• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: tanjug.rs/ informer.rs

02.04.2018

15:55

(FOTO) VUKOSAVLJEVIĆ: Otvorićemo Narodni muzej na Vidovdan!

Politika

(FOTO) VUKOSAVLJEVIĆ: Otvorićemo Narodni muzej na Vidovdan!

Podeli vest

Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević i direktorka Narodnog muzeja u Beogradu Bojana Borić Brešković obišli su u prisustvu medija ovu značajnu kulturnu instituciju povodom završetka građevinskih radova i početka realizacije nove postavke

Ministar Vukosavljević je tom prilikom ocenio da je u velikoj u predugoj priči o rekonstrukciji našeg Narodnog muzeja, osvanuo veliki dan. 

- Prvi put posle nedopustivo duge i skoro mogu da kažem za kulturni život u Srbiji tragične priče, danas je dan u kojem možemo svečano da obavestimo sve naše poslenike kulture i sve građane Srbije da su građevinski radovi na rekonstrukciji Narodnog muzeja u Beogradu okončani. Sve ono što je bio suštinski problem svih ovih godina, danas je posle velikog pregnuća i napora svih angažovanih u tom poslu, završeno - kazao je Vukosavljević. 

On je čestitao direktorki Bojani Borić Brešković i timu njenih saradnika, kao i konzorcijumu izvođača koji su pedantno i u rokovima na impresivan način uradili posao za koji su bili zaduženi. 

Tanjug

- Na taj način mi smo poslali neku lepšu poruku od one koja je bila slata ranijih godina, a to je da Vlada Republike Srbije, Ministarstvo kulture i informisanja, Narodni Muzej u Beogradu i izvođači radova i nadzorni organ koji su bili angažovani za ovaj posao, mogu kada žele i kada se napori ulože na pravi način da naprave velike rezultate - kazao je Vukosavljević.

Ministar očekuje da će svi koji su danas bili prisutni u Narodnom muzeju u Beogradu biti tu i kada impresivna postavka muzeja bude dostupna javnosti na veliki srpski, narodni praznik Vidovdan, 28. juna kada će naša značajna institucija kulture otvoriti svoja vrata za posetioce. 

Tanjug

- Na današnji dan, 2. aprila rođen je Hans Kristijan Andersen. Pominjem Andersena jer se konačno jedna bajka, koja je pričana godinama, okončana. Mi više nećemo slušati bajke o razlozima zbog kojih Narodni muzej ne radi, već ćemo za tri meseca imati prilike da ga vratimo u život na radost i zadovoljstvo svih građana Srbije - kazao je Vukosavljević. 

Prema njegovim rečima Narodni muzej će drastično obagatiti i turističku ponudu Beograda. 

- Imaćemo prilike da sve brojnijim stranim turistima pokažemo i arheološko i umetničko blago Srbije koje je mnogobrojno. Oko 400 hiljada artefakata iz različitih oblasti postoji u zbirkama Narodnog muzeja u Beogradu - kazao je Vukosavljević. 

Bojana Borić Brešković podsetila je da je Narodni muzej u prethodnom periodu završio obimne poslove na restauraciji fasade i fasadne stolarije. 

Tanjug

- Od 2016. godine do 31. marta ove godine završili smo obimne, zametne i odgovorne radove na restauraciji, adaptaciji i sanaciji Narodnog mzeja u Beogradu. Naravno da tu nije kraj. Kraj će biti kada 28. juna budemo u prilici da predstavimo našu stalnu postavku koja poslednjih 16 godina nije mogla da bude viđena - kazala je Borić Brešković. 

Prema njenim rečima uskoro se očekuje nastavak obimnih realizatorskih poslova koji nisu ni malo jednastovni. 

- Arheološki deo stalne postavke biće predstavljen u atrijumu muzeja, na prvom spratu biće predstavljena naša materijalna kultura i umetnost, kao i umetnost 18. i 19. veka dok, dok će na drugom spratu muzeja posetioci imati prilike da vide umetnost 20. veka i decenijski neviđenu kolekciju inostranih artefakata - kazala je Borić Brešković. 

(VIDEO) VUKOSAVLJEVIĆ NA PINKU: Na KiM se nalazi više od 1.300 srpskih crkava i manastira i o njima moramo da se brinemo!




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

Prsti su na crvenom dugmetu! Jesmo li umalo izbegli nuklearni rat?
Live TV

Prsti su na crvenom dugmetu! Jesmo li umalo izbegli nuklearni rat?

Šta se zaista desilo 14. aprila? Odgovor Izraela na napad Irana je pomalo čudan. Navodno Iran je pokušao nuklearni napad na Izrael. Na ovu temu u "Info danu" govorio je Nikola Vrzić, glavni urednik portala RT. Uživo u program javio se pilot Stevan Ignjatović koji je detaljnije govorio o avionima koji su sposobni da nose nuklearne bombe.

23.04.2024

16:13

Na Kosovu se ide na satanizovanje Srba i vraćanje u prošlost! Referendum nije ispunio svoju svrhu, rešenje je Zajednica srpskih opština! (VIDEO)
Live TV

Na Kosovu se ide na satanizovanje Srba i vraćanje u prošlost! Referendum nije ispunio svoju svrhu, rešenje je Zajednica srpskih opština! (VIDEO)

Život pod terorom Aljbina Kurtija na Kosovu i Metohiji još uvek predstavlja ogroman problem za Srbe koji tamo žive, a Zapad, sa svojim licemernim ponašanjem i dvostrukim aršinima, ne doprinosi rešavanju situacije. Na ovu temu u "Info jutru" televizije Informer govorio je predsednik Društva lobista Srbije Nenad Vuković.

23.04.2024

12:40

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Objavljen datum Putinove inauguracije!
Planeta

Objavljen datum Putinove inauguracije!

Inauguracija ruskog predsednika Vladimira Putina, biće održana 7. maja, rekao je Andrej Klišas, predsednik Komiteta za ustavno zakonodavstvo i državnost u Savetu Federacije, javlja agencija TASS.

23.04.2024

15:33

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija