• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

03.04.2018

12:51

(FOTO) OTVOREN NOVI GRANIČNI PRELAZ između Srbije i Mađarske

Politika

(FOTO) OTVOREN NOVI GRANIČNI PRELAZ između Srbije i Mađarske

Podeli vest

Ministri spoljnih poslova Srbije i Mađarske Ivica Dacicć i Peter Sijarto otvorili su danas novi granični prelaz između dve zemlje, Rastina-Bačsentđerđ

Sijarto je podsetio da je to osmi granični prelaz između Srbije i Mađarske, da je zajednička granica duga 164 kilometara, te da je lokalno stanovništvo do sada moralo da pređe oko 50 kilometara da bi prešlo granicu, a da im će sada biti potrebno tek nekoliko minuta vožnje da pređu iz jednog mesta u drugo.

Sijarto je najavio da će ove godine početi radovi na još jednom prelazu, Rabe-Kiberhaze koji bi dogodine trebalo da bude otvoren.

Odnosi Srbije i Mađarske nikad nisu bili bolji, primetio je Sijarto, navodeći da je između Srbije i Mađarske bilo u istoriji konflikata i perioda napetosti, ali da su napravljeni kompromisi i preduzeti politički rizici, te da su vlade dve zemlje uvidele da je bolje da imamo zajedničke uspehe, nego da trošimo snagu na rasprave.

- Plod zajedničke uspešne priče je i današnje otvaranje novog graničnog prelaza - uveren je Sijarto.

On je dodao da je država dužna da brani svoje granice i garantuje bezbednost svojih građana ocenivši neprihvatiljim stav da nelegalan prelazak granice nije u suprotnosti s propisima.

- Mađarska granica može da se pređe samo po propisima i ilegalne ulaske uvek ćemo smatrati prestupom, a policija će sve te ljude vratiti i suzbiti svaki pokušaj da se granica pređe ilegalno. Nećemo dozvoliti da neko ne poštuje mađarske i međunarodne propise, kažnjavaćemo ilegalne prelaske i smatraćemo da je to protiv suvereniteta Mađarske - poručio je Sijarto.

Istovremeno, poručio je i da Mađarska gradi nove prelaze, poput onog koji je danas otvoren, i to za ljude koji sa poštenim namerama i po propisimana prelaze iz zemlje u zemlju.

Šef srpske diplomatije rekao je današnji događaj govori o viziji i odlučnosti i Srbije i Mađarske da zajedno deluju u interesu građana, te da daje novi podsticaj razvoju političkih, ekonomskih, kulturnih, a pre svega prijateljskih veza Srbije i Mađarske.

Tanjug

Ovakav vid povezivanja, kako je naveo, posebno doprinosi približavanju naroda i privredaa, novi prelaz doneće obostranu korist. Dačić se složio s ocenom Sijarta da su bulateralni odnosi Srbije i Mađarske dostigli istorijski vrhunac, istakavši posebno podršku Mađarske na putu Srbije ka EU i dodajući da Srbija trpi pritiske i čini ogroman napor kako bi zauzela svoje "zaluženo mesto u zajednici evropskih naroda".

On je rekao i da su pokazatelj čvrstih odnosa između dve zemlje redovne sednica dve vlade, ali i unapređenje položaja nacionalnih manjina.

- Važno je istaći da postoji opredeljenje dve države da zajedničkim naporima obezbede poboljšanje i unapređenje položaja srpske nacionalne manjine u Mađarskoj i mađarske nacionalne manjine u Srbiji - rekao je Dačić, te dodao da Srbija ostaje dosledna u tome da je temelj uspešne spoljne politike postojanje i stalno unapređivanje kvalitetnih i svestranih dobrosusedskih odnosa, ispunjenih međusobnim uvažavanjem.

Novi granični prelaz radiće svakog dana od 7 do 19 sati, a predviđen je samo za putnički saobraćaj.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće
Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće

Danka Ilić (2) nestala je 26. marta u Banjskom polju kod Bora, u dvorištu porodične kuće svoje majke Ivane Ilić, dok se igrala sa starijim bratom. Prema rečima majke, sin je zatražio vodu, pa je ona otišla do automobila, ali kada se vratila Danka više nije bila tamo. Nažalost, potraga za devojčicom za kojom je tragala cela Srbija, ali i Evropa, završena je na tragičan način.

25.04.2024

20:46

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija