• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: novosti.rs

02.04.2018

10:08

BRISEL U NEVOLJI ZBOG KOSOVA: Beograd još vaga kako će na samit u Sofiju!

Politika

BRISEL U NEVOLJI ZBOG KOSOVA: Beograd još vaga kako će na samit u Sofiju!

Podeli vest

Beograd još vaga u kom će formatu Srbija biti zastupljena na Samitu Evropska unija - Zapadni Balkan, koji se održava 17. maja u Sofiji, jer su se promenile okolnosti, pa su, osim Španije, i Rumunija i Kipar blizu odluke da ne prisustvuju glavnoj diskusiji na skupu

Ove tri članice EU, koje ne priznaju Kosovo za državu, ne žele da budu za istim stolom sa predstavnikom Prištine, niti da se sa njim nađu na zajedničkoj fotografiji koja je uobičajena za ovakve konferencije. Kako saznaju "Novosti", istovremeno, EU očekuje da naša zemlja ima svog predstavnika na skupu u Sofiji.

Razmatraju i poglavlja

Radna grupa za proširenje je protekle nedelje počela razmatranje još jednog poglavlja - 18, koje se odnosi na statistiku. Tri oblasti su odranije u postupku, devet (finansijske usluge), 13 (ribarstvo) i 33 (finansijske i budžetske odredbe), dok je Vlada Srbije usvojila pregovaračku poziciju i za poglavlje 17 (ekonomska i monetarna unija).

Španija, Rumunija i Kipar mogli bi da pribegnu planu B, pa da njihovi zvaničici budu samo na radnoj večeri, planiranoj dan uoči samita, dok bi ih sutradan na konferenciji predstavljale neke druge članice. Takva praksa nije novost unutar Evropske unije, jer je moguće da jedna članica zastupa i stav neke druge. Ali, ovde je problem što unutar EU ne postoji zajednički stav o temi kao što je Kosovo, pa je pitanje ko bi istupao u ime Španije, Rumunije ili Kipra.

Iako do ambicioznog samita ima još mesec i po, u Briselu su već sada u nevoljama kako da sroče finalni tekst, baš zbog tretmana lažne države Kosovo.

- Već smo počeli pripremu finalnog dokumenta, što je dosta neuobičajeno. Razlog za to je što među članicama moramo da usaglasimo različite senzibilitete, s obzirom na suprotne stavove po pitanju statusa Kosova - kaže za naš list izvor iz vrha Evropskog saveta koji direktno učestvuje u pripremama za samit.

Prošle nedelje, na Radnoj grupi za proširenje, počelo je odmeravanje rečnika koji bi zadovoljio svih 28 članica, a sve ostale teme, kao što je priprema za otvaranje novih poglavlja u pristupnim pregovorima, u ovom trenutku stavljena su u drugi plan. 

Očekuje se da će biti primedaba, kao i kod nedavnog usvajanja Strategije o proširenju i da će se do poslednjeg momenta voditi računa o svakom detalju završne deklaracije.

Svaku reč kroz lupu će posmatrati najpre Španija, koja je od katalonskog slučaja zacementirala svoj ionako čvrst stav, ali i sve ostale članice koje ne priznaju jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova, poručuje naš sagovornik.

Sve ovo Briselu zadaje veliku glavobolju, jer je namera bila da se u Sofiji pošalje snažna i ujedinjena poruka u odnosu na ceo region. Zajedničkom deklaracijom, podsetimo, trebalo bi da se politički potvrde garancije iz Strategije. Cilj je da se naglasi da svi sa Zapadnog Balkana imaju svoje mesto u Evropskoj uniji, ali tako da se zaobiđe pominjanje nepriznate državnosti Kosova, s tim što u EU ne primaju regione. U Strategiji proširenja je to jasno izbegnuto, pre svega na insistiranje Španije, a Priština tada nije bila zadovoljna sadržajem. 




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Niki

pre 6 godina

Problem KiM ne pogadja samo Srbiju vec i ceo region.Krajnje je vreme da svi shvate ozbiljnost ovog problema.

Katarina

pre 6 godina

Relano ne treba da učestvujemo ako se tamo nalazi Kosovo .

Panta

pre 6 godina

Kada su odbili Španija, Kipar i Rumunija moramo i mi da odbijemo.

mina

pre 6 godina

Neka sada vide šta će???Kosovo kao država ne postoji!

mirko

pre 6 godina

Hoce li Spanci, Rumuni ispasti veci Srbi od Srba? Kakav je ovo tekst? Sta ima tu da se razmislja?

Una

pre 6 godina

Brisel ce mnogo da kosta kriminalna i lazna drzava Kosovo.

Mare

pre 6 godina

Pametni ljudi vide sta Srbi trpe na KiM i ne slazu se sa tim.

Bane

pre 6 godina

Srbija mora da se pojavi na sastanku zbog trenutne političke pozicije a nije prijatno biti tamo sa Prištinom i zbog zemalja koje zbog KiM neće da prisustvuju.

Srbski Split i Skadar

pre 6 godina

Jel ovo neka šala il šta..kipar,rumunija,španija neće a mi idemo onda narod stvarno treba uzeti govnave motke..

Mali

pre 6 godina

I mi ne treba da prisustvujemo samitu,ne mogu Spanci,Rumuni i Kipranji da budu veci Srbi od nas.

peraciganin

pre 6 godina

Trebali bi da stanemo uz Spaniju , Kipar i Rumuniju da neidemo na samit u Bugarsku.

dragan

pre 6 godina

Srbija treba da se ponaša u skladu sa odlukom Španije i ostalih zemalja koje ne priznaju Kosovo.

Vesnik

pre 6 godina

Brisel je u nevolji jer popdržava albanske vlasti u Prištini.

Vesnik

pre 6 godina

Brisel je nezainteresovan za rešavanje kosovskog čvora.

Milovan

pre 6 godina

Od EU ništa dobro ne možeš očekivati Vučiću okreni se Rusiji ako misliš dobro svom narodu. U Sofiji na samitu ti nisu prijatelji.

logika

pre 6 godina

Onda to i nas stavlja u delikatan položaj. Jer ako ove zemlje neće zbog Kosmeta na konferenciju, treba li da idemo mi a ovde se radi o našoj koži. Sigurno je da ne treba da idemo.

robinhude84

pre 6 godina

Nase dostojanstvo i dostojanstvo nase zemlje su na prvom mestu!

deda Raša

pre 6 godina

Red bi bio ne izneveriti prijatelje, koji nam dadose podrsku i bojkotovase Samit. Ne bi trebali dozvoliti da oni budu veci Srbi od nas Srba.

jovan

pre 6 godina

Nema ovde sta da se vaga, Srbija nesme da ise na taj samit ako zeli da sacuva svoje dostojanstvo, inace samim svojim prisustvom tom samitu ponizice ne samo sebe vec i one zemlje koje sus se solidarisale i ne priznaju kosovo kao drzavu.

Predrag

pre 6 godina

Ako ne idu Španija i Kipar, ne treba ni Srbija. Boje je biti principijelan nego raditi protiv svojih saveznika u EU.

sale

pre 6 godina

EU mora da bude pravednija prema Srbiji i njenom narodu i da se aktivno posveti resavanju Kosovskog problema.

sanja

pre 6 godina

Treba pametno razmisliti i doneti ispravnu odluku.

Lazar

pre 6 godina

Srbija treba da sledi primer onih koji nisu priznali nezavisnost Kosova.

Boki

pre 6 godina

Ne trebamo da dozvolimo da nase interese vise stite Spanija, Rumunija i Kipar, nego mi sami sto to cinimo.

Daca

pre 6 godina

Steta sto ta EU nema svoje JA, vec se mora povinovati naredjenjima velikog brata tj. svetskog zandarma. Ovakvo njeno poltronsko ponasaanje moze biti pocetak njenog kraja.

Nada

pre 6 godina

Bravo za Spaniju,Rumuniju i Kipar ,koje vode realnu politiku i ne priznaju samoproglaseno i lazno Kosovo!Brisel nije zasluzio nikakav komentar zbog svog ponasanja!

Laki KiM

pre 6 godina

Pa kad ne prisustvuju Spanija,Rumunija i Kipar zbog nas sta cemo mi tamo ?

Ina

pre 6 godina

Polako svi shvataju sta se desava sa i ko je u pravu u situaciji sa Kosovom.

Hana

pre 6 godina

Pristina nikako ne postuje Briselski sporazum i zato je Brisel u problemu.

Dragan

pre 6 godina

Biti prisutan ,ali poslati samo atasea iz Ambasade RS kao posmatraca bez aktivnog ucesca

Mile

pre 6 godina

Ja bi poslao Šešelja da im očita lekciju. :-)

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija