• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

05.04.2018

10:26

DA SE NE ZABORAVI! Položeni venci na mestu pogibije troje kineskih novinara

Politika

DA SE NE ZABORAVI! Položeni venci na mestu pogibije troje kineskih novinara

Podeli vest

Predstavnici Ambasade Kine, Ministarstva za rad, grada Beograda, položili su danas vence na mestu gde je u bombardovanju kineske ambasade na Novom Beogradu 1999. godine poginulo troje kineskih novinara

Vence su položili ambasador Kine u Srbiji Li Mančang, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna Zoran Ðorđević, gradonačelnik Beograda Siniša Mali.

Troje kineskim novinara, dopisnici lista "Guang Ming Žibao" Sin Sing i Ði Ðing i novinar agencije Sinhua Šao Junhuan, poginuli su u napadu NATO-a, 7. maja 1999. godine.

Venci su, međutim, položeni danas jer je ovaj dan, kako je pojasnio amabsador Kine u Srbiji Li Mančang, po kineskom kalendaru posvećen preminulima i sećanju na one koji su dali život domovini.

Li je zahvalio Vladi Srbije, odnosno ministru za rad, i gradonačelniku Beograda što su polaganjem venaca na mestu nekadašnje ambasade da obeleže ovaj dan, kao i celom srpskom narodu i prijateljima iz Srbije što su, kaže, uvek uz kineski narod.

Ministar za rad Zoran Ðorđević rekao je da, iako je prošlo dosta vremena, nismo zaboravili šta se dešavalo srpskom narodu 1999. godine.

On je zahvalio kineskom narodu na svemu što radi za Srbiju i poručio da Srbija pamti i večni je prijatelj kineskog naroda.

Tanjug

Kako je dodao, ne želimo da izbrišemo sećanje na tadašnje događaje, jer smo u obavezi da praštamo, ali ne smemo da zaboravljamo.

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali istakao je da je naša obaveza da vodimo računa i nikada ne zaboravimo one koji su tragično nastradali u bombrodvanju, ne samo službenike Ambasade već sve koji su tada izgubili živote.

"Ali, naša velika obaveza je da gradimo mir, da Srbija bude faktor mira i stabilnosti u regionu, da se borimo za budućnost dece, tako što ćemo biti ekonomski jači", rekao je Mali.

Podvukao je da je posebna simbolika da se na mestu nekadašnje ambasade Kine, koju je neko srušio u bombardovanju, sada gradi novi Kineski kulturni centar.

"Neko je rušio i uništavao, a mi gradimo, razvijamo, menjamo, unapređujemo stvari. Za nešto više od godinu dana to će biti simbol pobede - pobede onih koji grade i rade i gledaju u budućnost, u odnosu na one kojisu rušili i uništavali", rekao je Mali.

Dodao je da imamo veliki broj zajedničkih projekata za kineskim prijateljima i da nikada nisu bili bolji Kine i Srbije, a naša je obaveza da te odnose gajimo.

"Da ne zaboravimo nikada na ono što se desilo pre 19 godina, ali da nastavimo dalje u bolju budućnost, da deci u amanet ostavimo lepšu Srbiju i Beograd", rekao je Mali.

U bombardovanju kineske Ambasade u Beogradu 7. maja 1999. godine, pored troje poginulih novinara, teško je povređena 21 osoba.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija