ informer.rs

02.04.2018

10:03

(VIDEO) DAČIĆ: Kad bismo vojno branili Kosovo JEREMIĆ BI PRVI POBEGAO!

Politika

(VIDEO) DAČIĆ: Kad bismo vojno branili Kosovo JEREMIĆ BI PRVI POBEGAO!

Podeli vest

Potpredsednik vlade i šef srpske diplomatije Ivica Dačić, za NOVO JUTRO televizije Pink, rekao je da za Kosovo moramo da nađemo kompromisno rešenje koje će da ukloni uzroke zbog čega je i nastao konflikt

- Sastanak Putina i SAD u Srbiji zavisi od diplomatskog trenutka i ja sam predložio i jednoj i drugoj strani da bi najbolje mesto za to bila Srbija. Takođe, mnoge države na svetu koriste tu našu poziciju koja je i dalje takva da mi, iako nismo više članovi pokreta nesvrstanih, mnoge države koriste naš prostor da bi vodile dijalog – rekao je ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

Kako kaže, postoji niz zemalja koje su priznale Kosovo pod nekim raznim okolnostima. 

- Ali mi sve to istražujemo. Egipat je na primer, priznao Kosovo, ali je samo portparol ministarstva izašao i rekao da su priznali Kosovo, ali ne postoji ni jedan papir i čak su sada i sa svoj sajta skinuli informaciju da su priznali Kosovo – rekao je Dačić.

Kako kaže, očigledno je da se Turci već duže žale da i razočarani u Kosovo, ali nisu posebno zadovoljni ni BIH ni Albanijom. Prema njegovim rečima, sve ovo što se sada desilo pokazalo je da svako zapravo gleda samo svoje interese.

- Prvi problem je nastao posle ovog suludog napada na Marka Đurića i druge koji su došli na KIM. Pošto sam ja učestvovao u tim pregovorima, dogovor o posetama je više puta bio tema razgovora i tačno postoje procedure. Nije predviđeno da se traže posebna odobrenja i dozvole. Zapravo, veoma je retko i gotovo nikada Srbija nije nekome rekla da ne može da dođe. Ovo što se desilo je sramota za političku scenu uopšte u Evropi, sramota je za EU. Ne znam kako mogu sada da sede za istim stolom. On nije nikakav kriminalac niti prekršio neki zakon, sve je to moglo da se uradi na drugi način. Ovo je jedan nečuveni akt – rekao je Dačić.

pink.rs

Prema njegovim rečima ključna je bila odlična reakcija predsednika Vučića da se situacija smiri politikom mira i stabilnosti.

- Albanci sa Kosova možda nemaju dozvolu da rade to što rade, u smislu da su je formalno tražili, ali suštinski nikada nisu doživeli neku osudu. Prvi put je sada Erdogan uradio tako nešto. Kosovo je sada u stvari uradilo samo protiv sebe. Nema mnogo rešenja, prvo je da uđemo u rat i da vojno vratimo Kosovo, ali kada bi se to desilo Vuk Jeremić i njegova ekipa bi prvi pobegli. Oni su živeli u inostranstvu i rušili su Miloševića odande, i baš bih voleo da vidim kako bi se ponašali ljudi da su bili tada na vlasti. Ovi što danas kritikuju bili bi gori od Miloševića. Sve te stranke su nastale na nacionalizmu, one su nagovarale Karadžića da ne zaustavlja rat, onda su promenili priču kada je počelo bombardovanje – rekao je Dačić.

Kako kaže, na Kosovu je u pitanju separatistički pokret koji je višedecenijski.

Druga stvar jeste, kako je rekao, da Albanci sami odluče da se vrate, ali taj ko tako misli treba da potraži pomoć. Prema njegovim rečima treća opcija je da Srbija prizna nezavisnost i četvrta da se postigne neki dogovor. 

- Ja sam se odavno izjasnio, da treba da nađemo kompromisno rešenje koje će da ukloni uzroke zbog čega je i nastao konflikt. Mi moramo da imamo odgovornost prema tom pitanju. Ja sam više puta iznosio predloge javno. Njihov predlog je da budu protiv podele. A onaj koji je protiv podele je za prihvatanje nezavisnosti Kosovo. Oni mrze Srbiju zato što mrze Vučića i to nije dobro. Mi treba da čvrsto znamo koji su naši stavovi. Nema govora o priznanju nezavisnosti Kosova, nema govora da će Kosovo dobiti stolicu u UN.

Kako podseća, sad će godišnjica, pet godina od kada je trebalo da se formira zajednica srpskih opština.

- Jasno sam rekao da Srbija nikada ne bi potpisala Briselski  sporazum da ZSO nije bila unutra, i o tome smo razgovarali na više od 40 sastanaka i to je parafirano u to vreme. EU ima obavezu da se primenjuje ono što se propisuje i zato mislim da je njena krivica velika - rekao je Dačić.

On je naglasio da sve stranke u Srbiji moraju da razmisle da li će da vode ka državnom interesu.

- Nama nije interes da zaoštravamo situaciju ma Kosovu. Nama je u interesu da situacija na KIM bude mirna. Oni nema šta da odlučuju, oni treba da sprovode ono što je potpisano. Ali nije tako jednostavno. Život je negde između, moramo da mislimo kako da zaštitimo nacionalne državne interese ali sa druge strane i budućnost Srbije. Kao i sve refleksije koje iz toga proističu, donošenje odluka je veoma teško, ali zato političari i postoje. Mislim da je vreme da ostavimo po strani stranačka prepucavanja i međunarodna zajednica da se izjasni želi li Srbiju kao partnera ili da bude talac - rekao je Dačić.

Dačić je naglasio da se sve svodi na interese, i naveo da bi i mi trebali da vodimo računa o svojim.

- Srbija neće proterivati nikakve ruske diplomate, mi sa njima želimo dobre odnose. Neka nam Evorpa kaže koliko Srbija treba da bude mala da ne bi bila velika, koliko je to po njima dovoljno da mi nismo veliki ili to je naša sudbina. Raspala se Jugoslavija a opet smo najveći - rekao je Dačić.

Prema njegovim rečima, mnogi Srbi mnogo više vole Rusiju nego pojedini Rusi. 

- Priština je nervozna zato što im ništa ne ide po planu.  EU od nas ne može da traži priznanje Kosova kada pet zemalja nisu priznale Kosovo. Pravno-obavezujući sporazum može da sadrži sve, ali ne može da sadrži nezavisno Kosovo. Ukoliko Srbija to ne želi, a ne želi - rekao je Dačić.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
XXL

pre 5 godina

Vojno i bez mene - dosta mi je Ovih u poslednjih 28.g. što su gurnuli Srbiju u ratove, a izlaz ne vide. Imali su pre 30.g. mirnu opciju kojoj je njegov sada pok.šef pljunuo u ispruženu ruku zapada i ušao uoružani sukob da ih nauči kako se srbadija zna inatiti.

poli

pre 5 godina

Kosovo je uvek bio deo Srbije i tako ce biti Srbija ce uvek biti prisutna na Kosovu

milica

pre 5 godina

Poznato je nama koliko bi se Vuk Jeremić borio on bi umesto puške uzeo flašu šampanjca

Nikola

pre 5 godina

Jeremić je poznat po tome da uvek beži, i ako bi Srbija vojno branila Kosovo Jeremić bi se odrekao Srbije i pobegao bi prvi iz Srbije.

Jelena

pre 5 godina

Jeremić je bezbroj puta pokazao da je ogromna kukavica koja zna samo da priča, a kada treba da sprovede nešto u delo beži u mišiju rupu!

milika

pre 5 godina

Niko nije ni očekivao da bi Jeremic zajedno sa svojim političkim istomisljenicima bio branitelj Kosova i Metohije u svakom smislu.To je osoba koja gleda samo sebe da smesti u neku fotelju u koju ga smeste njegovi drugari sa zapada.

Svetlana

pre 5 godina

Srbija je sad zemlja koja poštuje obraz i čast.

Mare

pre 5 godina

Jeremic zna samo da prica prazne price, na delu ga nema nigde.

bojana

pre 5 godina

Obicna kukavica koja vodi kampanju mrznje koji radi kao crnac da bi Srbija napredovala! Sram ga bilo.

DEJVID

pre 5 godina

Po izjavama gospodina Jeremića odavno se vidi da je plaćenik.

JOVAN

pre 5 godina

Najveća nesreća našeg naroda i države u celini je to, što je u jednom periodu svoje istorije, imala funkcionere, kao što je gospodin Jeremić i njemu slične - sva sreća, što je narod u zadnji čas prepoznao njihove namere, jer da su ostali još jedan mandat, nama povratak iz beznađa, više ne bio moguć!

Pavle

pre 5 godina

Za Kosmet nema kompromisnog rešenja, gde se mi odričemo našeg dela teritorije. To da li nas ima ili nema u ljudskim resursima, to je naša stvar, ali to je i naša teritorija.

miraS

pre 5 godina

Prvo bi njega trebalo proterati. Domace izdajice su najgore!

Mia

pre 5 godina

Potpuno se slazem sa gospodinom Dacicem o Jeremicu!Nisam primetila da je u bilo kom trenutku,od kada je na politickoj sceni Srbije gospodin Jeremic pokazao hrabrost!On je mlak teoreticar ,a takvi su najgori i nikom nisu potrebni!

Rale

pre 5 godina

Gospdine Dačiću, mislim da grešiš jer on bi mogao da bude u prvim šiptarskim borbenim redovima.

Milenko

pre 5 godina

I to bi pobegao kod Amerikanaca. Jeremic "licemer" Vuk!

Mima

pre 5 godina

Jeremic radi protiv Srbije, nista njemu nije sveto.

Milka

pre 5 godina

Cvrsto verujem d bi Jeremic pobegao i da bi se borio protiv nas.

Zoran52

pre 5 godina

Kao savetnik profesora Borisa, služio vojni rok, odvezao ga vozač u kasarnu Jakovo i vratio u kabinet. Posle je putovao po svetu kao vojnik, bez odobrenja generalštaba. U vojničkom stroju nije bio, zakletvu nije položio,veliki patriota, naučila ga CIA.

Izbori 2024

TV

Šta će biti sa parkovima po Beogradu? Opozicija pokušava da manipuliše građanima!
Live TV

Šta će biti sa parkovima po Beogradu? Opozicija pokušava da manipuliše građanima!

Pred beogradske izbore članovi opozicije pokušavaju da izmanipulišu građane Beograda. Malo, malo dižu paniku netačnim informacijama: tvrde da će pešački prelazi nestati sa mesta na kojima su neophodni, spinuju da je država dozvolila građenje stambenog objekta na mestu dečijeg parka, dižu paniku gde je nema. Sa druge strane, kada zađete među građane i kada popričate sa njima uglavnom komentarišu da Beograd nikada lepše nije izgledao. Gost "Info jutra" bio je glavni gradski urbanista Marko Stojčić sa kojim smo razgovarali o EXPU koji će se održati u Beogradu 2027. godine, ali i drugim važnim temama vezanim za naš glavni grad.

28.03.2024

10:35

Dinko Gruhonjić decu od 8 godina nazivao genocidnim! Nikada neće odgovarati za svoje reči jer je duboka država!
Live TV

Dinko Gruhonjić decu od 8 godina nazivao genocidnim! Nikada neće odgovarati za svoje reči jer je duboka država!

Predsenik Srbije Aleksandar Vučić kaže da su vitalni nacionalni interesi naše zemlje ugroženi. "U ovom trenutku, nije lako da kažem kakve smo vesti dobili u poslednjih 48 sati. Direktno nam ugrožavaju vitalne nacionalne interese i Srbije i Srpske. Narednih dana upoznaću narod Srbije sa svim izazovima koji su pred nama. Biće teško, najteže do sad. Borićemo se. Pobediće Srbija", napisao je Vučić na svom Instagram profilu. Na ovu temu u "Info jutru" govorio je novinar Tomislav Lovreković.

28.03.2024

10:11

Potpukovnik protivvazduhoplovne odbrane o obaranju "nevidljivog": Prva dva pokušaja bila su neuspešna, ali nismo gubili nadu! (VIDEO)
Live TV

Potpukovnik protivvazduhoplovne odbrane o obaranju "nevidljivog": Prva dva pokušaja bila su neuspešna, ali nismo gubili nadu! (VIDEO)

Na današnji dan pre 25 godine, četvrte noći NATO agresije na našu zemlju, Vojska Jugoslavije oborila je američki bombarder F-117A. Do tada se smatralo da ovaj tip aviona, koji je zbog smanjenog radarskog odraza zvan „nevidljivi”, nije moguće locirati na nebu. Ipak, to je uspelo Trećem raketnom divizionu 250. raketne brigade Vojske Jugoslavije, 27. marta 1999. u 20.42 časa. Dva projektila tipa „neva” ispaljena su iz atara Šimanovaca, a jedan je pogodio F-117A, koji se posle bombardovanja podzemnog komandnog centra u brdu Straževica u Beogradu zaputio ka vazdušnom prostoru Mađarske. Letelica u plamenu sunovratila se na njive u ataru sremskog sela Buđanovci. Pilot se katapultirao i prizemljio pomoću padobrana. Ostaci oborenog F-117A „noćni soko”, što je pun naziv aviona, danas se čuvaju u Muzeju vazduhoplovstva, kao trofej kojim nijedna vojska na svetu ne može da se podiči. O ovom poduhvatu Vojske Jugoslavije za Informer TV govorio je Đorđe Aničić, potpukovnik protivvazdušne odbrane, u emisiji "Info jutro".

27.03.2024

10:15

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija